Martincová a Šafránek si v kvalifikaci US Open vybojovali premiérový start na grandslamu!

25. 8. 2017, 20:13
Aktuality 29
US OPEN - Dvaadvacetiletá Tereza Martincová a o rok starší Václav Šafránek se mohou těšit na svou premiéru na grandslamovém turnaji. Oba si ji zajistili na US Open, když v New Yorku prošli tříkolovou kvalifikací. V závěrečném kole neuspěl jen Jan Šátral.
Tereza Martincová

Tereza Martincová ještě nikdy v grandslamové kvalifikaci nevyhrála víc jak jeden zápas, na osmý pokus už však slaví premiérový postup do hlavní soutěže. 

Dvaadvacetiletá Češka v New Yorku přešla přes tři mladší soupeřky. Udolat dokázala dvacetiletou Řekyni Valentinu Grammatikopoulouovou, osmnáctiletou Bělorusku Věru Lapkovou a dnes zvládla i souboj s jednadvacetiletou Italkou Georgií Bresciaovou, kterou porazila 7-5 6-4.

Do posledního grandslamu sezony Martincová vstoupí duelem proti 19. hráčce světa Francouzce Caroline Garciaové, proti které si před měsícem na antuce ve Gstaadu připsala svůj první skalp hráčky Top 20.

Třiadvacetiletý Václav Šafránek si kvalifikaci grandslamových turnajů vyzkoušel poprvé až letos a na Roland Garros i ve Wimbledonu skončil shodně hned v 1. kole. Na US Open však úspěšně zvládl všechny tři kola, když každého soka zdolal ve třech setech. Ještě před týdnem přitom hrál na antukovém challengeru v Německu.

Třiadvacetiletý český tenista na tvrdém povrchu v New Yorku zdolal Němce Daniela Masura a Yannicka Hanfmanna a v dnešním rozhodujícím utkání našel recept i na Ukrajince Sergeje Stachovského. Aktuálně 97. hráče světa, jenž byl nejvýše na 31. místě světového žebříčku a na kontě má skalpy Rogera Federera či Stana Wawrinky, udolal po úspěšném obratu 3-6 7-5 6-1. 

Šafránek, který se ve světovém žebříčku posune z 206. místa a překoná své dosavadní maximum (197. příčka), se tak může těšit na svou grandslamovou premiéru. A bude atraktivní. V prvním kole narazí na jednoho z nejtěších možných soupeřů, kterého mohl po losu dostat. Vyzve totiž světovou devítku a čerstvého šampiona turnaje Masters 1000 v Cincinnati Bulhara Grigora Dimitrova.

V pavouku dvouher se tak česká kolonie rozšířila na tři muže a devět žen.

Janu Šátralovi, jenž vloni postoupil z kvalifikace až do druhého kola hlavní soutěže, tentokrát poslední krok nevyšel. Duel s favorizovaným Kanaďanem Denisem Shapovalovem, který byl v kvalifikaci nasazen jako číslo dvě, po prvním vyhraném setu ztratil 7-6 1-6 3-6.

• US OPEN 2017 •
USA / New York, tv. povrch, 9.480.000 dolarů
páteční výsledky (25. 08. 2017)
MUŽI
• Kvalifikace - 3. kolo •
Šafránek (ČR) - Stachovskij (Ukr.) 3-6 7-5 6-1
Shapovalov (Kan.) - Šátral (ČR) 6-7(2) 6-1 6-3
ŽENY
• Kvalifikace - 3. kolo •
Martincová (ČR) - Bresciaová (It.) 7-5 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Pavol
Nemajú čo stratiť. A hlavne sú odvážny to sa vždy cení.
Reagovat
horska.kraslice
Zajímavé, že pro první kolo měli odlišná přání (viz rozhovory na You Tube). Tereza si přála top hráčku, smutnila, že tady není Serena, to by byl pro Terezu ten správný zážitek. Václav si naopak přál hratelného soupeře. Bohužel se mu to nesplnilo.
Reagovat
Torn
Tak i Dimitrov umí být značně labilní ( + únava). Ted vyhráj turnaj, vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby vylítnul zrovna s Vaškem. Fandit budu určitě obou.
Reagovat
Torn
*vyhrál
Reagovat
horska.kraslice
Já se těším, že našeho úspěšného kvalifikanta Vašíka uvidím hrát :-). I na Terezu se těším, líbí se mně, jak se dovede zakousnot do hry a bojuje.
Reagovat
Tornes
Gratulace Šafránkovi, dokázal překvapit i podruhé. A ukazuje se, že je opravdu velkou neznámou - dle US Open se jedná o Ukrajince :D Dál to bude mít složitý - v prvním kole ho čeká Dimitrov, který je v solidní formě. Moc nadějně to nevidím, ale tak... proč to nezkusit? :) 12/88

Shapo dostal Medvěděva. Trošku nevděčný los, jelikož se jedná o skvělého hráče, který si ovšem ještě nevybudoval tak velké jméno. Když Denis prohraje, pro mnohé to bude zklamání, když vyhraje, tak takřka samozřejmost. Osobně Medvěděva vidím jako solidního favorita a Denisův postup by mne velmi příjemně překvapil. 30/70
Reagovat
EllNino
jj Denis se tady zatím spíše tak nějak zastřeloval, a spíš si myslím, že to na Medvedeva nebude stačit, třísetové duely nemají ani jeden moc v paži, ale pořád jsou tam asi ty zkušenosti větší na straně Dana ..

Vašek je opravdu asi největší šok kvaldy, a moc mu to přeju :) Myslím, že má více šancí se prosadit v tenise než třeba Adam nebo Zdeněk Kolář ... a co na tom, že dospívá pozvolna :)
Reagovat
EllNino
Denisa dostala Rebeccu Peterson, kterou jsem měl možnost sledovat v Olomouci, los určitě jeden z těch hratelnějších, snad to vyjde :)

Tereza vyfásla starou znmou Caroline Garcíu :D ... takže nevím, jestli si svoji šanci nevybrala v Gstaadu, zopakovat to bude nesmírně těžký ... ale ne nemožný ..

Vika Kužmová dostala Venus :D docela masakr, uvidíme i duel spíš z dřívějších dob Kanepi - Schiavone ...
Buzarnescu bude hrát s Caro :)

Vašek si zahraje s Grigorem, takže to bude pro něj jistě svátek :)
Reagovat
sprchon
Reagovat
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=jbHhU650RwY

Ale Teryno, je lepší skončit ve druhym kole, než v prvnim, takže do toho prvního bych si, bejt tebou, přál někoho schůdnýho :o)
Reagovat
Frick
Ze na TOP 100 by nestačilo ani R64 :-(

Co se týče TOP 100, tak tedy asi bude třeba počkat na to, co bude po Quebecu.

Ale myslim, že po něm by Terka fakt měla napnout všechny síly a pokusit se tu stovku "urvat". I po skončení hlavní sezony (Moskva/Lucemburk) bude hafo příležitostí si nahrát body na WTA 125k a vyšších ITFkách. Vč. TPZ (* turnaj poslední záchrany), kterým je 100k+H v Dubaji od 10.12. Koukalka si tam předloni ještě zajišťovala svojí poslední účast v MD na AO 2016...
Reagovat
Torn
Já doufám, že se Terka do 100 dostanu, když ten Quebec úplně nepokazí, určitě to reálné je. :)
Reagovat
Frick
snad nebude v pavouku blízko Lucky :o)
Reagovat
Frick
To asi musí být celkem "bomba" i finančně - 50 000 USD za R128. V Gsttadu za SF měla třeba jen 11 500. Vlastně vítězka standartně dotovaného INTu si přijde na méně (43 000) než vypadnuvší na v R128 na GS.

No a tedy holky od toho nějakého 75. místa by asi ve svym vlastnim zájmu se měly snažit si i na jinejch turnajích pinknout debl, aby měly ranking na GS, protože i za to R64 je pro každou nachystáno 8 250. To je krát čtyři GS (jinde je to méne) nějakých 27 000 USD. A pro holku z konce TOP 100 to malé peníze nebudou...
Reagovat
Frick
Ale je fakt, že disproporčnost roste vskutku enormně.

V roce 2009, kdy se zavedl současný systém WTA turnajů, tak INTy měly min. dotaci 220k USD, dnes to je 250k USD.

Za to na US Open 2009 brala vypadnuvší v R128 jen 19 000, letos tedy 50 000, tj. nárůst o 163%!!! Nebo jinak - vypadnuvší v R128 bere letos více než účastník R32 před 8 lety (50 vs. 48 tis. USD).

Hranice TOP 100 (TOP 102, 103, 104...) se tedy stává čím dál tím více zlomovou. A zřejmě o to více u tenistů ze zemí, kde se nemůžou těšit tak velké podpory svazu či sponzorů nebo tam, kde je nižší cenová hladina - tj. je rozdíl 50 000 pro Švýcarku a 50 000 pro Ukrajinku.
Reagovat
Kytka
Paráda. Zvláště Šafránek mně mile překvapil.
Reagovat
sprchon
Říkal jsem, že to bude zajímavej zápas. Asi byl, škoda že to nebylo k vidění.

Obě hráčky jsou ve formě a oběma jsem celkem přál, byly mi sympatický. Marianu jsem viděl loni na Stromovce proti Lucce a seděl jsem hned vedle jejího trenéra. Furt ji hecoval a povzubuzoval, až jsem se málem nechal strhnout. :D Ale hrála proti Lucce, která se tehdy vracela po zranění a nakonec to tam vyhrála. :) No a Buzarnescu si před pár tejdny na Štvanici při jednom utkání sedla vedle mě. Já ji neznal, tak jsem furt koukal na tu kartu, co jí visela na krku a viděl jsem jen, že je to nějaký dlouhý jméno. Až když později nastoupila do debla, tak jsem si její jméno přečetl na tabuli. :D A teď se probojovala do hlavní soutěže US Open. :)
Reagovat
fialka
konečne 3 výhry v slede, konečne finále. POME
Reagovat
sprchon
Pecka!
Reagovat
historik
Gasquet, Fognini, Young, Kicker, Dimitrov, Querrey, Giraldo, Kypson, Escobedo, Fabbiano, Anderson, A. Zverev, Medvedev, Fucsovics, Tursunov, Carreno Busta a Ferrer.
Nejlepší a hratelné by asi byl někdo z těhle: Kypson, Escobedo, Fabbiano, Fucsovics a i ten Tursunov nehraje už nic
Reagovat
EllNino
pro Vencu Kypson, pro Terku Duan :)
Reagovat
historik
jj Ozaki nebo Duan, ale hrozí tam dost velkých jmen nebo těžkých soupeřek: Caro, CSN, Venus, Garcia, Gavrilova, Vesnina...
Reagovat
darek.vrana
Kdo je Kypson?:)
Reagovat
darek.vrana
Moc toho hratelného tam tedy není. Snad Kypson nebo co to je, Tursunov, Kicker nebo Giraldo. A nebo Fognini kdyby měl zrovna krámy.
Reagovat
EllNino
Když jsem viděl los Terky ve 3. kole, myslel jsem si, že to bude lehčí, ale tlak z toho posledního kroku musí bejt šílenej, a Terka taky trochu zanervila v obou setech, naštěstí to dala, jsem za ní moc rád, možná nemá úplně talent od pánaboha, ale tyhle hráčky si pak těch vybojovaných kvalifikací GS velmi váží a já doufám, že Terka na tu stovku jednou dosáhne a aspoň na pár sezon se tam udrží : vybrala si složitější cestu přes větší turnaje, ale začíná se ukazovat, že to byla lepší volba, než ztatil léta na ITF, a pak bojovat s těžkým přechodem na WTA, který dalších x sezon zabere, viz Týna Plíšková ...

Vašek rozhodně životní turnaj už teď, protože porazil v roli outsidera 3 silné soupeře, hlavně Stakhovsky je už zase člen stovky, takže velmi cenný skalp ... moc mu to přeju :)

Honza bojoval, ale bohužel, Denis zapl vyšší level po prohrané sadě, nutno říct, že ten první set vyhrál Šátry s velkou dávkou štěstí, a s tím, že mu dal Denis v TB náskok 5:0 ... pak už to bylo podle očekávání ... Honza 3x letos prohrál ve finále kvaldy, to musí být hrozné, protože je pořád obří rozdíl v tom prohrát ve finále kvaldy nebo hrát alespoň 1. kolo MD ... bohužel Honza nehraje na ostatních turnajích prakticky nic, a tak je v Race mimo top 300 a příští rok bude muset začínat asi na futurech a slabších challengerech, budiž mu přáno, letos nemá ani 15 výher ...herně na to má, ale hlava je často mimo kurt

Celkově jsem moc nečekal, že někdo kvaldou projde, kor v NY, tohle je hodně dobré :)
Reagovat
Torn
Určitě super výkon a pokud mi to výjde, chci se na ně podívat, jak hrajou. Nedokázal by mi někdo přiblížit jejich herní styl na někom známém? :)
Reagovat
EllNino
Terka má slušný servis, spíše udržovací bekhend a slušný faorehand ... snaží se diktovat, není to úplně talent od pánaboha, hodně dře a maká, a myslím, že se to konečně začíná ukazovat ...

Vašek hraje tak nějak podobně, umí si dojít na síť a je to bojovník :)
Reagovat
Torn
Tak uvidíme, jak jim to půjde na kurtě. V rozhovorech se jeví v pohodě :).
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Vašek má pěkný FH, když je v dobré pozici, tak se z něj snaží hodně útočit :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist