Martínezová končí ve funkci fedcupové a daviscupové kapitánky

15. 9. 2017, 10:36
Aktuality 1
Bývalá španělská profesionální tenistka Conchita Martínezová skončila ve funkci kapitánky fedcupového a daviscupového týmu. Rozhodla o tom Španělská tenisová federace, která Martínezové neprodloužila smlouvu, jejíž platnost byla do letošního prosince. Vítězka Wimbledonu 1994 a bývalá světová dvojka považuje rozhodnutí svazu za nespravedlivé a neuctivé.
Conchita Martínezová

"Vedení svazu se jednomyslně rozhodlo pro změnu ve vedení profesionálních týmů s výhledem na nové výzvy v roce 2018," uvedl svaz k ukončení spolupráce s Martínezovou. Pětačtyřicetiletá Španělka působila ve funkci fedcupové kapitánky od roku 2013 a kapitánkou španělského daviscupového týmu se stala před dvěma roky. Smlouvu měla platnou do letošního prosince.

Reakce Martínezové v médiích byla velmi rychlá. "Chtěla bych vyjádřit svou nespokojenost se Španělskou tenisovou federací. Je to od nich nevděčné. Převzala jsem funkci v období chaosu a podařilo se mi situaci uklidnit," připomněla rok 2015, kdy se ujala daviscupového týmu po odvolání Galy Leónové, jež neměla podporu hráčů. "Po všem, co jsem pro španělský tenis udělala, jsem si rozhodně takový konec nezasloužila. Je to neuctivé," dodala.

Pod jejím vedením byl španělský fedcupový tým pouze dvakrát ve Světové skupině a jak v roce 2014, tak 2017 prohrál hned v prvním kole s českým výběrem. Daviscupový tým naopak loni dovedla zpět mezi elitu a letos do čtvrtfinále.

"Byla to pozitivní zkušenost. Na žádný zápas, ve kterém jsme hájili barvy Španělska, nikdy nezapomenu. Jsem pyšná na to, že jsem mohla pracovat s nejlepšími tenisty světa," řekla Martínezová, vítězka 33 turnajů ve dvouhře.

Rozhodnutí federace přišlo tři dny poté, co Španělsko dosáhlo obrovského úspěchu. V čele obou žebříčku má totiž své tenisty. Mužskou jedničkou je Rafael Nadal, ženskou se v pondělí stala Garbiñe Muguruzaová, jež letos během spolupráce s Martínezovou vyhrála Wimbledon. Mít dvě světové jedničky v jeden okamžik se naposledy před čtrnácti lety podařilo Spojeným státům.

Španělský tenisový svaz hodlá oznámit jména nových kapitánů v nejbližší době.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Toni, Toni, Toni!!

:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist