Murray dostal v Dunblane čestný doktorát a 'klíč' od města. Slzy zadržoval marně

24. 4. 2014, 08:54
Aktuality 29
Wimbledonský vítěz Andy Murray se dočkal významného ocenění ve svém skotském rodišti v Dunblane a při ceremonii marně zadržoval slzy. Šestadvacetiletý britský tenista dostal ve středu symbolické klíče od města Stirling a tamní univerzita mu udělila čestný doktorát.
Profily hráčů
Andy Murray

"Myslím, že všichni vědí, jak jsem nesmírně hrdý na to, odkud pocházím," řekl Murray chvějícím se hlasem při slavnosti na střední škole v Dunblane. "To, že jsem se odsud odstěhoval, byla jedna z obětí, které jsem musel udělat kvůli své profesi. Pokaždé, když se sem vracím, je to pro mě hodně emotivní," dodal bývalý svěřenec Ivana Lendla.

Ceremonie se zúčastnili mimo jiné Murrayho rodiče, prarodiče a přítelkyně. "Omlouvám se za své chování," řekl dvojnásobný grandslamový vítěz a olympijský šampion poté, co ho opět přemohly emoce.

Na univerzitě ve Stirlingu sice Murray nestudoval, ale na tamních kurtech jako mladík trénoval. "Ve Skotsku se moc tenistů nerodí, takže je to trochu zvláštní příběh. Ukazuje vám ale, že se může stát cokoli, pokud v to věříte a tvrdě pracujete," dodal osmý muž světového žebříčku.



Čestný doktorát chtěla udělit také Rafaelu Nadalovi univerzita na Mallorce, španělský tenista ale ocenění odmítl. Podle svých slov nechtěl případným přijetím titulu poškodit reputaci univerzity.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
Rafaeoli25
Jinak názory, že čestné doktoráty megaúspěšným rodákům snižují vážnost univerzit jsou vážně směšný, tito lidé proslavili svůj kraj, svoje město a tudíž si doktorát zaslouží úplně stejně jako úspěšný kvalitní spisovatel nebo filmař, když není zpochybňován doktorát Spielberga, nevím proč by měl být zpochybňován ten Andyho nebo Rafův, jinak i ty nejvyšší státní vyznamenání jsou udělována sportovcům, je to přirozené a správné, každý kdo ve svém oboru něco velkého dokázal si zaslouží ocenění a takové nepřejícné zkazky jsou jen ponižováním dotyčných osobností..
Reagovat
slacker
Nadal odmitl cestny doktorat prave s argumenem ze nechce snizovat vaznost univerzity.
Takze je asi take podle tebe smesny a neprejicny.

Na ocenovani rodaku slouzi napriklad cestna obcanstvi. Rozdavani doktoratu politikum sportovcum nebo celebritam je politikareni.

Uz se tesim az se zacnout rozdavat cestne Grandslamy vojakum a vedcum.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Rafa ho odmítl, aby předešel všemožným narážkám, které vypukly hned když to bylo oznámeno, nemá zapotřebí, aby se stal terčem, já to za normální považuji, je to běžný na celym světě, většina univerzit to dělá ráda, je to pro ně čest, ale ok, každý to tak nevidí beru, každopádně nejvyšší státní vyznamenání snad problémem není, lidé jako Rafa a Andy se zasloužili o dobré jméno svých zemí ve světě nebo snad ne?
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak prosím tě neříkej, že to dostávají celebrity, tímhle slovem se dnes označuje kdekdo, i Hanychová, takže je opravdu rozdíl mezi celebritou Umbertem Ecem nebo Rafou Nadalem, kteří dosáhli špičkových výsledků ve svých oborech a celebritou Agátou Hanychovou, vytvořenou a uchovávanou bulvárem, brodícím se v h.vnech
Reagovat
slacker
Tak slovo celebrita se neomezuje jen na jeho bulvarni variantu. Celebritou je treba Havel nebo Dalajlama
Reagovat
slacker
Celebritami jsou i uspesni sportovci
Reagovat
Rafaeoli25
Nepochopils mě, jde o to, že označení celebrita bylo bohužel v poslední době značně devalvováno, bulvár jím začal označovat kdekoho, kdo se víc pohybuje ve veřejnym prostoru bez dalšího ohledu na cokoli, takže na stejnou úroveň jsou dnes dáváni géniové svých oborů a připitomělé modelky třetí kategorie nebo ještě ubožejší kreatury, až tam jsme bohužel dospěli, proto když slyším slovo celebrita tak mám osipky..
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem si titul "celebrita" nikdy nespojoval s ničím jiným než s různými bulvárními "hvězdičkami". Je to pro mne spíše dehonestující označení.

Pak existuje kategorie, která má hezké české označení (vážená/uznávaná) osobnost. Do té patří ti, kdo si z nějakého důvodu hodného uznání skutečně zaslouží všeobecný zájem a úctu. Viz například slackerem zmiňovaný Václav Havel, přes své všechny následné kontroverzní kroky, za svou předlistopadovou činnost.

V dnešním showbusinessem ovládaném světě je ale hranice mezi těmito dvěma kategoriemi neostrá, rozmazaná. To je krásně vidět právě na příkladu vrcholových sportovců. Na jednu stranu to jistě jsou osobnosti svého oboru, dokázali se v něm talentem a obrovskou pílí dostat až na vrchol, ale na druhou stranu jsou to (pohříchu ve stále větší míře) i bulvární celebrity. Z tohoto pohledu námitku slackera chápu a souhlasil bych s ním, kdyby se ovšem samotné univerzity neustále nedegradovaly, a to jednak snižováním náročnosti studia, protože je společensko-politická poptávka po tom, aby každý měl "nějaký titul", a dále zaváděním oborů, které tento princip dále umocňují.
Reagovat
Rafaeoli25
Na definici celebrity se shodneme, je to tak a je to smutný, jinak ale myslim, že zrovna Rafa a Andy dělají všechno proto, aby nebyli považováni za bulvární celebrity, co se týče přístupu k VŠ vzdělaní, já to jako problém nevidím, ale to je věc názoru, stejně se nakonec každý prosadí nebo neprosadí na základě svých schopností, ne papíru s razítkem..
Reagovat
slacker
Devalvace pojmu celebrita se ti hrube nelibi, ale devalvaci pojmu doktorat vitas.

Prakticky se da rici ze cestne doktoraty jsou udelovani hlavne celebritam (slavnum lidem) jako dalsi s rady poct co se jim uz dostalo. Jako plebejec to vnimam hodne podobne kumulaci titulu u pomazanych hlav( My z bozi milosti kral finsky a vevoda burgudnsky, kralevic dansky a markhrabe pardubicky, .... bla bla bla ... jsme se rozhodli ze vas povysime do stavu rytitskeho)
Reagovat
Rafaeoli25
Co někdy rozhoduje o grandslamových titulech, třeba to, že má člověk štěstí a unikne odprásknutí na základce, tohle je fakt velkej příběh..
Reagovat
slacker
Mas i nejaky priklad podradneho oboru mezi technickymi obory nebo prirodnimy vedami? nebo je to jen hrich patera Knoxe, totiz vyjadreni dobove averze k humanitnim oborum (ne ze bych nesouhlasil)? :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Netrpím ani nejmenší averzí vůči humanitním oborům, ani se je nesnažím nijak degradovat. Jsou v mnohém složitější a náročnější než obory technické či přírodovědné. Degradují je naopak ti, kdo je zaplevelují obory podobnými těm, které jsem jmenoval níže, a dokonce (si) z nich udělují doktoráty.

Nevím, možná jsou i podobné nesmyslné obory i v technických a přírodovědných směrech, ale obecně je jasné, že tam je jejich pronikání složitější, protože - abych opět připomněl klasickou debatu na zdejším portálu - třeba v matematice musí vyřčená věta dávat logický smysl a být dokazatelná, nestačí jen spoléhat na to, že "chytrý si to domyslí a ostatním je to jedno"...
Reagovat
slacker
Degradoval universitu
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidim v tomhle gestu problem. Je to jen 'gesto'. Doktorat nemuze vyuzit, narozdil od absolventu, kteri si o nej zaslouzili znalostmi a vytrvalosti.
Proc by takovy clovek nemohl dostat doktorat a nepredstoupit pred studenty, aby se s nimi podelil o svete tenisu, kde je zapotrebi driny, mit nadhled pri padech, ponaucit se z nich aby z vas byl sampion? No problem at all.
Reagovat
slacker
Nadal podobnou "poctu" odmitl. Institut cesnych doktoratu je podobna degradace jako nobelova cena za mir.
Na prednasku pred studenty opravdu nepotrebuje "doktorat".
Reagovat
Fandina
Navržení Nadala vyvolalo různé reakce. Ve Skotsku jsou zřejmě jiné zvyky.
Reagovat
Hector.Salamanca
Dovolte mi exkurz do skotských reálií, shodou okolností o tomhle něco vím. University of Stirling je jak v regionu, tak v rámci celé Británie známá jako jakási sportovní univerzita - mají tam výborná zařízení a připravují se tam sportovci z celé země. V tomhle kontextu mi připadá, že udělení doktorátu sportovci, je od takové univerzity zcela v pořádku a zcela v souladu s tím, jak to tam funguje. Žádná degradace, žádné jiné zvyky.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. Pokud dostane nějaký pomyslný doktorát v oblasti sportu, tak v tom nevidím problém. Nedostává přece doktorát z astrofyziky...
Reagovat
Fandina
Díky za info. I tak věřím tomu, že zvyky v tak tradiční zemi jako je Skotsko, co by součastá tradice budou jiné, než ve Španělsku.
Reagovat
Hector.Salamanca
Španělské zvyky mi přisuzovat nepřísluší, co ale můžu říct o těch skotských je to, že rozhodně nejsou tak tradiční, jako u Angličanů. Skoti si na to tolik nepotrpí. Jsou míň snobští, v mnoha ohledech méně xenofobní a poměrně otevření. Určitě se tu na tradice lpí třeba víc, než u nás, ale můj názor je takový, že to určitě není v rámci jejich společnosti a povahy určující.
Reagovat
Hector.Salamanca
*posuzovat, úpis
Reagovat
slacker
Mam tomu rozumet ze ta "univerzita" je jen takova Bolletierova akademie? :-))
Reagovat
Hector.Salamanca
Ne, tak to není, ta univerzita nabízí plnou škálu oborů, od anglické literatury, přes práva, až po technické obory, ale je to taková sportovní základna. Při přijímačkách na sporty mnohdy hledí a sport tam má výborné zázemí. Není to ale špatná univerzita, v rámci Skotska patří odhadem mezi top 6, pokud to můžu odhadnout.
Reagovat
Hector.Salamanca
Jen tím chci říct, že pokud má nějaká univerzita ve Skotsku kredit na to, aby udělovala doktoráty sportovcům, tak je to právě Stirling, není nikdo povolanější, když ve Skotsku řekneš University of Stirling, tak bude sport téměř vždycky první asociace.
Reagovat
slacker
Ja bych radeji aby doktorat byl vzdy uznanim odborne urovne a ne formou spolecenskeho uplatku
Reagovat
Stan_Borowitz
V principu máš pravdu, ale už se to řešilo v diskusi o udělení titulu Nadalovi. Dnes se udělují doktoráty (nikoli čestné, opravdové) v různých pseudooborech jako genderová studia nebo středomořské vztahy a podobně. Na rozdíl od Murraye nebo Nadala si jejich absolventi následně nárokují poměrně dobře placená místa, obvykle ve státní správě, která se pak nafukuje a je zbytečně nákladná. To je reálný problém, nikoli čestný doktorát pro slavného sportovce, který se uživí i bez něj.
Reagovat
Hector.Salamanca
To já vůbec nehodnotím a hádat se s tebou o tom, možná pro tebe bohužel, nebudu. Nemám na to vyhraněný názor a nějak mám pocit, že to není úplně palčivý problém. Jen jsem chtěl přiblížit tamní reálie, což se snad povedlo.
Reagovat
slacker
Diky za zkvalitneni informaci.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist