Murray může udělat další zápis do historie britského tenisu

23. 11. 2015, 21:08
Aktuality 7
Co se v minulosti nepovedlo britským tenistům Timu Henmanovi, Gregu Rusedskému a dalším, to dokázal Skot Andy Murray. Před třemi lety se stal díky triumfu na US Open prvním britským vítězem grandslamu po legendárním Fredu Perrym, následující rok ve Wimbledonu ukončil po 77 letech domácí čekání na titul z mužské dvouhry a Dalšího milníku může druhý hráč světového žebříčku dosáhnout o víkendu ve finále Davisova poháru s Belgií v Gentu.
Profily hráčů
Andy Murray

Do duelu o "salátovou mísu" dotáhl Murray britský tým poprvé od roku 1978, na jubilejní desátý primát čekají Britové již 80 let. Osmadvacetiletý úřadující olympijský šampion má letos v Davis Cupu skvostnou bilanci: v prvním kole s USA vyhrál obě dvouhry, v čtvrtfinále s Francií i semifinále s Austrálií přidal spolu s o rok starším bratrem Jamiem ještě vítězství ve čtyřhře.

"Vynaložil obrovské úsilí, aby dostal náš tým do finále. Odehrát tři zápasy v posledních dvou duelech bylo něco mimořádného. Jsem si jist, že ve finále bude chtít totéž," prohlásil na adresu svého bratra, jenž kvůli belgické antuce dokonce zvažoval svou účast na Turnaji mistrů, Jamie Murray.

"Špičkoví tenisté jako Federer nebo Djokovič už Davisův pohár vyhráli a pro Andyho by to byl další zářez na pažbě, něco jako olympiáda," řekl Mark Cox, jeden z pamětníků posledního britského finále. "Každý ví, že to Andy dokázal v podstatě sám," dodal kapitán britského týmu z roku 1978 Paul Hutchins.

Murray může v Belgii definitivně dokonat svou proměnu z náladového rozčepýřeného teenagera, který kdysi způsobil rozruch údajnou slabou podporou anglických fotbalistů, na národního hrdinu. Daří se mu i v osobním životě - v dubnu se oženil s dlouholetou přítelkyní Kim Searsovou a očekávají narození prvního potomka.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nazory ucastniku TM k finale DC se moc nelisi :-) http://www.daviscup.com/en/news/219615.aspx
Reagovat
turista
Andy letos dokázal i na antuce, že je bravurní baseliner a že umí vyhrávat i na tomto povrchu. Pokud neznervózní tak to v Belgii dá.
Reagovat
letityfanousek
Takže mu to přeju. Jen doufám, že ti koko*i s ručníkama nebudou narušovat finále
Reagovat
spaniel
Ja myslim ze tam budou, hraci jsou zvykli utirat si pot.
Reagovat
Mayo
Británia vyhraj to tam celé!
Reagovat
smazaný uživatel
:) věřím Můrovcovi, že to dotáhne do cíle, když už je na žebříčku před Rogerem, to by mě naštval, kdyby ne :P
Reagovat
Mayo
čo tam po žebříčku :P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist