Murray obnovil spolupráci s Lendlem

12. 6. 2016, 13:52
Aktuality 55
Andy Murray po dvou letech obnovil spolupráci s Ivanem Lendlem, pod jehož vedením vyhrál dva grandslamy a olympijské hry v Londýně. Druhého hráče světového žebříčku povede nejúspěšnější český tenista všech dob už v příštím týdnu na turnaji v londýnském Queen's Clubu, kde Murray zahájí letošní sezonu na trávě.
Profily hráčů
Andy Murray a Ivan Lendl

"Prožil jsem s Ivanem dva velmi úspěšné roky. Je cílevědomý a ví, co to obnáší vyhrávat velké turnaje. Těším se, že se znovu připojí k mému týmu a pomůže mi ve snaze dosáhnout svých cílů," uvedl dnes Murray, který před týdnem podlehl ve finále Roland Garros světové jedničce Srbovi Novaku Djokovičovi.

Lendl trénoval Murrayho od začátku roku 2012 do března 2014. Už v závěru jejich první společné sezony se skotský tenista dočkal na US Open prvního grandslamového titulu a v následujícím roce ukončil 77 let dlouhé čekání britských fanoušků na domácího vítěze mužské dvouhry ve Wimbledonu. V All England Clubu také Murray rok předtím vyhrál olympijský turnaj.

Devětadvacetiletý Brit doufá, že obnovená spolupráce s Lendlem vydrží dlouho. "S Ivanem jsem prožil nejúspěšnější období v kariéře. Vím, co může nabídnout. Pomáhal mi svými zkušenostmi i psychologicky na velkých soutěžích, což jsou pochopitelně turnaje, které se snažím vyhrávat. Doufám, že si to znovu sedne a přinese stejné výhody jako posledně," uvedl Murray, jehož koučem na plný úvazek je bývalý britský tenista Jamie Delgado.

Po osminásobném grandslamovém vítězi angažoval Murray do role trenérky Francouzku Amélii Mauresmovou, ale tak úspěšný jako při spolupráci s Lendlem nebyl. Od rozchodu s šestapadesátiletým ostravským rodákem prohrál Murray všechna tři grandslamová finále, do kterých se dostal. V Paříži už hrál devětadvacetiletý Brit před týdnem bez bývalé světové jedničky Mauresmové, s kterou ukončil spolupráci začátkem května.

Lendl předloni jednal o možné spolupráci s Tomášem Berdychem, ale nakonec se nedohodli. V poslední době pomáhal vítěz 94 turnajů ATP mladým americkým hráčům

"Zažili jsme toho s Andym už mnoho a vždy se s ním výborně spolupracovalo. Byli jsme spolu pořád v kontaktu. Mám opravdu radost z toho, že se teď znovu stanu součástí jeho týmu, " řekl Lendl k obnově spolupráce.

Komentáře

55
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jak kdyby se angažováním Lendla stala z Andyho neporazitelná mašina na vyhrávání grandslamů. Nevěřím mu ve Wimbledonu.
Reagovat
Marduch
To přece nikdo netvrdí.
Nicméně optimismus na místě JE, neboť statiska hovoří jasnou řečí:
Před Lendlem x finále a 0 GS.
S Lendlem 2GS tituly + OH titul.
Po Lendlovi x finále a 0 GS.
PS: Víš, proč se Ivanovi přezdívalo Ivan Hrozný?
Reagovat
Mac
pachlo mu z ust?
Reagovat
Ravik
a Klaundych si může drbat hlavu, že se neplácnul přes kapsu a tohohle superkouče si nenajal taky .....
Reagovat
smazaný uživatel
viac deloviek po čiare a nejaké nápaly do hráčov.
Bude to zaujímavejšie a aj GS pribudne. No2e môže na kalendárny zabudnúť..
Reagovat
Marduch
Logicky krok. Andy v tuhle chvíli vlastně ani jinou moznost nemel;)
Reagovat
Marduch
Logicky krok. Andy v tuhle chvíli vlastně ani jinou moznost nemel;)
Reagovat
Mayo
Ivan a Andy si spolu sadli a je to výborná správa. Tak pome Andy pridať nejaký GS.
Reagovat
FulnekUltras
jj, tihle dva se k sobě vyloženě hodí... ;)
Reagovat
kada.tom
Velmi příjemná zpráva, Andymu to s Ivanem šlo, tak snad na tu dřívější spolupráci navážou a získá Andy zase nějaký ten GS :-)
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.facebook.com/britishtennislta/photos/pcb.1230157493664044/1230153456997781/?type=3&theater
Reagovat
Mayo
David ako inak odchovanec United (:
Reagovat
smazaný uživatel
Andy sice fandí Arsenalu a já Liverpoolu, ale David je pánes, to zase jo :-))
Reagovat
Kozoroh
Pamatujete si, jak Lendla chtěl za kouče angažovat Berdych a nedohodli se? Oficiální důvod byl, že Lendl nemá dost času. Teď se ale ukazuje, že to bylo evidentně jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky záleží, co si kdo představoval. Jak píšu níž, Ivan nebude jezdit celý rok s Andym, menší turnaje, Evropu a tak obstará Delgado. Grandslamy, nějaké Masters v USA a důležité tréninkové bloky bude Ivan. Jsou domluveni na cca 20 týdnů v roce, to není až tak moc.

Navíc jde asi i to, jestli prostě Ivan vidí, že je možný nějaký posun. Zjevně u Andyho to vidí a je to pro něj výzva snažit se porazit Noleho. A taky ví, co čekat. Berdychova tendence je spíše klesající.

A odmítnutí Dimitrova přikládám spíš celkově povaze Grigora, který mi rozhodně nepřijde jako nějaký velký pracant.
Reagovat
Haitik
On měl Ivan nabídku od Grigora, aby ho trénoval? :-o
Tam je asi ještě možnost nějakého posunu, ale jak píšeš, Grigor asi není zrovna dříč.. A ještě by si Ivan nakonec "poškodil" jméno jako kouč.. :D
Reagovat
FulnekUltras
Tak Ivan musí s těmi údajnými nabídkami od spousty ;))) hráčů trochu blafovat, aby ještě uměle udržoval jakous takous vlastní cenu. Byznys nade vše - a myslím, že i u Andyho tahle stránka pro Lendla výrazně převyšuje nějaké reálné možnosti svěřencova vývoje... Jinak ostatně uvažoval snad jenom před 15. rokem svého věku.
Reagovat
milik254
Na ten titulek tady si pamatuju, mám ho někde i vyskrýnovaný :D
"...prej je časově vytíženej"
Reagovat
smazaný uživatel
Ono je hodně těžké číst že?
Reagovat
George_Renel
Už tvá statistika "rekordů" vyhraných peněz postrádala logiku. Proto ani nepřekvapí, že i z jednání Berdych-lendl vyčteš co chceš a děláš chybné závěry.
Reagovat
Nola
ako to vlastne bolo?
nebola Lendlova hodnota pre Toma privysoka? Murray s tym nebude mat problem, ma bohatych sponzorov....
Reagovat
George_Renel
Ne, bylo to o tom, že Berdych ho v té době chtěl na plný úvazek, což pro Lendla nebylo přijatelné.
Reagovat
Marduch
Proč by mela postradat logiku? Naopak, PM se průběžně navysuji.
Reagovat
George_Renel
Logiku postrádá to, že před dvaceti lety byly zcela jiné peníze za stejný titul. Co to pak je za porovnání? To by musel, vše uvést s nějakým koeficientem. Zkrátka jako statistický údaj možná, statistické porovnání jako rekord hloupost.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že se neukazuje vůbec nic. Důvodů, proč se Lendl s Berdychem nedohodli, mohlo být víc. Spekulací jsem četla nespočet a mnohé byly přinejmenším hodně úsměvné. Důležité ovšem je, že Berdych chtěl Lendla angažovat před skoro 2 lety krátce po tom, co Lendl ukončil spolupráci s Murrayem, přičemž i tam padlo časové odůvodnění. Dost dobře nechápu, proč mají někteří neustále potřebu tohle zpochybňovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Nehledě na to, že už tenkrát Lendl pronesl, že se do budoucna trénování nebrání, ale teď na to není správná doba. Prostě si od toho chtěl chvíli odpočinout, soustředit se na vlastní zájmy a tak. On si prostě může dovolit 2 roky prázdnin.
Reagovat
Nola
asi tak, nejak, nikto nevie, ako sa spolupraca s Andym bude vyvijat... predpokladam, ze to dopadne OK, ale clovek nikdy nevie, vid. Connors, Navratilova, Willander
Reagovat
Labi
Murray přišel na to že bez dřiny to nejde, škoda že se Lendl nechopí někoho schopnějšího, nemyslím si že dokáže s ním to co před pár lety....Murray totiž tehdy nevěděl co příjdde, ted čeká že s Lendlem příjdou tituly ale on sám už nebude tak flexibilní jako 4 roky zpátky
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt jedna velká kupa sraček, od prvního do posledního slova.

Za 1. nechápu, proč furt někdo řeší kok*tiny jako, že Murray nedře. Však je to ohromný dříč a i díky tomu je tam, kde je. Byl před Lendlem, byl s ním a je i po něm, mentalitu má pořád stejnou.

Za 2. Koho schopnějšího? Jediný schopnější hráč je v současnosti Nole a ten má svůj perfektně fungující tým. Proč by si vybíral někoho horšího, kterého navíc nemá odzkoušeného. Od Andyho ví, co má čekat, ví, co je u něj potřeba. Navíc Ivan nechce žádné experimenty už, ví, že s Andym to není na 5 let nebo kolik, ví, že má Andy před sebou dejme tomu 2-3 top sezony ještě a nemusí nic začínat odznova.

Za 3. Co čeká nebo nečeká, to je mezi nimi. Rozhodně ale nemyslí, že z něj udělá Noleho. Ale slibuje si to, co mu přinesl Ivan při minulém angažmá, větší klid v těch velkých zápasech. Nemají ani jeden co ztratit, Andy doufá, že s ním třeba na Noleho zase někdy vyzraje a v zápasech se uklidní.

za 4. už není co měnit ani, není třeba být nitkerak flexibilní, ve 29 letech ho Ivan nemůže měnit nijak, ani minuel ho herně skoro vůbec nezměnil, jen mu pomohl změnit ten přístup. Jestli mu vrátí víc sebedůvěry do zápasů s Nolem, tak proč ne.
Reagovat
Labi
meleš dokola jen to, že není třeba nic měnit, že to je zaběhnuté atd. Lendl se k trénování moc neměl aspoň podle jeho vyjádření a najednou zase bude u Murrayho, podle okolností to je nejspíš na podnět právě Murrayho. On je podle mě prostě už neperspektivní hráč, který je tam kde je, je zapříčiněno tím, že Federer hodně marodí stejně jako Nadal a oba jsou už za zenitem a nastupující generace se teprve vyvíjí.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak jasně, byl by nejhůř čtvrtý stejně a stejně by hrál SF a finále GS, tak nevím, co řešíš. A ano, rozešli se, ale andy teďka sám přišel s tím, že bude stačit menší úvazek, proto do toho Ivan taky šel. Jasně, ve 29 letech není perspektivní nijak, ale tam jde, že orpavdu není herně co měnit, jde prostě čistě jen to psychickou stránku.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to urcite dobra zprava pro tenis. Lendl je v tenisove taktice a analyze soupere genius. Verim, ze dokaze Andyho opet pripravil tak, aby obcas Noleho na GS porazil. Kdyz spolu hrali finale GS va Wimbledone, dal Andy Noleho ve 3 setech

Snad se dockame jiz vyrovnaneho finale a bitky ve Wimbledone

Je potreba si otevrene rici, ze momentalne ma nejvetsi sanci Noleho porazet jen Andy. Roger uz zcela zjevne de tenisove dolu, diky veku. Rafovo telo uz je kompletne zdecimovane, ze uz nikdy nebude hrat to hral. Mladym klukum jeste chybi zkusenosti , nejlepe je nat asi Dominic
Reagovat
MartinPa
Naopak si myslím, že Andyho hra je dobrá - výborný pohyb a kondice, solidní základní údery - co mu chybí je to, že když je pod tlakem nebo narazí na kreativního hráče, tak vypne a začne se pouze soustředit na bezmyšlenkovité vracení míče ve stylu "no a co, že sem to soupeři namazal - třeba zkazí nebo to zase doběhnu a vrátím mu to na smeč" - viz. příklady, kdy narazí na pradědu Štěpánka nebo dědulu Federera. To byla právě doména Lendla, v krizi se stále snažil číst soupeřovu hru a strojově vracel se snahou dostat protihráče do úzkých rizikovou hrou k čárám, případně použil i nátlakové taktiky - rána míčem do hlavičky či těla soupeře. To právě ukázal Andy pod Ivanovým vedením ve Wimbledonu, když úplně převálcoval Novaka, který v podstatě nevěděl co dělat.
Reagovat
horska.kraslice
Palec nahoru!
Reagovat
HECIS
No tak to je paráda :))
Reagovat
smazaný uživatel
VAMOOOOOOOOOOS, to je zpráva, přesně takové povzbuzení jsem ptořeboval před státnicema :D
Reagovat
smazaný uživatel
They are planning to spend up to 20 weeks a year together, with Lendl present at all the Grand Slams, key training weeks and probably the odd Masters Series event too.

Jamie Delgado remains Murray's full-time coach, but it always made sense to add a Grand Slam champion to the fold. Lendl was the obvious place to start, and after a two-year break from travelling, it sounds as if Murray's call came at just the right time.

Přesně jak jsem chtěl. COME ON!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo a Kozorohu.....třes se :-))))
Reagovat
Kozoroh
Pro Andyho správný krok, pod Ivanem získal oba své grandslamové tituly i zlatou medaili. Však jsem ti v minulosti psal, že bez Lendla Murray grandslamový turnaj vyhrát nemusí. Někoho jako Lendla pro dosažení velkých vavřínů potřebuje.
Pro No1eho teď bude těžší Andyho porážet. Oproti sezónám 2012-13 má však No1e jeden trumf v rukávu - Borise. A ten vždy na Ivana věděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono jde hlavně o to, aby si Andy na Noleho víc věřil. Že je Noel prostě herně výš, to vidí oba, ale jde o to, aby Adny začal věřit v to, ež ho může porazit, pak se může stát cokoliv. V tom Ivan snad pomůže, takže Boris roli hrát nemusí, je to Andy, kdo musí s něčím přijít navíc.
Reagovat
smazaný uživatel
snad se děda nějak prokouše do toho semíčka k Tomášovi, rád bych zas viděl jejich zápas.
Reagovat
seshitec
Po 31 letech Becker - Lendl ve wimblu a opet trofej nad Borisovou hlavou :)
Reagovat
Mayo
to by najskôr musel zverenec Borisa vyhrať aspoň ten set na tráve nad zverencom Ivana (:
Reagovat
Kozoroh
Pod Borisem je No1e lepším travařem než v minulosti. Min. set v potencionálním finále s Andym určitě uhraje :-)
Reagovat
Mayo
neviem, kto čo uhrá...ale len som reagoval na tú stopercentnú istotu, že by vyhral Djokovič, trošku hnus...ináč v pohode Kozorohu
Reagovat
Nola
neviem sice kto co uhra, Wimbledon este ani nezacal a tu sa uz hra rovno finale :D
nejak sa zabuda, ze Stan si ide kazdy rok pre jeden GS a to pekne postupne, na rok bude oslavovat karierny..
Andy je povazovany za travara a to ma s Rafom statistiku na trave 0:3, to Nole mu moze zavidiet...
Reagovat
Mayo
No Stanko si prizval aj veľkého tenistu Richarda ale neverím, že mu to nejako pomôže aj keď ako víťaza Wimbledonu by som ho kľudne videl rád. Inak Nola som si včera na teba spomenul jak som venčil psa a išla jedna dievčina okolo mňa a jej pes sa volal Nola :D
Reagovat
Nola
no a Milos si prizval McEnroa, vsetko wibledonski vitazi...

ta fenka bude asi Noleho fanynka :D
Reagovat
Mayo
Miloš by aj mohol byť dobrý na tej trávke ale neviem musel by mu kvalitne písať servis hlavne po celý turnaj.

favoritov na Wimby vidím prvých dvoch na rebríčku zase, Rogi je otázny, bola tam veľká pauza, tak tam neviem aj keď je to stále tráva o tom potom no a z ostatných hráčov potom už môžu prekvapiť len legendy typu Dustin či Rosol :D
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme, jak se k to mu postaví doktor filozofie. Vítězství ve Wimbledonu mu v jeho bohaté sbírce ještě chybí.
Reagovat
Pe3k
Tak to jsem nečekal...Snad z toho něco vzejde :)
Reagovat
smazaný uživatel
jaké má Andy ještě cíle, už vyhrýl OH, WIM i Us Open, to snad stačilo, jen ne další Djokomurárny, pro letošek úplně stačilo.
Reagovat
Krisboy
Aspoň bude víc volnejch nedělí :)
Reagovat
cheeky
Andy ať tam klidně je. Má ještě co vyhrávat. Djokovičovi už by to mohlo stačit.
Reagovat
smazaný uživatel
jj, jeden z nich ven :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist