Na grandslamech jen 16 nasazených? Změna se plánuje už pro sezonu 2019

21. 11. 2017, 20:53
Aktuality 45
Na grandslamových turnajích možná bude od roku 2019 nasazená jen polovina tenistů ve srovnání se současností. I pro příští rok ještě zůstane nasazených 32 hráčů a hráček, pak už by jich bylo jen šestnáct. O plánovaných změnách informovali členové Rady grandslamů v Londýně.

Od novinky si rada slibuje, že na Australian Open, Roland Garros, ve Wimbledonu i na US Open přibudou atraktivnější zápasy už od úvodních kol, protože nejlepší hráči narazí mnohem dříve na silnější soupeře.

Přijaty už byly některé změny pravidel. Aby zranění hráči nezůstávali v turnajovém pavouku jen kvůli prémiím, nyní o část peněz přijdou. Pokud se odhlásí později než ve čtvrtek v poledne, tedy tři a půl dne před začátkem grandslamu, dostanou jen polovinu prize money za 1. kolo. Druhou polovinu obdrží náhradník, takzvaný lucky loser.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
svetova.dvojka
To není žádná revoluce ... 16 nasazených na Grandslamech bývalo pravidlem. První Grandslam v historii kde bylo 32 nasazených byl Wimbledon 2001
Ještě tedy na Roland Garros 2001 bylo 16 nasazených...
Takže se o žádnou revoluci nejedná, jen se tenis vrací do minulosti.
Např. Federer,Ferrer a další nestoři hráli na grandslamech za časů když bylo 16 nasazených, takže pro ty staré hráče to žádná novinka nebude.
Reagovat
Nola
ved prave, Fedex vsetky GS ziskal v dobach, ked bolo 32 nasadenych....
divim sa, ze prave on vraj podporuje tuto zmenu, vlastne nedivim :D iba je to nefer voci ostatnym......, urcite by tuto zmenu nepodporil uz v roku 2017 na AO
Reagovat
spaniel
"Playing against the Nos17, 19 or 20 in the world is not something I really want to do, but it is what it is.?
Reagovat
svetova.dvojka
Faktem je, že 16 nasazených na grandslamech je atraktivnější model.
Protože v 1.kole na sebe mohou narazit 1.hráč světa se 17.hráčem světa...
Vzpomínám si tak nějak matně na nějaké US Open na začátku 90.let, kdy na sebe v 1.kole narazili Ivan Lendl a Michael Stich, to byl pro oba opravdu brutální los nebo Lendl - Sergi Bruguera 1.kolo na Roland Garros. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A proč by to nemohlo být označeno jako revoluce? Je to podstatná změna, která fungovala řadu let, a je to výrazný zásah do fungování GS.
Rok 89 je taky označován jako revoluční, i když v podstatě přešel do fungování demokracie, která byla při vzniku Československého státu.
Federer byl v tom roce v podstatě benjamínek, který se teprve rozkoukával na okruhu, a snad nebyl ještě ani nasazený mezi 16.
V té době byl tlak televizní lobby, kteří chtěli zavést 32 nasazených hráčů, aby ti nejlepší se utkávali v závěrečných kolech grandslamu.
Reagovat
svetova.dvojka
Daffit :
První republika vzniklá 38.října 1918, nebyla demokratickou zemí, nebo podle vás např. romská tehdy cikánská minorita měla stejná práva jako bílá majorita ? Nechtějte mě rozesmát, už v roce 1919 ta vaše "demokratická " První republika přijala protiromská opatření. A v roce 1927 to korunovala protiromským patentem... tzv. Zákonem o "potulných Cikánech", tento zákon zcela vědomě omezoval práva a svobody tehdejší romské komunity, např. právo na volný pohyb, což je ten absolutně nejzákladnější pilíř demokracie. Romové např. měli zakázaný vstup do lázeňských měst, museli ohlašovat svůj příchod do měst, dále dostávali speciální občanky, kde měli uvedeno , že jsou "Cikáni" fakt demokratické... v nacistickém Německu zase Židé museli nosit žlutou hvězdu, to bylo asi také demokratické že...
Reagovat
svetova.dvojka
pokračování...

České četnictvo si evidovalo statistiky na základě etnické příslušnosti, a buzerovali Romy pro kde co, žádná svoboda nebyla ani náhodou...
Dále byly Romům odebírány otisků prstů pouze na základě jejich etnické příslušnosti, takže čistý rasový zákon, podobný zákon fungoval v nacistickém Německu. O diskriminaci Romů ve veřejném životě ani nemluvně, Romové za 1.republiky nemohli do restaurací, barů a dalších veřejných zařízení. Pouze do barů které vlastnili Židé nebo volnomyšlenkářští Češi měli přístup, tito Češi kteří obdivovali romský, kočovný a bezstarostný styl života, tito bílí Češi také Romům dávali jídlo, cigarety a peníze. Jednalo se o tzv. prvorepublikové liberály, popřípadě české umělce, herce, zpěváky, kolotočáře, cirkusáky atd. zkrátka lidi , kteří měli k Romům blízko.
A to ještě je potřeba zmínit prvorepublikový vztah k Židům, prvorepublikové pogromy na Židy ze strany bílých etnických Čechů, za které poškození Židé nebyli nikdy odškodněni, takže asi tak... Nehledě na to, že za 1.republiky zde existovalo přesně 132 rasistických,nacionalistických a fašistických organizací, jen tak namátkou: Česká obec fašistická, Vlajka , Svaz slovanských Árijců atd.
Takže skutečně ta demokracie přišla až s rokem 89, takže to byla skutečná revoluce s velkým R... Česká společnost do listopadu 89 demokracii neznala.
Zákony a vyhlášky platné za První republiky byly v rozporu i s těmi nejzákladnějšími principy demokracie.
Reagovat
svetova.dvojka
28. Října...
Reagovat
slacker
kdyby jste nekradli slepice a neprovozovali kapsarstvi tak proti vam nidko zadne zakony nebude prijimat, muzete si zato sami ze vas majorita nema rada.
protivietnamske zakony se u nas neprijimaji
Reagovat
svetova.dvojka
Za prvé... není možné označit za revoluci něco, co fungovalo už tak dlouhou dobu.
Za druhé... i někteří hráči, kteří dnes stále hrají, se účastnili Grandslamů za časů 16 nasazených, Federer takových grandslamů odehrál, pokud se nepletu devět.
Revoluce by byla např. skupiny a potom až klasický pavouk, tohle je jen, jak jsem napsal, návrat do minulosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve většině zahraničních medií psali o revoluci v tenise, takže si nastuduj slovo revoluce a jeho podoby. Kamenovat nově vzniklý stát a jeho vývoj, je strašně jednoduché a řešit necelé 1% z jeho tehdejších 13 mil obyvatel se mi nechce. V té době byla navíc rasová problematika velké téma, která si také prošla svým vývojem.
To že v té době hrál Federer jako nenasazený, je sice zajímavý postřeh, ale většinu kariéry odehrál mezi 1-32 nasazenými. Pro mě jako fanouška to revoluce je, i když tenis sleduji od roku 1991. A troufnu si říct, že i pro většinu hráčů to bude podstatná změna v přístupu, jak u turnajů, tak i k žebříčku.
Reagovat
svetova.dvojka
Tak hlavně Federer kromě toho že je tenista a asi i nejlepší hráč všech dob, je hlavně celebrita. Už Davyděnko kdysi Federera obvinil z toho, že s tenisty nedrží basu, že si hraje na nějakou celebritu, že vydělává miliardy..., a to že ostatní hráči třeba mimo Top 100 dostávají malé odměny, je Federerovi úplně fuk...
Reagovat
spaniel
Lol. To je strasny kec. Dej odkaz na ten vyrok Davydenka.
Reagovat
Nola
obvinil ho Nadal....
https://sport.sme.sk/c/6219043/nadal-sa-hneva-federer-nie-je-na-strane-hracov.html
Reagovat
spaniel
Ten Nadal co prosazoval dvoulety zebricek, aby mohl komplet ignorovat druhou pulku sezony a nemusel se obavat o postaveni?
Reagovat
smazaný uživatel
Lol, jasne. To bola pointa. O ochranu zranenych hracov vobec neslo :)
Reagovat
spaniel
Jisteze ne, kdyz to navrhoval nejvetsi podvodnik v tenise.
Reagovat
Kozoroh
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/4722--zrychli-rafo-nova-pravidla-jiz-v-melbourne-podani-budou-odpocitavat-hodiny

No1e už naštěstí driblování omezil.
Reagovat
smazaný uživatel
Prd obmedzil. S časom bude mať problém 30-40% hráčov a časomiera tam bude len do počtu..
Reagovat
Nola
predstava, ze by tento model bol fungoval na AO 2017 :D dvaja kvalifikanti v rade by asi nehrozili, po bitke je kazdy general....
Reagovat
spaniel
Darren Cahill: 16 seeds throws the cat amongst the pigeons early. Love it. :D

Uz od AO 18 hodiny na kurtu. Parada.
Reagovat
peek
Já bych udělal opravdovou revoluci: Nenasazovat nikoho, los je prostě součástí hry, kdo chce vyhrát, musí porazit každého. A žádný pavouk, každé další kolo nový los z postupujících. To by bylo napínavé :-)
Reagovat
spaniel
Jo a treba by jeste pro vetsi napinavost mohli pridat vodni prikopy s aligatory.
Reagovat
Marduch
Jj, aby na to Wawrinka mimo GS sral ještě víc :DD
Reagovat
Kozoroh
Tak si založ svůj tenisový okruh a tam tuto převratnost aplikuj!
Reagovat
peek
Jo a jěště partner/ka do čtyřhry by se taky losoval/a. A taky raketa a oblečení, ať je to fér.
Reagovat
slacker
16 to uz tady prece bylo? Revolucni by bylo mit 128 nasazenych
Reagovat
Franky
:DDD
Reagovat
themimone
https://sports.yahoo.com/sharapova-named-india-luxury-housing-fraud-probe-081413720.html
Reagovat
Roger_Federer
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/4716--po-sedmnacti-letech-konec-pascal-maria-opousti-profesionalni-tenis
Reagovat
Mayo
Pascala je veeeelka škoda :/ bol to veľký empajrovy
Reagovat
Tornes
Super! Konečně jedna změna která se mi fakt líbí a jsem všemi deseti pro.
Reagovat
Marduch
Je to tady, Stepec nejspis do týmu Djokera!
https://sport.idnes.cz/tenis-trener-radek-stepanek-novak-djokovic-fkf-/tenis.aspx?c=A171121_185520_tenis_tof
Reagovat
janek_da
já bych nasadil jenom jednotku
Reagovat
blixa
V ATP to bude trochu drsnější, ve WTA je to asi fuk ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ojoj, velky zasah.

Pre ilustraciu. Na AO by bol nenasadený napr. Raonic, Nishikori, Isner, Berdych, Kyrgios a pravdepodobne aj Murray. Áno, pre diváka zaujímavé. Ale na vyhru GS bude potrebného este viac stastia ako doteraz. Los bude hrat obrovsku ulohu. Toto sme chceli?...:))
Reagovat
kada.tom
tak když jsme u Andyho, předpokládám, že on bude mít chráněný žebříček, ne? to samé Kei a Milos
Reagovat
smazaný uživatel
Tak změna by měla být od sezony 2019. Chráněný žebříček se uplatnuje, pokud by se hráč na základě svého aktuálního umístění nemohl účastnit turnaje. Nemůže mu zajistit lepší umístění v žebříčku.
Reagovat
EllNino
chráněnej žebříček se na nasazení nevztahuje, pouze se můžeš přihlásit pod rankingem, který jsi měl před zdravotní pauzou ... ale nasazení budou už podle žebříčku stávajícího, výjimku má jen Wimbledon, který čachruje s nasazením podle výsledků na trávě
Reagovat
darek.vrana
Dřív to tak bývalo. Vždycky udělají nějakou změnu a pak se zase vrátí ke starému modelu. Viz žebříček.
Reagovat
smazaný uživatel
Viem. Bolo aj viac upsetov v prvych kolach. Na druhu stranu, Rafovi na W. táto zmena vobec neublizi, tam mu to moze byt úplne jedno :-)

Je to dobrá správa pre vacsinu divákov, bez ohladu na to, ze mna netesi, to tak bude.

Dobra sprava aj pre hracov 33-100, ze budu mat vacsiu sancu priblizit sa k prvej 20ke. Hraci 17-32 boli takto chránení a ziskavali dve "jednoduché kolá" na GS zadarmo, cim ziskavali extra body a este viac si upevnovali miesto v 17-32. Títo hraci budu nastvatí, Im toto pravidlo velmi ale velmi vyrazne ovplyvni rozpočty :-)
Reagovat
Franky
ano chceli aby sme sa vyhli situacii(vid tohtorocne USO) kedy vitaz nemusel celit TOP20...
Reagovat
smazaný uživatel
A tymto krokom to akoze zmenia?..:-)
Reagovat
Franky
nehovorim ze na 100% ale je to presne co si spominal vyssie: na vyhru GS bude potreba viac stastia kedze sa zvysi pravdepodobnost stretu v prvych kolach s hracmi 17-32
Reagovat
smazaný uživatel
Z pohledu diváka-fanouška je to dobré rozhodnutí. Nabídne již od prvních kol atraktivní zápasy. Příkladem může být letošní US Open, kdy v prvním kole spolu hrály Halep-Sharapova.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist