Na J&T Banka Prague Open bude startovat kompletní česká špička. Do pražské Stromovky přijedou Plíšková, Kvitová či Strýcová

21. 3. 2018, 10:22
Aktuality 83
Největší český tenisový turnaj J&T Banka Prague Open bude mít letos znovu skvělé obsazení. Do pražské Stromovky dorazí kompletní česká tenisová špička. V areálu pražské Sparty se představí všech osm Češek z aktuální první stovky žebříčku. Největším lákadlem pro diváky bude účast Karolíny Plíškové, Petry Kvitové a Barbory Strýcové.

Čeští tenisoví příznivci se znovu mohou těšit na skvělé obsazení, které nabídne letošní ročník největšího tenisového turnaje na českém území. Do pražské Stromovky dorazí česká jednička a vítězka premiérového ročníku Karolína Plíšková, jež bude chtít dát zapomenout na loňský výpadek v prvním kole.

Pořadatelům přislíbila účast druhá česká členka elitní desítky Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská šampionka měla v Praze startovat už loni. V pražské Stromovce se naposledy představila v roce 2011, kdy se probojovala na tehdejším podniku ITF do finále.

Pokud by v žebříčku WTA v dalším měsíci nenastaly velké změny, mohly by české hráčky obsadit místa pro tři nejvýše nasazené. Na svou oblíbenou akci se totiž chystá i Barbora Strýcová, dvojnásobná čtvrtfinalistka a semifinalistka loňského ročníku.

Přijedou také vítězka předloňského ročníku Lucie Šafářová, loňská finalistka Kristýna Plíšková a mladé české naděje Markéta Vondroušová s Kateřinou Siniakovou. Do hlavní soutěže se zatím nevešla jen Denisa Allertová, která momentálně ve světovém hodnocení figuruje na chvostu první stovky a je druhá pod čarou.

"Těší mě, že turnaj je stále populárnější a díky úspěšným ročníkům se přihlásila kompletní česká špička. Diváci na Spartě uvidí minimálně sedm domácích hráček a hlavním lákadlem budou fedcupové reprezentantky z první světové desítky Karolína Plíšková a Petra Kvitová," řekla ředitelka turnaje Petra Černošková.

Do českého hlavního města zavítají i zahraniční hvězdy jako Darja Gavrilovová, Shuai Zhang, Samantha Stosurová, loňská šampionka Mona Barthelová nebo Belinda Bencicová, kterou mohli čeští diváci vidět v únorovém fedcupovém utkání v O2 areně.

Vstup do hlediště bude pro diváky zdarma s výjimkou finále. "Výtěžek ze vstupného na finále věnujeme na charitativní účely," uvedla Černošková. Turnaj startuje 30. dubna a skončí 5. května. Předprodej vstupenek na sobotní finále začíná na Ticketportal už 4. dubna.

SEZNAM PŘIHLÁŠENÝCH HRÁČEK PRO HLAVNÍ SOUTĚŽ
Karolína Plíšková (6.)
Petra Kvitová (9.)
Barbora Strýcová (24.)
Darja Gavrilovová (26.)
Shuai Zhang (30.)
Lucie Šafářová (35.)
Mihaela Buzarnescuová (39.)
Samantha Stosurová (45.)
Aliaksandra Sasnovičová (46.)
Markéta Vondroušová (50.)
Qiang Wang (53.)
Kateřina Siniaková (54.)
Donna Vekičová (55.)
Carina Witthöftová (57.)
Camila Giorgiová (62.)
Beatriz Haddadová Maiaová (64.)
Mona Barthelová (65.)
Belinda Bencicová (67.)
Varvara Lepchenková (69.)
Heather Watsonová (72.)
Kristýna Plíšková (80.)
Jekatěrina Alexandrovová (87.)
Natalia Vichljancevová (88.)
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

83
Přidat komentář
Frick
To určitě nevíte, co teď chci napsat, že jo?
Reagovat
blixa
Na tom turnaji bude blbý jen to, že tam budeš ty ;-)
Reagovat
Frick
Řekl bych, že se v Praze jen ukáží. Na prvního máje v úterý. I 110 bodové semifinále by se zřejmě dostalo mimo TOP 16 turnajů, případně by jen vyřadilo nějaký jen o něco menší zápis (třeba 100 bodů za ČF Premier turnaje). A SF = 4 zápasy. Předtím Fed Cup + Stuttgart a potom Madrid + Řím.

Hlavně pro Petru by asi nedávalo smysl se v Praze zdržovat. Na její jasně nejoblíbenější antukovej turnaj se musí dobře připravit.
Reagovat
misa
https://sport.idnes.cz/bethanie-mattekova-sandsova-lucie-safarova-zraneni-a-nemoc-pay-/tenis.aspx?c=A180320_220354_tenis_ten

Už je zdravá a potupně se vrací k tréninku :) Ale po všech těch zdravotních problémech už má všeho dost, čemuž se nejde divit.
Reagovat
tommr
co je na tom potupnýho? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemělo být postupně?
Reagovat
misa
Jistě, vypadlo mi "s" :)
Reagovat
Pavlis
Petra se ale v Praze na WTA někdy už objevit musí. Vždyť byla kdysi nejlepší českou tenistkou, navíc by se tam dal snáze zařídit další titul. Šafi a Plíšce jej již mají. Sice malý innternational, ale v případě Petry jde fakt spíše o to, že v minulosti bylo mnoho různých důvodů, proč nemohla v Praze hrát. ITF 2011 nepočítám.

Program natřískanej, ale je to v Evropě. Leda by u nás byla zase zima, déšť.
Reagovat
tommr
by se na Stromovku měly vykašlat a místo toho by se měly v klidu připravovat na velký turnaje v Madridu a v Římě, který jsou pro ně mnohem důležitější ...
Kvalitních českých hráček tam bude i tak víc než dost a aspoň by měly ty ostatní větší šanci na to uhrát si doma nějaký body do žebříčku ...
A konkrétně pro Denisu Allertovou by to dokonce znamenalo přímej postup do turnaje ...
Reagovat
janek_da
kor když bude počasí jako obvykle
Reagovat
tommr
přesně tak. Ještě ke všemu by to mohly odskákat i zdravotně. Když Černošek tak nutně potřebuje aby hrály i naše hvězdy tak by jim měl taky zajistit odpovídající podmínky. Jistě by pro něj neměl bejt neřešitelnej problém, aby se turnaj přesunul pod střechu do kyslíkárny jako je to třeba ve Stuttgartu ...
Reagovat
George_Renel
Oranici v Římě mohou klidně oželet, to není moc povrch pro ně.
Reagovat
bIbec
Snad to tam celé vyhraje Markéta nebo Kateřina.
Reagovat
bIbec
nebo Lucka. Ta by potřebovala nutně nějaký pěkný výsledek. I té Kristýně vlastně hrozí strmý pád. Tak ta by taky mohla.
Reagovat
lvicek
Mohli by tech finale udelat vic a porozdavat vic bodu, ze? :) Ale bylo by fajn, pokud by bylo treba ceske finale!
Reagovat
lvicek
Jinak jsme tu trochu s prechylovanim zabili to puvodni tema ;). Je super, ze v Praze bude tolik ceskych hracek. Bohuzel se tam asi nedostanu, ale pokud jo, tak zkusim zvladnout aspon kousek zapasu Peti, tu jsem jeste nemela moznost videt nazivo. Jinak TV to jisti - doufam, ze CT Sport to bude davat vsechno :).
Reagovat
Fandina
A snad to bude i na O2 TV Tenis, vloni to tam bylo.

A mimochodem, tam se mi líbí, že se tam nepřechyluje. A je to super. Divák stejně vidí nepřechýlené skore, takže nevím, proč mu je potřeba ještě k tomu slově přidávat ová. :-))
Reagovat
George_Renel
Tak člověk tam vidí...... holky. ;-)
Reagovat
Fandina
Přechylování je samzřejmě nesmysl, ale kdyby to nebylo, nebylo by se zase o čem bavit, samozřžejmě s jistou nadsázkou :-)).

Já osobně si myslím, že se dá všechno tak opsat, aby bylo vždycky jasné o co jde, aniž by se muselo měnit, ba i skloňovat cizí příjmení.

Například Venus Williems porazila Sabine Lisicki, může být pro někoho nejednoznačné, kdo koho porazil. Ale dá se to napsat jednoduše tak, že Venus Williems vyhrála nad Sabine Lisicki. A není potřeba nikomu měnit jména.
Reagovat
Fandina
Ale na druhé straně chápu, že přechylování je tradice, zvyk, který se těžko mění.
Reagovat
Fandina
samozřejmě :-))
Reagovat
lvicek
Jeste k tomu prechylovani - na prikladu Sharapove/Sharapovove vzdycky zastanci prechylovani uvadeji, ze jeji otec se jmenuje Sharapov a je tedy jasne, ze ona musi byt Sharapovova, ze jinak prznime cestinu. No, zajimalo by me, jak je to teda napr. v pripade Fridy Hansdotterove (a samozrejme vsech dalsich Svedek a vubec narodnosti, ktere si to proste delaji po svem), jejiz otec se jmenuje Hans Johansson. Mela by se teda spravne do cestiny prechylovat jako Frida Johanssonova?
Reagovat
horska.kraslice
Ha ha! :)))
Reagovat
blixa
Dle jazykový fanatiků-puristů asi ano :D :D Že nikdo nebude vědět o koho jde ? Koho to zajímá ??!! My jsme přeci pupek světa !!! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ondřej Jirásek: "čínská jména nepřechylujeme"

A tady: http://www.tenisportal.cz/zpravy/cerny-den-cesek-v-miami-siniakova-a-kristyna-pliskova-prohraly-trisetove-bitvy-a-konci-jiz-v-1-kole-22918/

"Anisimovová (USA) - Wang Čchiang (Čína) 6-3 1-6 6-2"
Reagovat
blixa
No, to nějak nechápu. Kde tam vidíš přechýlené čínské jméno ?
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem se špatně vyjádřil no, máš pravdu. Ale vidím tam prostě rozdíl v tom, že on píše Qiang Wang a tady je Wang Čchiang. Tudíž ty pravidla evidentně jednotně nastavená nemají. Ale můj omyl, tohle přechylování není.
Reagovat
blixa
No jo, to je problém transkripce z Čínštiny. Někdy se přepisuje z angličtiny, někdy se použije česká a i ta česká může vycházet buď z orignálu nebo z pchin-jinu, pokaždé dostaneme trochu jiný výsledek. Čínština je tak trochu lingvistické peklo :D
Reagovat
smazaný uživatel
to jo, ale mělo by se to zjednotit...
Reagovat
blixa
No .. jenže to je jak nabírat vodu síťkou na motýly. Asi v praxi nereálné.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
v článku má nepřechýlené čínské jméno, bohužel do výsledků zkopíroval výsledky z ČTK, která čínská jména přechyluje :)
Reagovat
lvicek
No, mne by to fakt zajimalo, jak se teda doslo k tomu, ze ji pojmenovavame Hansdotterova? Podle jakeho pravidla? Protoze to spis vypada, ze proste se to dela tak, ze tam, kde nam to prijde jasny, tak tam strcime ova. Tam, kde to neni jasny na prvni poslech, tak si vymyslime pravidlo o jmene otce.
Reagovat
blixa
Popsala jsi to docela přesně. S těmi slovanskými jmény prostě máme problém, protože už jsou často rovněž slovansky přechýlená. Tak si naši puristé vymysleli to jméno otce, protože jinak by byli zcela v hajzlu :D :D
Reagovat
slacker
Uplne blbe, to H tam vubec nema co delat, anglicka trankripce jmen do latinky prejimana do cestiny je dalsi debi-lita spolu s neprechylovanim.
Reagovat
lvicek
Nj, muzu klidne psat Šarapovová, jestli to nekdo tak nutne potrebuje, ale ja normalne nepouzivam ceskou klavesnici ;).
Reagovat
George_Renel
Johanssonova určitě ne.
Víme, že severská jména se tvoří poněku jinak.
Johansson znamená, že Hans je synem Johanse.
Hansdotter znamená, že Frida je dcera Hanse.
Holt jiný kraj, jiný mrav, jiná pravidla. .-)
Reagovat
blixa
Ale my máme svoje !!! Česká ! A do těch si kecat nedáme ! Takže pěkně jméno otce + ová ! A je to. Seš Johanssonová a nepindej !!!
Reagovat
smazaný uživatel
:D přesně tak
Reagovat
slacker
lhanim se tvoje "argumentace" nevylepsi
Reagovat
lvicek
No to já vím (i když to asi používají jen někde - viz Johanna Larsson), Jen poukazují na to, že tohle pravidlo je dost podivné a existuje jistě více kultur, které tvoří jména jinak než my. Mně např. připadá jako blbost prechylovat ruská příjmení, protože ta dokáže čeština skloňovat tak, jak jsou. Takže když to není nutné, tak bych je víc neprznila a pravidlo o jméně otce neuznavam ;).
Reagovat
Fandina
Dvě z desitky, tak to asi zase byla navýšení dotace, či jak to je. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je něco špatně.
Psali jste, že "Osakaová" vyhrála turnaj v Indian Wellls.
A nyní vidím v entry listu turnaje WTA v Praze Qiang Wang... neměla by to tedy být Wangová? to samé Shuai Zhang... takže jako Japonky se přechylují a Číňanky naopak ne? :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ano, jelikož u Japonek většinou zůstává příjmení stejné, jen s příponou ová. čínská jména se přechylují úplně jinak. I kdybychom přechylovali, určitě to nebude Wangová, jak jste napsal. vzhledem k tomu, jak jsou čínská jména přechylována a lidé často potom neví, o koho se jedná, tak čínská jména nepřechylujeme.
Reagovat
blixa
No, slovy klasika, "já sedět na větvi když vy hovořit" ! :-o Ony jsou v češtině nějaká speciální pravidla pro přechylování Číňanek, potažmo ještě odlišná od Japonek ? :-o :-o ??!!!! Proboha jaká ? Můžete mě navést na taková pravidla ? Jsem sice odpůre přechylování, nicméně do teď jsem se domníval, že alespoň pravidla znám, ale zdá se, že jsem úplně mimo !
Reagovat
Ondřej.Jirásek
třeba jsem to špatně jenom napsal, zkuste si něco vygooglit, nejsem lingvista :) mně se prostě zdá, že čínská a japonská jména se přechylují úplně jinak, toť vše z mé strany, proč, jak, kdy, se ptejte jinde :D
Reagovat
smazaný uživatel
jak jinde? vy jste redaktor a vy mate znat pravidla ceskeho pravopisu
Reagovat
Ondřej.Jirásek
pravidla českého pravopisu samozřejmě znám. ale proč se čínská jména přechylují jinak a japonská také jinak pro mě není důležité, vzhledem k tomu, že čínská jména na TP nepřechylujeme.
Reagovat
horska.kraslice
Ať googlím jak googlím, žádná speciální pavidla pro přechylování čínských jmen jsem nenašla.
Reagovat
smazaný uživatel
oni taky ani nejsou, to si tady jen pan Jirásek vymyslel jako pseudo argument
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já si žádné argumenty vymýšlet nemusím, je mi upřímně úplně jedno, co si o přechylování myslíte, protože já pouze dodržuji pravidla tohoto portálu, to je celé. když se podívám, jak jiné stránky přechylují čínská a japonská jména, tak mi to jakožto laikovi, který sice ovládá češtinu, co se týče gramatiky, na myslím si slušné úrovni (bez častých gramatických chyb), tak, že jsou tam jiná pravidla. už jsem jasně napsal, že jsem se možná špatně vyjádřil, nejsem lingvista a nikdy nebudu.
Reagovat
smazaný uživatel
v pořádku, jen uznejte, že je značně úsměvné vidět všude na portálu Serena Williams, ale jak dojde na článek, tak je to najednou Williamsová... proč není Williamsová i v rozpisech zápasů, v tipech a všude jinde?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
protože data na TP se tahají ze zahraničních databází, kde opravdu "ová" logicky nepřidávají, když to nejsou Češi :)
Reagovat
EllNino
protože to nepatří tenisportálu
Reagovat
smazaný uživatel
tak jasně, to já moc dobře vím, nicméně to je značně alibistická argument... je to na TenisPortálu, součástí jeho... podle mě by prostě ta pravidla měla být striktně jednotná
Reagovat
Ondřej.Jirásek
asi nějaká budou, když to není Qiang Wangová, ale Wang Čchiang. spousta lidí pak neví, kdo vlastně Wang Čchiang je, proto čínská jména nepřechylujeme.
Reagovat
blixa
Ale ano, tomu rozumím a je to tak podle mě i správně, nicméně pravidla jsou podle mě úplně stejná ;-) :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak pokud jste v tomhle zběhlejší než já, tak to tak zřejmě bude ;) já jsem se asi opravdu špatně vyjádřil, já osobně to vnímám tak, že pravidla jsou jiná, protože prostě k čínským jménům při přechylování nepřidáváme v ČR "ová", ale přechylujeme je úplně jinak, než třeba japonská, americká atd. takhle jsem to myslel, pravidla asi jsou stejná, ale já je vnímám jinak :D nevím, jestli je to pochopitelný :)))
Reagovat
smazaný uživatel
A víte co je Ondřeji ještě větší sranda, podívejte se sem
http://www.tenisportal.cz/zpravy/cerny-den-cesek-v-miami-siniakova-a-kristyna-pliskova-prohraly-trisetove-bitvy-a-konci-jiz-v-1-kole-22918/

"Anisimovová (USA) - Wang Čchiang (Čína) 6-3 1-6 6-2"

A tady se najednou přechyluje čínská tenistka, to mi vysvětlete tohleto
Reagovat
smazaný uživatel
respektive se upravuje Qiang Wang, tudíž jednotné pravidlo nejspíše není
Reagovat
horska.kraslice
Je to prosté. V čínštině zásadně píšou příjmení na prvním místě, to si lze dohledat v různých odborných článcích. Takže Wang je příjmení. Na tom není nic tak výjimečného, Maďaři taky uvádějí příjmení zásadně na prvním místě.
Reagovat
blixa
Prosté to právě není, protože do angličtiny se ta jména často přepisují už v tom správném pořadí (ale ne vždycky), takže je to někdy trochu detektivka :D Třeba u Qiang Wang je Wang křestní jméno ;-)
Reagovat
horska.kraslice
No to už problém omylů při převodu do dalších jazyků. Sama jsem si všimla, že například v IW při finále ženského debla napsali pořadatelé Hsie Su-Wei špatně ( tj. všem hráčkám psali příjmení velkými písmeny a u Tchajwanky napsali velkými písmeny nikoliv Hsie ale Su-Wei).
Reagovat
blixa
Tedy pokud jste neměl na mysli správné určení toho co je jméno a co je příjmení, třeba u Wang jde o křestní jméno ale vy píšete o pravidlech přechylování a to s tím snad nijak nesouvisí.
Reagovat
smazaný uživatel
dekuji za reakci, Ondreji, kazdopadne by se v tom mel udelat nejaky poradek a ne si to prechylovat podle toho, jak se to hodi :-) bud prechyluji vse a nebo nic, neco mezi, rekl bych , moc nejde
Reagovat
smazaný uživatel
jeste vtipnejsi je fakt, ze u zebricku, v ramci turnaju, zapasu, nikxd se neprechyluje, ale u clanku jako takovych ano a to jeste podle znacne usmevnych pravidel...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
jasný, chápu, ale tahle pravidla neurčuji já ;)
Reagovat
aligo
buď všechno nebo nic....
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak
Reagovat
blixa
To si právě nemyslím, samozřejmě ideální by bylo nepřechylovat vůbec, nicméně chápu, že taková záležitost má značnou setrvačnost, takže třeba první krok v tom, že přestaneme přechylovat alespoň asijská jména by nebyl vůbec špatný.
Reagovat
smazaný uživatel
asijská, ale ne jen čínská, protože to je pohodlný... :D
Reagovat
EllNino
hele, ale čínská jména jsou fakt trochu jiná, v Číně je Li Na, v USA Na Li ... takže by v tom vznikly zmatky, jestli bude hrát Naová, Liová, Naoliová, Lionaová :D
Reagovat
Ondřej.Jirásek
:D :D :D
Reagovat
horska.kraslice
No a podle lingvistů je právě jedním z důvodů pro přechylování odlišit u exotických jazyků rodné příjmení od osobního jména tím, že příjmení se přechýlí. :-)
Reagovat
blixa
Já bych začal asijskými jmény a slovanskými jmény končícími na "a", která se dají i v původním tvaru skloňovat. (např. Šarapova, Šišigina a pod.)
Reagovat
smazaný uživatel
Šarapovová je peklo no :D o tom žádná
Reagovat
slacker
ja bych antiprechylovace podla do Michelinky tahat gumy, "Ynteligenty"
Reagovat
fretek
Některá příjmení se nepřechylují ani když nejsou azijská. Pak by musela být například Greta Garbová, Mata Hariová, Gina Lollobrigidová, Petra Janůová atd.
Reagovat
blixa
Samozřejmě, čeština respektovala nepřechylování už i za Rakousko-Uherska ;-)
Reagovat
lvicek
Hlavnim duvodem pro prechylovani je, ze cestina potrebuje jmena sklonovat, aby vety davaly smysl. Jak se to teda pak resi s vetami s Cinankami?
Reagovat
blixa
Jsou dvě rozumné řešení. Buď v prvním pádě j. čísla nepřechylovat a při skloňování přechýlit (pokud to to jméno rozumně umožňuje), nebo jméno považovat za nesklonné, což je případ asijských jmen.
Reagovat
horska.kraslice
Já taky patřím jednoznačně k zastáncům ponechání jmen v originální verzi (tj. nepřechylovat), ale tento názor mi připadá celkem rozumný.
Reagovat
lvicek
Njn, ale z toho plyne, ze cestina ma nejake nastroje, jak se s takovymi situacemi vyrovnat. Tak treba casem se to nejak rozumne podari rozsirit i na dalsi cizi jmena.
Reagovat
janek_da
v tomhle bych se asi držel angličtiny a v češtině bych přechyloval stejně
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist