Nadal a Federer by pravidla tenisu neměnili. Ta současná jim naprosto vyhovují

15. 11. 2017, 10:51
Aktuality 40
Na Turnaji mladých nadějí v Miláně prošlo ostrým testem hned několik plánovaných novinek. Akci s názvem Next Gen ATP Finals bedlivě sledovali také dva aktuálně nejlepší hráči světa - Rafael Nadal a Roger Federer. Zatímco tenisová veřejnost se po skončení úvodního duelu okamžitě rozdělila na dva tábory, Španěl a Švýcar se shodli na tom, že by pravidla tenisu rozhodně neměnili.
Profily hráčů

Na Next Gen ATP Finals v Miláně, kde v sobotu triumfoval Hyeon Chung, se zkoušela řada nových pravidel, která by mohla výrazně ovlivnit budoucí podobu tenisu. V příštích letech bychom mohli být svědky kratších setů, v nichž by rozhodoval tie-break už za stavu 3-3. Navíc by zanikl systém výhod, jako je tomu v dnešních deblových zápasech mimo grandslamy.

To ale není vše. V italské metropoli byla navíc povolena teč sítě při podání. Časový limit mezi gamy, výměnami a při rozehrávce odpočítávaly hodiny přímo na dvorci. Největší pozornost byla upřena na absenci čárových rozhodčích. Na Turnaji mladých nadějí totiž místo nich rozhodovala nová technologie Hawk-Eye Live, která se osvědčila. Hráči navíc mohli v některých chvílích přes sluchátka komunikovat se svými trenéry.

Plánovaných novinek opravdu není málo. A jak se k nim vyjádřili dva aktuálně nejlepší hráči světa? Roger Federer si premiérový ročník nového turnaje rozhodně nenechal ujít, a dokonce si jeho sledování užil. Na druhou stranu však vedení ATP doporučil, aby momentální pravidla příliš neměnila.

"Musíme vše pečlivě zvážit a všechny změny pravidel brát naprosto vážně. Jakmile jednou pravidla změníte, nemůžete si to za chvíli rozmyslet, protože se vám změny nelíbí," řekl Federer těsně před startem Turnaje mistrů v Londýně.

Nynější stav by vůbec neměnil. "Nevidím důvod pro zásadní změny pravidel, která máme teď. Rozhodně bych nezkracoval sety. Chápu, že pro spoustu lidí mohou být kratší sety zajímavé, ale pro nás tenisty jsou delší sety pohodlnější. V kratších setech si nemůžete dovolit skoro žádné chyby a náskok soupeře se vám poté těžko dohání. Každá změna má svá pozitiva i negativa. Abych byl upřímný, nechci na Tour nic měnit," dodal majitel 19 grandslamových trofejí.

Světová jednička Rafael Nadal se svým rivalem souhlasí. Změny v tuto chvíli také nechce. Jednatřicetiletý Španěl si moc dobře uvědomuje, že plánované novinky mají tenis zatraktivnit a přitáhnout nové fanoušky. A souhlasí, že tudy by mohla v budoucnu vést cesta.

"Některé změny se mi líbily, některé zase ne. Nic není dokonalé. Náš sport má velkou tradici. V historii tenisu moc změn nenajdete," uvedl šestnáctinásobný grandslamový šampion. "Pokud byste se mě teď zeptali, jestli bych chtěl změnu pravidel, tak bych řekl, že ne," dodal.

Na druhou stranu chápe potřebu tenis zatraktivnit. "Pokud náš sport potřebuje změny, aby byl pro fanoušky atraktivnější, možná právě tudy vede cesta. Ale to není má práce. Ti, co o tom rozhodují, by se měli poptat a pak učinit správná rozhodnutí, aby byl tenis ještě zajímavějším sportem, než je teď. Jak říkám, já jsem se současným stavem spokojený, ale možná se v budoucnu změnám nevyhneme."

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

40
Přidat komentář
Padme
nic neměnit... Kdo má pořád pocit, že není tenis atraktivní? Vždyť výše odměn na turnajích napovídá, že je velice atraktivní. Tyhle dva zná téměř celý svět až na jednoho bodyguarda... Tenis je pro konzervy, tak ho tak nechte ;)
Reagovat
Kozoroh
Zkrátit tenis o dva gemy je zkrátka ošizení tenisu, ať si to kdokoliv nazývá, jak chce. Bílému sportu to nic dobrého nepřinese.
Reagovat
Davor1
Ten systém do 4, aký sa hral na tom turnaji sa podľa mňa neuchytí, je to strašná hlúposť. Podľa mňa to spravia ako pri debli, že sa zrušia výhody a už to zrýchli zápasy výrazným spôsobom. Ja by som nemenil vôbec nič, ani tých čiarových.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis robia tenisom práve dlhé gemy cez zhody.

Ten, kto chce zrusit zhody, nikdy tenis nemohol mat skutocne rád.
Reagovat
Davor1
Ja tvrdím, že keby sa zaviedli tie zmeny čo v Miláne, tak s tenisom končím, aspoň teda so sledovaním, naďalej by som si chodil pinknúť do 6 s výhodami :-))
Reagovat
ptpc
Presne tak. Tieto zmeny sú nezmyselné a kontraproduktívne. Ak sa zavedie systém akým sa hralo v Miláne (hlavne zrušenie výhod a počet gemov v sete) tak taktiež pre mňa tenis stratí svoje kúzlo a už ho nebudem sledovať.
Tentokrát naozaj dúfam že zdravý rozum zvíťazí...
Reagovat
janek_da
Jednou jsem hrál turnaj s gemy do 4. Totální nesmysl. Kdo tohle navrhuje nemá rád tenis.
Reagovat
spaniel
Já už hodně krát na turnajích, kde je moc lidí...hraje se normálně do 6 s TB, ale začíná se od stavu 2:2...
Reagovat
janek_da
když je hodně lidí, hodně zápasů a možnost oprav, tak ještě ok. To se nedá moc dělat. Ale po postupu ze skupiny by se už mělo hrát normálně, max. s jednou shodou.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
já souhlasím, že časomíra je fér, proč ne, nic to nenaruší, akorát se pak nebudou moci tenisté vztekat, že je někdo napomíná. a nejsem ani proti elektronickému rozhodování místo rozhodčích, ale mrzelo by mě to kvůli rozhodčím.
Reagovat
Davor1
Presne tak, tá časomiera mala byť zavedená už dávno...
Reagovat
Fandina
Přesně tak. Elektronika na čarách a časomíra by odbourala pocit nadržování, který někdy při lidském rozhodování člověka napadne.
Reagovat
Fandina
A když nejde o nadržování, tak jak vidíme při úspěšném braní ok, lidé jsou chybující, aniž chtějí :-)).
Reagovat
janek_da
Ale aby to bylo s tou časomírou napínavější, tak tam dát pípání, že se pozná 15/10/5 sec do konce. A na konci pípat, co sekundu a když se s úderem opozdí (elektronika nezaznamená úder), tak dát hlasitý zvuk, že konec.
To by pěkně hrálo na nervy tenistům :D
Reagovat
Fandina
Stačí, když to pípne třeba sekundu dvě po termínu, pak nemůže dotyčný nic namítat.
Reagovat
janek_da
Proč po termínu, proč ne přesně? Jasně, že to stačí, ale není to tak napínavé.
Reagovat
Fandina
Je to jedno, jestli přesně nebo po termínu, to není podstatné, ale když to zazní, tak je to konečné rozhodnutí a jednou je víc konzervativní, vzhledem k požadavku na klid při hře.
Reagovat
spaniel
Hrát na 4 gemy je strašná pitomost...už v Miláně bylo vidět, že je tam potom velký prvek náhody a výsledky vypadaly jak ve WTA. Tenis nemá zapotření přilákat lidi, kteří ho nemají rádi tak jak je. Generace lidí, kteří zvládnou jen video na youtube pod 3 minuty a pak ztratí zájem.

Další věc je, že by úplně narušili kontinualitu tenisu. Jak by se dal porovnávat někdo, kdo vyhrál stejně GS jako bývalí šampioni, kdyby hrál jen na 4 gemy a bez výhod. Úplně by zmizeli napínavé 15 minutové gemy, legendární pětiseťáky. Ti, co s těmi nápady chodí, bych přetáhl raketou.
Reagovat
Roger_Federer
To nikdy neprojde..
Reagovat
smazaný uživatel
raketou to veru ide tazko...
Reagovat
Patik
Ak niečo meniť tak ženský tenis..keď už pýtajú rovnaké odmeny ako muži..nech hrajú grandslamy na 5 setov..urobilo by to rozdiel v príprave a celkovo by GS vnímali trošku inak..fyzicky to musia zvládnuť..sú športy kde ženy odovzdajú ďaleko viac energie a úsilia..Čo sa mužského tenisu týka..hawk eye live nieje možno zlý nápad..ubudlo by z konfliktou medzi hráčmi či rozhodcami..a ani časomiera medzi podaniami by neuškodila.
Reagovat
spaniel
Nesmysl. Za první, na GS se nehraje na 5 setů ani u mužů. hraje se na 3 vítězné.
Dále snad netvrdíš, že kdyby ženy hráli stejný počet setů, že by najednou WTA přitáhla víc diváků a generovala by stejné peníze? Ženy jsou stavěné jinak, kolikrát mají už ve třetím setu křeče. Jdou na limit svých možností stejně jako muži.Jestli je důvod, aby vydělávali méně, je to proto, že WTA vydělá méně peněz než ATP, které vlastně z peněz, které vygenerovali muži, dotuje ženy.
Reagovat
Davor1
Amen
Reagovat
Fandina
WTA a ATP má svoje vlastní okruhy a tedy i vlastní financování, různé odměny. Stejné odměny jsou akorát na GS a ty jsou organizování samostatně. A důvod pro stejné odměny u mužů a žen tam může být i třeba ten, že náklady jsou u mužů i žen stejné. Ale ATP nedotuje WTA, oba okruhy mají vlastní financování.
Reagovat
spaniel
S financováním máš recht, GS delá ITF. Náklady můžou být stejné, ale pokud muži vyprodají víc diváckých míst, prodají víc reklam a mají víc televizních diváků, tak by to měli vidět na vyšších odměnách. Protože kdyby šel na GS hrát kompletní Tenisportál, náklady by byli zase stejné, ale nevydělali bychom ani korunu...těžko bychom měli nárok na stejné odměny. Pak je tam ale zas to dilema, že Serena nebo Masha vydělá víc než třeba Dudi Sela.
Reagovat
Fandina
To bych tak netvrdila, že když půjde hrát Tenisportál, tak nic nevydělá, ono také záleží na to, jak se co nabídne. Samozřejmě, že když někde hraje Roger nebo Rafa, tak to víc přitahuje, než Sela, ale třeba pro mě, která jezdím na turnaje, tak se ráda podívám na každého. I na toho Selu, kterého jsem ještě na rozdíl od jiných neviděla.
Ale samozřejmě souhlasím s tím, že Roger s Rafou tahnou víc.
Reagovat
smazaný uživatel
o PM na GS sme sa uz bavili viackrat,vydupat spravodlive odmeny by si mali asi sami tenisti,tak ako tenistky si vybojovali rovnake na tych GS,samozrejme ak ma kazdy rovnako,tak to ma od spravodlivosti daleko,ale tak co,svet nie je spravodlivy
Reagovat
Patik
Vieš že som myslel na 3 víťazné..máš pravdu..ale zvládli by aj viac určite..ony to nezvládajú len po psychickej stránke..z pohľadu organizátorov je to samozrejme inak no..nemuseli by dávať také vysoké odmeny pre víťazov..ale skôr by som to zvýšil na tých skorších kolách..lebo takí kvalifikanti alebo slabší hráči musia veľa cestovať vypadávajú v skorých kolách a nie je ľahké si to všetko hradiť,
Reagovat
spaniel
Financování hráčů mimo 150ky je ubohé...to je fakt.
Reagovat
Patik
Tak ja osobne by som radšej financoval hráčov vkľude aj mimo stovky pokiaľ uhrajú prvé druhé kolá..či radšej budeš prihadzovať každý rok milióny milionárom ako sú Federer alebo Nadal Djokovič Murray..?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslienka zenskych zápasov na 3 vitazne sa mi taktiez pozdava. Nemohlo by sa vsak hrat do 6. Pri setoch do 5, by to slo. Pat setov o break, 5:3 je o tretinu viac, nez 3x 6:4, to by slo. Navyse na GS maju den volna medzi zápasmi, to je dolezite zmienit. To je tá irónia, ze pri setoch na 2 vitazne sa pre zeny stáva GS v podstate fyzicky velmi jednoduchým turnajom.
Reagovat
smazaný uživatel
To je přece blbost, nechte tenis tak, jak se hraje dlouhé roky :-)
Reagovat
George_Renel
Jediné o čem bych pouvažoval je elektronické hlídání všech lajn.
Reagovat
ttopi
Tohle snad jediný, co nemění smysl hry. To pomůže i věrohodnosti rozhodování.
Reagovat
turista
Přesně tak.
Reagovat
janek_da
Možná místo míčku mít krychličku, aby se odrážela nečekaně někam jinam. To by měl tenis unést.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to by bylo hustý :)))
Reagovat
janek_da
Kratší sety znamenají, že hráči budou hrát opatrněji, tj. ještě méně atraktivněji
Reagovat
ttopi
Neměnil bych nic, co zásadním způsobem změní základní principy a podobu tenisu.
Aktuální systém je pro mě atraktivní dost. Kdo chce vyhrát set, musí přesvědčit ve více hrách, ne jednou vzít servis a nějak set dohrát. V tomto má Federer pravdu, že při těch delších setech je více možností ke zvratu a v tom já atraktivitu vidím. Pokud se někdo dostane do vedení 3:0 a hraje e do 4, ten set je téměř nezajímavý, jelikož má soupeř jedinou šanci na brejk. Ano, dá se argumentovat tím, že se bude hrát na více setů, takže zas může vyhrát ty další hry, ale tím odpadá ta dlouhodobá výkonnost v rámci jednoho setu.

A to nemluvím o tom, že to udělá totální chaos ve statistikách.
Reagovat
aligo
naprosý souhlas
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist