Nadal chce pátou "salátovou mísu". Světová jednička přislíbila účast v semifinále i v případném finále Davis Cupu

10. 4. 2018, 10:38
Aktuality 61
Rafael Nadal o víkendu výrazně pomohl španělskému daviscupovému týmu k výhře nad Německem a postupem do semifinále. Čtyřnásobný šampion nejprestižnější mužské týmové soutěže si nyní dělá zálusk na pátou trofej, jelikož přislíbil účast v zářijovém semifinále proti Francii i v případném listopadovém finále.
Profily hráčů

Rafael Nadal letos odehrál pouze Australian Open, kde si ve čtvrtfinále přivodil zranění kyčle a souboj s Marinem Čiličem skrečoval. Od té doby skoro tři měsíce nehrál a vrátil se až ve víkendovém utkání Davisova poháru.

Na domácí antuce ve Valencii dominoval a vyhrál oba singly, když neztratil set s Philippem Kohlschreiberem ani Alexanderem Zverevem. Třetí postupový bod přidal v rozhodujícím zápase David Ferrer a Španělsko po výhře 3-2 nad Německem postoupilo do semifinále. V něm se od 14. do 16. září utká s domácí Francií, která ovládla loňský ročník.

Nadal má v Davisově poháru fantastickou bilanci. Jediné singlové utkání prohrál hned při své premiéře v roce 2004, kdy mu v brněnské hale porážku uštědřil bývalý český tenista Jiří Novák. Dalších 24 duelů jednatřicetiletý Španěl vyhrál a ve čtyřhře má bilanci 5-4.

Rodák z Manacoru v Davis Cupu triumfoval celkem čtyřikrát (2004, 2008, 2009, 2011) a letos chce zaútočit na pátou trofej. Kapitánovi španělského daviscupového týmu Sergimu Bruguerovi totiž přislíbil účast v zářijovém semifinále i v případném listopadovém finále proti vítězi souboje mezi Chorvatskem a Spojenými státy.

"Mluvil jsem s kapitánem Sergim Bruguerou. K dispozici budu až do konce roku," uvedl Nadal. "Na další zápasy v Davisově poháru se moc těším a opravdu doufám, že Španělsku pomohu vybojovat titul."

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

61
Přidat komentář
Mayo
Dnes v noci začína najlepsi hokej!
Reagovat
a.magerova
To se mu to slibuje, když už bude, citace: "po vsetkych GS v sezóne"

;-)
Reagovat
peggy
Souhlasim s tim,ze Rafafa ma charakter,nevybira si kde ne nebo jo.Spanelum preji postup a at jim ta salatova misa vyjde.
Reagovat
Kozoroh
https://mobile.twitter.com/MichalSamulski/status/983606769166503936
Reagovat
Frantz
A?
Reagovat
annah
Díky za info! Myslím, že se to dalo čekat. Odehrát před Wimbledonem po tak dlouhé přestávce jen jeden turnaj (Halle) by bylo jako příprava asi málo. I když loni to tak nakonec dopadlo. Roger prohrál ve Stuttgartu hned pvní zápas, takže jako trénink na Wimbl zbylo opravdu jen Halle. Ovšem trénink se dost podařil... :-)
Reagovat
Kojinho
Si vzpomínám, jakou z toho měl Kadlec obrovskou radost, ale pak už bylo z jeho strany jen ticho.
Reagovat
Pe3k
Dost dobré.
Reagovat
letityfanousek
hádejte
Reagovat
Pavol
Je jeden z mála ktorý nevypúšťa, nerozdáva zápasy a iné podobné tomu veci.
Reagovat
Kozoroh
Propaganda zabírá.
Reagovat
smazaný uživatel
Takze Nadal predava a vypusta zapasy?
Reagovat
Davor1
Začiatok antukovej sezóny a Rafa opäť raz zdravý ako rybička, navyše ihneď po návrate v top forme. Ako to len ten chlap robí... :-)
Reagovat
turista
No zdravý jako rybička asi není, ale je provozuschopný.
Reagovat
smazaný uživatel
Ako Rafa opat zatvoril fanatikom ústa, časť 52. :-)

Takze ten zápas s Nemeckom sa mu len nehodil do aktuálneho treningoveho plánku, ale tu šalátovu misu chce s repre ako svetova jednotka ziskat znovu a znovu. Hoci ju uz x-krat ziskal. Akyže to odlisny pristup, ked si spomeniem na toho Svajciara. Nie Wawrinka, ale ten druhý :)

Inak, stále cakam fanatici, ovce a statistická kozička, kolkokrat Federer z pozicie svetovej jednotky neuprednostnil nahananie GS v dobe temna na ukor repre..Dostali sa mi zatial akurat samé zavadzajuce udaje.

Takze sa k tomu musim dokopat sám.

2005: Feder kasle na DC, sustredi sa na GS.
2006: Feder kasle na DC, sustredi sa na GS.
2007: Feder kasle na DC, sustredi sa na GS.
2008: Feder kasle na DC, sustredi sa na GS.
2009: Feder kasle na DC, sustredi sa na GS.
2010: Feder kasle na DC, sustredi sa na GS.

Ale aby som to zakoncil pozitivne.

2004: Federer sa zucastnuje DC aj pocas sezóny Grandslamovych turnajov. No vidite, predsa len je patriot.
Reagovat
Pe3k
O Rafovi jedna věta o RF kilometrový text :D
Zamindrákovaný hejtr Petržalka.
Reagovat
smazaný uživatel
Tych viet je pochopitelne viac, ale to by si musel vediet do piatich napočítať.

Tou druhou časťou len plynuje nadvazujem na nedávnu konverzáciu. To ľudia,
ktorí majú mozgový software výkonnejši, než 24h, zvyknú robiť vieš.
Reagovat
janek_da
no vidíš soustředil se na GS a hned jich měl haldu
Reagovat
spaniel
:D možná by se na měl soustředit i Nadal pro změnu.
Reagovat
MartinPa
Můj názor je, že TOP hráč si už prostě musí vybírat, kterých podniků se zúčastní, a které mají smysl, a nějaká "národní" hrdost s tím nemá co dělat.
Zkrátka, pokud nemá TOP hráč dalšího v týmu, který by vypomohl ve čtyřhře nebo při jeho výpadku, tak účast na DS, je jen mařením času a
zaděláváním si na případné zranění.
Když to vztáhnu na ty Švýcary, tak si nepamatuju, že by ve zmíněných letech existoval někdo, kdo by mohl Rogerovi pomoci
(statistici prominou, zas tak ty Švýcary nesleduju), popravdě si ani nepamatuju nikoho v TOP 50 (možná ani ve stovce).
Navíc mám silné podezření, že celá Švýcarská základna hráčů se začala budovat až po úspěších svého krajana.
Zato Španělů si v té době i dnes vzpomenu v TOP 50 několik a to ve dvouhře i čtyřhře.
Když to shrnu, tak pro Španělsko je boj o titul povinnost, s těmi hráči, a spíše je zarážející, že nejsou ve finále každý rok.
Proto to Rafovi můžeme jen přát, že když se mu nezadaří jeden zápas, tak ho hbitě zastoupí jiný kolega,
to si bohužel u Rogera nepamatuju a i když dorostl Stan, tak musel Roger vyhrát vše, aby se mohl radovat z DC.
Reagovat
turista
S tou základnou Švýcarů to není přesný. Před 40 lety exceloval Heinz Günthardt, před 25 lety Marc Rosset a Jakob Hlasek. Teprve po roce 2000 přišla doba Rogera Federera a později Stana Wawrinky. Takže tenisovou tradici mají.
Reagovat
ttopi
S tím Rossetem to je fór ne? Samozřejmě, že si toho zrzouna pamatujeme. Vyhrál LOH i FO, ale to je tak zhruba vše. V diskusi o Davis cupu je Rosset zbytečně bych řekl :-)
Reagovat
turista
Rosset vyhrál celkem 15 singlových titulů.
Reagovat
ttopi
To mu neberu, ale výraz "exceloval" podle mě popisuje trochu něco jiného.
Reagovat
turista
Budiž.
Reagovat
Roger_Federer
To by me zajimalo, co.tim chces dokazat..:)
Si myslis ze za 20 roku bude nekoho zajimat, bude si pamatovat, ze Nadal vyhral 8x DC :).
Toje tak nudna stTistika..
Reagovat
Tornes
Jen Federer dokáže 6 sezon kašlat na Davis cup a stále v něm za těch 6 sezon odehrát třetinu zápasů, co skvělý, každoroční (těch 5 vynechaných sezon se přece nepočítá), poctivý (ano, vždyť se dokonce jednou zúčastnil všech zápasů, co Španělsko hrálo, když vyhráli... před 14 lety s dokonalou bilancí 4:3) daviscupový bijec a hrdina Rafael Nadal.

Takže abych to shrnul. Za celou svou kariéru se Rafa zúčastnil všech zápasů Španělska přesně 2x (2004 a 2005), celý DC vynechal v 5 sezonách. Celkem odehrál cca polovinu zápasů co Federer. Jediný důvod, proč má víc mís je lepší tým spoluhráčů.
V kontrastu s Rafou se Roger zúčastnil všech zápasů Švýcarska v sezonách 1999-2004 a 2011, 2012, 2014 (tj. celkem v devíti sezonách, včetně dvou, když byl světová jednička (a jako světová jednička i hrál) a celkem pěti, když byl top 5 hráč). Celý DC vynechal celkem 4x, přestože je o pět let starší než Rafa (v jeho věku ho vynechal pouze 1x, 2010).

Řekl bych, že lze celkem jednoznačně poznat, kdo je pro svou zemi důležitější DC hráč a kdo lépe reprezentuje. Vždyť Rafa má co dělat, aby vůbec byl nejlepším/nejdůležitějším Španělem své generace. On a Ferrer mají takřka totožnou bilanci 28:5 a 29:5, do nynějšího zápasu s Německem měl Ferrer dokonce tu lepší.
Reagovat
Davor1
Však on to všetko vie, tie sračky tú píše len kvôli tomu, aby provokoval fff, čo mu zjavne nahrádza nejakú chýbajúcu substanciu v jeho živote no...
Reagovat
Herbert_Hoover
Což je celkem zvrácené :)
Reagovat
Krisboy
Však tady má spoustu věrných čtenářů, tak proč by se nebavil?
Reagovat
Fandina
:-)) přesně
Reagovat
Krisboy
Já kdybych věděl, že na jakoukoliv hovadinu, kterou napíšu, vždycky ti samí spolehlivě zareagují, přispíval bych také více :D
Reagovat
janek_da
Tomu se říká Brand - Značka
Reagovat
Fandina
:-)) tak samozřejmě, člověk se nějak bavit musí. Když je publikum vstřícné, tak kdo by se nabavil :-)).
Reagovat
Roger_Federer
Tak ty bavis uz x let
Reagovat
Fandina
Tak samozřejmě, proto tu píšu, abych se pobavila. Jinak nevím, proč bych to dělala. A samozřejmě se bavím i na účet druhých :-)), jinak by to ani nešlo. :-))
Reagovat
Krisboy
Na účet druhých je to lepší :)
Reagovat
Tornes
Můj názor (obecný) je, že když někdo plácá nepravdy, případně dokonce lži, je povinností každého, kdo pravdu/fakta zná, aby ho opravil.

U Forehanda už jsem se vzdal toho, že by to mělo efekt u něj, ale pořád věřím, že to má efekt u ostatních, kteří si případné diskuse čtou. A mohou vidět i pravdu, ne pouze zkreslené až nepravdivé informace původně podané.

Zde se nejedná o nic až tak podstatného, pouhý tenis. Ale snažím se tohoto postoje držet co nejvíce ve všech oblastech života, a tenis pro mne do mého života rozhodně patří :)
Reagovat
ttopi
Díky za ten rozbor :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je vsetko v poriadku, to ti nikto neberie..Ale vratil by som sa k téme.

Federer vzorne reprezentoval, len ked nebol top hrac. Ked bol jednotka, tak reprezentoval, len ked mal uz odohrané GS. To su proste fakty. Takze ten tvoj obsah je len taká vata, ktorá vlastne vobec nevylučuje, čo som napisal. Zavádzanie, ale málo k veci. Rovnako je to s Federerovým patriotizmom po vyhrani DC. A tá Rafova bilancia porovnavajuca s bilanciou Ferrera, kde si nenapadko zakomponoval aj stvorhry, no proste pre ovečky:)
Reagovat
Tornes
Za čtyřhru je snad v Davis Cupu míň bodů, než za dvouhru? Nemluvím o singlových zásluhách, ale o zásluhách v Davis Cupu, tedy ve všech zápasech Davis Cupu... včetně čtyřhry. A jen ve dvouhře toho má Ferrer odehrátého ještě výrazněji víc než Rafa (s mírně menší úspěšností, ale pořád skvělou), takže nevím, jestli bych to vytahoval.

Jo, když si to správně nastavíš, existuje jedna kategorie, kde je Rafa o 2 zápasy lepší. Zápasy jako jednička před všemi odehranými GS. Vyhrává o plné dva zápasy (a je to opět jen díky jeho týmu, jelikož bez týmu by při neúčasti v prvním kole hrál maximálně PO jako Roger). Gratulace, konečně, při velmi šikovné selekci jsi našel jednu jedinou statistiku, ve které je Rafa v Davis Cupu lepší než Roger. O tak obrovské číslo jako dva zápasy. Gratuluji.

Myslím, že jsi tím právě krásně podpořil moji argumentaci, že Roger je důležitější a platnější DC hráč než Rafa, děkuji.
Reagovat
smazaný uživatel
Za stvorhru je jeden bod, ale potrebujes na neho dvoch ludi, takze ich podiel na hodnote klesá. To
je ale matematika prveho stupňa ;)

Mne vobec nejde o porovnanie Federera s Nadalom, to sú len vaše fanatické utkveké predstavy, ze vsade vidite Nadala. Tvrdim, ze Federer ako top hrác DC ignoroval, dokial boli v hre GS, alebo ho raz uhaluzil ked ho nehrali RN a ND a potom ho ignoroval nadalej. To, ze Rafa ako jednotka odohral viac DC zápasov a bol jednotkou o skoro 200 tyzdnov menej, je celkom symbolické, co sa patriotizmu týka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ono úplně nejlepší je, když se tady řeší dva hráči na základě statistik, bez souvislostí v reálném čase.
Kariéra Nadala v souvislosti s jeho zraněními a účastmi v DC /singl/

2004 - 18 let hraje 1. semifinále a finále , statistika 3-1
v té době tam mělo Španělsko daleko zkušenější hráče, přesto hrál Nadal jedno utkání ve finále

2005 - prohra se Slovenskem v 1.kole, hrál pouze čtyřhru, singl hrál až o udržení, statistika 2-0 ( nelze posoudit proč nehrál singl v 1.kole )

2006 - prohra s Běloruskem v 1.kole, singl nehrál, v tomto roce zahajoval sezonu až po 1. kole DC, hraje o udržení, statistika 2-0

2007 - nehraje ani jeden zápas / 1.kolo ŠvýcarsKo, 2. kolo USA /

2008 - 1. kolo Peru nehraje, není důvod, 2.kolo hraje jeden zápas rozhodnuto po čtyřhře, semifinále USA 2-0, finále nehraje, ukončení sezony před finálovým kláním, statistika 3-0

2009 - 1. kolo Srbsko, 2-0, 2. kolo nehraje, semifinále Izrael, nehraje, ve finále ČR, 2-0, statistika celkem 4-0

2010 - 1. kolo Švýcarsko, nehraje, zraněn do března, 2. kolo Francie - nehraje

2011 - hraje všechny zápasy, kromě 2 kola v USA, statistika 6-0

2012 - nehraje 1. kolo Kazachstán, v 2. kole Rakousko, byl zraněn, ve finále nehrál, ukončení sezony po Wimbledonu

2013 - 1. kolo nehrál, začátek sezony až po 1. kole DC, Španělsko prohra s Kanadou, účast v baráži, statistika 1-0

2014 - 1. kolo nehrál, prohra s Německem, po utkání s Wawrinkou na AO měl zranění, prohra Španělska v baráži, nehrál mezi Wimbledonem a Pekingem, nelze posoudit

2015 - baráž s Dánskem, 1-0, s Ruskem nehrál, statistika 1-0
2016 - baráž s Indií nehrál

2017 - 1 a 2 kolo nehrál ( Chorvatsko a Srbsko )

2018 - 1 kolo s Velkou Británií nehrál, 2. kolo s Německem hrál, statistika 2-0
Reagovat
smazaný uživatel
Z toho je patrné, že jeho účast byla dost často omezena zraněními, účast v exotických zemích neměla patrně opodstatnění a pár utkání se mohl zúčastnit (lonské DC). Když se v DC zúčastnil minimálně třech singlů, tak Španělsko bralo titul. Roger Federer má náskok 5 sezon navíc.
Z mého pohledu je otázka " kdo je větší patriot" položena dost mimo, jelikož Federer tam odehrál 70 zápasů a navíc, na začátku sezony hraje Hopman cup za Švýcarsko. I ve Valencii bylo patrné jak to Španělé s Německem prožívali a byla tam skvělá kulisa.
Zajímavější by bylo, kdyby takzvaný patriotismus místní pisatelé zaměřili spíš na své vlastní hráče.
Reagovat
Kozoroh
"Mne vobec nejde o porovnanie Federera s Nadalom, to sú len vaše fanatické utkveké predstavy, ze vsade vidite Nadala."

Tak se dej do práce a porovnej Nadala s No1em a Federera s No1em, abys tyto "utkvělé představy" vyvrátil.

"Tvrdim, ze Federer ako top hrác DC ignoroval, dokial boli v hre GS, alebo ho raz uhaluzil ked ho nehrali RN a ND a potom ho ignoroval nadalej."
Ak by Nadal měl k dispozici takový tým, jaký měl Federer, taky by DC vypouštěl. Na co by ztrácel drahocennou energii v marném boji?

"To, ze Rafa ako jednotka odohral viac DC zápasov a bol jednotkou o skoro 200 tyzdnov menej, je celkom symbolické, co sa patriotizmu týka :)"
Nevím, odkud jsi vzal, že Rafa jako jednička odehrál víc zápasů než Federer. Řekl bych, že prachsprostě lžeš. Aby ti to nikdo nesežral, tak píšu, že Roger jako jednička odehrál (a vyhrál) 13 zápasů, zatímco Rafa jich má na kontě 8. Příště už si na lži dej pozor, Klaunhende!
Reagovat
smazaný uživatel
Pise to Tornes ty statistická kozička :)...Ale reč je o hrani DC pocas GS sezony, nie po nej. Len ukazujes ako ti uniká kontext a chýba common sense :)

Wawrinka je marný tim?..Nehovor :)

Nadal hrava bezne stvorhry s M.Lopezom, to pre neho neni marny partak?....Venuj sa cislam,
Od odchodu Djokovica posobis vyhorene a zufalo.
Reagovat
Kozoroh
Novak už oznámil konec kariéry? Nepovídej! Tvým zdrojem je, jak už to tak bývá, Rádio Jerevan.

Wawrinka před rokem 2013 byl úplně jiný hráč, než po roce 2013. Často se odvoláváš na souvislosti, ale zde ti unikají, pokrytček :)

Tornes ti našel jedinou statistiku, která Rafovi vyhovuje, všechny ostatní nahrávají Rogerovi. Jak je však v tvém zvyku, vytrhneš ji z kontextu, aby v ní Rafa ještě víc vyniknul. My se však za nos tebou tahat nenecháme.
Reagovat
smazaný uživatel
A zas ten common sense a chýbaji kontext, ty krávo. Teda kozo.

Odchod Djokovica, nie z tenisu. Ale zo spicky.

Wawrinka nebol nikdy marny, ani pred rokom 2013. Pohyboval sa na hranici top15, top20, stále bol nadpriemerná DC dvojka. Urcite lepsia, nez Stepanek, Evans alebo Puj, vsetko vitazi DC. Uz rozumies?.. vidis, nerozumies.

Ja nepotrebujem hladat ziadne porovnanie, to robite vy fanatici. Feder mal ako spickovy hrac DC a haku, ked sa bojovalo o GS. Rafa o DC nikdy nestratil zaujem a jeho ucast GS ovplyvnovali minimálne. To, ze sa tu teraz krutis jak vretenica na tom nic nemení ty vyhorený špak :)
Reagovat
Kozoroh
Ty nevyhledáváš žádné statistiky, jelikož by zbořily tvé dogma o Rafově patriotismu. A když už já nebo Tornes na tebe prostřednictvím faktů a údajů zatlačíme, tak se vykrucuješ. Jsi fanatik, který má svou pravdu a tu mu nikdo nesmí zpochybnit, jinak je oheň na střeše :)

Wawrinka před rokem 2013 byl lepším hráčem než Štěpec aspol. - ale na okruhu. V DC prohrál řadu zápasů jako favorit, ostatně i v roce 2014 to Švýcaři kvůli němu málem projeli s Kazachy.

Pro výpadek ze špičky se používají slova pokles, ústup, ne odchod, pán gramatik.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ziadne dofma o Rafovom patriotizme nemam. Témou bol Federer a jeho vztah k DC, pocas pobytu na trone v GS období..Si fakt tak natvrdly, ze tomu nerozumies, nevies rozoznat predmet diskusie?..Cize vsetky Rafove statistiky tým vonkoncom nesuvisia, mozno ta, ked bol jednotkou. Rovnako vsetky ostatné Federove, ktore mu len vylepsuju image, ale pointu nemenia ;)

Ze bol Wawrinka lepsi hrac ako Stepanek. Ale len na okruhu?..:))..Tak tymto si ma rozsekal...Ze len na okruhu :)
Reagovat
Kozoroh
Já nevím, jestli jsi natolik zaslepený, nevnímající, že v tomto vlákně se řeší nejen Roger, ale i Rafa. Ostatně ty sám jsi Rafu v prvotním příspěvku zahrnul a aby jeho "patriotismus" vyniknul, dal jsi tam srovnání s Fedexem. Nediv se, že se tu řeší oba dva.

Jinak stále čekám, až srovnáš účasti Býka s No1em a Feda s No1em v DC. Tomuto nepohodlnému tématu jsi se vyhnul.

To nevíš, že existují hráči, kteří v DC zahrají lépe než na turnajích (příklad Rosol)? Ani sis nepřipustil, že existuje i opačný typ tenistů? Kámo, vždyť ty jsi úplně v lese :)
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos, gramatika je úplne iná veda, si si uletel. Zrejme si ju mýliš so Štylistikou ;)...

Pán gramatik. Ty krávo, teda kozo.
Reagovat
Kozoroh
Zavádějící údaje jsou pro Klaunhenda všechny, které se mu nehodí do krámu :-P
Reagovat
Kozoroh
A mimochodem - je snadné se tvářit za vlastence, když na vás neleží všechna odpovědnost za výsledek, když máte několik krajanů vedle sebe, na které se lze spolehnout. Rafa tento komfort měl a má, Roger ne.
Reagovat
Herbert_Hoover
To je fakt. Být třeba instantním vlastencem během mistrovství v hokeji umí kdekdo, ale být vlastencem v dobách temných už málokdo. A co se týče přijetí plné odpovědnosti, to je čím dál větší problém, stačí se kolem sebe rozhlédnout. :) Každopádně některé ty losy Španělska vážně "nestály za to", aby světová dvojka/jednička jela reprezentovat. Třeba letět do Peru během olympijské sezony uprostřed betonové/halové sezony v pozici druhého muže rankingu..k čemu? :)
Reagovat
Franky
Presne tak...Roger mal aj trochu stastie ze vymakol rok kedy Wawra bol schopny porazat najlepsich a mal realnu sancu vyhrat....inak medzi 2005-2013 to bola utopia sam by to neuhral iba by sa znicil ale to tu uz niektori nevidia...U mna je vlastenec taky Kopitar ktory je v NHL tahunom muzstva ktore je schopne ziskavat SC ale pride do mrtvej repre ktora vacsinou len bojuje o to aby nevypadla ze elitnej kategorie..to je VLASTENEC
Reagovat
Mayo
Najväčší vlastenec bol Miroslav Šatan.
Reagovat
Franky
u nas urcite ano suhlasim...
Reagovat
Mayo
Darmo Rafa je príkladný reprezentant (:
Reagovat
Krisboy
Je to velký tenista.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist