Nadal je v Římě po čtyřech letech v semifinále. Čeká ho 51. souboj s Djokovičem

18. 5. 2018, 14:33
Aktuality 87
ATP ŘÍM - Rafael Nadal si poprvé po čtyřech letech zahraje semifinále na Masters v Římě. Sedminásobný šampion v dnešním čtvrtfinále po obratu a téměř dvouapůlhodinovém boji porazil domácího Fabia Fogniniho. O své jubilejní 10. římské finále si zahraje se čtyřnásobným šampionem Novakem Djokovičem, s nímž na okruhu ATP sehraje už 51. vzájemný duel. Žádní jiní rivalové se spolu neutkávali častěji.

Rafael Nadal si ve čtvrtfinále Australian Open přivodil zranění kyčle, kvůli němuž téměř tři měsíce nemohl odehrát soutěžní zápas. Na kurty se vrátil až na antuce ve španělské Valencii v rámci daviscupového utkání.

A vyhrál celkem 12 zápasů a 24 setů v řadě, když pojedenácté dobyl Masters v Monte Carlu i domácí podnik v Barceloně a v Madridu došel do čtvrtfinále. V něm překvapivě jeho vítěznou antukovou sérii čítající 21 vítězství a 50 neprohraných setů v řadě ukončil Rakušan Thiem. Nadal tak neobhájil na domácí oranžové drti loňský titul a ztratil post světové jedničky.

Na tenisový trůn se může v případě triumfu na právě probíhajícím Masters v Římě opět vrátit. Zatím si vede suverénně. V prvním kole deklasoval Džumhura, poté si poradil s Shapovalovem a v dnešním čtvrtfinále porazil 4-6 6-1 6-2 domácího Fabia Fogniniho a zvýšil své vedení ve vzájemné bilanci s Italem na 11-3.

Nadal v úvodním dějství vedl už 4-1 s brejkem v zádech. Poté však přišel zkrat a s domácí nadějí prohrál pět gamů v řadě, čímž ztratil první set. V dalších dvou sadách na centrálním dvorci ovšem dominoval. Na podání ztratil jen sedm fiftýnů, nečelil už jedinému brejkbolu a Fogninimu povolil pouhé tři hry.

Nadal dnešní výhrou přerušil černou sérii na římských kurtech. V posledních třech letech totiž skončil právě ve čtvrtfinále. V semifinále v italském hlavním městě nikdy neprohrál a má v něm bilanci 9-0.

O své celkově 48. finále na Masters a jubilejní 10. římské finále bude šestnáctinásobný grandslamový šampion bojovat proti Novakovi DjokovičoviVe vzájemných zápasech vede Djokovič 26-24, poslední duel vloni v Madridu ale vyhrál Španěl. Na římské antuce mají vyrovnanou bilanci 3-3.

Dvanáctinásobný grandslamový šampion Djokovič si dnes poradil podvanácté v řadě s Keiem Nišikorim, jenž po zdravotních problémech zatím rovněž marně hledá někdejší formu. Srbský tenista vyhrál za dvě hodiny a 23 minut 2-6 6-1 6-3 a dokázal poprvé od lednového návratu na kurty vyhrát čtyři zápasy v řadě.

V loňské sezoně hrál Djokovič v Římě finále, v němž podlehl Němci Alexanderu Zverevovi. Stejně jako Nadal v římském semifinále ještě neprohrál, bilanci v nich má 8-0. Jeden z nich letos o neporazitelnost přijde.

Marin Čilič si i potřetí poradil s Pablem Carreñem. Španělského tenistu ve čtvrtfinále římského Masters přehrál hladce 6-3 6-3 a poprvé v kariéře si zahraje semifinále na římské antuce. Mezi nejlepší kvarteto letos postoupil potřetí, poprvé od finálové účasti na Australian Open.

Jeho dalším soupeřem bude loňský vítěz Alexander Zverev. Jednadvacetiletý Němec sice ve čtvrtfinále přišel o sérii 23 vyhraných setů, Davida Goffina však nakonec zdolal 6-4 3-6 6-3 a vyhrál 12. zápas v řadě. Ve třetím setu smazal manko brejku a duel ukončil ziskem čtyř gamů po sobě.

"Na konci zápasu jsem předvedl několik opravdu skvělých úderů," pochvaloval si Zverev po utkání, které skončilo hodinu po půlnoci.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 4,872.105 eur
páteční výsledky (18. 5. 2018)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Nadal (1-Šp.) - Fognini (It.) 4-6 6-1 6-2
A. Zverev (2-Něm.) - Goffin (9-Belg.) 6-4 3-6 6-3
Čilič (4-Chorv.) - Carreño (10-Šp.) 6-3 6-3
Djokovič (11-Srb.) - Nišikori (Jap.) 2-6 6-1 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

87
Přidat komentář
smazaný uživatel
Goffin Zverev.

Chcel som si pozrieť na vlastné oči toho Alexa Veľkého, ale nič veľkého som sa nedočkal. Hrá si to svoje, nie je to nič výnimočné, resp., silné stránky na úrovni, ale stále dosť veľa slabín. Bohužiaľ si to svoje aj s typickými minelami hrá aj Goffin, takže to je v podstate vyrovnané.

V zásade fandím skôr Davidovi. Zverev totiž nenápadne, ale približuje sa k svetovej jednotke. Ak by RN a RF vybuchli na svojich GS a on by uhral dobré výsledky, po W. môže byť reálne prvý, čo by bolo pre tenis skoro katastrofou, dostať sa tam takýmto spôsobom.
Reagovat
Ereinion
no pokud se nezraní, tak dřív nebo později asi jednička bude, má konzistenci. Je ale fakt, že když se podívám na ty jeho zápasy, tak jeho hra mě připadala nudnější než Djokovičova...
Reagovat
Ma3ek
Rafa vs Nole to bude bomba :)
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/ytON6mHwP9M
Reagovat
mats23
zaujalo ma dnes hlavne to ako Rafa v prvom sete panikaril, toto si proti Djokovi dovolit nemoze, vamos rafa!
Reagovat
Mayo
Zajtra Djokovic porazí Nadala. Proti Rafovi jednak vie hrať a hlavne proti nemu býva vždy mega nahecovany.
Reagovat
turista
Byl by to symbolický a potřebný comeback.
Reagovat
Nola
psst, nenechaj sa zase uniest, Novak vyhral, ale to neznamena vobec nic, Novak vyhral vdaka zlepsenej hre na returne, Nishi ma slaby servis, ktory mu zial prehrava zapasy
Reagovat
turista
Novak musel vyhrát o zápas víc než Rafa aby se vůbec potkali v SF. Vyhrát 4x za sebou je pro hráče jeho kvalit a zkušeností důležitý moment pro psychiku v cestě zpátky z tenisového bahna nahoru. Nadal pochopitelně má možnost vyhrát, ale bude to o pár míčích.
Reagovat
Pe3k
Kecy, jak tomu věříš, vsad barák...Nadal vyhraje, ale Djoka to namotivuje.
Reagovat
annah
Tak jsme se dočkali dalšího operetního výstupu - posílání srdce publiku. Je fajn, že se v semi utká Djoker s Nadalem, takové obsazení dramatu bude mít grády včetně hekání na španělské straně a la Šarapovová. Ale Nadal už je v podstatě ve finále, Djokovič proti němu nemá šanci. A neměl by ji ani Nishi.
Reagovat
Patik
Nadal bude vo výhode bude viac zregenerovaný to bude hrať najvačšiu rolu..na druhej strane výhodou Novaka bude že Nadal hrá bez stratégie.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Mayo
Rafa je génius, bez stratégie ho porazil 24x
Reagovat
mats23
+1
Reagovat
Patik
Nadal nemá stratégiu..aj slepý vidí že hrá stále to isté..aj keby proti nemu stála backhandová stena on to tam bude stále rotovať..je to dobrá lavácka zbraň..ale hráči ako Novak alebo Roger to už majú prečítané..všimni si vzájomnú bilanciu za posledné roky..od kedy ho čítajú Nadal nevyhral ani duel.
Reagovat
smazaný uživatel
ved ho rafa minuly rok porazil v madride, ty ani duel :D
Reagovat
Patik
Ospravedlňujem sa..porazil ho ..i keď ja osobne ten zápas beriem s rezervou Novak tam už nebol stopercent podla mňa fyzicky aj mentálne..možno sa mýlim..každopádne predtým ťahal peknú šnúru výhier nad Rafom.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)

Lebo dobrý príspevok treba ocenit!
Reagovat
smazaný uživatel
no asi sa mylis, ked o tyzden na to bol v Rime vo finale :)
Reagovat
Patik
Bol ale nepôsobil už na mňa stopercentne v poriadku..ale to je len môj názor.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal v roku 2015-2016 na teba posobil ako?..V poriadku :)
Reagovat
Patik
Čo sa týchto sezón týka už si ich príliš nepamätám priznám sa..Viem že Novak dominoval ako svetová jednotka ..a potom aj Andy ťahal víťazné šnúry..na turnajoch..Nadal sa vtedy trápil so zraneniami aj s Rogerom..a v 2017nástom potom prišiel skvelý comeback v oboch prípadoch..ak sa mýlim oprav ma.
Reagovat
Herbert_Hoover
>prilis nepametam

top :)) to uz je takovy folklor, ze zraneni a temna obdobi souperu se psmatuji, ale Rafovy trable proste nikdy nebyly.
Reagovat
Patik
Nie tak to neni..pamätám si aj Rafove obdobie temna..aj jeho zlé chvíle.ale nepamätám si už tie zápasy..v akej forme kto nastupoval..viem že v niektorých zápasoch určite nebol Rafa sto percent..ale aj tak čo sa tej víťaznej šnúry týka v tom čase Novak bil každého aj Federera.
Reagovat
turista
To ano. Od podzimu 2013 do jara 2017 ta bilance byla 12:2 pro Djoka.
Reagovat
turista
To sice ano, ale i s nesoustředěným Djokem měl plný ruce práce. První set dominoval, ale druhý set Rafa musel uhaluzit aby vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Uhaluzenim myslis to, ze bol cely cas vpredu, mal naskok, kontroloval to a s prehladom vyhral?
Reagovat
turista
V 1.setu v Madridu 2017 Rafa nad Djokem dominoval, ve 2.setu mu občas pomohlo i to štěstí. Tak jsem to myslel. Štěstí ale přeje připraveným takže si vyhrát zasloužil.
Reagovat
Patik
Výhra bola zaslúžene tam niet o čom..ale nebolo to také jednoznačné hlavne v druhom sete..miestami som si myslel že Novak to v druhom sete otočí.
Reagovat
turista
Přesně tak. A prasátko nebo sporný míč na lajnu, což umožnilo Rafovi získat občas fiftýn, když to zrovna potřeboval to byla jakási haluz. Naopak v Key Biscayne měl Nadal někdy ve více zápasech smůlu proto mu titul odtamtud chybí.
Reagovat
Patik
Ale patrí to k zápasom ..taký je už tenis :)
Reagovat
Mayo
Nadal za zenitom nevyhral veru ty stratégia.
Reagovat
turista
Nadal vůbec ještě není ve finále. Novak se bude snažit skolit antukového krále, protože tenhle titul chce a potřebuje ho daleko víc než Nadal. Nišikori zápasy Nadalovi odevzdává. Djoker pokud se dobře koncentruje tak mu nedává zadarmo ani fiftýn. Pokud Novak zítra prohraje tak Rafu tak unaví, že pravděpodobně Saša Zverev ten titul obhájí.
Reagovat
Herbert_Hoover
Odkud beres jistotu, ze je Zverev svezi? :) Naopak si myslim, ze ten uz ma solidni narok na unavu.
Reagovat
Marduch
Finále Cilic-Nadal.
Reagovat
Mayo
Bože ten Kei je stratený prípad. On aj keby vyhráva 6:0, 5:0 tak nevyhrá :D neschopný
Reagovat
Patik
Prečo mám pocit že Novak zajtra odíde fyzicky..i keď stratégiou je natom lepšie ..Nadala má prečítaného..ale mám pocit že po prvom sete pôjde s energiou dole.
Reagovat
Nola
Djokofans su vdacni aj za tieto dary, postup do SF je bomba, nech si Rafa vladne, ale verim ,ze zadarmo to nedostane
Reagovat
turista
Někdy už to SF přijít muselo. Marián Vajda je borec! Novaka zdá se konečně zresuscitoval.
Reagovat
smazaný uživatel
Keď nie Vajda, tak veru už nikto..
Reagovat
turista
Souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že každý na tom štadióne si to prial. A vlastne aj mimo štadiónu. V podstate na to všetci čakali. Okej, tak zajtra teda. Je to fajn, že si to chlapci struhnú ešte takto pred RG, kým ide o "guličky".

Napriek tomu, že Djokovič prvýkrát v sezóne vyhral 4 zápasy v rade a dnes jeho hra mala miestami vysokú úroveň, Nadal by mal vyhrať. A to aj napriek tomu, že nehrá level z MC. Stále hrá totiž lepší, kvalitnejší tenis s menšími výpadkami. Ale lopta je guľatá.

Djokovicovi sa bude hrať najlepšie, najľahšie zo všetkých zápasov, čo v sezóne odohral. Jemu prehra uškodí zrejme menej, než Rafovi a naopak výhra pomôže o moc viac, než Nadalovi. To je slušná východisková pozícia.

Táto antuková sezóna zatiaľ kopíruje tú minulú, s rozdielom, že si Rím a Madrid prehodili garde. Pred rokom Rafa prehral s Thiemom v QF a naopak vyhral s Nolem v SF pri triumfe 1000ky. Mohlo by to pokračovať v týchto koľajách, samozrejme korunováciou v Paríži.
Reagovat
Marduch
.
Reagovat
Nola
wau, je jedno ako to dopadne, ale je to tam
Reagovat
turista
Kei Nišikori je výborný což není žádná novinka a má skvělý BH. Dnes je to opravdová antuková tenisová řež. Snaží se Novaka dusit jak se dá. Umí hrát dlouhé výměny. Nevím proč takového výkonu proti Rafovi Nadalovi není schopen a vzájemné zápasy mu vyloženě odevzdává. Asi je to v hlavě.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak povedzme si úprimne, že tá jeho labilitka sa prejavuje chronicky, aj proti Djokovicovi.
Reagovat
turista
No ale kladl Novakovi tuhý odpor.
Reagovat
Kozoroh
Novak zaspal úvod, ale teď už je to tenis, jak má být.
Reagovat
Patik
Mám pocit že pomaly získava istotu na kurte v úderoch..aj presnosť je už lepšia..French Open by vkľude mohol ovládnuť.
Reagovat
Davor1
Jasné, úplne v kľude :DDD
Reagovat
Patik
Úplne vkľude zase nie..ale určite bude favoritom..
Reagovat
Patik
Konečne pekný rýchly priamočiarý tenis žiadne forehandy 20 metrov nad sieťku...Idemo Novak.
Reagovat
steve79
Novaku pojd. Chci videt zapas Nadal- Djoko.
Reagovat
smazaný uživatel
Kozenka, kdeže si, na akých pasekách sa flákaš?...

5:1 pre Nishiho, čo sa to tam deje. Nie je to nejaký rekord?..
Reagovat
Frantz
No za ten první set No29eho asi nepochválí.. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Ale pochváli teba, keďže No29 by sa prípadnou prehrou prepadol niekde na 29. miesto. To štatistická kozenka oceniť musí.
Reagovat
Kozoroh
Vrána k vráně.

Jsem rád, že sis našel souputníka sobě rovného, dobytka Frantze.
Reagovat
smazaný uživatel
Vrána k vráne...

A dobytok o dobytku, lol..
Reagovat
Pe3k
Takové pěkné oslovení ta kozenka. Já si tohle nechávám pro jiné příležitosti a pohlaví, ale jiný kraj, jiný ...
Reagovat
Kozoroh
Víš, pomátl se z toho, že ho oslovuju Klaunhend.
Reagovat
Pe3k
On se jen snaží o něco co by tě štvalo, ale kozenka to imho nebude...
Reagovat
smazaný uživatel
Úplne ma tým ničíš. Až sa mi tlačia slzy do očí..Ale od smiechu, ty 29. miesto :)
Reagovat
smazaný uživatel
A aby si si potvrdil svoju teóriu, zašiel si za prvým nezavíslým zdrojom, a teda Pe3kom, aby ti pošteklil svoje pošramotené ego.

Koza, ty si zúfalec..:)
Reagovat
Pe3k
No trolhendiku my zas tací kámoši (jak ty a Frantz) nejsme, ale oba Alespoň ctíme fakta a máme pozitivní vztah k realitě, na rozdíl od tebe Petržalko ;)
Reagovat
smazaný uživatel
A tomu aj veríš, alebo iba póza, pokrytček?
Reagovat
gigin
V Bordó facká rad radom. Nech to tam vyhrá celé.
Reagovat
mrafe
Co to má za novou taktiku. To používá na matení nepřítele,že prvně prohraje první set. :DD
Reagovat
Marduch
Doznívající kocovina. Žije naplno ve dne v noci.
Reagovat
smazaný uživatel
Toto vitazstvo dá Rafovi isto viac ako 2x 6:1...Presiel si krízou a majstrovsky ju zvládol. To, ze Fogniniho nemá rád je jasné, dnes sa to opat potvrdilo. Myslim si, ze radsej bude hrat proti Zverevovi s Wawrinkom dohromady, nez s krívajúcim Fabiom..

Este dva zápasy chýbajú k cennému, dalsiemu velkému triumfu..Tá svetová jednotka by bola len čerešňa na torte..
Reagovat
turista
Pavouk turnaje ale ještě není zcela vyprázdněný. Např.loňský vítěz Saša Zverev bude muset zkusit problém Nadal vyřešit pokud má obhájit loňský titul.
Reagovat
Pe3k
Pokud Zod Nadala porazí, nebude to na antuce. Navíc aby obhájil titul musel by porazit Go fén a, Čadiče a Nadulla a to nehrozí. Vyhrát titul je jedna věc, ale obhájit jej je věc jiná, takový Nadal by mohl vyprávět (mimo antuku neobhájil nic).
Reagovat
Marduch
Cihlic si jde pro titul.
Reagovat
Pe3k
Škoda, že byl Fabio zraněný, jinak by Nadal neuhral ani set.
Reagovat
Herbert_Hoover
Je pekne, jak u ostatnich o zranenich vubec nepochybujes, pokud hraji proti Rafovi, ale u Rafy moznost zraneni odmitas i tehdy, kdy je do oci bijici. Fanaticky troll.
Reagovat
Pe3k
Do očí bijící? Myslíš to, které se obešlo bez operace, nebo to další, které se obešlo bez operace?... ukaž mi video, kde se Rafa zranil. Vzhledem k tomu, že těch tzv. zranění měl několik desítek, měl by Alespoň o jedno být nějaký záznam, ne?
Reagovat
Pe3k
Podle mě je fanatický troll spíše ten, co bezhlavě věří jakékoliv lži jenž jeho modla vypustí, než ten koho zajímá pravda.
Reagovat
Herbert_Hoover
Jsi uplny magor. Tak si pockame, jestli Fognini pujde na operaci? Kdy si.myslis, ze pujde pod kudlu? Kdyby mel kazdy jit na operaci stvrdit sve zraneni, tak nejdou doktori za cely mesic domu z kliniky.
Reagovat
Pe3k
No nemusíš mi hned nedávat, ale beru to jsi přeci jen fanda Nadala a všichni víme o jaký typ lidí se jedná. Founa pod kudlu nepůjde, ale on se neustále na zranění nevymlouva jako Rafa a jeho fans...
Btw. dvojí metr vážně nemám rád ;(
Reagovat
Amputace
Moment, kdy se zranil v AO14, je snadno dohledatelný. Bylo to po konkrétní situaci a konkrétním úderu, tuším za stavu 2:0 pro Wawrinku ve druhém setu. Od té chvíle podával 120 km, vynechával své rituály, nehekal, pouze se ploužil po kurtu, protože si hnul se zády. Ale má vůbec smysl ti to vysvětlovat?
Reagovat
smazaný uživatel
A potom dodá, že si ctí fakty a má pozitívny vzťah k realite :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Petřík má bohužel pozitivní vztah ke všemu, co může vyprovokovat fanoušky Rafy..káže vodu a pije víno. Tebe napadá pro zkreslování reality, ohýbání faktů a sám dělá totéž. Neštítí se využít jakýkoliv nástroj pro zdiskreditování Rafy a zrelativizování jeho zranění a proher ostatních s ním.
Reagovat
Pe3k
To nemá, to divadlo si dobře pamatuju, ale o AO 14 jsme se ani teď nebvili, či?
Reagovat
Herbert_Hoover
1) Spousta lidí nemá něco rádo, ale chová se stejně. Psychlogie umí tohle velmi trefně definovat.

2) Takže Rafa, aby stvrdil zranění musí jít na operaci, ale Fognini, přestože na operaci nepůjde, tak musel být zraněný, protože nakonec s Rafou prohrál, což by se jinak nestalo. Super :)

3) Fanda Rafy jsem, ale ty sám moc dobře víš, že umím respektovat soupeře, cizí názor a umím i říct, že Rafa nehrál dobře, nebo že je druhý v tom a v onom.

4) Jde čistě o to, že ty prostě nejsi schopen toho samého, to jest respektovat Rafu. Jsi zkrátka troll, rád provokuješ fandy Rafy a k tobě je opravdu problém zachovat si slušnost.

5) Jaké záznamy by sis přál? Rentgenové snímky, výsledky magnetické rezonance nebo vysmátou dojímavou fotku v pyžámku z nemocničního lůžka na twitteru? :) Řekni si. Pokud ti nestačí řeč těla v zápase a vzdání klíčového zápasu na slamu za absolutně nerozhodnutého stavu, je problém někde jinde.
Reagovat
Herbert_Hoover
Meris dvojim metrem az se ti prasi od klavesnice.
Reagovat
smazaný uživatel
Pe3k, co hlava, funguje?
Reagovat
Franky
Prekvapil ma najma jeho comeback v prvom sete ale v druhom Rafa pridal a tam uz Fabio nestacil...Rafa je proste skvely!! Vamos!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist