Nadal měl první antukové trable. Výhru nad Gulbisem mohutně oslavoval

1. 5. 2010, 19:52
Aktuality 45
ATP ŘÍM - Antukový fenomén Rafael Nadal nedokázal předvést další suverénní výkon a málem ho to stálo setrvání ve 'Věčném městě'. V semifinále turnaje Masters v Římě ho potrápil Federerův přemožitel Ernests Gulbis, kterého Španěl zdolal až po dvou hodinách a 47 minutách.
Rafael Nadal

Lotyšský tenista Ernests Gulbis nebyl daleko k druhému velkému vítězství během jediného týdne. Na antukovém turnaji v Římě jako první sebral fenomenálnímu Španělovi Rafaelu Nadalovi podání, a tím celý druhý set. Z vyrovnané bitvy však nakonec vyšla vítězně bývalá světová jednička po výsledku 6-4 3-6 6-4.

Jednadvacetiletý Gulbis sice hned v prvním gamu utkání ztratil své podání, klasický hladký průběh jako u předchozích Nadalových zápasů se ale tentokrát nekonal. Lotyšský hráč, jenž loni překvapil postupem do čtvrtfinále French Open, také díky 14 esům držel se Španělem krok. Díky jednomu proměněnému brejkbolu získal druhý set a stal se prvním hráčem v této sezoně, který Nadalovi sebral set.

Ve třetím dějství Gulbis srdnatě odvracel brejkboly, což se mu během utkání povedlo hned desetkrát, ale za stavu 4-5 čistou hrou prohrál podruhé v zápase podání a sen o prvním finále turnaje Masters se mu rozplynul.

Vydřené vítězství dokumentovala obrovská pozápasová radost Nadala, který tak bude hrát už o pátý titul z 'Věčného města'.

Lotyš se prezentoval agresivních tenisem, díky němuž zaznamenal 50 vítězných úderů, ale ještě více nevynucených chyb. V italské metropoli zanechal dobrý dojem nejen, neboť už ve druhém kole vyřadil světovou jedničku Rogera Federera.

Ve druhém semifinále měl lepší koncovky setů David Ferrer, jenž porazil krajana Fernanda Verdaska 7-5 6-3.

Verdasco za poslední tři týdny vyhrál dvanáct z třinácti duelů, do třetího finále ale nepostoupil. Dnes mu postupně docházely síly, které ztratil také ve včerejší více než tříhodinové bitvě s Djokovičem, a Ferrera počtvrté v řadě porazit nedokázal.

Ferrer se proti Nadalovi postavil naposledy v Monte Carlu, kde v semifinále uhrál pět gamů.

Pokud Nadal uspěje i v nedělním ryze španělském finále, v počtu titulů ze série Masters se vyrovná Andremu Agassimu. Ten jich má na kontě 17, Nadal a Švýcar Roger Federer o jeden méně.

- ATP MASTERS 1000 ŘÍM (Itálie, antuka, 2.750.000 eur) -
sobotní výsledky (01. 05. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Nadal (3-Šp.) - Gulbis (Lot.) 6-4 3-6 6-4
Ferrer (13-Šp.) - Verdasco (6-Šp.) 7-5 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
na antuce, to jsou jednoduše krásný zápasy... když už měl Rafa postoupit, tak jsem chtěl, aby ho Gulbis potrápil a jsem rád, že se tak stalo... fantastický zápas... Gulbis ukazuje, že se zlepšuje a má velkou šanci dostat se do top 20... finále asi vyhraje Rafa, protože ten je na antuce fakt neskutečný, snad ho Ferrer aspoň potrápí, at je ten zápas pro diváky zajímavější...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je ten náš ''doktůrek'' ofess. Už jsem se obával, že si šel zaplavat do moře a sežrali ho žraloci. :DDDD

Ale abych byl upřímný, ta jeho rádoby moudra by mi nechyběla.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ty by si mi strašně chyběl kámo... ;). V Bohnicích teď máte po obědě siestu a volnej programm jo? Že tě pustili i na internet..
Reagovat
smazaný uživatel
Áááá, další elegánovec, co neunesl, že Rafa je lepším tenistou než egoista.

Milý, Dane, Rafa si to vítězství bezpochyby zasloužil. Na rozdíl od elegána je skromný a nemá hvězdné manýry. Navíc je už na čase, aby začal pořádně hrát, protože naposled se mu podařilo vyhrát turnaj až po jedenácti měsících, jelikož předtím vyhrával jenom švýcarskej arogant a outsideři.

Avšak obávám se, že ty to v životě nepochopíš, neboť jsi společně s a.magorovou a dalšíma ukazkovej neobjektivní elegánovec.
Reagovat
smazaný uživatel
"Rafa si to vítězství bezpochyby zasloužil." :-D
Tak tuhle větu bych napsala o Gulbisovi, že by si zasloužil vyhrát. Nadal si zasloužil prohrát, za to co tam předváděl!
Reagovat
smazaný uživatel
Pro tebe platí co stejný - chápu, že nemůžeš unést, že zatímco Rafa je bez debat nejlepší na antuce, tak elegán si 3 měsíce ani neprdl :DDDDD
Reagovat
D.A.N
Co se týče zápasu Gulbis vs Rafa tak rafa si absolutně nezasloužil vyhrát!!!! 18 vítězných míčů oproti 50 Gulbisových neskutečné jak to mohlo takto dopadnout!!! Neuvěřitelné jak někdy může být tenis nespravedlivý.
Reagovat
smazaný uživatel
jestli to nebude tím, že tenis není jen o vítězných úderech, pane elegoune :D Co takhle nevynucený chyby??? Ale chápu, že nemůžeš unést, že zatímco Rafa je bez debat nejlepší na antuce, tak elegán si 3 měsíce ani neprdl :DDDDD
Reagovat
Stan_Borowitz
Takhle to nemůžeš brát. Zápas byl absolutně vyrovnaný, těsně před koncem měl Gulbis sice víc vítězných míčů než Nadal, ale poslední game to asi obrátil. Mohlo to dopadnout tak i onak. Gulbis byl sice aktivnější a "tvořil hru", ale Nadal prokázal pevnější nervy a měl o něco větší štěstí, proto vyhrál.
Reagovat
steve79
Tak ted jsem se koukal na program Nova sport a tam finále vysílat živě nebudou a budou vysílat jen záznam v osm večer. No tak to mě nasrali at jdou někam. Přece finále je přednejší než nějakej fotbal i když chápu že Chelsea-Liverpool je magnet kola. Fotbal hrajou od 15 hodin a bude trvat tak do pěti.Finále začína v 16 hodin tak by aspon druhej set mohli vysílat živě.
Reagovat
smazaný uživatel
bohužel je to tak, přece utkání 37. kola posrané Premier League je mnohem důležitější než nějaký finále Masters 1000! Ať jdou do pr.... celá NOVA!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že Rafa opět vyhraje. Umím si pak představit ty kyselé ksichtíčky elegánovců, fandících egoistovi. Elegán si však zaslouží ty svoje prohry, neboť je arogantní a bůh se už nemůže dívat na to, jak uraží lidi, kteří to nedotáhli tak ''daleko'' jako on.

Tomu sebestřednímu švýcarskému arogantovi z celého srdce přeji, aby ho nějakej čaroděj proklel panenkou voodoo. Elegán by tak bezpochyby ukončil kariéru z důvodu špatných výsledků a uvolnil by tedy místo mladším a talentovanějším tenistům.
Reagovat
QPR_Draxter14
Zajímalo by mě proč všichni co nemáte rádi či dokonce nenávidíte Federera mu říkáte "elegán" ?? Zda je to proto, jak chodí po kurtu,jak si upravuje vlasy před servisem nebo tím jak se oblíká? Vlasy před servisem si snad upravuje každý(Nadal i na returnu :-) ). No a v poslední době se na kurtech objevují tenisté výhradně v přehlídkovém oblečení - Berdych a ta jeho zelená, Verdasco a jeho celoladící zelenomodrá, Djoker a jeho komplety od té jeho slavné firmy, Roddick a jeho bílý Lacoste nebo Tsonga a k jeho pleti vždy výrazné triko

Petr: no a u tebe tipuju že 8letá nadvláda Rogera ti už leze pěkně nad hlavu a už nevíš co bys :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ja osobne si myslim, ze to je tim, ze na kurtu je elegantni, resp. jeho hra je velmi elegantni, takova lehoucka, vsimla jsem si, ze snad nikdy nema ani zpocene vlasy jako ostatni :-). Petra si nevsimejte, jeho nenavist je chorobna, on toho elegana pouziva s prichuti dehonestace.... Ja teda Federera take nemam rada, ale ma kvality, ktere mu musi objektivne smyslici clovek priznat, at se mu to libi, ci ne :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak letošní French Open bude ještě velmi zajímavé. Nadal možná vyhraje Řím, možná i Madrid, ale na French Open, už to bude jíná káva. Samozřejmě je Favoritem, ale zase ne takovým, jako kdysi. Nějaký hráč bude mít svůj den, a třeba Nadala potrápí jako Gulbis. Ovšem jsem zvědavý co předvede Davyděnko a Del Potro. Přece jen se bude hrát na tři sety a soupeřů bude víc. Uvidíme
Reagovat
smazaný uživatel
Skoda toho ze Del potro s Davydenkom su dlhodobou out. Neviem ci sa stihnu rozohrat lebo ak by stihli tak budu pre Nadala druhy a treti najvacsi super po Rogerovi- s tym treba urcite tiez ratat, predsa len GS je GS a ta jeho bilancia neviem presne teraz kolko zase ma finale v rade. Bojim sa ze Del potro a Davydenko sa nestihnu dat dokopy a vyletia skoro na RG ak budu startovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer teď nehraje dobře, je jako bez života, to je naprosto jasné. Přiznám se, že před AO jsem ho odepisoval, a k tomu ještě první kolo s Andrejevem, kde to nebylo zrovna ideální, mě moc nepřesvědčilo. Ale nakonec to dopadlo úplně jinak, víme. Samozřejmě ho netipuji na favorita FO, ale počítat by se s ním určitě mělo, je to grand slam, a ten je trochu někde jinde než turnaje ATP. Myslím, že lépe se chytne Del Potro, Davyděnku už svou skvělou formu podle mně ztratil. Ale nechme se překvapit. Osobně mi je jedno, kdo vyhraje letos FO, hlavně ať je parádní tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc Rád bych si přečetl tvůj tip na letošní FO, jak to vidíš atd. Kdo může podle tebe překvapit.
Reagovat
Stan_Borowitz
jestli smím vstoupit do diskuse, je samozřejmě Nadal. Podle mne je díky své fyzičce, úderové jistotě a bojovnosti na 3 vítězné sety na antuce ještě daleko hůř porazitelný než na 2. No a překvapit tím pádem může kdokoli jiný :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas, Nadal je psychicky odolný a výdrž má určitě největší. Jsem zvědavý na pavouka turnaje, koho mu postaví do cesty. Myslím že Španělé celkově udělají na FO dobrý výsledek. Přece jen, 3 španělé v semifinále v Římě na antuce není náhoda, navíc v Monaku taky finále čistě Španělská záležitost, z toho jde vidět, že antuka je jejich přednost. O to víc bude zajímavé, jestli Španělé dokážou v DC postoupit přes soupeře, který jim případně postaví jiný povrch.
Reagovat
smazaný uživatel
Na mě je ještě moc brzo, čekám na Madrid, jestli nastoupí Del Potro a DAvyděnko a v jaký formě, čekám na Federera, který sice vyhraje příští týden turnaj v Estoril nebo kde to bude, ovšem nikdo tam nehraje, druhý nasazený je Monfils ;(... takže to nemá vypovídající hodnotu žádnou a čekám, jak se popasuje s Madridem!! Pro mě NENÍ tentokrát jednoznačným kandidátem na vítězství FO, i když pořád favorit číslo 1!!! Vsadil bych si na něj, když pominu zdraví, tak důvod, proč není jednoznačný je ten, že jsem si včera všimnul, že nám chlapec trošku ve druhém a třetím setu fyzicky odpadl, to je podle mě hlavní důvod toho, proč začal tak kazit, byl u míčů trošku pozdějc, ztrácel rytmus, ztěžkla mu ruka a pod. takže jsem za ten tříseťák docela rád, koukal jsem jak blázen na Gulbise, kterej po pravděpodobně nejnáročnějším turnaji v kariéře byl čerstvej a nepoznal jsem na něm vůbec kolikátej zápas hraje a že je ve třetím setu s Nadalem.
Taky nevim, jak vydrží Versdasco fyzicky, když má takhle dlouhou šňůru vítěznejch zápasů, obvykle se brzo zraní. Soderling zatim loňskou loňskou formu na antuce nechytil.., pro mě je moc brzo na tipování. Pouze zatím nejsem přesvědčenej o tom, že Rafa je jednoznačnej vítěz a Roger jednoznačný finalista nebo semifinalista.
Reagovat
Stan_Borowitz
Podle mne kazil Nadal nějak výrazněji až ve třetím setu, a to protože měl malinko naděláno v kalhotách z toho, že by mohl s Gulbisem prohrát. Koneckonců, Gulbis měl na turnaji slušnej "track record". Nadal se ale v pravou chvíli zkoncentroval a získal zpět sebevědomí. V tom je jeho obrovská síla a na tři vítězné sety se to podle mne projeví ještě výrazněji.
Reagovat
Stan_Borowitz
rozhoduje mimo jiné i kus štěstí (nebo smůly). Asi tak.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, a proto se v žádným případě nedá říct, že Gulbis dnes neměl štěstí!!!
Reagovat
Stan_Borowitz
ho měl o trochu víc...
Reagovat
Stan_Borowitz
musí po dnešku děkovat za postup všem svatým. Kdyby měl Gulbis trochu větší zápasové zkušenosti a neklepaly se mu na začátku kolena, mohl klidně vyhrát 2:0...
Reagovat
smazaný uživatel
Naplno na tomto turnaji ukazuje svoj potencial. Hraje vyborny utocny tenis, niekedy az moc riskuje ale super, osobne som cakal ze Rafa ho da lahsie lebo proti hracom ktory moc riskuju staci slusna defenziva, ktoru Rafa ma a sa vyhadzu samy, ale nie Gulbis. Nechcem tu polemizovat ale keby v 3. sete prvy servoval Gulbis myslim si ze by bol vyhral ten zapas. V kazdom pripade dufam ze bude pokracovat v tychto vykonoch a v Madride pojde daleko take QF by mohol dat dufam. Som tusim cital s nim clanok ze tenis uz zacal brat vazne, ze doteraz to bolo z jeho strany len zabava, hobby a casto sa venoval inym veciam- zeny, zabava a netrenoval moc, ale teraz ze uz to bere vazne a ono je to videt. Tento rok uz na zopar turnajoch bol daleko- v Memphise uz hral slusne v Barce tiez ho zastavil az vitaz Verdasco. Verim ze konecne zacne hrat tenis bez vykyvov a bude stabilne v top 20 o top 10 zatial nechcem vypravat uvidime, potencial ma na to urcite ale to je este daleko
Reagovat
smazaný uživatel
tyhle rozumy, moudra, domněnky a spekulace kdyby tak by atd... mě vždycky docela pobaví :DDD

Jak můžeš tvrdit, že kdyby do posledního podával první, tak by vyhrál? Kolik potřeboval proti jalovýmu elegánovi mečbolů aby ho porazil? Elegán mu daroval výhru, protože při mečbolech nezahrál vůbec NIC jak byl posranej a to bylo 2. kolo! Tady se nedostal ani k jednomu, ale kdyby podával do posledního setu jako první, tak by určitě vyhrál!!! :DDDDDDD

VAMOOOOS RAFA, goood job .)))
Reagovat
Stan_Borowitz
se tenis nehraje, v tom máš pravdu. Ostatní jsou hloupé provokace bez racionálního základu. Nadal měl prostě dnes o něco větší kliku než ve středu Federer. Zápas byl naprosto vyrovnaný a vyhrát mohl kdokoli. Mimochodem, kdosi tady před pár dny (možná jsi to byl právě ty) tvrdil, že Federer vypadl s hráčem, kterého by Nadal hravě smetl. Některé prognózy se s odstupem času jeví jako směšné...
Reagovat
smazaný uživatel
"Nadal měl prostě dnes o něco větší kliku než ve středu Federer."

To má být vtip dne?

Nadal dnes vyhrál, protože je psychicky nejodolnější hráč na okruhu a tímpádem umí dotáhnout zápas do vítězného konce i když to pro něj nevypadá dobře, narozdíl od nynějšího labilního elegána!!!
Reagovat
smazaný uživatel
No, já to nebyl.
Ale je potřeba říct, že úroveň hry Gulbise dnes a s Rogerem, to je velký rozdíl. Vlastně jsem dneska viděl téměř jinýho, minimálně chybujícího, vyrovnanýho, nevztekajícího se hráče, prostě nového Gulbise. :D
Reagovat
Stan_Borowitz
dohadovat se s mag.orem nemá smysl, takže debatu s tebou končím. Každej trochu normální člověk, který někdy držel v ruce raketu, ví, že vyrovnané zápasy
Reagovat
smazaný uživatel
chápu, došly argumenty, tak přicházejí urážky + s tebou končím :DDDD

Každej trochu normální, kdo někdy v ruce držel raketu ví, že tenis je z velké části o hlavě!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Mily Barney ty si najvacsi expert na vsetko urcite ze. Napisal som ze myslim si. Kazdy si moze mysliet svoje. Mame demokraciu a mozem pisat na internete co chcem pokial neurazam inych. Myslim si ze keby Gulbis serviroval prvy tak vyhraje treti set, neviem co na tom je take divne. Samozrejme ze na kdyby sa nehraje, kazdopadne som zvedavy zajtra Rafa proti Ferrerovi, moze byt unaveny tak ako Verdasco dneska po vcerajsku, cize zajtra Ferrer urcite nie je bez sance si myslim a aspon set moze tiez Rafovi zobrat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zápas s Federerem jsem bohužel neviděl. Dnes byl ale Gulbis skvělý, nakonec měl asi 3x víc winnerů než Nadal. Podle mne to byl dobrý zápas, přičemž víc tenisově hezkých momentů obstaral Gulbis, a to je pro mne jako diváka podstatné.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne Stan Gulbis hral vyborne a hral na winnery. Ziadny vyckavaci defenzivny tenis ala Murray. Myslim si ze ked bude pokracovat v tychto vykonoch bude mat slusnu fanusikovsku zakladnu lebo hraje pekny tenis s kopou winnerov a utocenia. Rafa dnes musel hrat naplno a to jeho tesenie sa po match balle bolo fakt take velke ako keby vyhral turnaj co jasne dokazuje ako moc pre neho znamenalo ze dnes vyhral zapas s tak dobre hrajucim superom.
Reagovat
Stan_Borowitz
Poslyš, a co ty si vlastně představuješ pod pojmem "argumenty"?
Reagovat
smazaný uživatel
ne, já nejsem žádnej expert, ale taky si na něho ani nehraju, od toho jsou tu jiní, kteří se cítí expertem být, viď, pane romismak?

Já si zase myslím, že kdyby! loni Berdych servíroval do posledních setů na všech GS jako první, tak vyhrál kalendářní grand slam!
Reagovat
smazaný uživatel
neskončils náhodou už s debatováním?
Reagovat
Stan_Borowitz
ano, skončil, už s tebou nediskutuji, jen si s tebou hraji. Myslel jsem si, že rozeznáš rozdil mezi debatou a tím, kdy jsi někomu jen pro legraci...
Reagovat
smazaný uživatel
jj za to ty jseš Borec - štěstí, smůla a kdyby, to je asi tak vše, co tu pán dokázal vypotit .)))
Reagovat
Stan_Borowitz
pán se u toho nepotí, nesmíš soudit podle sebe. Pán se dobře baví...
Reagovat
smazaný uživatel
resume: Nadal s Gulbem vyhrál, Federer prohrál, stačí? Já slavím postup do finále a ty? :DDDDD

Tipuju, že pán proklíná všechny svatý, protože KDYBYYYYY... :DDDDDD
Reagovat
Stan_Borowitz
tvůj pán si užil hezký zápas. Pro tvého pána je tenis zábava jako každá jiná a pro oslavy si tvůj pán dokáže najít lepší důvody než to, že někdo, koho zná jen z televize, vyhrál nebo prohrál nějaký zápas. To je ale holt už po staletí rozdíl mezi "pány" a "plebejci". Tvoje volba, kam se zařazuješ...
Reagovat
Mercury
Barney, je krásné, jak tady o tobě každý ví, že jsi dement a tobě to snad nevadí...neustále v tom všechny normální tenisové fanoušky (kterehokoliv tenisty!) utvrzuješ...jsi fakt číslo, chlape :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist