Nadal v Římě deklasoval Džumhura a čeká ho Shapovalov

16. 5. 2018, 22:33
Aktuality 37
ATP ŘÍM - Rafael Nadal zahájil boj o návrat do čela světového žebříčku drtivou výhrou nad Damirem Džumhurem. Na antukovém Masters v Římě postoupil do osmifinále také Novak Djokovič, naopak svůj úvodní zápas v Itálii nezvládla polovina z osmičky nejvýše nasazených včetně Dominica Thiema a Grigora Dimitrova.
Rafael Nadal

Rafael Nadal minulý týden na domácí antuce v Madridu vypadl ve čtvrtfinále s Dominicem Thiemem, neobhájil loňský triumf a přišel o post světové jedničky.

Na první místo žebříčku ATP se jednatřicetiletý Španěl může po týdnu vrátit, potřebuje k tomu ale triumfovat na antukovém Masters v Římě, kde v posledních třech letech skončil vždy ve čtvrtfinále.

Do letošního ročníku vstoupil sedminásobný šampion drtivou výhrou. Bosenského tenistu Damira Džumhura deklasoval za hodinu hry 6-1 6-0, když ve druhém setu ztratil jen osm míčků.

"Po vypadnutí z Madridu jsem tu měl možnost několik dní trénovat a na mém dnešním výkonu to bylo znát. Jsem rád za takto povedený vstup do turnaje, na kterém se mi v poslední době příliš nedařilo," řekl Nadal.



V osmifinále se Nadal utká s Denisem Shapovalovem, s nímž jediný vzájemný souboj loni v Montrealu prohrál 1-2 na sety. Devatenáctiletý Kanaďan dnes navázal na včerejší skalp Tomáše Berdycha, když také proti Nizozemci Robinu Haasemu uspěl po třísetovém boji.

Loňský šampion Alexander Zverev ve večerním utkání potvrdil roli favorita proti domácímu Matteovi Berrettinimu. Jednadvacetiletý Němec, který v předchozích dvou týdnech triumfoval v Mnichově a Madridu, zvítězil 7-5 6-2 a svou svou neporazitelnost prodloužil už na 10 zápasů a 20 setů.

O čtvrtfinále druhý nasazený Zverev svede titulu souboj s Britem Kylem Edmundem (h2h 2-0). Britský tenista si dnes poradil s Francouzem Lucasem Pouillem.

Navzdory pomalejšímu rozjezdu nezaváhal ani Juan Martín Del Potro, jenž vstoupil do antukového Masters výhrou 7-5 6-3 nad devatenáctiletým Řekem Stefanosem Tsitsipasem. V osmifinále se argentinský tenista utká s Belgičanem Goffinem (h2h 1-1).

S pozicí favorita se vypořádal i Novak Djokovič. Čtyřnásobný šampion porazil 6-4 6-2 Gruzínce Nikolože Basilašviliho a teprve potřetí v sezoně vyhrál alespoň dva zápasy po sobě.

O první letošní čtvrtfinále si třicetiletý Srb, který osm z jedenácti účastí v italské metropoli přetavil minimálně ve finále, zahraje se Albertem Ramosem (h2h 5-0). Španělský tenista v tie-breakové bitvě udolal 6-7 7-6 7-6 osmého nasazeného Američana Johna Isnera.

Na finále z Madridu v Římě nenaváže Dominic Thiem, který neobhájí body za loňské semifinále. Rakouský tenista hned ve svém úvodním vystoupení podlehl 4-6 6-1 3-6 domácímu Fabiu Fogninimu.

Kei Nišikori udolal v tříhodinovém boji 6-7 7-5 6-4 třetího nasazeného Bulhara Grigora Dimitrova a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 5-1. Zatímco Bulhar prohrál třetí zápas v řadě, Japonec se může chystat na osmifinále s Němcem Kohlschreiberem (h2h 1-0).

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 5.444.985 dolarů
středeční výsledky (16. 05. 2018)
• Dvouhra - 2. kolo •
Nadal (1-Šp.) - Džumhur (Bosna) 6-1 6-0
A. Zverev (2-Něm.) - Berrettini (It.) 7-5 6-2
Nišikori (Jap.) - Dimitrov (3-Bulh.) 6-7(4) 7-5 6-4
Čilič (4-Chorv.) - Harrison (USA) 6-7(3) 6-1 7-6(1)
Del Potro (5-Arg.) - Tsitsipas (Řec.) 7-5 6-3
Fognini (It.) - Thiem (6-Rak.) 6-4 1-6 6-3
Bedene (Slovin.) - Anderson (7-JAR) 6-4 skreč A.
Ramos (Šp.) - Isner (8-USA) 6-7(5) 7-6(2) 7-6(5)
Carreňo (10-Šp.) - Johnson (USA) 6-4 2-6 6-4
Djokovič (11-Srb.) - Basilašvili (Gruz.) 6-4 6-2
Paire (Fr.) - Schwartzman (14-Arg.) 2-6 6-4 6-2
Shapovalov (Kan.) - Haase (Niz.) 7-6(3) 6-7(5) 6-3
Edmund (Brit.) - Pouille (16-Fr.) 6-2 7-6(3)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
svetova.dvojka
fantastický hráč ...
Reagovat
Pe3k
Jj ten Džumhur je fakt borec, asi má romské předky (nebo zadky?).
Reagovat
EllNino
Gratulace k postupu do 3. kola, zápasy spíš vydřené, než že by to byl nějaký extra tenis, těh vyhozených míčů je tam furt ještě hodně a trochu se bojím, že dopadne proti Rafovi jako Naomi Osaka proti Simoně :D ... Ale rád bych se mýlil ... nesmí pinkat, ale tvrdě do toho, občas na tu síť, ale Rafič má skvěleé prohory, no bude to fuška, snad dovede třeb nějaký set do TB a tam dej se vůle boží :D

Ale nezaleknout se, i Rafa je jen člověk
Reagovat
smazaný uživatel
Shapovalov se na antuce celkem probral. Úplně bych ho neodrovnával, Nadal není stroj a ukázal nám to minulý týden v Madridu. Může dneska klidně prohrát.
Reagovat
Marduch
Může dneska klidně prohrát, říkáš dnes?

Od: Kamilos88 23.04.2018

Pokud se nestane něco výjimečného, tak Rafa až do Wimbledonu neztratí ani set.

Jediné, co jej může zastavit je zdraví, únos mimozemské civilizace, spalničky, nebo okamžitá ztráta paměti. Popřípadě ještě hráč typu Kyrgios, který se zhulí trávou a bude trefovat všechny údery v zápase přesně na lajnu.

V současném ATP není nikdo, kdo jej může na antuce zastavit. To je prostě fakt.
Reagovat
janek_da
To je jenom krytí. win-win situace pro Kamilose
Reagovat
turista
No minulý týden Rafu Nadala v Madridu na antuce zastavil Thiem, takže není stroj pouze člověk. Včera se ale Nadal s Džumhurem vůbec nebabral. Hrál s maximální razancí, výměny ukončoval winnery tak aby ta demolice Džumhura netrvala víc než hodinu což se mu podařilo. Shapovalov ho nezastaví.
Reagovat
Marduch
Je to vlastně další důkaz intenzity jeho tréninků, že po návratech hraje tak energicky. "Po vypadnutí z Madridu jsem tu měl možnost několik dní trénovat a na mém dnešním výkonu to bylo znát."
Reagovat
Mayo
Netáraj, ten Rus nemá šancu.
Reagovat
Patik
Všetko záleží ako Shapovalov vstúpi do zápasu..či sa zlakne a s priveľkým rešpektom podriadi Nadalovej hre..alebo nastúpi s tým že ide vyhrať a pokúsi sa diktovať tempo..určite vystupňuje svoj výkon ako každý hráč ktorý ide proti favoritovi..ale nemyslím si že to bude stačiť.
Reagovat
gigin
Anebo bude hrát Nadal tužku. Pak bude všetko záležat na čom?
Reagovat
Patik
tužku ?
Reagovat
janek_da
cerúzku
Reagovat
Patik
čo to znamená keď hrá Nadal ceruzku ? :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Že je zraněný přece. Stejně jako Federer nebo Djokovič.
Reagovat
Patik
Asi mám tesné trenky a neprekrvuje mi mozog..a nerozumiem kto čo kde je zranený :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Když hraje Nadal tužku (ceruzku), znamená to, že je zraněný. Zdravý Rafa totiž neprohrává. Totéž platí pro Federera a Djokoviče, ale to bylo jen na dokreslení.

U Rafy to může být způsobeno ještě únavou z náročné sezóny nebo rozvodem rodičů.
Reagovat
Patik
zdravý Rafa neprehráva ? to by sa dalo veľmi ľahko vyvrátiť..ale už rozumiem no. :) ešte som nepočul také spojenie.
Reagovat
Franky
pfuu ty musis byt novacik potom :) je to najvacsie spojenie v tenise hned po spojeni forehanda s Rogerom
Reagovat
Patik
Nikdy som sa s tým spojením nestretol veru..tieto ,,ľudové spojenia mimo kurt moc asi nepoznám :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Nedalo, na tom už si vylámalo zuby mraky lidí, naposledy tuším kovaný statistik Kozoroh.

Jinak hrát tužku bude asi typicky český idiom, víc zde: http://ujc.cas.cz/jazykova-poradna/dotazy/0110.html
Reagovat
gigin
Ráfek dnes vypustil stou ptícu. Dnes stý kanár. Gratuluji El Matadore.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Shapovalov je samozrejme pre Rafu o moc horší súper, nez Haase...Uz ho raz zdolal, hoci na antuke to bude pre Denisa proti Nadalovi, tak trochu iný šport.

Ale ak si parkrat podrží servis, pojde mu FH a dostane sa do stavov 3:3, 4:4, moze mat Nadal problém. Navyše lavák. Je to pre Rafu zlá konštelácia. Nedaj Boh, aby sa stretli na tráve :)
Reagovat
Tornes
Na trávu bych se těšil, antuky se bojím :) Jak jsem psal vedle, očekávám dvousetovou výhru Rafy, věřím v relativně těsné sety a doufám v Denisovu výhru.

Rafův zápas jsem neviděl, podle skore to byla další vražda. Pokud je opravdu ve formě, tak to moc dobře nevidím. Denis až tak dobře nehraje, pořád tam má příliš mnoho UE. I proti horším obranářům typu Tom/Robin měl skoro o půlku víc UE než W, s takovýma číslama to na Rafu nebude stačit. Ta spousta jednoduchých úderů, co zabije do sítě/autu, to mu s Rafou neprojde. A podání mu bude muset jít taky o poznání líp, dvě dvojchyby v gamu atd., to Rafa potrestá.

Na druhou stranu, jak jsem psal po zápase s Thiemem - jde vidět, že Rafova obrana už opravdu není ani zdaleka tak neproniknutelná, jak byla dřív. Ani na antuce. Pokud si Denis udrží iniciativu, má šanci. Pokud nechá hrát Rafu, končí.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafov super ho vobec nepreveril, hoci po vysledku 6:1, 6:0, ruku do ohna za to, ze hra lepsie, nez v Madride by som nedal. Ale Shapovalov, Fognini, Djokovic, to je slušná generálka a ak tuto trojicku zvládne, zrejme to bude potvrdenie starej známej formy.

Ale áno, dnes bolo aspon vidiet, ze si Nadal s talianskou antukou rozumie lepsie, udajne práve tá rímska má najblizsie k tej parizskej..

Denis by musel robit velmi rychle body, aby uspel, zajtra bude skoro outsiderom, ale lopta je gulatá.
Reagovat
Patik
Tak priznajme si že Shapovalov ..náladový Fognini a Djokovič mimo formy jeho starú známu formu príliš nepotvrdia.
Reagovat
smazaný uživatel
Fognini hral dnes ako malý Boh.

Este som ho nevidel tak nabudeného. Thiem hral lepsie jak v Madride, nestačilo.
Reagovat
Franky
Fogniny je tak velky labil ze sa ho neda hodnotit nielen celorocne alebo na zaklade povrchu ale ani na zaklade turnaja co znamena ze iba od zapasu k zapasu...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jeho styl hry ale hráčům typu Nadala nebo Thiema nesvědčí a když mu to sedne, mají s ním velké problémy.
Reagovat
Davor1
To je pravda, on môže Nadala na 2 víťazné vyrúbať kedykoľvek. Na druhej strane by som sa vôbec nečudoval, keby vyletel už dnes s antukovým drevom Gojowczykom...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to je přesně Fabio.
Reagovat
Patik
Presne tak od Fogniniho sa nedá nič očakávať..je úplne nevyspytatelný..jeho je škoda tiež keby išiel do každého zápasu s rovnakým mentálnym nasadením tak by sa bez problémov držal aj v top 10..
Reagovat
Franky
on sa sam vyargumentuje a odide herne a psychicky uplne...
Reagovat
Patik
:D To je Fábio ..súhlas.
Reagovat
Stan_Borowitz
To bude tím tréninkem se Šarapovovou. Asi se na lavičce omylem napil z její flašky...
Reagovat
gigin
Že by se napil z jiné flašky, než z jeho pečlivě urovnaných? Asi už hlúpne.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pravda. Že by to z ní tak táhlo?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist