Nadal v Šanghaji pokračuje na vítězné vlně, znovu porazil Dimitrova. Nezaváhal ani Federer

13. 10. 2017, 11:37
Aktuality 78
ATP ŠANGHAJ - Rafael Nadal stále pokračuje na vítězné vlně. První hráč světa dnes ve čtvrtfinále turnaje Masters v Šanghaji ve třech setech porazil Grigora Dimitrova a připsal si již 15. výhru v řadě. O zopakování osm let starého finále bude bojovat proti Marinovi Čiličovi. V semifinále je také Roger Federer, který stejně jako jeho největší rival nezaváhal, když si poradil s Richardem Gasquetem. O finále si zahraje s Juanem Martínem Del Potrem.
Rafael Nadal

Rafael Nadal pokračuje na vítězné vlně. Španěl se v roli staronové světové jedničky představil poprvé na US Open, kde získal 16. grandslamový vavřín, poté ovládl i turnaj ATP 500 v Pekingu a na právě probíhající akci Masters v Šanghaji je už v semifinále.

Jednatřicetiletý rodák z Manacoru si v dnešním čtvrtfinálovém souboji poradil 6-4 6-7(4) 6-3 s Grigorem Dimitrovem a potvrdil, že na Bulhara prostě zahrát umí. Letos ho porazil i potřetí a podruhé během dvou týdnů, po dvou letech si v čínské metropoli zahraje semifinále a na kontě má již 15 vítězství v řadě.

Nadal ve druhém gamu zlikvidoval jediný brejkbol svého soupeře v prvním setu, v deváté hře slavil první brejk a úvodní sadu posléze bez problémů dopodával. V pátém gamu druhého dějství měl další šanci sebrat Dimitrovovi servis, tentokrát však neuspěl a rozhodoval tie-break.

V něm měl zpočátku jasně navrch první hráč světa a rychle vedl 3-0 s jedním minibrejkem v zádech. Dimitrovovi se ovšem povedla náramná otočka, když vyhrál sedm z následujících osmi bodů a vynutil si rozhodující set.

Nadal nejprve v páté hře rozhodujícího dějství odvrátil brejkbolovou hrozbu a v následujícím gamu získal po dvou dvojchybách a nevynucených chybách z rakety Bulhara klíčový brejk. Náskok si udržel až do konce a po dvouapůlhodinové kvalitní bitvě slavil postup do svého jubilejního desátého letošního semifinále.

"Jsem šťastný, že se mi v posledních týdnech tolik daří. Vyhrát US Open a Peking a tady hrát semifinále je skvělé, ale pořád se musím soustředit, abych šňůru ještě prodloužil. Uvidíme, zda se mi na dnešní vítězství podaří zítra navázat," řekla světová jednička, která dnešním celkově 870. vítězstvím vyrovnala rekord Agassiho. V žebříčku pátý John McEnroe jich má o sedm více.

O vyrovnání svého šanghajského maxima z roku 2009 se utká s Marinem Čiličem, s nímž už čtyřikrát v řadě neprohrál. Světová pětka ve čtvrtfinále po výhře 6-3 6-4 nad Albertem Ramosem potvrdila roli favorita, oplatila Španělovi letošní porážku z Monte Carla a vylepšila své maximum v Šanghaji.

Roger Federer na své první zastávce od prohry ve čtvrtfinále US Open zatím neztratil jediný set. Letos fenomenální Švýcar ve čtvrtfinále Masters v Šanghaji porazil 7-5 6-4 Richarda Gasqueta, Francouze přehrál poosmé v řadě a zvýšil své vedení ve vzájemné bilanci už na 16-2.

Hru majitele devatenácti grandslamových trofejí stejně jako včera zdobilo vysoké procento prvního servisu do kurtu (dnes 79%). Přesto v prvním setu musel odvracet brejkbol. S hrozbou si nicméně poradil a koncovku zvládl parádně, když od stavu 4-5 vyhrál tři gamy v řadě.

Hned v úvodu druhé sady šel Švýcar díky rychlému brejku do vedení. O náskok ovšem okamžitě přišel. Další zaváhání na podání ale nepřipustil, v sedmé hře sebral servis soupeři znovu a výhodu brejku si tentokrát pohlídal.

V semifinále, které si zahraje poprvé od podniku Masters v Montréalu, nastoupí šampion šanghajského podniku z roku 2014 proti Juanovi Martínovi Del Potrovi. Právě Argentinec Federera vyřadil na letošním US Open. Ve vzájemné bilanci jasně vede Švýcar.

Del Potro musel utkání s Viktorem Troickým otáčet. Nakonec i přes zdravotní potíže zvítězil 4-6 6-1 6-4 a se Srbem neprohrál ani v sedmém vzájemném duelu. Vítěz US Open 2009 si zahraje semifinále turnaje Masters po dlouhých čtyřech letech. Takto daleko na akci Masters naposledy postoupil právě před čtyřmi lety v Šanghaji. Proti Federerovi se pokusí vyrovnat své šanghajské maximum.

K semifinálovému souboji mezi Federerem a Del Potrem však nemusí dojít. Del Potro totiž v úvodu rozhodujícího dějství upadl na levou ruku a bylo evidentní, že duel dohrává v bolestech. Musel se tak spolehnout na svou největší zbraň forhend a bekhend hrát vesměs jen čopem. Operované zápěstí si rozhodně nechá ještě v průběhu dnešního dne zkontrolovat.

• ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 5,924.890 dolarů
páteční výsledky (13. 10. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Nadal (1-Šp.) - Dimitrov (6-Bulh.) 6-4 6-7(4) 6-3
Federer (2-Švýc.) - Gasquet (Fr.) 7-5 6-4
Čilič (4-Chorv.) - Ramos (Šp.) 6-3 6-4
Del Potro (16-Arg.) - Troicki (Srb.) 4-6 6-1 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

78
Přidat komentář
Roger_Federer
Nezkutecny, jaky tenis produkuje po 4 letech na betonech, az neuveritelne, jak se dokazal ze hry kdy si snim vymetali kurt no name hraci dostat zpatky do hry.
Letos ma tak 80% sanci vyhrat TM a zakoncit nejlepsi sezonu v kariere.
Reagovat
Frantz
jj fakt nezkutečný.. :-D
Reagovat
Fandina
Dominic Thiem se kvalifikoval se jako čtvrtý kvalifikoval na TM. A já doufám, že letos to vyjde i mému Gríšánkovi a že tam bude. V roce 2014 mu to o místo nebo dvě nevyšlo a až teď letos má zase šanci. Od té doby, co ho trénuje Valverdu, hraje líp.
Reagovat
Tuttovka
Musím říci, že zápasy Nadal Dimitrov jsou opravdu skvělé:). Někdy bych to přál i dimitrovovi :). Nadal hraje na betonech možná nejlépe v kariéře.
Reagovat
Mayo
Nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
USO 10 a americké leto 2013 bolo tiez fajn. Urcite aj OH08..Ale tento rok urcite servuje nad pomery, BH rovnako..Z FH trochu zaostava..
Reagovat
Marduch
To je Moya práca. FH uz neni alfou a omegou, o to vic bylo nutný v tréninku makat na servu a bh.
Reagovat
Stan_Borowitz
Čilič-Gasquet, ale čo už.
Reagovat
COMEON
Nasta a Beli! Obidve na titul!
Reagovat
spaniel
Roger uz od Toronta nepresvedcivy. Kouzlo jara je pryc.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně.
Reagovat
Frantz
Po hodech bývá sračka, elegouni ;-) holt haluz nemůže trvat věčně..
Reagovat
Franky
haluz sa chysta aj na mallorce, este nieje znamy datum ale podla najnovsich sprav by mala prist este tento rok ;)
Reagovat
Stan_Borowitz
Proč reaguješ na příspěvek od nikoho?
Reagovat
Franky
mas pravdu nvm preco sa s tranzkou zahadzujem tu na TP
Reagovat
Roger_Federer
Haluz byla, ze tvuj fotrik ho zapomel vytahnout z matinky o 5 sekund pozdeji.
Reagovat
Frantz
Haluz je, když dokážeš napsat větu bez hrubky ;-)
Reagovat
Roger_Federer
Tak to už jsou 2 haluze, ta tvoje je životní :)
Reagovat
Franky
2/4 two more left to get a bow :)
Reagovat
spaniel
Chlupac z Tandilu uz zas simuluje nebo mu tentokrat i neco je?
Reagovat
EllNino
spadnul na operovanou ruku
Reagovat
spaniel
Jo ale limitovany neni.
Reagovat
Krisboy
No vida - porazil Viktora jednou rukou. Borec.
Reagovat
Kozoroh
Zajímavé. Že by ještě přetrvával vztek z vyřazení Rogera v NY?
Reagovat
spaniel
To tak me ani nenapadlo :) Ja driv Del Potrovi docela fandil, ale nejak me to preslo. Uz pred US jsme si tady psali, ze az prilis casto dava najevo unavu nebo nejakou limitaci a pritom hraje stejne. Docela me to za poledni rok od nej odvedlo. Nahazovany backhand a jeden delovy fotehand za set je proste malo.
Reagovat
smazaný uživatel
Este ze ty si Wawrinkovi odpustil :)
Reagovat
Kozoroh
Co tady pleteš Babrinku?
Reagovat
smazaný uživatel
Vysvetlím.

S dávkou irónie reaguješ, ze ci este stále neprekusol prehru od Delpa..

A pritom ty sám tu uz roky hejtuješ Wawrinku, z jasného dovodu.

Uz rozumies?..
Reagovat
smazaný uživatel
Vysvetlím.

S dávkou irónie reaguješ, ze ci este stále neprekusol prehru od Delpa..

A pritom ty sám tu uz roky hejtuješ Wawrinku, z jasného dovodu.

Uz rozumies?..
Reagovat
EllNino
Delpo :( :(
Reagovat
d@ve
DelPo je šikovnej štramák. :)
Reagovat
fialka
paráda! Trošku so zaváhaním, ale výmeny úžasné. TB mal dať, vedie 3:0, potom 4:2 a nedotiahne, posledné 2 servisy stratí. No, nič, hlavne že celý duel je náš. Vamos!
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, Rafa si vybral vypadok v koncovke TB, Grigor odovzdal siesty gem tretieho setu...Rafa mohol vyhrat v dvoch, ale vitastvo s vaznym súperom sa počíta.
Reagovat
fialka
Vážni súperi ešte prídu. To však vždy, keď sa blíži koniec turnaja.
Reagovat
smazaný uživatel
To nie je pravidlo.

Rebricek úplne neodrzkadluje aktuálnu formu súperov. Dimitrov je dnes na harde absolútna špička.
Reagovat
Franky
Absolutna spicka :D keby ho porazil Federer tak je to uplne priemerny hrac na harde navyse precenovany ako Cilic! :D Cilic aspon vyhral GS narozdiel od toho spickoveho hardistu :)
Reagovat
spaniel
Ale co? Zebricek neodrzrkadluje formu... Dimitrov absolutni spica na hardu...
Zajimave ze to nejak nevidis u hracu jako Safin, Roddick, Nalbandian, Blake...kteri jsou proti Dimitrovovi o nekolik levelu vys.
Reagovat
smazaný uživatel
Čítaj.

Hovorím, ze rebricek neodzrkadluje aktuálnu formu. Odzrkadluje dlhodobú. Čomu na tom nerozumies?

Ano, Dimitrov je DNES ( rozumej teraz) absolútna spicka na harde. Ved si zrátaj body od Montrealu a aktualnej hardovej sezony? Tipujem to na TOP 3-4. Kto ma viac, Zverev, Cilic, Thiem?...Čo bude zajtra je otazne.
Reagovat
spaniel
Ja ctu, ale vidim za tim jen kecy. Kdyz se ti to hodi, je pro tebe Dimitrov pan souper (pritom houno dokazal v porovnani se zminenymi). Ty nakonec rozumis i tomu matchupu (kdyz se ti to bude hodit).
Reagovat
smazaný uživatel
Citas, ale nerozumies...

Dimitrov je dnes top, neznamená to, ze je lepsi ako Djokovic, alebo Murray teda hraci, ktorí konkurenciu zvysujú a ktorí absentovali na okruhu pri Federerovej hegemónii. Áno, Dim je oproti nim samozrejme hrac druheho sledu. To sa vsak nevylucuje s tým, ze momentálne predstavuje na harde top konkurenciu...

Match-up..No snad tie Federerove tri vyhry konecne ukazali aj zaslepeným, ze sa dá s tym nieco robit a nie je to beznádejné..
Reagovat
Franky
Takeho 'vazneho' supera sfukol RF na wimbledone v troch..
Reagovat
mats23
wimblas a Shanghai trosku rozdiel no...
Reagovat
Franky
Trochu ano ale nieje to antuka...
Reagovat
atptour
Tu Federer raději vynechal.... Co?
Reagovat
Pe3k
Pokud nemůže antuku vynechat Federer, pak kdo?
Btw. Inteligentní odpověď stejně nečekám ...
Reagovat
smazaný uživatel
A na co by ti hlúpemu bola?..:)
Reagovat
Fandina
On myslel na tebe, abys pak pochopil, o čem se baví.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nehovor Sašulka.

Vrát sa prosím do cirkusu a neobťažuj ma svojimi natvrdlými postrehmi. Mala by si sa starat viac o vnúčatá, piect im bublaninu a podobne a neotravovat tu ludí, ty babka sprostá..
Reagovat
Fandina
Nějak jsi vypadl z inteligentní role. Vždycky, když je člověk v úzkých, tak kolem sebe kope, jako ty teď.
Reagovat
smazaný uživatel
Na velkú dieru, velká záplata. To je moja filozofia, hrubá sila je dnes najefektívnejším nástrojom voči vyvrhelom. Možno aj preto pouzíva polícia obušky a nie konstruktívny diálog. Ty babka sprostá, vysinutá
Reagovat
Fandina
Jsi ubožák, nic jiného.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak nic ineho. Nerozumiem tomu este!!..:)

No co babka, uz slysis zvony v Santa Fé?
Reagovat
Fandina
Neslyším nic, jen vidím a taky čtu, že někteří lidé jsou hodně hloupí. A nedá mi to, jim to nesdělit.
Reagovat
smazaný uživatel
Ding-Dong, Ding-Dong...
Reagovat
Fandina
trapné
Reagovat
Franky
admin poprosim ban pre oboch akterov poslednych prispevkov, ich vyjadrovanie ma zaraza a buri sa vomne moralny kompas...
Reagovat
atptour
Napsal inteligent...
Reagovat
Pe3k
Vždyť víme, to ani nemusíš psát, kdybys raději odpověďel na otázku...
Reagovat
MartinPa
Rafa ten tiebreak prokaučoval kvůlivá tomu rovnání těch svých flašek, bylo vidět, že to né a né srovnat - to ho rozhodilo.
Reagovat
Hypertac
No, dnes to bylo vyrovnané, žádná sranda. Vamos Rafa!
Reagovat
Mayo
Vsetcia chceme finále Nadal vs DelPo (:
Reagovat
smazaný uživatel
Bude Fedal, tady není o čem.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa si finále uz postráži. Federera zatial nemal kto preverit, ale moze to byt Delpo...

Delpo hra este o TM, tych 600b za finále by mu pomohlo.
Reagovat
Fandina
Všetcia ne :-))
Reagovat
Pe3k
Jen schyza mayo...
Reagovat
Franky
+1 ale mam dojem ze pomaly sa odhaluje jeho silnejsia rafova stranka osbnosti...holt dusevne chory jedinci niesu nicim novym v tabore FFN
Reagovat
smazaný uživatel
Ty aj vies co znamená FFF?...

FFN znamená teda čo?...Fanatic Federer what?...Atlét
Reagovat
slacker
Trolhand
Reagovat
Franky
Fanaatic Federer Fan :) podnikatel ;)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))

No a teda?
Reagovat
Franky
A teda FFN je fanatic nadal fan ...zacal som pouzivat FNF ale skusenejsi z nasho tabora presadzovali FFN tak ostava FFN ..zapletka vyriesena!
Reagovat
Pe3k
Jsou i normální fandové Nadala, bohužel zde chodí především to dno. Takový Herbert nebo fialka mě ničím nevadí a ty ostatní ignoruji, vřele doporučuji udělat totéž...
Reagovat
Pe3k
Jinak fff znamená fantasticti Federerovi fanoušci a Nadalisty zvu Nsf, tzn. Nadal stupid fans. Ovšem nehazejme je všechny do jednoho pytle, oni nemůžou za to, jakou reklamu jim bl?bolat, Petržalka, Francek a ostatní zde na tp dělají...
Reagovat
smazaný uživatel
Este si sám aj reaguješ na vlákno. Clovek, co nazval Mayka schýzou. No ty si k sežráni, petriretardíček. Sledoval si dnes zápas svetovej jednotky?..Bola slza?
Reagovat
slacker
Ty nejsi Peter, petrricku?
Reagovat
smazaný uživatel
Maykov evidentný vtip tí natvrdlejší opat nepochopili :-)
Reagovat
Franky
mayko tvoj patolizac v TP prostredi? :D uz ste si dali rande?
Reagovat
Mayo
Vamoooooooos Býček!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist