Nadal: Znovu si užívám chvíle na kurtu a pocit konkurenceschopnosti

2. 2. 2017, 14:52
Rozhovory 26
Rafael Nadal na konci minulého roku léčil bolavé zápěstí, které mu dlouho komplikovalo přípravu na sezonu 2017. Do té však vstoupil skvěle a hned na Australian Open po skalpech Zvereva, Raonice či Dimitrova postoupil po třech letech do finále grandslamu. V boji o svůj 15. titul sice prohrál bitvu s Rogerem Federerem, ale netruchlí. Na tiskové konferenci prohlásil, že důležitější než tituly je pro něj pocit jít na kurt a sport si užívat.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Jak se teď cítíte po fyzické stránce?
Dobře. Trochu unavený, ale dobře.

A vaše emoce?
Myslím, že to byl skvělý zápas. Užíval jsem si každou jeho část. Bojoval jsem a snažil se získat trofej do svých rukou. V pátém setu jsem měl šance. Ale je pravda, že když jsem měl ten brejk, tak on začal hrát ještě více agresivně, trefoval parádní údery. Takže pro mě pak bylo hodně těžké udržet si každý svůj servis. Ale on hrál skvěle a agresivně po celý zápas.

Ve srovnání s posledním zápasem mi trochu chyběla rychlost v nohách. Ale je to normální po tak náročném semifinále. Snažil jsem se, nehrál jsem špatně, ale je pravdou, že proti Rogerovi to bylo náročné. On útočil téměř každým úderem.

Jak byste hodnotil dnešní finále mezi spoustou zápasů, které jste spolu za ty roky odehráli?
Nevím, teď nevím. Jen mám pocit, že to byl dobrý zápas, pětisetový zápas. Bylo to velmi výjimečné finále pro fanoušky i nás dva. Bylo skvělé zahrát si proti Rogerovi velké finále po tolika letech. Ale to je všechno, víc to teď hodnotit nemohu.

Co pro vás znamená být zpátky v grandslamovém finále? Je to už několik let. Můžete popsat své celkové pocity?
Jsem šťastný. V průběhu celého turnaje jsem hrál kvalitní tenis. A to je pro mě skvělá zpráva. Jediným cílem pro mě je jít dál. Věřím, že když mám své tělo ve správné kondici, můžu mít skvělý rok, protože cítím, že hraju dobře.

Myslíte, že jste nedokázal dostatečně zregenerovat po semifinálové bitvě? Hrálo to dnes nějakou roli?
Ne, zregeneroval jsem dobře. Po pěti hodinách hry není rekonvalescence jednoduchá, ale mám pocit, že jsem si před finále odpočinul dostatečně. Jak už jsem řekl, jen mi v některých momentech chyběla rychlost. Ale to je normální.



Co si myslíte, o medical timeoutu? Roger měl druhý zápas po sobě dlouhou přestávku po čtvrtém setu. Nepřibrzdilo vás to?
Na to nemám názor. Nevím, co se stalo.

V čem byl problém v pátém setu, který vedl k obratu? Cítil jste něco, kde se to zlomilo?
Jedinou negativní věcí v pátém setu bylo, že jsem si po mém brejku nedokázal vyhrávat snadno svůj servis. O všechny gamy jsem musel bojovat přes brejkboly. Asi jsem mu po servisu daroval víc bodů zadarmo. To bylo asi klíčové. On pak hrál velmi rychle, hodně riskoval, míčky trefoval těsně po odskoku. A slavil s tím úspěch. Byla to od něj dobrá práce.

Mohl by pro vás být právě tohle odrazový můstek pro zbytek sezony?
Nemůžu předvídat, co se v budoucnu stane. Je to vždy stejné. Jen si myslím, že můžu hrát dobře. Myslím, že jsem tvrdě trénoval. Pokud budu hrát takhle dobře, můžou se stát dobré věci. Na tomto povrchu, ale hlavně na antuce.

Pokud budu schopný hrát takový tenis jako v zápasech tady, a budu regenerovat jako jsem regeneroval... Na antuce je to pro mě ještě lepší, než tady. Lépe na ní regeneruju, soupeřům dávám méně bodů zadarmo a hraju lépe od základní čáry. Můžu být úspěšný na tvrdém povrchu, ale hlavně na antuce.

Co se týká vašeho zdraví a formy, cítil jste se v průběhu ledna nejlépe za řadu posledních let?
Není to zase tolik let. V roce 2014 jsem tu hrál finále, hrál jsem skvěle. Cítil se dobře. Jen jsem měl problémy se zády, to bylo vše. Teď se cítím dobře. A popravdě, i loni jsem se tu cítil skvěle, ale neměl jsem dobrý rok. Cítil jsme se skvěle, ale vypadl jsem v prvním kole. Takže úspěchy na poctu až zase tolik neleží.

Vždycky potřebujete i trochu štěstí. Letos jsem tu vyhrál důležité třetí kolo proti Zverevovi. To je vždy důležité takový zápas zvládnout. Vyhrál jsem skvělé zápasy proti skvělým hráčům. S každým jsem dokázal hrát a to je pro mě nejdůležitější věc, že se cítím šťastný.

Samozřejmě vyhrát turnaj jako Australian Open je také důležité. Pokud bych vyhrál, bylo by to úžasné. Ale opravdovou věcí, která mě dělá šťastnějším než tituly, je jít na kurt a mít pocit, že si sport můžu užívat. Dnes jsem si sport užíval. Loni jsem měl takový pocit pouze mezi Indian Wells a Madridem, protože v Madridu jsem se ve čtvrtfinále zranil.

V téhle fázi kariéry je pro mě víc než tituly to, že vůbec hraju. Ale věřím, že další tituly získám. Musím pracovat na tom, abych byl zdravý. Budu se snažit makat dál stejným způsobem, jako do teď.

Jak důležité pro vás bylo vyhrát vyrovnané zápasy?
Jo, je to moc důležité. Jak už jsem řekl před turnajem, cítil jsem, že mám skvěle natrénováno. Pak už potřebujete jen zápasy a ty jsem měl.

Je to pro mě velké uspokojení. Nemohu říct, že jsem smutný. Chtěl jsem vyhrát, to ano, ale moc smutný nejsem. Udělal jsem, co jsem mohl. Tvrdě jsem pracoval a budu v tom pokračovat.

Užíval jsem si tu každou chvíli zápasů. Vyhrál jsme proti nejlepším hráčům světa a proti všem jsem byl konkurenceschopný. To je pro mě důležité. dodalo mi to sebevědomí do další práce.

Bojoval jste o svůj 15. grandslamový titul, on o osmnáctý. Mělo to vliv na vaše myšlenky, hlavně v prvním setu?
Na konci byl další titul. Je vítěz, je poražený. V těchto zápasech má každý šanci vyhrát. Abych byl upřímný, tak jsem v těchto zápasech proti němu  často vyhrával. Dnes porazil on mě. Pro mě není titul důležitější, než pro něj. Prostě mu jen musím pogratulovat a vrátit se domů se skvělými pocity.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
a.magerova
A kdyby někdo nepochopil, co jsem tím myslela, tak...

https://www.youtube.com/watch?v=9j2rVI9THik
Reagovat
smazaný uživatel
A nakonec to skonci takhle:)

https://www.youtube.com/watch?v=HeYg7tO57O4
Reagovat
Krisboy
https://youtu.be/HcNxBAT0Qd0?t=10035
Reagovat
Krisboy
:D
Reagovat
steve79
Jsem cetl rozhovor s Rogerem a letos chce ziskat 5-6 titulu:D
Reagovat
Teo
Tak jeden už má. Ještě 4 :)
Reagovat
peggy
Je dobre,ze se Rafa vratil v dobrem zdravi,ze tenis je pro neho poteseni a ne trapeni.Zajiste se tesi na antukove turnaje a mohl by stat znovu kralem antuky.Hlavne aby vydrzelo zdravy.Jinak je asi v pohode.
Reagovat
Pe3k
2016:
No top 10 players
Seeds:
1.Cilic- 13
2.Simon- 15
3.Goffin- 16
4.Monfils- 17
5.RBA- 18
6.Paire- 21
7.Troicki- 25

2017:
4 top 10 players
Seeds:
1.Stan- 3
2.Nadal- 6
3.Cilic- 7
4.Thiem- 8
5.Goffin- 11
6.Berdych- 12
7.Dimitrov- 13
8.Tsonga- 14
Reagovat
Teo
Však French bude tvoje, Rafo. Wimbledon Rogera, pevně doufám.
Reagovat
Krisboy
A US Open p.Berdycha.
Reagovat
Krisboy
To je daný.
Reagovat
Jiri
jen s tim Berdou. Ostatni je nerealne. Roger je uz stary a Rafa zraneny.
Reagovat
Krisboy
Prdlajs.
Reagovat
a.magerova
Cokoli je reálnější než Berdych vítězem USO 2017.
Reagovat
VlS
Takže i to, že přestaneš fandit Rogerovi??
Reagovat
a.magerova
Cokoli na kurtu nikoli mimo něj... ;-)
Reagovat
VlS
A už couváš. Aby ses zastavila :-) Dobře na kurtu - Roger vyhlásí na kurtu po prohře v 1. kole Wimblu, že je gay, vyzná lásku a požádá o ruku Rafu :-)
Reagovat
a.magerova
No... letos to asi nestihne.... po té muchlandě s Mirkou, se mu dost těžko bude říkat, že se musí rozvést.... taktéž Rafa měl, oproti normálu, přítelkyni v hledišti AO.... oba jsou chytří dost na to, aby TO ještě chvíli tutlali... :-P
Reagovat
Roger_Federer
Rafova pritelkyne ho ted trenuje.;), jmenuje se Moya.Nekde bylo i video jak spolem blbou v posteli na pokoji kdyz mel Nadal asi 18 roku a vlasky az po ramena.;)
Reagovat
a.magerova
Ideální a chytré.... teď v klidu může Rafa říkat: "Kde je ta moja?"... :-))
Reagovat
VlS
No, tak hlavně aby mu neodpovídal Gyros
Reagovat
Fandina
:-)))
Reagovat
a.magerova
Ovšem víc by mě nas.al, kdyby se zamiloval do Kyrgiose, ale ani to by nebyl důvod ho odkopnout... :-P
Reagovat
turista
No já bych neodepisoval ani Andyho a Novaka. Rafa už má těch vyhraných FO 9.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist