Nádhernou bitvu plnou zvratů vyhrála Kuzněcovová

20. 1. 2017, 05:30
Aktuality 10
AUSTRALIAN OPEN - Tenhle zápas bude nejspíše figurovat v Top 10 za rok 2017! Neuvěřitelnou a zejména kvalitní bitvu svedly ve třetím kole turnajová osmička Světlana Kuzněcovová a bývalá světová jednička Jelena Jankovičová. Z těsného vítězství 6-4 5-7 9-7 se nakonec po 3 hodinách a 36 minutách radovala Ruska. V osmifinále se utká s krajankou Anastasií Pavljučenkovovou.
Světlana Kuzněcovová

Světlana Kuzněcovová byla v prvních dvou kolech naprosto suverénní. Nejmenší šanci nedala Marianě Duqueové z Kolumbie ani domácí naději Jaimee Fourlisové. Se ztrátou pouhých čtyř gamů tak postoupila na Australian Open po čtyřech letech do 3. kola.

Její dnešní soupeřka Jelena Jankovičová se v Melbourne dočkala po vyřazení Laury Siegemundové první letošní výhry. Výraznější komplikace nepřipustila ani proti Julii Görgesové.

Neuvěřitelné, dechberoucí a pro jistotu ještě jednou neuvěřitelné. Takové bylo patnácté střetnutí mezi Kuzněcovovou a Jankovičovou. Ruska vlétla do utkání suverénně. Vedla o dva brejky 5-2. Jankovičová sice ještě odvrácenými setboly a dvěma gamy v řadě úvodní dějství zdramatizovala, nicméně Kuzněcovová si druhou šanci na zisk setu zkušeně pohlídala.

Statistiky zápasu
Jankovičová - Kuzněcovová
59% 1. servis do kurtu 63%
1 esa 4
7 dvojchyby 7
43 vítězné míče 52
46 nevynucené chyby 48
7/15 brejkboly 8/24
24/40 hra na síti 21/34
čas 3:36

Za stavu 4-1 a s dvěma brejky v zádech to vypadalo, že dvojnásobná grandslamová šampionka odehraje další vynikající a hlavně rychlé utkání. Jankovičová se však nadechla k velkému obratu.

Jeden ze ztracených servisů si vzala zpět, v desáté hře nedovolila nasazené osmičce utkání ukončit, a dokonce získala další dva gamy a tím i celou druhou sadu. V tu chvíli už časomíra ukazovala dvě hodiny.

Šňůra vítězných her Srbky jen tak neskončila. Jankovičová vedla v rozhodujícím dějství 3-0 a měla další tři brejkboly. Kuzněcovová však potvrdila, že je obrovskou bojovnicí a nakonec ovládla pět ze šesti následujících gamů, čímž si zajistila možnost zápas dopodávat.

Ani tentokrát ale Jankovičová ruskou tenistku do osmifinále nepustila a skóre srovnala. Hráčky ke konci třetího setu doslova potily krev. Přesto si držely servis. Jako první zaútočila na brejk Kuzněcovová. Od stavu 6-7 vyhrála 12 ze 13 výměn, v patnácté hře Srbku brejkla a dramatickou bitvu zakončila čistou hrou na podání.

Rekord Australian Open, který drží shodou okolností právě Kuzněcovová, ale nepřekonala. Před pár lety totiž na tom samém kurtu sehrála s Francescou Schiavoneovou bitvu, jež trvala 4 hodiny a 44 minut. Maraton vyhrála nakonec Italka.

"Ztratila jsem velké vedení. Navíc to vypadalo, že má poté Jelena zápas pod kontrolou. Snažila jsem se zůstat pozitivní a doufala v obrat. Prostě jsem bojovala, jak nejlépe umím a povedlo se. Chtěla bych všem, co dnes přišli, poděkovat za úžasnou podporu," řekla po náročné bitvě dojatá Kuzněcovová.

V osmifinále čeká Kuzněcovovou ruské derby. Desátá hráčka světa totiž poosmé v kariéře vyzve Anastasii Pavljučenkovovou, které bude mít možnost oplatit porážku z minulého týdne. Pavljučenkovové se dnes podařil ovyřadit jedenáctou nasazenou Ukrajinku Jelinu Svitolinovou.

Čím dál suverénněji pavoukem Australian Open proplouvá Venus Williamsová. Dnes šestatřicetiletá Američanka deklasovala 6-1 6-0 Číňanku Ying-Ying Duan a bez ztráty setu postoupila mezi šestnáctku nejlepších.

V osmifinále se finalistka z roku 2002 utká se 181. hráčkou světa Monou BarthelovouNěmecká kvalifikantka zdolala 6-4 3-6 6-3 domácí Asleigh Bartyovou, vyhrála šestý zápas v řadě a poprvé v kariéře postoupila do čtvrtého kola grandslamu.
Poslední dnešní zápas zvládla Garbiñe Muguruzaová. Španělká favoritka přehrála 6-4 6-2 Lotyšku Anastasii Sevastovovou, které oplatila porážku z loňského US Open.

"Věděla jsem, že dnes musím hrát jinak, než v New Yorku. A myslím, že to mi pomohlo, protože jsem věděla, jak na ni," komentovala Muguruzaová, která Sevastovovou porazila i na podzim v Tokiu.

Postupem do osmifinále Muguruzaová vyrovnala svůj nejlepší výsledek na Australian Open. "Vím, že důležité je do nové sezony dobře vstoupit. Snad tu letos udělám dobrý výsledek," uvedla třiadvacetiletá Španělka.

O čtvrtfinále si Muguruzaová zahraje s Rumunkou Soranou Cirsteaovou.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 50,000.000 dolarů
páteční výsledky (20. 1. 2017)
Dvouhra - 3. kolo
Kuzněcovová (8-Rus.) - Jankovičová (Srb.) 6-4 5-7 9-7
Kerberová (1-Něm.) - Kr. Plíšková (ČR) 6-0 6-4
Muguruzaová (7-Šp.) - Sevastovová (Lot.) 6-4 6-2
V. Williams (13-USA) - Tuan Jing-jing (Čína) 6-1 6-0
Pavljučenkovová (24-Rus.) - Svitolinová (11-Ukr.) 7-5 4-6 6-3
Vandewegheová (USA) - Bouchardová (Kan.) 6-4 3-6 7-5
Cirsteaová (Rum.) - Riskeová (USA) 6-2 7-6(2)
Barthelová (Něm.) - Bartyová (Austr.) 6-4 3-6 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
FulnekUltras
na což evidentně dojelo Plíšče 2. A třicátnice ukazují, zač je toho loket.
Reagovat
horska.kraslice
Nejnevyzpytatelnější hráčka na okruhu porazila nevybroušený diamantík. Pohledný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
je to ona?? Dlouho jsem jí neviděl a nestačím se divit. Z bouchačky kazičky je najednou ta, která čeká, až to ta naproti zkazí . A daří se
Reagovat
kada.tom
Ou, mrzí mě, že jsem to neviděl :-(
Ale dobře, že Světlana postoupila!
Reagovat
babolat.cz
Světlana nestárne
Reagovat
Krisboy
Nejen, že nestárne, ale zraje jak víno. Taky jí přeju, je to bojovnice.
Reagovat
janek_da
Přesněěěě! Kuzna je čím dál lepší (a hezčí). A Dama? Neni co dodávat.
Reagovat
FulnekUltras
škoda, že jedna z nich musela vypadnout
Reagovat
Hector21
u některých zápasů člověk fakt zestárne...

už jsem si nemyslel, že to Světlík dá, suverénní vedení 6:4 a 4:1 a takováhle kovbojka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zrajou holky jako vino
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist