Navrátil je vývojem zaskočen. Rosolův výkon ho potěšil

15. 7. 2016, 23:19
Aktuality 1
Kapitán tenistů Jaroslav Navrátil si přál, aby po prvním dnu čtvrtfinále Davisova poháru hráli jeho svěřenci s Francií nerozhodně 1:1. To se mu dnes v Třinci splnilo, ale po nečekaném průběhu. Lukáš Rosol překvapivě otočil duel s Jo-Wilfriedem Tsongou, odvrátil dva mečboly a světovou desítku zdolal 6-4 3-6 4-6 7-6 6-4. Jiří Veselý pak ale stresovaný z daviscupového duelu prohrál s Lucasem Pouillem 6-7 4-6 5-7.
Profily hráčů
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní)

"Jak jsem říkal, já bych byl spokojený s 1:1, ale po vývoji, jak to probíhalo, tak jsem trošičku ne zklamaný, ale určitě zaskočený," konstatoval Navrátil.

Kapitán ocenil zarputilost Rosola a přiznal, že za stavu 1-2 na sety už asi málokdo doufal, že zápas s Tsongou ještě dokáže otočit. "Pak se ale zvednul. Je to bojovník. Vyhrál čtvrtý set a v páté sadě na kurtu kraloval. Předvedl jeden z nejlepších výkonů v Davis Cupu. Je to obdivuhodné," pochválil Navrátil výkon Rosola.

Teoreticky se zdálo, že by Veselý měl hrát bez zábran. "Všechno nasvědčovalo tomu, že může jít hrát s otevřeným hledím," přitakal Navrátil, ale sám měl opačný názor. "Podotýkal jsem, že to pro něj naopak může být horší. Kdybychom prohrávali 0:1, což se čekalo, tak by neměl co ztratit. Takhle strašně chtěl. V tréninku fantasticky servíroval a hrál v pohodě, ale v utkání ho to svazovalo. On, který dělá málo nevynucených chyb, tak jich dělal kvantum," řekl Navrátil.

Překvapením pro kapitána byl i výkon 21. hráče světa Pouilleho, který odehrál první daviscupový duel. "A nemyslel jsem si, že bude hrát takový tenis. Premiéry někdy svazují, ale on to odehrál dobře s otevřeným hledím," řekl Navrátil.

I Rosol se zpočátku v Davisově poháru hledal, ale v posledních zápasech ukazuje, že se v soutěži o "sálátovou mísu" zvedá. "Na turnajích se mu nedařilo, ale týden tady poctivě pracuje, všechno štymuje a zvedlo ho to k výborným výkonům v Německu a teďka i tady. Jirka (Veselý) si tímto ještě bude muset projít," řekl kapitán.

Koho do čtyřhry? Rosol mi zamotal hlavu, přiznal Navrátil
Důležitá pro vývoj utkání bude sobotní čtyřhra, tradičně silná "disciplína" českého daviscupového týmu. Češi naposledy v deblu v DC prohráli předloni v semifinále ve Francii a i nyní je čeká těžký oříšek. Hosté mají k dispozici nejlepší pár současnosti a vítěze Wimbledonu Nicolase Mahuta a Pierra-Huguese Herberta.

Navrátil nahlásil dvojici Radek Štěpánek a Adam Pavlásek, kteří zvládli čtyřhru loni v baráži v Indii. "Odehráli tam fantastický zápas proti dvěma výborným deblistům. Adam nemá respekt a s Radkem si sedí," řekl Navrátil. Přesto přemýšlí o zařazení Rosola. "Důvod trhat od sebe Štěpánka s Pavláskem není, ale když Lukáš řekne, že se na debla cítí, tak to budu muset určitě zvážit," uvažoval kapitán.

Rozjetý hráč z dvouhry může čtyřhru pozitivně ovlivnit. "Takže mi (Rosol) zamotal hlavu," řekl Navrátil a jedním dechem doplnil: "Nicméně hrál těžkých pět setů, a jestliže chci rozprostřít síly, tak to musíme zvážit. Lukáš odehrál výbornou dvouhru, ale pak by taky nemusel být použitelný v neděli. Domluvíme se s hráči."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
lars
Podotýkal jsem, že to pro něj naopak může být horší. Kdybychom prohrávali 0:1, což se čekalo, tak by neměl co ztratit.
Pochybuji o tom . ztratit by mohl realnou nadeji na vyhru CR
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist