Navrátilová apeluje, aby tenis zůstal demokratickým sportem

11. 9. 2018, 20:39
Aktuality 88
Legendární tenistka Martina Navrátilová apeluje, aby tenis zůstal demokratickým sportem. Bývalá světová jednička ve svém sloupku pro deník The New York Times analyzuje dění při finále ženské dvouhry na US Open mezi Japonkou Naomi Ósakaovou a domácí Serenou Williamsovou a tvrdí, že ač je na muže a ženy obecně brán dvojí metr, musí se poražená Američanka umět ovládat.
Profily hráčů
Martina Navrátilová

Devítinásobná wimbledonská vítězka Navrátilová si klade otázku, zda je dvojí metr v tenisustandardem. "Je sice velký rozdíl, jak se pohlíží na muže a na ženy, když přijde na nevhodné chování, ale to není jen v tenisu. Ale jenom proto, že chlapi by možná vyvázli, tak to není akceptovatelné," konstatovala Navrátilová.

V sobotu Williamsová po porážce 2:6, 4:6 prohlásila, že se s ní při zápase nezacházelo stejně jako s muži. Rozhodčí Carlos Ramos v druhém setu udělil Williamsové varování, trestný fiftýn a trestný game za koučování (které její trenér Patrick Mouratoglu přiznal), rozmlácenou raketu a verbální útok, při kterém hráčka sudího nazvala lhářem a zlodějem.

Navrátilová poukázala na případy, v kterých paní Williamsová, jak Američanku tituluje, ztratila kontrolu nad svým chováním. "Všechny se staly na US Open. Chápu, jak se cítila, ale jednoduše nesmí podlehnout. Takové chování na kurt nepatří. Mnohokrát jsem chtěla rozbít raketu na tisíc kousků, když jsem hrávala, ale vždycky jsem si uvědomila, že se koukají děti, a ač nerada, udržela jsem se," řekla.

"Je potřeba se na náš sport pozorně podívat bez růžových brýlí a zbavit se všech rozporuplností a předsudků, které tam můžou být. Tenis je velmi demokratický sport a potřebujeme zaručit, aby to tak zůstalo," napsala. Zároveň upozornila, že každý hráč by měl mít respekt k tenisu. "Který všichni tak milujeme," dodala.

Williamsová podle Navrátilové měla svůj kus pravdy, ale zároveň chybovala. "Není dobré říkat, že když muži situaci zvládnou, ženy musí také. Raději se musíme ptát, jak se správně chovat, abychom respektovali tenis a své soupeře."

Ohledně koučování, které mají ženy na okruhu WTA povoleno, zatímco na grandslamech je zakázáno, Navrátilová dala za pravdu sudímu. "Je pravda, že je běžné od většiny trenérů. Hráči ale vědí, že je to může stát fiftýn a jsou odpovědní za chování koučů, a je irelevantní, jestli koučování zahlédnou, nebo ne," uvedla Navrátilová. Podle ní rozhodčí občas hráče nejdřív upozorní, že dostávají od trenérů rady, a teprve napodruhé přijde trest. "To asi neudělal a už se to nedozvíme."

"Doufám, že příští zápas Sereny Williamsové a Naomi Ósakaové bude dramatický a velkolepý díky úderům a soutěživosti a obě hráčky budou inspirovat," uvedla.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

88
Přidat komentář
mahycek
Serena nemá omluvu za chování. Všem se musí omluvit !!!!!!!!!
Reagovat
mahycek
Nevyjádřil jsem se. Zbytečné kecy. Vždyť vy jste toho napsali
dost. Ale, tady není, co řešit . Serena zaslouženě dostala
všechny tresty. A ať jdou veškeré tenisové ředitelsví do pr....
Už mně serou amící zasraní.
Reagovat
FulnekUltras
země tzv. neomezených možností... raději ale nechme vyniknout jiné...

https://www.youtube.com/watch?v=XnWeL45dlMc
Reagovat
Fandina
Mně by spíš zajímalo, jestli by ti všichni moralisté tady, kteří jsou tak pohoršení z jejího jednání udělali sami, kdyby byly na jejím místě. Jestli by také vyváděli, kdyby se cítili ukřivděni nebo si mysleli že jsou v právu. Tady jen čtu, že je arogantní, vypadá hrozně a jak se to chová povýšeně. Zajímalo by mě, jestli každý jeden z nás se někdy nezachová podobně.
Reagovat
Fandina
byli
Reagovat
annah
Vzhledem k tomu, že na podobném místě nikdy nebudeme, tak ani nelze zjistit, jak bychom se chovali. Ale teoreticky: kdybychom se chovali tak sprostě jako ona, zasloužili bychom si dostat na holou. :=))
Reagovat
Fandina
:-))

A nebylo by to násilí?

Tak ona nenadávala sprostě. Řekla zloděj a nevím co, což je špatně, je to urážka. Sprostá slova by byla jiná. Samozřejmě je to špatně. O tom žádná.
Reagovat
Fandina
Jinak ale samozřejmě, je x podobných situací, které můžeš srovnat s tou její. Já jsem jednou taky vyváděla na poště, když jsem si mylně vysvětlila, proč nemohu dostat to, proč jsem tam šla. Domnívala jsem se, že je mi křivděno, přitom to byl nesmysl.
Reagovat
annah
Já se snažím nikdy nevyvadet, ale je fakt, že jsem se nikdy do extrémní situace nedostala. Ovšem takový ten italský, ujeceny způsob komunikace je mi z duše protivný.
Reagovat
baggik
V pohodě vybouchla, stane se. Ale místo aby se s odstupem omluvila, tak do toho tahá nesouvisející nesmysly. A protože je v Americe modla, tak negativně ovlivnila celou řadu lidí jen proto, že nedokáže uznat svojí chybu a hledá chyby všude jinde. Za což ale nemůže, že Američani nejsou zrovna nejbystřejší a ani nechtějí být.
Reagovat
Fandina
Já myslím, že její selhání zaznamenal každý. Ono ani není jasné, jak to vlastně myslela s tím sexismem. Jak říkám, může si to myslet, že na chlapi by bylo pohlíženo jinak. Nevíš, co se jí honí v hlavě.

Jinak samozřejmě vyváděla neskutečně a asi není nikdo, komu se to líbilo.
Reagovat
George_Renel
Chybu udělá každý. Ale ten kdo má něco v hlavě to dokáže nějak reflektovat. V tomto případě se omluvit a ne to ještě stupňovat kravinami.
Vzpoeňme si na Berdycha co urazil rozhodčí a druhý den se pokorně omluvil.
Reagovat
Fandina
Třeba se omluví, nevím. Já jsem třeba jednou a to ne na poště, jak se píše výše, něco vyváděla a hodně dlouho mi trvalo, než jsem se přinutila k omluvě. Pořád jsem se cítila, že jsem v právu. Nakonec jsem to udělala. Ale pochybnosti jsem měla a mám dodnes.
Reagovat
Fandina
Ale faktem je, že tady bych se být na místě Sereny omluvila hned.
Reagovat
annah
Přesně tak. Kdyby se na tiskovce dvěma větami omluvila, už by to nikdo neřešil. Nejhorší na tom všem je, že kvůli ní s jistotou nevíme, jak by USO dopadlo. Nebyt toho trestneho gemu, treba by Serena ještě utkání otočila. Je to sice nepravděpodobné, ale v tenisu je možné všechno. Příkladů jsou kupy.
Reagovat
annah
Jenomže ona se omluvit prostě nemůže, protože ve sve sebestřednosti si asi pripada jako ředitel zeměkoule.
Reagovat
Fandina
Za ten výstup s umpirem bych se omluvila, na druhou stranu, pořád mi není jasné, jak to myslela s tím sexismem. Někdo to bagatelisuje, jenže ona to může myslet vážně, proto o tom na tiskovce mluvila. To nemusí být výmluva.
Reagovat
Fandina
bagatelizuje
Reagovat
smazaný uživatel
Z toho, co řekla, jsem pochopil, že myslí, že některým chlapům tohle občas projde, a jelikož jí to onen den neprošlo, usoudila, že jí to neprošlo, protože je žena. (Respektive to ex-post oděla do tohodle kabátku.)

Podle mě je to ale demagogie. Rozhodčí někdy pustí víc holkám, někdy klukům. Rozdíl spočívá v tom, že racionálního chlapa by po tomhle trestu v životě nenapadlo fňukat do novin, že už zažil, že holkám prošly i horší věci a jemu to teď neprošlo, což je jasný sexistický dvojí metr. A i kdyby ho to napadlo, musel by vědět, že bude působit směšně, pokud bude takhle fňukat. Serenu za to ale angažované pipky pochválí.

A TO je ve skutečnosti TEN dvojí metr.
Reagovat
annah
Hezky shrnuto.
Reagovat
Fandina
Jj, tak nějak to asi bude. Dík.
Reagovat
drabona
zřejmě v kontextu se svými dřívějšími vyjádřeními cítila potřebu sdělit svůj názor a udělala dobře. Tyto osobnosti, které hrály tenis s respektem ke hře samé a jejím pravidlům, by měly o tenise rozhodovat a ne nějací bafuňáři, případně jejich dobře zaplacená klaka /viz. změny DC/. Pokud se tak nestane, podlehne sport excesům ovlivněným hlavně byznysem a zbude jen smutné divadlo. Bohužel se to netýká jen tenisu.
Reagovat
Fandina
V tom článku je mimo jiné zaujalo vyjádření Martiny ke koučování, které se děje a je nepovolené. Citace:

Ohledně koučování, které mají ženy na okruhu WTA povoleno, zatímco na grandslamech je zakázáno, Navrátilová dala za pravdu sudímu. "Je pravda, že je běžné od většiny trenérů. Hráči ale vědí, že je to může stát fiftýn a jsou odpovědní za chování koučů, a je irelevantní, jestli koučování zahlédnou, nebo ne," uvedla Navrátilová. Podle ní rozhodčí občas hráče nejdřív upozorní, že dostávají od trenérů rady, a teprve napodruhé přijde trest. "To asi neudělal a už se to nedozvíme."

Já myslím, že to je dost problematické téma, hlavně proto, že se to děje i když se to nesmí a hlavně je na sudím, zda to vidí nebo uvidí, protože na rozdíl od kurtu, kde vidí na hráče, v některých případech nemusí ani trenéra hráček znát a nevidí, zda s ním komunikuje.

To je podle mě vždycky problém zákazů, že sice jsou, ale jsou těžko kontrolovatelné, případně je ani nelze vidět.
Reagovat
FulnekUltras
Tady to bylo tak drzé a okaté ("vysílání" Moratugla i "příjem" SW), že rozhodčí ze sebe nechat dělat až takového blbce prostě nemohl. Problém SW-teamu je jen v tom, že prostě absolutně není zvyklý na odvážné arbitry - a oponenty vůbec. Tenhle gang zkrátka už léta předpokládá, že si bude ve WTA dělat víceméně co chce, a ostatní ani neceknou. Konečně snad přišla doba zatnout tomuto obludnému kultu tipec.
Reagovat
Fandina
Tenhle gang k tomu postavení došel na základě výsledků. Až budeš ty umět hrát tak dobře tenis, také se na tebe bude pohlížet jinak.
Reagovat
Fandina
Jinak výstupů už měla Serena dost a pokut také, takže nemáš pravdu, že na to není zvyklá.
Reagovat
FulnekUltras
U letité oběti Havlova a Klausova kultu osobnosti podobný přístup nijak nepřekvapí.
Reagovat
Fandina
Jj, to víš, bez práce nejsou koláče. Musíš něco umět, aby ses stal elitou. To není jako za komunismu, stačila stranická knižka a už jsi byl elitou.
Reagovat
FulnekUltras
jsi jednoduchá elitářka
Reagovat
Fandina
Proč jednoduchá, tím, že říkám, že elitou se má člověk stát jen když něco opravdu vykoná, dokáže?
Reagovat
FulnekUltras
načež se může beztrestně chovat jako hovado
Reagovat
Fandina
Beztrestně?
Reagovat
Fandina
Já nikde nepsala, že se někdo může chovat jako hovado. To jsou tvoje slova.
Reagovat
Fandina
Jako hovado se nemá chovat nikdo, ani elita, ani neelita. A když se tak někdo chová, tak má být potrestán. Já myslím, že o tomhle se není třeba bavit a mělo by to být jasné každému člověku. Nechápu, jak o tom někdo pochybuje.
Reagovat
FulnekUltras
chování Willigangu posvěcuješ sama výše
Reagovat
Fandina
To říkáš ty. Já nic takového nenapsala. Napsala jsem jednu větu, že gang se stal gangem, protože k tomu dospěl svým hraním. O chování ani slovo. Nedělej ze mě blba.
Reagovat
Fandina
Navíc ani nevidím žádný gang. Možná množstvím lidí, ale stačilo málo, aby se choval neslušně a bylo po gangu.
Reagovat
Fandina
Respektive, aby se nechoval slušně, jako v tomhle případě a byl rozmeten.
Reagovat
FulnekUltras
Nevnímáš návaznost textu.
Reagovat
Fandina
Já jsem se nevyjadřovala k tomu, co si psal. Napsala jsem jen jednu větu. Pokud to nechpeš. Je mi líto.
Reagovat
FulnekUltras
Jednu větu mezi deseti dalšími. ;-)
Reagovat
Fandina
I kdyby jich bylo deset, význam zůstává.
Reagovat
Fandina
Ale aby sis o mně nemyslel, že já schaluji arogantní jednání, tak ti to napíšu znovu. Neschaluji. Ani u elity, ani u neelity. A je dobře, že takové jednání společnost umí potrestat.
Reagovat
Pedronegro
no, celkem rozumné shrnutí, jen mi není jasné, možná je to chyba v překladu, její zavedení pojmu, že tenis je velmi demokratický sport, sportovní soutěže obecně jsou svázány přesnými pravidly, na nichž nic demokratického není, jen se v počátku těch sportů na nich možná demokraticky určitá skupina lidí dohodla, ale změny v pravidlech už zcela nedemokraticky provádí v mnoha případech jen jednotlivci pod vlivem nátlakových skupin nebo finančních vlivů, viz toho slizouna Simona, a není pravda, že SW měla svůj kus pravdy, nehrála s mužem, aby mohla hodnotit rozdílné posuzování nebo zacházení, nikdo ji neokradl ani nepodvedl, jen ona se chovala, a možná úmyslně, jak cikánka na sociálce, když jí odmítnou dávky, aby ji pak ještě při ceremoniálu chlácholili, jaká že je šampionka ... to bylo fakt na zvracení, a následující dění, tiskovka a média, to asi byla ta americká demokracie v praxi
Reagovat
tommr
možná, že tím myslela to, že zatím mají v tenisu všichni stejný podmínky a mělo by to tak zůstat i nadále. Pokud se ovšem v tenise prosadí ta americká verze "demokracie" reprezentovaná Serenou tzn. větší práva až nedotknutelnost pro vybranou elitu tak pak opravdová demokracie zapláče ...
Reagovat
Fandina
I kdyby to tak bylo, že někdo má větší výsady, tak k nim zřejmě nějak dospěl, pokud to je výsledky v tenise, tak na tom není nic špatného. Ale já myslím, že tohle není na pořadu dne, aby někdo zvýhodňoval někoho jiného. Na pořadu dne je spíš všem stejně.
Reagovat
Pedronegro
čteš někdy po sobě ty směšné výplody ?
Reagovat
Fandina
Rozumíš psanému textu, nebo chodíš do pomocné školy. Podle nicku bych se nedivila.
Reagovat
VlS
Fandino, to pak můžeš napsat i o politice - někdo k výsadám dospěl. Výsady jsou ve svém důsledku kořistnickým násilím a v demokracii by být neměly, jsou kontrademokratické. To, že existují není důvod pro jejich legalizaci, ale právě naopak. Jen ta společnost, která se proti výsadám bude tvrdě stavět se může blížit demokracii, byť k ideálu bude vždy daleko. Akceptováním výsad jdem zpět vstříc feudalismu a odtud k pěstnímu právu. Něco tak hloupýho, co jsi napsala se nedá přijmout.
Reagovat
Fandina
To není není pravda. Existují výsady i v demokracii. Například poslanecká imunita. Pokud se demokraticky usnese, že bude platit, tak platí. To jsi vůbec nepochopil.
Reagovat
Fandina
A nemusíme chodit daleko zůstat u tenisu. Například nasazování. Pokud někdo dospěje žebříčkem na určitou pozici, má výsadu proti ostatním. Ale musí k tomu dospět. Zase je to podle demokraticky vytvořených pravidel.
Reagovat
Fandina
A v obou případech, co jsem uvedela, jde o demokracii ve smyslu vláda lidu, tedy demokraticky vytvořené pravidlo.
Reagovat
MartinPa
Oba příklady - poslanecká imunita a nasazování do turnajů jsou ovšem daná pravidly daného oboru = stanu se poslancem - mám imunitu, zahrál jsem dobře - jsem nasazen.
Tady je však jiná otázka = kde je v pravidlech, že po vyhraných XY turnajů se můžu chovat k lidem jako hovado? Nebo to je ta "výsada", kterou zde obhajuješ?
Reagovat
Fandina
Já psala o výsadách obecně. Například, když se schválí, že ten, kdo vyhraje x GS bude automaticky nasazovaný nevím kam, jak to bylo v minulosti. A samozřejmě to bude demokraticky schváleno, tak to bude platit.

O Serena ani řeč. Udělala výstup a byla potrestaná. Zaslouženě.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak a nyní jsem si dvakrát dupla a všem kteří nebudou souhlasit natluču kokos.Já jsem totiž fandina a kdo je víc.
Reagovat
Fandina
Jj, nebát se a nekrást.
Reagovat
a.magerova
Mně Fandina hodně připomíná jednu mou příbuznou (70 let)... prostě každý názor jiný než je ten její, je automaticky špatný... a místo, aby se zamyslela nad názory těch druhých, tak je obviňuje z hlouposti... navíc ji přece nebude poučovat kdokoli mladší než je ona, protože ona má životní zkušenosti a přes ty nejede vlak a pokud něco fungovalo před 40-50 lety, tak to musí fungovat i dnes!!! Prostě kravka, za kterou jezdíme jen "z musu" nikoli z radosti... i desetiminutový telefonát s ní je za trest... ale i ona furt tvrdí, jak ji maj všichni rádi a jak je v kolektivu velmi oblíbená, protože má super názory... nejraději má ty, kteří jen kývou (to že si dotyční myslí svoje a jen chtěj mít klid, ona nevnímá), běda, když se najde oponent, hned je urážen... ovšem pro mě dobrá škola, ZÁVAZEK - nebýt jako ona... ;-)
Reagovat
Fandina
Ty musíš být hodně zakomplexovaná, když takhle o někom uvažuješ. Tvojí příbuznou neznám, ale to, že někdo říká svoje názory, s kterými ty nesouhlasíš, ještě neznamená, že z tebe dělá blbce. To může říct jen nejhloupější člověk na světě. A jinak hezky umíš plivat. Někde se stala chyba.
Reagovat
Krisboy
Už umíš počítat do pěti?
Reagovat
Fandina
další zakomplexovaný člověk
Reagovat
Krisboy
...a rozdíl mezi číslicí a nulou už ti vnoučata taky vysvětlila?
Reagovat
Fandina
To si vážně myslíš, že jsi vtipný nebo proč to píšeš. Chápeš vůbec o čem byla ta diskuse ohledně pětimístného čísla a čísla s pěti nulami. Stačí na to čeština, aby bylo jasno.
Reagovat
Krisboy
Nejde o vtip. Jen se tě ptám, jestli už v tom máš jasno.
Reagovat
Fandina
Já ano, proto jsem na ten rozpor, chybu, upozornila.
Reagovat
Pe3k
Neřekl bych že je Magerka či Krisboy zakomplexovaný.
Reagovat
Fandina
Nejsem si jistá, jestli její příspěvky, které vždycky víc popisují negativní jednání druhé, jeho záměry, nazývání kravkou druhých vypovídá o člověku, který netrpí komplexem méněcennosti a nehledá na druhých jen chyby.
Reagovat
Pedronegro
možná, že to tak myslela, ale zní to divně, sport není demokratický nebo nedemokratický, to si tady jen jistá pipka asi myslí,ale pokud myslela rovnost, tak by tím diplomaticky varovala před nadržováním SW nebo mužům, ale asi to nechtěla říci naplno ...
Reagovat
Fandina
Nepřisuzuj to co si myslí tvůj malý mozeček myšlenkám jistých pipek. Jinak samozřejmě, že Martina myslela demokracii ve smyslu rovného postavení všech.
Reagovat
Pedronegro
vida, chytrá slepice, tak proč by SW měla mít výsady
Reagovat
Fandina
Martina něco říkala že má mít Serena výsady, neříkala, to je výplod tvého malého mozku.
Reagovat
Pedronegro
to jsi psala ty
Reagovat
Fandina
To jsem psala já jako příklad toho, že pokud se demokraticky rozhodne, že někdo má mít výsadu a je to za nějakou zásluhu, tak na tom nevidím nic špatného.
Například byly doby, kdy se po vyhraném GS nasazovalo rovnou do finále.
Reagovat
Fandina
Asi si pleteš pojmy. To, že je sport svázán pravidly neznamená, že není demokratický. Podle wikipedie lze demokracii definovat jako vládu lidu ve smyslu tvorby zákonů, pravidel, ale také lze mluvit o demokracii ve smyslu rovnosti před zákonem.
Takže pokud se skupina lidí demokraticky dohodla, že některé pravomoci předá třeba jednotlivci, tak je to pořád demokratické pravidlo.
Jinak co se týká Sereny, tak se sama nechlácholila, že jí to vyčítáš. Udělala scénu, protože si myslela, že je jí křivděno a byla za to potrestaná. Co ti na tom připadá nedemokratického.
Reagovat
Pedronegro
tvůj slepičí mozeček zřejmě nemůže pochopit psaný text, nerozumíš o co jde, citování wiki to nezachrání
Reagovat
Fandina
Já tě chápu, ty nemáš ani ten slepičí mozek, jinak bys nevysvětloval demokracii, jak ji vysvětluješ, a ani tě nenadne se na to nejdřív do někam podívat.
Reagovat
Fandina
Nehledě na to, že ani schopen pochopit, že Serena neporovnávala sebe s Naomi, ale sebe s jiný muži.
Reagovat
Fandina
sebe s muži
Reagovat
Pedronegro
hrála s Naomi, ne s mužem, rozumíš nebo jako obvykle ne :)
Reagovat
Fandina
Chceš říct, že Nomi je muž? Že mluvila o Naomi jako o muži? Kam na to chodíš?
Reagovat
Pedronegro
zřejmě ne, tak čus, jsi neskutečně kreténská osoba, řekl bych velmi podobná nebo horší než SW, ztráta času ...
Reagovat
Fandina
tak hlavně, když máš na koho nadávat, to je nejdůležitější
Reagovat
Pedronegro
super slepice :)
Reagovat
Fandina
super blb
Reagovat
slacker
jojo je to superkrava, to ze bojuje za SW je priznacne pro smejdy vseho druhu. smejd smejda podpori
Reagovat
Fandina
největší šmejdové jsou ti, kdo je vidí v druhých, sebestřední šmejdové, kteří umí jen plivat na druhé
Reagovat
VlS
Rukavici ženské otázky nezvedla, střízlivě zhodnotila situaci.
Reagovat
Fandina
Jj, je vidět zkušenost. Mně se její vyjádření také moc líbilo. A také to, jak má ráda tenis, přímo to z toho čnělo.
Reagovat
FulnekUltras
jsem tady taky už napsal leccos a stojím si za tím. Na kurtu však měla vždycky úroveň.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist