Nechápu, proč jsme nehráli už v pondělí na centru, zlobil se Djokovič

12. 7. 2017, 13:42
Aktuality 33
Novak Djokovič musel jako jediný z čtvrtfinalistů letošního ročníku Wimbledonu absolvovat osmifinálový duel až v úterý. Na rozdíl od svých soupeřů tak neměl před dnešním čtvrtfinálovým zápasem den volna a organizace letošního ročníku nejslavnějšího turnaje světa ho vůbec nepotěšila. Právě naopak. Přitom centrální dvorec, kde se stejně druhý den s Mannarinem utkal, byl v pondělí večer k dispozici.
Profily hráčů
Novak Djokovič

"Byl to pro nás s Adrianem hodně dlouhý den. Náš duel byl na programu po skvělé bitvě Nadala s Müllerem. Museli jsme být neustále připravení. Takže jsme se několikrát rozcvičovali a párkrát naopak odpočívali," řekl Djokovič.

Nadal s Müllerem však dohráli až pozdě večer. Jejich souboj trval téměř pět hodin a nikdo se jistě nemůže zlobit na pořadatele nejslavnějšího turnaje světa za to, že Djokoviče s Mannarinem na dvorec č.1 nepustili.

Jenže centrální dvorec vybavený osvětlením i zatahovací střechou byl již dlouhou dobu volný. Přesto se organizátoři rozhodli poslední osmifinálové utkání přesunout až na úterý.

"Mluvili jsme s hlavním rozhodčím i supervizory. Myslím si, že jejich rozhodnutí, nedovolit nám v pondělí večer hrát, bylo špatné, protože hrát se dalo. Pokud se nepletu, tak poslední zápas na centru skončil před sedmou hodinou večer. Centrální dvorec má osvětlení i zatahovací střechu, mohli jsme hrát klidně do jedenácti," zlobil se.

"Před osmou hodinou večer jsme šli za hlavním rozhodčím. Jeho odůvodněním byly bezpečnostní důvody. Nic jiného jsme se nedozvěděli. Prostě to nechápu, nevidím v tom žádnou logiku," pokračoval a nechápal.

Osmifinále sice zvládl, rozhodnutí organizátorů ho ale nepotěšilo

"Pokud šlo o to, že držitelé vstupenek na kurt č. 1 nemohli na centr, pak mohli na centr pozvat druhý sled lidí, kteří měli vstupenky na centr, ti stejně seděli na "kopci" (Henman Hill). Stačilo jim to oznámit, přesunout je na centr a mohlo se hrát," dodal.

Srbsko-francouzský souboj mezi Djokovičem a Mannarinem se stejně nakonec o den později odehrál na centrálním dvorci, kde oba tenisté úterní program ve 13:00 SELČ zahájili. "Jsem rád, že jsme aspoň druhý den hráli na centru a zápas se nemusel přerušovat," vyjádřil se trojnásobný wimbledonský vítěz.

"Samozřejmě mě rozhodnutí, že budeme hrát až v úterý, nijak nepotěšilo. Chtěl jsem hrát. Myslím, že jsme mohli hrát. Dvě a půl hodiny jsme čekali, aniž bychom věděli, co se bude dít. Hlavní rozhodčí a jeho poradci se vůbec nemohli rozhodnout," popisoval pondělní chaos.

"Když Nadal s Müllerem dohráli, říkal jsem, že máme další dvě a půl hodiny a můžeme jít hrát na centr. Odpověď však byla negativní, protože by prý moc dlouho trvalo nahnat na centr diváky. Musím říct, že to pro mě byl hodně frustrující večer."

Srbovi asi nepřidalo na náladě ani včerejší rozhodnutí pořadatelů. Po skončení programu na centrálním dvorci totiž mohli čtvrtfinálový duel večer na centru dohrát Rybáriková s Vandewegheovou.


Djokovič by zavedl tie-break rozhodující sady, pozastavil se také nad kvalitou centru
Zkrácenou hru v rozhodující sadě praktikuje od roku 1970 jediný grandslam - US Open. Na třech dalších turnajích velké čtyřky (Australian Open, French Open a Wimbledon) se ale od stavu 6-6 ve hře pokračuje, dokud jeden z tenistů nevyhraje rozdílem dvou gamů.

"Samozřejmě je to pro diváka skvělé drama, nicméně pro hráče není lehké druhý den nebo za dva dny po pětihodinovém nebo šestihodinovém utkání znovu nastoupit a nechat na kurtu všechno. Tělu tak dlouhý pobyt na kurtu rozhodně neprospívá. Když už je stav 6-6 v rozhodujícím setu, tak to rovnou můžeme zakončit tie-breakem," řekl Djokovič.

Některé zápasy tak mohou trvat celou věčnost. Jasným příkladem je souboj prvního kola z roku 2010 právě ve Wimbledonu, v němž John Isner porazil Nicolase Mahuta až poměrem 70-68 v rozhodující sadě. Zápas se natáhl do tří hracích dnů a trval déle než jedenáct hodin.

"Důvodem, proč stále nemáme tie-break v rozhodujícím setu, je tedy to, že John Isner s Nicolasem Mahutem změnili v roce 2010 historii?" ptal se novinářů.

Djokovič si stěžoval na kvalitu trávy na centrálním dvorci

Kromě špatného rozhodnutí organizátorů vadila Djokovičovi v zápase s Mannarinem i kvalita trávy na centrálním dvorci. Srb se bojí, že se bude stav wimbledonského pažitu s dalšími odehranými duely zhoršovat. Djokovič není jediným hráčem, který si na kvalitu kurtů v rámci letošního ročníku stěžoval.

"Tráva je nejsložitějším a nejnáročnějším povrchem na údržbu. Čím víc se na ní hraje, tím se její kvalita zhoršuje. Opakem je například antuka," vysvětloval Djokovič, a dokonce tvrdil, že je na centrálním dvorci v okolí základní čáry v kurtu díra.

"Říkal jsem to umpirovému sudímu už v průběhu zápasu. Po skončení utkání chtěl tu díru vidět, tak jsem mu ji ukázal. Jeho reakce mě překvapila, jako by se nic nedělo," divil se.

"Když jsme s Adrianem hráli pod zataženou střechou, přišla mi tráva vzadu za kurtem více kluzká. Nemyslím si, že by hrozilo zranění, nicméně soustředění a hru to narušuje," uvedl dvanáctinásobný grandslamový šampion.

"Kolem základní čáry je navíc velmi nerovný povrch, často máte problém odhadnout správný odskok míčku," dodal a podotkl, že takhle špatný stav trávy v All England Clubu od své premiéry v roce 2005 nezaznamenal. Výkonný ředitel All England Clubu Richard Lewis ovšem tvrdí, že stav kurtů je stejně kvalitní jako v předchozích letech.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
zube
To je normální,čím hůř hraje,tím víc fnuká
Reagovat
Kozoroh
Hlavně ty jsi nevynechal příležitost si do něj kopnout :-P
Reagovat
peggy
Noe,proste Ti delali to nejhorsi,jako druhy na svete jsi mnel pravo hrat na hlavnim kurtu.Vse bylo proti Tobe.Pan Berdych postupuje vetsinou,kdyz mu souper skrecuje.Snad jiz vypadne,nebo ceka na dalsi skrec.Mne by takovy postup netesil.Pan Berdych s manzelkou jasaji.Noe nebud smutny.
Reagovat
smazaný uživatel
Peggy ty jsi lopata vid?
Reagovat
FulnekUltras
kdo se povyšuje, bude ponížen
Reagovat
Kozoroh
Bohužel tohle organizátoři dodrbali. :-(
Reagovat
Jabadu
Ať už to je, jak chce, z celého Džokova vyjádření mám pocit, že má nahnáno.
I on si jistě všiml, že Tomáš je ve formě.
:-)
Reagovat
baggik
Žádného Tomáše vůbec v rozhovoru nezmínil.
Reagovat
Pedronegro
nějak mu nerozumím, to jeho "mohli na centr pozvat druhý sled lidí, kteří měli vstupenky na centr, ti stejně seděli na "kopci" (Henman Hill)" znamená, že prodávají víc lístků než je na centru sedaček, nebo co tím míní? jinak, tráva je tráva, když se mu nelíbí, mohl jet na antuku třeba do Bastadu :)
Reagovat
gigin
Je tam resale area, ti co jdou pryč, to tam dají a můžeš si to koupit.
Reagovat
gigin
Ale v tomto případě asi melu nesmysly, páč vlastně už tam žádný program původně být neměl. Omlouvám se.
Reagovat
Pedronegro
aha, něco takového jsem si myslel, ale už se tam hrát nemělo ...
Reagovat
gigin
Ano, máš recht.
Reagovat
pockerface
Spíš jsem to pochopil tak, že ti co byli na centru, tak po skončení Rogerova zápasu zůstali na kopci a dívali se na Nadala.
Reagovat
smazaný uživatel
ne! Právě na kopci jsou ti, na které lístky nevyšly. Takže ti na kopci sice lístky neměli, ale teoreticky by mohly nahradit ty diváky, kteří byli na jiném kurtu. (držitelé vstupenek na kurt č. 1 nemohli na centr) tím pádem se tam nemohli přesunout, přestože měli lístky.
Reagovat
ttopi
Já to naopak chápu. Kluci by si tam klidně mohli zahrát, ale těžko si představit, že by se narychlo řešilo dorovnání vstupného (určitě se na centru platí víc), navíc je tam jiná kapacita (to by asi nevadilo, mohly by tam vzniknout mezi diváky rozbroje o místa), takže by se tam narychlo začali tlačit lidi a to je asi ta bezpečnost, o které pořadatel mluví.
Reagovat
Nola
celkom blbost, vcera tam supli Magdu s Coco, predvlani frantikov mimo plan, vynimiek sa najde, len treba chciet, ale organizatori nechceli, to je kazdemu nad slnko jasne, urcite by sa zachovali inak v pripade Andyho....
Reagovat
smazaný uživatel
Proč tedy nebyl nejmenší problém s přesunutím ženského čtvrtinále mezi Coco a Magdou z jedničky na centrkurt během rozehraného zápasu?
Reagovat
ttopi
Nevím, já o tom nerozhodoval, takže neznám ty argumenty. Jen chápu rozhodnutí ohledně zápasu Djokera.
Reagovat
Padme
Ona na ten ženský zápas určitě nebyla taková tlačenka... ale chápu, že byl naštvaný.
Reagovat
baggik
Blbost, přesouvání zápasů, kvůli dešri nebo tmě na centrkurt je úplně normální praxí všude ve světě. A diváci z jedničky? Když se ten zápas v pondělí neuskutečnil, tak stejně neviděli nic, v úterý se hrálo na centru. A včera se mohl přesunout dokonce rozehraný zápas Rybárikové? Pořadatelé jsou v chaosu.
Reagovat
skott
Souhlasím, v pondělí mohl na jedničce zápas Nadala s Mullerem skončit každou chvíli a pořadetelé by asi těžko lidem vysvětlili proč za svoje peníze nedostali i Djokoviče. A přesunout je v areálu bezpečně v rozumnémm čase na centr by byl velký bezpečnostní oříšek. Areál je šíleně přecpaný i když jsou kurty vedle sebe, zabralo by to spoustu času. Na druhé straně šoupnout Vandeweghe s Rybárikovou na centr kurt nebyl takový problém, protože tam zůstali lidé s lístky na centr. Byl to sice trochu ojeb vůči lidem na jedničce, protože nedostali zpátky žádné vstupné kvůli 4 minutám hry, ale předpověď počasí s děšťem byla poměrně jasná.
Reagovat
Padme
Jako celodenní vstupné a hrálo se 4 minuty? :-o
Reagovat
skott
ne ale odehráli se včera na jedničce dvě hodiny a 4 minuty a za to se už nevrací žádné vstupné, pokud se odehrají aspoň hoďky.
Reagovat
skott
opr. odehrají se minimálně 2 hodiny...
Reagovat
pockerface
Ale Noleho v článku citují, že chtěli hrát na centru klidně až po skončení zápasu Nadala. Je tam osvětlení, střecha, takže by hráli třeba do půlnoci no. Ale měl by druhý den volno, takhle zase musel ráno udělat před zápasovou přípravu, takže třeba vstával v 7 hod., protože hrál od 13 hod. a prostě ten den má celý nabouraný.
Reagovat
skott
skončit se ale musí do 11 večer, kvůli lidem kteří bydlí v okolí areálu. Tzn. že by stejně mnoho času neměli když odhadem přesun diváků by zabral minimálně hodinu.
Reagovat
Pedronegro
no, jestli ti pořadatelé nesledují obzvlášť bedlivě zatížení centru a zhoršování kvality trávy zápas od zápasu, pak asi chtěli, aby si centr odpočinul, a ne že tam Djok s Adrianem budou další třeba i tři hodiny dupat, kdežto u holek, nehledě na to, že jsou lehčí a bylo to další den, tak max. set a půl :)
Reagovat
pockerface
Ale stejně tam Novak dupal. Sice o pár hodin později, ale dupal. Tak nevím jestli těch pár hodin má tak strašný vliv na stav trávy.
Reagovat
Pedronegro
no, přímou zkušenost s trávou tam nemám, ale podle toho, co se děje za opičárny u nás jen kolem trávy pro kopačky, tak bych řekl, že každá hodina tam může hrát roli ...
Reagovat
baggik
Tak lidé s lístky na centr seděli v pondělí po Fedexove zapase na Hanman hill a Djokovicuv zapas by urcite obsadili. Na jedničce sice přišlio Dnokovičův zápas, ale zase viděli nekonečný zápas Nadala. Stejně o ten zápas přišli tak jako tak. Jako dusit Djokoviče 3 hodiny v šatně a pak ten zápas odložit jenom kvůli tomu aby náhodou někdo neviděl o zápas víc než si zaplatil to je hloupost.
Reagovat
blax
Jak nemám normálně Noleho rád, tak tady souhlas ve všem. Jestli pořadatelé chtěli šetřit center, tak nedává smysl, že je tam nakonec nechali hrát druhý den. Kvalita kurtů je otřesná.
Reagovat
babolat.cz
to nechápal kdekdo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist