Nejdříve sahal po vítězství, poté musel odvracet mečboly. Berdych v Montpellieru zvládl divokou bitvu s Krajinovičem

8. 2. 2019, 16:54
Aktuality 26
ATP MONTPELLIER - Tomáš Berdych přežil divoký premiérový souboj s Filipem Krajinovičem, v němž nejprve podával na vítězství a poté musel odvracet dva mečboly. Vítěz ročníku 2012 nakonec po téměř tříhodinovém boji zvítězil a protáhl svou neporazitelnost v hale ve francouzském Montpellieru na sedm zápasů. O druhé letošní a celkově 33. finále si zahraje s domácím Herbertem, který vyřadil kanadského mladíka Shapovalova.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se po půlroční pauze zaviněné bolestmi zad na kurty vrátil s příchodem letošní sezony. V katarském Dauhá prohrál až ve finále s rozjetým Španělem Bautistou, na Australian Open skončil v osmifinále a do závěrečných kol se probojoval také na právě probíhajícím halovém podniku v Montpellieru, kde svou jedinou předchozí účast (2012) přetavil v titul.

A svou neporazitelnost ve francouzské hale prodloužil už na sedm zápasů. Do letošního ročníku vstoupil obratem proti německému kvalifikantovi Bachingerovi, poté smetl domácího Paireho a dnes v divokém a dramatickém premiérovém souboji po téměř třech hodinách přetlačil 7-6(3) 6-7(5) 7-5 Filipa Krajinoviče ze Srbska.

Úvodní dějství premiérového souboje obou hráčů nenabídlo jediný brejkbol, rozhodovat tak musel tie-break. V něm Berdych od stavu 3-3 získal čtyři body v řadě a po necelé hodině šel do vedení.

Vůbec první brejkbol byl k vidění v sedmé hře druhé sady. Berdych si po chybách Krajinoviče vypracoval hned dvě šance v řadě a druhou v pořadí proměnil. Za stavu 5-4 ovšem nedokázal utkání dopodávat, na brejkbol soupeře udělal dvojchybu a pustil ho zpět do hry. I druhý set nakonec dospěl do zkrácené hry, tentokrát byl úspěšnější Srb.

Rozhozený Berdych začal kupit nevynucené chyby a hned na úvod rozhodujícího dějství si prohrál servis. V devátém gamu musel český tenista likvidovat dva mečboly, obě hrozby odvrátil a udržel se ve hře.

Ani Krajinovič stejně jako o několik desítek minut dříve Berdych nedokázal zápas dopodávat. Berdych se v desáté hře dostal k brejkbolu a po parádním forhendu po čáře skóre srovnal. Poté si suverénně udržel servis a v následujícím gamu se díky dvojchybě Krajinoviče dostal k prvnímu mečbolu, který po vítězném forhendu po čáře využil.

Třiatřicetiletý Berdych bude v sobotu útočit na druhé letošní a celkově 33. finále na okruhu ATP. Dalším soupeřem dlouhodobě nejlepšího českého tenisty bude domácí Pierre-Hugues Herbert, s nímž jediný vzájemný duel před měsícem v Dauhá vyhrál snadno ve dvou setech.

Herbert, který před dvěma týdny na Australian Open zkompletoval sbírku grandslamových titulů ve čtyřhře s Nicolasem Mahutem, si dnes nečekaně poradil 7-5 7-6 s třetím nasazeným kanadským mladíkem Denisem Shapovalovem.

O první finále na okruhu ATP si v Montpellier zahraje 29letý tenista z Moldavska Radu Albot, který porazil porazil 6-2 7-6 z předchozího kola unaveného Kypřana Marcose Baghdatise a podruhé v kariéře postoupil do semifinále turnaje ATP.

Albotovým soupeřem v boji o životní výsledek bude domácí favorit Jo-Wilfried Tsonga. Ten v posledním večerním čtvrtfinále udolal bez ztráty podání 6-7 7-6 6-4 krajana Jérémyho Chardyho, když jediný ze třinácti brejkbolů proměnil až v poslední výměně zápasu.

V Montpellier hraje třiatřicetiletý Tsonga počtvrté a také letos nechybí v semifinále, dál se ale ještě nikdy nedostal.

• ATP 250 MONTPELLIER •
Francie, tv. povrch / hala, 524.340 eur
páteční výsledky (8. 2. 2019)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Berdych (ČR) - Krajinovič (Srb.) 7-6(3) 6-7(5) 7-5
Herbert (8-Fr.) - Shapovalov (3-Kan.) 7-5 7-6(4)
Tsonga (Fr.) - Chardy (6-Fr.) 6-7(6) 7-6(4) 6-4
Albot (Mold.) - Baghdatis (Kypr) 6-2 7-6(2)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

26
Přidat komentář
Fandina
Viděla jsem jen dva sety a bylo to vyrovnané. A přiznám se, že jsem Krajinovice viděla prvně a fakt hrál dobře. Takže super a mám radost, že to Berďa dal. Pojď!!!
Reagovat
Nola
Monfilsovi nova laska prospieva :D /pritahuje baby celkom inej rasy/ velmi ho nemusim, je to klaun, ale aj klauna treba pochvalit, dnes D'Artagnan nenasiel odpoved.....
Reagovat
EllNino
Není to prostě ono, hrozně moc chyb v klíčových momentech, ten pokus o drosphot za stavu 4:4 v TB to korunoval ... nehraje zle, ale je to takové neučesané, zbrklé, a přeci jen, už je na okruhu nějaký čas, není to už úplný nováček na tour ... i když vlastně pořád je, 19 let, spousta času, jen prostě poslední dobou přešlapuje na místě, return pořád stejně mizerný ... je to škoda, talentu má plno, hraje atraktivní tenis, ale zatím to je hrozná horská dráha :)
Reagovat
Kytka
Tak Herbert bude soupeřem Tomáše.
Reagovat
spaniel
Medvedev, ruska povaha se zas projevila. Zmetek krivy jak Klaus jr.
Reagovat
kada.tom
stačí se podívat na vlaječku u jeho soupeře a rázem je ruská povaha naprosto nevýznamná :-)
Reagovat
spaniel
Cum na koleje...
Reagovat
Kytka
:))))))
Reagovat
Marduch
já to neviděl, tak nemůžu posoudit.
Reagovat
Nola
Medved niekoho zozral? nevidela som ani lopticku, jednym ockom som sledovala Shapa, celkom by ma zaujimalo co sa stalo?
Reagovat
spaniel
Zahral pote co micek dopadl 2x...a samozrejme nepriznal. Pritom pohodlne vedl.
Reagovat
Nola
nic nove pod slnkom, a la Edmund Wimbledon, fair play vs Next gen pojem neznamy
Reagovat
Kytka
Tak kdo by byl lepší soupeř Herbert nebo Šapovalov, já bych byla pro Herberta. A Šapovalovi má co vracet.
Reagovat
George_Renel
Přání se ti splnilo, ale nevím jestli tohle bude zrovna pro Tomáše to pravé ořechové.
Reagovat
Kytka
V Dauhá ho dal celkem snadno. Ale tady ten povrch se mi zdá pomalejší než v Dauhá. Bohužel. Tomáš by potřeboval rychlejší. A hlavně častěji trefovat první servis do kurtu. V Dauhá a na AO to bylo lepší, až na poslední zápas na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby to tahle nedopodávaly holky, to by bylo řečí o labilitě!:))
Ale pěkný drámo to bylo, to zas jo! ;)
Reagovat
Kytka
Ale vyhrál, a to se počítá.
Reagovat
EllNino
Vypadalo to do stavu 7:6 5:3 velmi dobře, oba hráli do té doby solidně, ale Tomáš zvládal lépe klíčové momenty a šel si pro body, pohlídal první tiebreak a po tom brejku na 4:3 ve druhém to vypadalo na snadnou práci ... pak se ale nepovedlo dopodávat, přitom Tomáš do té doby nečelil brejkbolu a potrvdil to i v následující hře na servisu, kterou vyhrál čistou hrou na 6:6, takže se jednalo spíš o kombinaci podcenění situace, nervů a toho, že Filip už neměl, co ztratit a šel do toho ... Tomáš byl frustrován, což se promítlo do druhého tiebreaku, kde si oba ztráceli servis jako na běžicím páse a nakonec ho urval Filip ... začátek třetího setu byl hodně ovlivněn koncovkou druhého a Tomáš ztratil hned servis, pak to šlo dost ztuha při každém jeho servis gemu, zatímco Filip si vyhrával podání velice hladce, stav 3:5 15:40 už Tomáš vypadal na ručník, protahoval si záda a hrál téměř z místa, ale nevzdal to, a to bylo klíčové, Filip do stavu 5:4 30:15 na servisu ve 3 setu naprosto suverenní, pak ale Tomáš vytáhl skvělý prohoz z nouze na 30:30 a to Filipa znervoznilo, udělal lacinou chybu na brejkbol a pak Tomáš mazácky vystřelil forehand po lajně na 5:5, po tom se Filip jen ohlédl ... rázem bylo momentum na jeho straně a do konce zápasu ho už nepustil, našel ztracený servis, který mu od konce 2. setu vůbec nešel a hned první brejkbol proměnil skvělým vítězným úderem po čáře z forehandu ....

Pochvala za bojovnost, mínus za to, proč k tomu vůbec muselo dojít a že to Tomáš nechal zajít takhle daleko, kvalitnější soupeř by mu tohle možná ani nedovolil :) Ale je fakt, že oba hráli až na malé výpadky celý zápas dobrý tenis a bylo na co koukat :)

Do semifinále si přeju Denise, tak snad!!
Reagovat
smazaný uživatel
Je super skoro po roce zase koukat na konkurenceschopnýho českýho tenistu.
A je príma na TP číst komentáře o tenisu.
Reagovat
Kytka
Přesně vylíčeno. I když já při každém protahování zad u něj trnu. A přišla i divoká karta do Rotterdamu, paráda. Momentálně posun na 59 místo - o 20 míst. No ale teď už to tak rychle nepojede. Příští týden zase ztrácí bod za loňské semifinále v Marseille. Ale pak už nemá celkem co k obhajobě.
Reagovat
George_Renel
Musíme se holt dívat na race .-).
Reagovat
EllNino
navíc ještě podle mě vůbec nevyužil chráněnéo žebříčku, kdyby náhodou :)
Reagovat
Kytka
Ne ještě ne, v Dauhá měl od šejků divokou na AO a tady mu stačilo pořadí. Říkal, že si je schovává na větší turnaje než 250, nebo kdyby vypadl ze stovky
Reagovat
Kytka
Jo pohled na race je velmi příjemný - 7. místo
Reagovat
turista
Dopadlo to dobře. Ale soupeř byl také dobrý. Už na okruhu neexistují tzv.slabí soupeři.
Reagovat
George_Renel
nám oba borci připravili. Nic tomu nechybělo, mečboly na obou stranách. Jak řekl Tomáš, v koncovce rozhodlo více zkušeností.
Ale měl toho plné zuby a myslím, že zítřejší SF budeproti mladším konečná. Ovšem body z Montpelliere nejsou k zahození. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist