Němec Brands musí odpočívat, má mononukleózu

30. 3. 2014, 10:21
Aktuality 6
Daniel Brands si minimálně na několik týdnů od tenisu odpočine. Za jeho slabé výkony v posledních týdnech totiž může mononukleóza a šestadvacetiletý Němec se tak nyní musí vyhnout veškerému fyzickému vytížení.
Profily hráčů
Daniel Brands

Daniel Barnds v úvodním kole loňského French Open potrápil nyní již osminásobného šampiona Rafaela Nadala, kterému sebral set. V červenci si na antuce ve Gstaadu připsal skalp Rogera Federera, třikrát během sezony porazil Gaëla Monfilse. Letošní rok začal v Dauhá postupem do čtvrtfinále, když porazil Nikolaje Davyděnka i Davida Ferrera.

Od té doby však šestadvacetiletý německý tenista skončil na sedmi turnajích ATP v řadě už v prvním kole a stěžoval si na únavu. Naposledy se představil minulý týden v Miami, kde  'odevzdal' zápas s Radkem Štěpánkem. Pak už zamířil na důkladná vyšetření a lékaři mu v těle našli mononukleózu.

Brands se tak nyní vyvarovat fyzické námaze a bude čekat, jak se tělo s nemocí popere. Mimo hru může být několik týdnů, měsíců, v horším případě i let.

Už třetím rokem bojuje s mononukleózou dvojnásobný finalista French Open Robin Söderling ze Švédska, Chorvat Mario Ančič v 26 letech kvůli následkům nemoci spojenými s potížemi zad a kolen ukončil kariéru.

Nemoc prodělali například také čeští tenisté tenista Dušan Lojda a Bohdan Ulihrach, bývalá světová jednička Justine Heninová, Australanka Jelena Dokičová či Američané John Isner, Andy Roddick a Mardy Fish. Loni na jaře přišla o antukovou část sezony Britka Heather Watsonová. Mononukleózu měl začátkem sezony 2008 i Roger Federer, který se však o nemoci dozvěděl až poté, co si kvůli únavě nechal udělat testy a nemoc již byla pryč.

MONONUKLEÓZA

Infekční mononukleóza je virové onemocnění. Postihuje vnitřní žlázy, zejména slezinu a játra a uzliny, hrtanové a týlní. Nemoc zpočátku vypadá jako angína a je tak i často diagnostikována, až poté, co neúčinkují antibiotika, je pacient testován na přítomnost virů. Infekční mononukleóze se říká Nemoc z líbání nebo Dětská nemoc, protože nejčastěji jí onemocní malé děti, u kterých je průběh většinou bez příznaků, a dospívající. Nemoc se přenáší prostřednictvím slin - buď přímo nejčastěji líbáním, nebo nepřímo rukama a předměty čerstvě potřísněnými slinami (hračky, sklenky, ručníky). To jsou ale nejčastější možné spouštěcí mechanismy. U dospělých jedinců není onemocnění vyloučeno, mívá však těžší průběh.

Nákaza a příznaky mononukleozy

Přestože se vyskytuje slovo infekční, jde o nemoc málo nakažlivou. EB virus má v sobě přibližně 95% populace a záleží jen na okolnostech zda propukne nebo ne či zda se jím nakazí někdo jiný. Mononukleóza se přenáší již zmíněnými slinami, dále k propuknutí onemocnění přispívá snížená obranyschopnost organismu, stres nebo totální nervové vyčerpání. Mezi typické příznaky patří počáteční celková únava, trvající až několik týdnů, zvýšená teplota až horečky (běžně kolem 39 °C), zánět nosohltanu a zvětšení uzlin (podčelistních a krčních). Další příznaky mohou být zvětšená slezina a játra (a jejich zánět), otoky víček a obličeje, nechutenství. Inkubační doba je 4-6 týdnů. Pacient získává po onemocnění IM doživotní imunitu vůči této nemoci (to znamená, že onemocnět může člověk jen jednou za život určitým typem mononukleózy). Avšak, někdy je možné dostat ji znovu, pokud bude oslabena imunita.

Průběh

EB virus se do organismu dostává ústy a vniká do buněk sliznice nosohltanu, slinných žláz a lymfatické tkáně mandlí. Pomnoží se a krví se roznese do celého těla. V lymfatické tkáni virus napadá hlavně B-lymfocyty, které se začnou chovat jako cizí organismus a tělo zahájí protiútok. Buňky zvané T-lymfocyty mají schopnost takto zdegenerované buňky ničit a onemocnění potlačit. Podstatou onemocnění mononukleózou je obranná reakce organismu, kdy jedna složka (T-lymfocyty) musí vyvinout takovou aktivitu, aby zabránila množení se a nesprávné funkci složky druhé (B-lymfocyty). V celku dochází k narušení rovnováhy mezi jednotlivými složkami imunitního systému.

Léčba

U malých dětí onemocnění proběhne často bez příznaků nebo jen s lehkým průběhem, takže pacient dochází pouze na infekční oddělení. U vážnějšího průběhu (neklesající horečka, větší zánět jater atd.) dochází k hospitalizaci. Specifický lék na infekční mononukleózu neexistuje. Jelikož jde o virovou infekci, nemají na ni vliv ani antibiotika, která se podávají pouze ke zmírnění vedlejších průběhů nemoci (např. při zánětu krku). Ke snižování horečky se používají různá antipyretika. Nejdůležitější pro zdárné uzdravení je klid a dieta. Léčba trvá přibližně 6 měsíců, první měsíc musí být pacient doma, poté držet dietu několik měsíců (minimálně 2-3) a po vyléčení se ještě nějaký čas fyzicky šetřit. Vždy ale záleží na výsledcích testů a celkovém zdravotním stavu pacienta, takže některá období se mohou zkrátit nebo prodloužit.

Rekonvalescence

Změny krevního obrazu a jaterní testy se normalizují do 2-3 měsíců. Trvalé poškození jater se u léčených pacientů nevyskytuje. Několik týdnů přetrvává potlačení obranyschopnosti organismu proti infekcím. Důsledkem je zvýšená vnímavost vůči nejrůznějším nákazám. Rekonvalescent by se měl vyhnout možnosti se nakazit nebo prochladnout, dále by se neměl fyzicky zatěžovat. Fyzická zátěž by se měla zvyšovat postupně. Vrcholovým sportovcům se povolují plné tréninky až 3 měsíce po normalizaci laboratorních testů. Jaterní dietu je nutno dodržovat 3-6 měsíců (dle hodnot jaterních testů). Nutné jsou pravidelné kontroly na infekčním oddělení. Nedodržením doporučeného režimu se pacient vystavuje riziku znovupropuknutí onemocnění s mnohem vážnějším průběhem.

zdroj: wikipedia.cz

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Souhlas!!!
Reagovat
Hector.Salamanca
To je smutné. Daniel je z Německa. Já občas jím německé hovězí, Danny rychle se uzdrav, pojď pojď pojď!!
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo divný že ho Rosol v Dubaji porazil tak snadno.
Reagovat
SwissMaestro
Když jsem si přečetl poslední odstavec o této nemoci tak si říkám, že Roger měl v tom 08 docela štěstí :)
Reagovat
smazaný uživatel
nevím, proč tu je o mononukleoze všechno,když je tenisportal o tenise
Reagovat
smazaný uživatel
Možná proto že tahle nemoc pokud sleduješ tenis s ním docela souvisí. Jak už SwissMaestro zmínil tak jí prodělal i Fedex. Měl ale štěstí. Mário Ančič takové štěstí neměl a Soderling to samé. Myslím že nikomu neuškodí se o této nemoci něco dozvědět.

Děkuji pisateli článku za informaci o tomhle onemocnění
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist