Norman: Ve Švédsku je hodně rekreačních hráčů, já chci vychovávat hvězdy

27. 12. 2012, 12:47
Aktuality 0
Zakladatel tenisové akademie Good to Great Magnus Norman si pro švédská média postěžoval, že v jejich zemi chybí dostatek kurtů. Bývalý finalista French Open se tak ve své akademii chce zaměřit na výchovu budoucích hvězd, ne rekreačních hráčů, kterých je ve Švédsku spousta.
Profily hráčů
Magnus Norman

"Máme tolik rekreačních hráčů a přitom nemáme dostatek kurtů. A pokud někdy chceme produkovat hráče Top 10 nebo Top 50, musíme mít mnohem více kurtů," upozorňuje Magnus Norman na problém ve švédském tenise.


Ten má při absenci nemocného Söderlinga v žebříčku ATP nejvýše postaveného až 380. hráče světa Patrika Rosenholma, mezi ženami jsou v Top 500 pouze 41. Sofia Arvidssonová a 73. Johanna Larssonová. Ve Švédsku tak marně vzpomínají na bývalé světové jedničky Bjorna Borga či Matse Wilandera, nebo na přelom století, kdy bylo v Top 100 žebříčku ATP hned osm Švédů.  

"Nemyslím si, že máme dost kurtů ve Švédsku, kde máme osm měsíců v roce zimu a hrajeme tak v halách, v nichž jsou náklady na provoz mnohem dražší. Proto chceme vybudovat naše vlastní centrum, kde se zaměříme pouze na rozvoj budoucích tenistů Top 100 a ne rekreačních hráčů. Chceme se soustředit jen na vysokou kvalitu," prozradil Norman své plány.

Šestatřicetiletý Norman, který si v roce 2000 zahrál finále French Open a dostal se až na 2. místo světového žebříčku, ukončil kariéru kvůli zranění už před devíti lety v pouhých 27 letech. Později se tak vrhl na trenérskou dráhu a krajana Robina Söderlinga dovedl dvakrát do finále Roland Garros a na post světové čtyřky. 

Nedávno Norman ve Stockholmu založil tenisovou akademii Great to Tennis, kterou vlastní společně s dalšími bývalými tenisty Nicklasem Kultim a Mikael Tillströmem. Společně pod svými křídly připravují například bývalou juniorskou světovou jedničku Bulhara Grigora Dimitrova.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist