Obavy se prohlubují. V Číně zveřejnili údajný e-mail od Shuai Peng, že je v pořádku. WTA mu nevěří

18. 11. 2021, 10:54
Aktuality 15
Čínská média zveřejnila dopis údajně pocházející od čínské tenistky Shuai Peng, v němž popírá svá nedávná obvinění vrcholného politika ze sexuálního napadení. Šéf ženské tenisové WTA Tour Steve Simon, jemuž byl e-mail adresován, uvedl, že dopis jeho obavy o dvojnásobnou grandslamovou vítězku ve čtyřhře nerozptýlil, ale spíše je prohloubil.
Profily hráčů
Shuai Peng (© AFP)

Jedna z nejslavnějších čínských tenistek Shuai Peng 2. listopadu zveřejnila na čínské sociální síti Weibo dlouhý příspěvek o svém vztahu s bývalým vlivným komunistickým funkcionářem Čang Kao-lim. Někdejší člen mocného politbyra komunistické strany ji údajně nutil k sexu v roce 2018. Sedm let předtím s ním tenistka měla sexuální vztah, který ale později skončil.

Shuai Peng v příspěvku, jenž byl zhruba půl hodiny po zveřejnění smazán, napsala, že pro své tvrzení nemá žádné důkazy. Od té doby o ní nikdo z globální tenisové komunity neslyšel.

Ve středu čínská státní televize CGTN na twitteru zveřejnila text, o němž tvrdí, že je to e-mail od Shuai Peng zaslaný šéfovi WTA Simonovi. "Nejsem nezvěstná, ani v nebezpečí. Pouze odpočívám doma a všechno je v pořádku," píše se v dopisu připisovaném tenistce společně s popřením informace o sexuálním napadením.

E-mail nicméně vzbudil mimo Čínu kvůli formulacím textu spíše rozpaky a mnozí pochybují o jeho pravosti. Mimo jiné i proto, že v jedné části je viditelný kurzor, jenž by se v zaslaném e-mailu neobjevil.

"Prohlášení zveřejněné čínskými státními médii týkající se Shuai Peng pouze prohlubuje moje obavy o její bezpečnost a místo pobytu. Je pro mě hodně těžké uvěřit, že Shuai Peng skutečně napsala e-mail, který jsme dostali," uvedl Simon, jenž už minulý týden vyzval k spravedlivému vyšetření případu a tomu, aby bývalá světová deblová jednička nebyla umlčována.

Některé z tenistek, například bývalá světová jednička Naomi Ósakaová či Američanka Jessica Pegulaová, vyslovily své kolegyni podporu na sociálních sítích pomocí hashtagu #WhereIsPengShuai (Kde je Shuai Peng). "WTA a zbytek světa potřebují nezávislý a prokazatelný důkaz, že je v pořádku. Pokoušel jsem se s ní opakovaně spojit různými komunikačními kanály, ale bez úspěchu," řekl Simon.

Čínští představitelé ještě oficiálně aféru nekomentovali, nediskutuje se o ní ani na internetu, jenž je v nejlidnatější zemi světa cenzurován. Skandál přichází zhruba tři měsíce před začátkem zimních olympijských her v Pekingu, proti nimž protestují lidskoprávní organizace kvůli porušování lidských práv v zemi.

"Má odpověď je velmi prostá. Tohle není záležitost zahraničních věcí a nevím nic o situaci, kterou jste zmínil," citovala agentura Reuters odpověď mluvčího ministerstva zahraničí na dotaz, kde se Shuai Peng nachází a zda může tento případ poškodit image Číny před ZOH.

Nyní pětatřicetiletá Shuai Peng se stala v roce 2014 ve čtyřhře jako první čínská tenistka světovou jedničkou. Během kariéry vyhrála dva turnaje ve dvouhře a 23 v deblu včetně Wimbledonu 2013 a Roland Garros 2014. Před sedmi lety také postoupila do semifinále US Open ve dvouhře.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
Kozoroh
Tak jako mnozí ostatní jsem i já zhnusený chováním Číny. To prohlášení je samozřejmě zfalšované. Snad je Peng Shuai živá a zdravá, ale je evidentní, že byla naivní, když obvinila vysoce postaveného komunistického papaláše. Tohle se v totalitách neodpouští, kor u velmoci, jakou je Čína.
Reagovat
vojta91
Je na prázdninovém táboře s Ujgury
Reagovat
misa
porazila Lucku Šafářovou v den jejích třicátých narozenin :( Dodnes si to pamatuju.
Reagovat
Fandina
Všechno je to divné. Má přece rodinu, tak by se měli ozvat, jestli je v pořádku. Další důkaz toho, jak je ta Čína divná.
Reagovat
asgard33
Rodina se dá v Číně snadno zastrašit a nedovolí si ani ceknout.
Reagovat
Pe3k
Činská vláda je evidentní zlo, přesto v médiích je takto běžně vykreslován Trump, Orbán, Putin kdokoliv jen ne ten kdo je skutečné zlo...
Skutečné problémy se neřeší, ale za to se řeší pseudoproblémy typu změna klimatu. smile
Doufám, že je Peng v pořádku, bohužel to moc nadějně nevypadá. Tomu mailu by nevěřil ani Mayo nebo jiný fanoušek Nadala...
Reagovat
Kozoroh
Řekl bych, že v médiích dostává hodně prostoru Tibet a nově utlačování Ujgurů. Čína své průsery a levárny tají, zatímco USA je v tomto transparentní a proto snadněji kritizovatelná.
Reagovat
Haitik
Ten email je fakt strašný.. :-( Snad je holka ještě živá..
Reagovat
Haitik
A líbí se mi postoj WTA, že jim nevěří.. Jsem zvědavý jak se to dal hne.. Snad WTA nepovolí a bude jí chtít vidět atd.
Reagovat
sojka1
je strasny, jeji predchazejici pisemny projev, ktery prosakl, mel uplne jiny styl vyjadrovani, hodne "kvetnaty" a nevim, proc by ho mela menit, kdyz je tak v poradku. Cele je to strasne... a od zacatku spatne...
Reagovat
aape
není jednodušší řešení, než ukázat, že je živá a zdravá, ale to možná už není možné, protože i kdyby byla živá, tak asi nebude v pořádku..smile
Strašnej režim tahle ČLR, celá ta zimní olympiáda by se měla zrušit
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Kozoroh
V první řadě Čína nikdy neměla získat pořádání ZOH.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist