Odepisovali ji. Garciaová ale v posledních týdnech začíná naplňovat očekávání

20. 10. 2017, 10:40
Aktuality 11
Caroline Garciaová už jako teenager patřila k největším tenisovým talentům a bylo jí předpovídáno, že se stane světovou jedničkou. Nyní čtyřiadvacetileté Francouzce se ale nedařilo tak, jak mnozí očekávali a rodačku z francouzského města Saint-Germain-en-Laye začali postupně odepisovat. Svůj nejlepší tenis Garciaová předvedla až v posledních týdnech, kdy vyhrála své dva nejcennější tituly, prodrala se do Top 10 a kvalifikovala se na Turnaj mistryň.
Profily hráčů
Caroline Garciaová

Už je to přes šest let, kdy tehdy sedmnáctiletá Caroline Garciaová na French Open proháněla Rusku Šarapovovou. V duelu s ikonou ženského tenisu na kurtu dominovala, vyhrála první set a ve druhé sadě vedla už 4-1. Poté se ale Šarapovová probudila, Garciaová zbytek zápasu nezvládla psychicky a další game už neuhrála.

I tak ale mladičké Francouzce tenisový svět od fanoušků až po významné tenisové osobnosti předpovídal zářnou budoucnost. Všimli si i kolegyně a kolegové Garciaové. Andy Murray prohlásil, že Garciaová bude v budoucnu světovou jedničkou.

Jenže Garciaové se nedařilo potenciál naplnit. První větší úspěch zaznamenala až o tři roky později postupem do semifinále menší akce WTA v Acapulku. O měsíc a půl později slavila v Bogotě zisk premiérového titulu na okruhu WTA, když ve finále překvapivě zdolala nasazenou jedničku Jankovičovou.

Na další výrazný výsledek čekala rok. Znovu přišel na mexických turnajích. Garciaová si na začátku roku 2015 zahrála finále v Acapulku a Monterrey, ale druhou trofej vybojovat nedokázala.

Následovala další roční etapa bez výrazného výsledku. Toho se dočkala až loni v únoru v Dubaji, kde se probojovala do svého největšího semifinále. Na domácí antuce ve Štrasburku v květnu získala druhý kariérní titul a další přidala na trávě na Mallorce. Vypadalo to, že se Francouzka dostává do formy a konečně začne výrazně stoupat žebříčkem.

Do konce roku ale Garciaová na turnajích WTA neuhrála jediné čtvrtfinále a mnozí ji začali odepisovat, což samozřejmě Francouzku tehdy mrzelo. "Když je vám 17 let a předpovídají vám, že budete světová jednička a najednou je vám 22 let a vy jste stále někde okolo 50. místa, tak o sobě začnete trochu pochybovat, říkáte si, že se vaše kariéra nevyvíjí moc dobře," přiznala Garciaová.

"Někdy vám lidé prostě nerozumí. Vy se rozhodujete sami za sebe. Někdy jsou to těžká rozhodnutí, ale nikdo je za vás neudělá. Musíte vědět, co je pro vás nejlepší. Nikdy nemůžete vědět, jestli se vaše rozhodnutí vyplatí hned, nebo až za nějakou dobu. Je těžké přijmout kritiku za některá rozhodnutí, když se vám nedaří," vzpomínala dál na fakt, že potenciál nedokázala až donedávna naplňovat.

Letos však přišel obrovský kariérní zlom. Garciaová byla celkem čtyřikrát v semifinále a na domácím French Open si poprvé zahrála čtvrtfinále grandslamového turnaje. Díky solidním výsledkům premiérově nakoukla do první dvacítky žebříčku. To ale není nic proti tomu, co se Francouzce podařilo na přelomu září a října.

Garciaová se v Asii dočkala úspěchu, který se ještě nikdy předtím nikomu nepodařil. Čerstvě čtyřiadvacetiletá Francouzka jako první tenistka v historii ovládla akci WTA Premier 5 ve Wuhanu i turnaj WTA Premier Mandatory v Pekingu, kde získala nejcennější tituly své kariéry. Zároveň se stala první hráčkou od Azarenkové (Indian Wells a Miami 2016), jež triumfovala na dvou podnicích série Premier a vyšší jdoucích po sobě.

Během úžasných 14 dní porazila tři hráčky Top 10 a třikrát dokázala otočit stav 0-1 na sety. Jeden z obratů předvedla ve wuhanském finále proti Australance Bartyové a další, hodně cenný, ve čtvrtfinále v Pekingu proti Svitolinové.

Díky životním dvěma týdnům se poprvé v kariéře posunula do Top 10 a zajistila si premiéru na Turnaji mistryň, kde se od neděle pokusí navázat na vítěznou sérii 11 zápasů.

"Vím, že rodiče mi pořád věří," řekla Garciaová, kterou trénují otec Louis Paul a matka Marylene. "Mám v týmu spoustu lidí, s nimiž jsme si již několik let blízcí. To je pro mě mnohem důležitější, než lidé, které ani neznám a nevěří mi. Už mi nezáleží na tom, co si o mně myslí," dodala.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
Fandina
Já ji nikdy neodpisovala :-))).

Fandim jí leta, snad co se objevila na žebříčku, kvůli rychlé hře a agresivnímu tenisu. A pořád si myslím, že se dostane na žebříčku výš.
Reagovat
sprchon
Nech to na TM vyhrá celé. Nebo Aljona. :)
Reagovat
slacker
az po nasi Karoline
Reagovat
sprchon
Ta se cítí dobře, takže 3x vejprask. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Se slackerem nechci mít nic společného, takže Karolína moje není :-)
Lituju tommra :-)
Reagovat
slacker
blb jako ty zustane navzdy blbem, lituj sebe
Reagovat
smazaný uživatel
Slackere, snižovat se k pejorativům svědčí o nicku...
Ale těší mě, že v otázce "fandit Nečeškám je hřích" jste s tommrem na stejné úrovni :-). Ale to je jediné. Jinak tommr, na rozdíl od slackera, TP obohacuje o fakta, slacker jen o negativismus.
Užij si TM.
Osobně bych rád viděl ve finále Simonu nebo Caro x Karolíně, nebo Garbine.
Ale každá z těch osmi má pro mě svůj příběh, který může korunovat vítězstvím na TM.
Reagovat
sprchon
Já s ním taky žádnou Karolínu nemám. :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Dobry-den
Ať se jí daří. :)
Reagovat
PetaM
Uvidíme :) Tenis pěkný, ale psychická pohoda přejde rychleji, než přišla :) A pak už to bude muset jen vybojovat svou myslí. A až poté se uvidí, jestli na to má :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist