Osmnáctiletý Američan Fritz překonal hvězdy. Teprve třetí start na turnaji ATP přetavil ve finále

14. 2. 2016, 11:52
Aktuality 13
ATP MEMPHIS - Osmnáctiletý Američan Taylor Fritz proměnil svůj teprve třetí start na turnaji ATP ve finále, což se ani zdaleka nepovedlo takovým hvězdám jako Roger Federer, Rafael Nadal či Novak Djokovič. Finálový zápas vybojoval na domácí půdě v Memphisu, kde si o zisk trofeje zahraje s trojnásobným obhájcem titulu Keiem Nišikorim.
Taylor Fritz

Taylor Fritz byl loni juniorskou světovou jedničkou a vyhrál chlapecké US Open. Pak už se ale začal naplno věnovat svému přechodu z juniorů mezi muže a zdá se, že Spojeným státům skutečně vyrůstá velká naděje.

Osmnáctiletý rodák z kalifornského Rancho Sante Fe během posledních pěti měsíců vyhrál tři challengery, na Australian Open si v kvalifikaci vybojoval premiérový start na grandslamovém turnaji a tento týden prožívá životní jizdu turnajem ATP.

Na těch se objevil dosud jen dvakrát s bilancí 1-2, v Memphisu však odešel už ze čtyř zápasů jako vítěz. Postupně porazil krajany Michaela Mmoha a Steva Johnsona, Němce Benjamina Beckera a v semifinále zdolal 2-6 6-3 6-4 Litevce Ricardase Berankise.

Fritz se tak ve věku osmnácti let a tří měsíců stal nejmladším Američanem ve finále turnaje ATP od roku 1989, kdy tehdy sedmnáctiletý Michael Chang vyhrál turnaj ve Wembley.

"Tohle se opravdu často nestává, je to nejlepší pocit na světě. Je bláznivé, čeho můžete ve čtyřech zápasech dosáhnout. Je šílené pomyslet na to, že mě tu čeká finále. Jsem nadšený z toho, že jsem se dostal na takovou úroveň a dokázal, že tam patřím," uvedl Fritz.

Postupem do finále už na třetím turnaji Fritz výrazně překonal většinu současných tenisových hvězd. Rafael Nadal a Tomáš Berdych na první účast ve finále potřebovali 14 turnajů, Roger Federer 21 a současný nejlepší tenista světa Novak Djokovič dokonce 24. Naopak relativně rychle o titul hráli Andy Murray (na 8. turnaji), Nišikori (6.) a především David Ferrer, jenž si zahrál finále už při svém druhém startu.

Počet turnajů, které tenisté v současné Top 10 potřebovali na své první finále na okruhu ATP (zdroj: atpworldtour.com)

Talentovaný Američan Fritz byl ještě loni v říjnu na 935. místě žebříčku, ale pokud by dotáhl své vystoupení v Tennessee až k triumfu, posunul by se ze 141. příčky poprvé do elitní stovky.

Zakončit svou nečekanou pouť titulem se dnes od 22:00 pokusí proti vítězi posledních tří ročníků Keii Nišikorimu. Nejvýše nasazený Japonec v rodném městě Elvise Presleyho neprohrál už 16 zápasů po sobě, když v semifinále zdolal 3-6 6-3 6-3 domácího šampiona z roku 2010 Sama Querreyho a postoupil do svého 16. finále.

Nišikori loni jako první vhistorii vyhrál turnaj v Memphisu tři roky po sobě. Letos se případným čtvrtým triumfem může vyrovnat Jimmymu Connorsovi, který triumfoval v letech 1978, 1979, 1983 a 1984.

"Byla by to pro mě velká chvíle, kdybych vyhrál čtvrtý rok po sobě. Ale snažím se na to nemyslet. Zítra se jen budu snažit hrát dobrý tenis. Taylor bude těžký soupeř, nikdy jsem s ním nehrál, ale má před sebou slibnou budoucnost," řekl Nišikori.

• ATP 250 MEMPHIS •
Argentina, tv. povrch / hala, 693.425 dolarů
sobotní výsledky (13. 02. 2016)
• Dvouhra - semifinále •
Nišikori (1-Jap.) - Querrey (4-USA) 3-6 6-3 6-3
Fritz (USA) - Berankis (Lit.) 2-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Davor1
Mladý sa drží, ale Kei je úplne inde... Štvrtá gytara za sebou bude o chvíľu realitou :-))
Reagovat
darek.vrana
Když už je řeč o těchto statistikách, tak Petra Langrová, dnes Černošková, proměnila hned svůj první start na okruhu v titul. Ale pak už nikdy nic nevyhrála.
Reagovat
rusedski
Dostat do chomoutu Černoška bylo myslím výhra nad všechny turnaje :)
Reagovat
Davor1
Pred 8 rokmi, presne vo Fritzovom súčasnom veku vyhral Kei turnaj v Delray Beach, kde postúpil z trojkolovej kvalifikácie a vo finále porazil nasadenú jednotku Jamesa Blakea. Celkovo tam vtedy vyhral spolu s kvalifikáciou 8 zápasov! Kurz na Nishiho vo finále bol vtedy prakticky rovnaký, ako dnes na Fritza. Veľmi podobný príbeh, snáď nebude aj s rovnakým happyendom pre mladučkého outsidera :-))

Sú tu ale aj rozdiely, ktoré napovedajú, že dnes bude výsledok pravdepodobne v prospech favorita. Kei vtedy hral už druhé ATP finále, nebol teda napriek veku úplný zelenáč na tejto úrovni. Jeho súper Blake bol síce nasadená jednotka, ale kvalitatívnu úroveň súčasného Nishiho nikdy nedosahoval. A predovšetkým, Memphis je Keiova obývačka v posledných rokoch, dnes môže vyrovnať Connorsov počet titulov na tomto turnaji, verím, že to zvládne v dvoch setoch...
Reagovat
smazaný uživatel
Výzorom mi pripomína Raoniča.
Reagovat
Nola
dnes dvaja prekvapivi vitazi, ze by do tretice vsetko dobre?
Reagovat
smazaný uživatel
Taylor Fritz, remember the name ;) Tenhle kluk má budoucnost a možná že velkou, konečně svěží mladý vítr :))
Reagovat
Pe3k
Pravdu díš.
Reagovat
smazaný uživatel
aby ten Fritz nedopadl jako Frick.
Reagovat
smazaný uživatel
nebo Fritzl :D
Reagovat
EllNino
Freak :D
Reagovat
bIbec
Výborně Kližko! Otáčíme. Pojďme.
Reagovat
PH94
Dnes už bude asi unavený proti Nishikorimu, ale uvidíme, třeba překvapí :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist