Pála se může stát nejúspěšnějším fedcupovým kapitánem

8. 11. 2016, 17:54
Aktuality 3
Lodivod českých tenistek Petr Pála se může stát nejúspěšnějším fedcupovým kapitánem v historii. Pokud jeho svěřenkyně zvítězí o víkendu ve finále ve Francii, předstihne s pěti tituly třeba i Billie Jean Kingovou.
Profily hráčů
Petr Pála (© Česká sportovní)

Jednačtyřicetiletý Pála seděl na lavičce českého týmu při triumfech v letech 2011, 2012, 2014 a 2015. V současnosti je tak jedním ze šesti kapitánů, kteří dosáhli na čtyři výhry, ale pět jich doposud v historii soutěže nikdo nezískal.

S Pálou má bilanci čtyř výher ve finále bez porážky Kanaďanka Vicky Bernerová, která vedla tým USA. Ital Corrado Barazzutti má na kontě čtyři tituly a prohru, Kingová a Rus Šamil Tarpiščev mají bilanci 4:3 a Španěl Miguel Margets Lobato 4:4.

Do boje o stříbrnou trofej vede Pála tenistky popáté za šest let. Už ví, jak sladit harmonii týmu, aby vše ideálně fungovalo. "To vždy vychází z dané situace a děláme to podle pocitů. Je to o tom, kdo na tom jak je, jakou má náladu," řekl Pála.

Češky hrály rozhodující duel o vítězství na půdě soupeřek naposledy v roce 2011 v Rusku, pak třikrát uspěly v Praze. Nyní je čeká zpěvné francouzské publikum ve Štrasburku. "Holky se na finále těší, rády hrají před bouřlivou atmosférou. Fandí se tam hodně a hodně nahlas. Na to se musíme naladit," plánoval Pála.

Kapitánem se Pála stal v roce 2008 a hned pomohl týmu postoupit do Světové skupiny I. Už v následujícím roce mohly Češky hrát finále, ale v Brně prohrály s Američankami 2:3 a přitom měly v rozhodující čtyřhře mečbol. "To byl nejhorší moment, co jsem zažil. Ještě několik týdnů poté byly hráčky zklamané," řekl.

Za nejlepší zážitek na lavičce nemohl označit nic jiného než všechny čtyři dosavadní triumfy. "Každý je jinak sladký," řekl Pála v rozhovoru pro fedcup.com. "První byl první, pak přišel první doma, další doma a loni byl proti Ruskám těžký," vzpomínal.

Na otázku, jak by vypadal jeho fedcupový Dream Team, řekl, že takový přece má. Ten současný vedou Petra Kvitová a Karolína Plíšková. "Vyhráli jsme čtyři z pěti minulých ročníků, to hovoří za vše," uvedl Pála. Jeden "tým hvězd" by ale složil. "Bylo by zábavné kočouvat Australany Roda Lavera a Kena Rosewalla."

Od hráček očekává plné nasazení celý týden. "Což vždycky odvedou. A pak jsem spokojený, i když to nevyjde," řekl bývalý skvělý deblista, který měl za vzory Ivana Lendla, Miloslava Mečíře, Yannicka Noaha, Henriho Leconta a Borise Beckera. Když se potřebuje po náročném a nervy drásajícím víkendu potřebuje uklidnit, dá si pivo.

A jaký je recept na rekordní pátou výhru? "K vítězství potřebujeme hrát lépe než dobře. Když hráčky předvedou, co umí, budeme mít šanci," řekl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
Krisboy
...a taky se jím stane!
Reagovat
tommr
jj Pála by si to zasloužil ... :)
Reagovat
FulnekUltras
další důvod, proč by to holky měly i letos dotáhnout ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist