Papírový favorit Ljubičič v Záhřebu po boji postupuje

31. 1. 2012, 02:24
Aktuality 13
ATP ZÁHŘEB - Šampion turnaje z roku 2006 Ivan Ljubičič si na domácí půdě v Záhřebu připsal první letošní výhru. Nejvýše nasazený Chorvat však zdolal Slováka Karola Becka až po třísetovém boji a přiznal, že se jako papírový favorit zatím necítí.
Ivan Ljubičič

Ivan Ljubičič na letošním Australian Open vypadl už v 1. kole, když neudržel vedení 2-0 se Slovákem Lukášem Lackem. První letošní výhru si tak připsal až na domácí půdě v Záhřebu, když po 2 hodinách a 18 minutách zdolal jiného slovenského soupeře Karola Becka.

Dvaatřicetiletý Chorvat v zápase nastřílel 16 es, sám ale dlouho nemohl prorazit soupeřův servis. Podařilo se mu to až v osmém gamu třetího setu a nakonec zvítězil 7-6 3-6 6-3.

"Je to opravdu hezké vyhrát. Ale nebylo to vůbec snadné. Hrál jsem proti soupeři, který dokáže hrát skvělý tenis a trefovat skvělé údery. A to se mu dnes právě dařilo," komentoval bývalý třetí hráč světa Ljubičič zápas se soupeřem, jemuž v žebříčku patří až 100. příčka. "Dobře jsem podával, což mi pomohlo si udržet šanci. Pak se mi povedl jeden game, v němž se mi ho podařilo brejknout a dostat se k vítězství," dodal vítěz turnaje z roku 2006, kdy měla soutěž v Záhřebu svou premiéru.

Ljubičič je v domácí hale nejvýše nasazeným. "Ale rozhodně se tak vůbec necítím. Potřebuju vyhrát více zápasů, abych se na kurtu cítil pohodlněji, tak doufám, že se mi to podaří," řekl zkušený Ljubičič směrem ke 2. kolu, v němž se utká s Němecem Berrerem, nebo švýcarským kvalifikantem Chiudinellim.

O postup do čtvrtfinále si v Chorvatku zahrají také Ljubičičův melbournský přemožitel Lukáš Lacko, či nasazení Ital Andreas Seppi a Nizozemec Robin Haase.

Už podruhé v letošní sezoně narazí Rakušan Jürgen Melzer ve dvouhře na svého deblového partnera Philippa Petzschnera. Někdejší osmý hráč světa si s Němcem zahraje poté, co si vybojoval účast v kvalifikaci. V té 41. tenista světa startoval poprvé po třech a půl letech.

V Záhřebu bude z českých tenistů startovat Lukáš Rosol, jenž bude chtít v Chorvatsku zapomenout na debakl v prvním kole Australian Open, kdy s Němcem Philippem Petzschnerem uhrál jen dva gamy. V prvním kole se však utká s šestým nasazeným Marcosem Baghdatisem z Kypru.

- ATP 250 ZÁHŘEB -
(Chorvatsko, tv. povrch / hala, 398.250 eur)
pondělní výsledky (30. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Ljubičič (1-Chorv.) - Beck (SR) 7-6(5) 3-6 6-3
Seppi (5-It.) - Brands (Něm.) 6-4 7-6(1)
Haase (7-Niz.) - Mesaroš (Chorv.) 6-2 6-3
Bachinger (Něm.) - Van der Merwe (JAR) 6-3 6-3
Lacko (SR) - Starace (It.) 7-6(2) 6-7(4) 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
taffer
Co se týče tohoto turnaje, může mi někdo zasvěcený prozradit proč hrál Melzer (souč. 41. v žebříčku) kvalifikaci, když mezi nasazenými v pavouku jsou třeba i hráči, kteří jsou za ním (o nenasazených ani nemluvě). Trochu to nechápu.
Reagovat
hatatytla
prý se přihlásil na poslední chvíli, kdy už ho nebylo možné nasadit. Nevim jesli to je pravda, říkali to komentátoři na digi sport.
Reagovat
LubosZabloudil
Důvodů může být více. Buď o start v kvalifikaci sám požádal, aby se na turnaj lépe rozehrál, nebo se pořadatelům přihlásil pozdě a mohl být rád za start alespoň v kvalifikaci.
Reagovat
LubosZabloudil
Tak je to jak psal hatatytla.

Melzer letos na okruhu ATP ještě nevyhrál - v Brisbane prohrál s Petzschnerem, v Melbourne s Karlovičem, a tak se na poslední chvíli přihlásil alespoň do kvalifikace záhřebského turnaje, aby se rozehrál na Davis Cup proti Rusku.
Reagovat
taffer
Díky za odpovědi.
Reagovat
smazaný uživatel
To teda ten los moc nevyhrál... Vidím to na další nakládačku :/
Reagovat
smazaný uživatel
No mal namále včera, lebo Beck bol jasne lepším hráčom. V prvom sete si vypracoval Karol 2 brejkbaly, nepremenil po 2 tesných autoch (v jednej situácii mal Ivana na sieti, stačilo ho obhodiť, skúsil lob - pár cm v aute). V tajbrejku rozhodli 2 chyby Becka - tesný aut a páska, ktorá zmenila smer inak víťazného returnu.
Druhý set Beck ovládol a v treťom bolo momentum na jeho strane, vypracoval si brejkbaly, no nepremenil. Za stavu 3:4 dal na servise dvojchybu, za stavu 0:30 trafil v jasnej pozícii rámom rakety, no strašná smola.
Ljubičič si to už za stavu 5:3 dopodával, no mal ohromné šťastie, že neprehral aj v dvoch setoch.
Reagovat
hatatytla
No zas tak jednoznačné pro Becka to nebylo. Vyrovnané utkáni, Ivan lepší na servise a Beck ve výměnách. Rozhodlo chování na breakbolech kdy Beck zkolaboval, místo jednoduchých prohozů nesmyslné loby dva metry za base lajnu.
Reagovat
smazaný uživatel
"2 metry za base lajnu" ... "Ljubičič bol lepší na servisu" ...

Ljubičič získal 71 % bodov na servise a Beck 72 %. Ljubičič hral dlhšie gemy na vlastnom podaní ako Beck. Ljubičič čelil 6 brejkbalom, Beck prvým dvom až v predposlednom, osudnom geme, dovtedy 0.

Ten aut pri lobe na brejkbale mohol byť nanajvýš 10-15 cm, viac nie. 2 metre meria Ljubičič, nabudúce menej kecov, viac faktov.
Reagovat
hatatytla
ty tvoje fakta jako řemen na mém hodnocení nic nemění, Ljubičič měl nebo spíše má lepší servis než Beck. Servis je uvedení míčku do hry, potom následuje return a posléze se hraje výměna.
Reagovat
smazaný uživatel
Niekedy je zbytočné sa namáhať, ale skúsim to ...
Ljubičič môže mať celkovo lepší servis, ale v tomto zápase bol na servise istejší práve Beck. Veľmi ti skreslujú názor posledné 2 gemy, ale neber si to za vinu ;))
Reagovat
hatatytla
Beck byl na servise jistější díky kvalitnější mezihře, ale ne díky servisu samotnému.
Reagovat
fazil
pojd ljubo...fandim ti. zaber
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist