Pětatřicetiletý Mathieu ukončil kariéru. Chce se věnovat rodině

30. 10. 2017, 12:54
Aktuality 14
Paul-Henri Mathieu odehrál svůj poslední zápas dvouhry v roli profesionálního tenisty. Pětatřicetiletý Francouz, který na okruhu ATP vyhrál čtyři turnaje a v žebříčku ATP byl nejvýše na dvanáctém místě, po neúspěchu v kvalifikaci na domácí halové akci Masters v Paříži oznámil konec kariéry.
Profily hráčů
Paul-Henri Mathieu

Paul-Henri Mathieu se představil v kvalifikaci domácího Masters v Paříži a včerejší souboj o pozici v hlavní soutěži s Vaskem Pospisilem prohrál 3-6 4-6. Pětatřicetiletý Francouz vzápětí oznámil konec kariéry profesionálního tenisty.

"Už na začátku roku jsem věděl, že letošní sezona bude moje poslední, protože je mi už 35 let a mám za sebou mnoho zranění. Navíc mám rodinu. S jedním dítětem se to ještě dá zvládnout, ale se dvěma je to mnohem těžší," řekl dvojnásobný otec Mathieu, který se stal profesionálem v roce 1999 a v žebříčku ATP to nejvýše dotáhl na dvanácté místo.

Nikdy ani nepomyslel, že by mohl hrát tak dlouho. "Je mi 35 let. Deset, patnáct let zpátky by mě nikdy nenapadlo, že v tomhle věku ještě budu hrát. Mám štěstí, že jsem mohl hrát tak dlouho. Myslím, že je čas dát tenisu sbohem. V dalších letech by se stejně nic nezměnilo a chci trávit více času s rodinou," dodal Francouz.

Životní sezonu prožil v roce 2002, kdy získal své první dva tituly na okruhu ATP. Premiérovou trofej zvedl nad hlavu v Moskvě, kde mimo jiné v semifinále porazil ruskou hvězdu a tehdejší světovou čtyřku Marata Safina, poté se vydal do Lyonu a na domácím turnaji ve finále porazil Gustavo Kuertena. "To byly šílené dva týdny. Byl jsem hodně mladý. Byl to skvělý okamžik," řekl Mathieu.

Paul-Henri Mathieu triumfoval před patnácti lety v Lyonu

Před patnácti lety také zaznamenal životní výsledek na grandslamu, když na domácím French Open došel do osmifinále a v něm vedl nad Andrem Agassim 2-1 na sety. Favorizovaný Američan však nakonec zvítězil v pěti setech. Brány osmifinále v dalších sezonách na akcích velké čtyřky nikdy nepokořil. Právě v roce 2002 získal ocenění Nováček roku. "Byl to životní rok," vzpomínal rodák ze Štrasburku.

O pět let později triumfoval na antuce ve Gstaadu a Casablance a získal své poslední dva tituly. Tato dvě prvenství mu hodně pomohla k dosažení žebříčkového maxima. Finále na okruhu ATP hrál celkem desetkrát, čtyřikrát uspěl, šestkrát přebíral trofej pro poraženého finalistu.

"Když jste na vrcholu, vždycky chcete ještě výš. Jste dvanáctí, ale chtěli byste do desítky, jste desátí, tak byste rádi do Top 5. Asi to nikdy nekončí," uvedl Mathieu.

Francouz si prošel také několika hodně těžkými okamžiky. Jeho kariéru často sužovala různá zranění. Nejhorší období prožil mezi roky 2010 a 2012, kdy byl mimo 14 měsíců kvůli levému koleni, se kterým nakonec musel na operaci.

Mathieu nevylučuje, že by rád zůstal v tenisovém světě, možná v roli trenéra. Nyní chce ale každopádně strávit více času s rodinou, s manželkou Quiterie a svými dvěma dětmi - synem Gabrielem (5 let) a dcerou Ines (7 měsíců).

Mathieu se na Masters v Paříži představí ještě ve čtyřhře s Benoitem Pairem, po jehož boku se pokusí si alespoň o pár dní prodloužit deblovou kariéru.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
EllNino
Bohužel, opět roztěkaný výkon, Julien zkušeně do 2. kola proti Tsongovi...

Denis tedy zřejmě zakončil rok 2017 ... pokud si ještě nezahraje na nějakém challengeru ...
Záskal kvělé skalpy, po Laver Cupu přišlo vystřízlivění, tlak, očekávání, jak to bývá u všech mladých hvězd, prostě se s tím musí naučit pracovat, odolávat tlaku očekávání, vlastní hlavě, která by tak chtěla, a jak moc chce, tak to je křečovité, rozevláté, uspěchané, zbrklé ...

Nicméně je to nevybroušený talent, tak snad se v příští sezóně začne brousit a bude získávt nové zkušenosti na top scéně, kde je nováčkem a ještě nějaký čas bude ... každej se na něj bude chtít vytáhnout, to je jasné ... už není lovec, ale lovený :D

Tak GL do roku 2018 :)
Reagovat
Davor1
Však bude hrať ten turnaj nex gen...
Reagovat
EllNino
myslíš tu šaškárnu ? :D
Reagovat
Fandina
Vašek by se hodil, kdyby hrál na Česko, holky dobré, ale kluci zaostávají. Jednou jsem četla, že ještě jako junior se rozhodoval, jestli hrát za Česko nebo Kanadu.

A koukám, že s jedním Francouzem si zahrál v Paříži jeho poslední zápas a teď možná vyřadí i WC Mahuta. Po prvním prohraném setu vyhrál druhý a ve třetím vede 6:5.
Reagovat
Fandina
za Česko
Reagovat
a.magerova
Prý 35 let a 2 děti... jsou na TOM jiní "hůř" a nekončí... :-)))))

Tak hodně zdaru do dalšího Života.... ;-)
Reagovat
slacker
myslisk jako 20 let a 4 deti?
Reagovat
a.magerova
http://www.atpworldtour.com/en/news/www.atpworldtour.com/-/media/images/news/2017/09/21/10/34/atp-heritage-federer-20-years-ranking.jpg
Reagovat
Nola
zavisi na prioritach, niekto uprednostni rodinu, iny karieru, rekordy, nesmrtelnost, bubaky....

kazdy sme inac nastaveny, nie je dovod zrovnavat a odsudzovat
Reagovat
janek_da
Obojí naráz? To je podle mě celkem šok pro hlavu a taky by se ještě dalo něco vydělat. Asi bych nejdřív ukončil karieru a po asi půl roce i poslední zápas.
Reagovat
a.magerova
Nebo jak Sampras... běžný zápas a až za půl roku ho označit za poslední a ukončit kariéru... a pak 3 roky nevzít raketu do ruky... ;-)
Reagovat
slacker
ja bych karieru neukoncoval proste bych uz prestal jen hrat,
Reagovat
Ondřej.Jirásek
nějakej chytrej, ne? :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist