Plíšková chce Halepovou zatlačit returnem a vyvarovat se chyb

8. 6. 2017, 09:24
Aktuality 44
Tenistka Karolína Plíšková chce v semifinále French Open tlačit z returnu, vyvarovat se chyb, ale přitom hrát agresivně. Pokud se jí ve čtvrtek podaří namíchat proti Simoně Halepové v Paříži vítězný koktejl, zároveň s finálovou účastí se jako první Češka stane světovou jedničkou.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

Duel turnajové dvojky Karolíny Plíškové s trojkou Simonou Halepovou je vlastně soubojem o trůn. "Možná bych tenhle zápas dala na finále, ale není to tak a určitě je to spravedlivé," řekla Plíšková, které stačí k dobytí postu jedničky hrát finále, zatímco Rumunka musí turnaj vyhrát.

Z předešlých pěti vzájemných zápasů, všech hraných na tvrdém povrchu, nezískala Plíšková ve čtyřech ani set. Uspěla pouze loni v únoru v prvním kole Fed Cupu. "Porazila jsem ji. Bylo to hrozně těžké, ale mám tuhle zkušenost," jako by se Plíšková snažila přivát vítězný vítr z Kluže, kde v hale vydřela výhru 2-1 na sety.

Jak na to, je na papíře jasné. "Nehrozí mi nebezpečí z jejího servisu. Budu mít čas tlačit z returnu," řekla Plíšková. Zato ve výměnách od základní čáry se očekává, že bude mít navrch o 20 centimetrů menší a lépe se pohybující Rumunka.

"To bude těžký, nesmím přepalovat, protože ona moc chyb nedá. Na druhou stranu nedá moc vítězných míčů. Musím hrát agresivně, ale ne s chybami," plánovala Plíšková.

Jasno o kvalitách Plíškové má i Halepová. "Je to ranařka. Musím být silná na nohách a věřit. Těžko mluvit o taktice, protože jsme se ještě nepotkaly na antuce, ale jasné je, že na mě budou míče létat rychle. Musím něco změnit," řekla Rumunka.

Letošní vítězka antukového turnaje v Madridu a finalistka z Říma málem vypadla ve čtvrtfinále, v duelu s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou totiž odvrátila mečbol a zápas vybojovala.

"Za bojovnost máš pochvalu, ale příště musíš hrát tenis," řekl Halepové cestou z kurtu její krajan Ion Tiriac, bývalý hráč a poté trenér, manažer i promotér.

Pětadvacetiletá Plíšková je teprve podruhé v grandslamovém semifinále. Premiéru měla loni na US Open, kde nakonec prohrála ve finále. Stejně stará Halepová bude hrát čtvrté semifinále, přičemž ve finále byla jen v Paříži 2014.

V druhém semifinále se představí Švýcarka Timea Bacsinszká a Lotyška Jelena Ostapenková. Obě útočí na premiérové grandslamové finále, což dohromady s Plíškovou a Halepovou znamená, že letošní turnaj bude mít novou vítězku.

PŘEHLED NEJVÝŠE POSTAVENÝCH ČESKÝCH A ČS. TENISTŮ VE DVOUHŘE
Martina Navrátilová (1.) - vítězka 18 grandslamů ve dvouhře strávila v letech 1978 až 1987 v čele žebříčku dohromady 332 týdnů už v barvách USA, kam emigrovala v roce 1975 a přišla tím o čs. občanství (to jí bylo vráceno až o 33 let později). Dosud ji překonala jenom Němka Steffi Grafová (377).
Ivan Lendl (1.) - vítěz osmi grandslamů strávil v 80. a 90. letech v čele žebříčku celkem 270 týdnů, což byl tehdejší rekord. Ten později vylepšili pouze Američan Pete Sampras (286) a Švýcar Roger Federer (302).
Jana Novotná (2.) - vítězka Wimbledonu 1998 se nejvýš dostala rok před životním triumfem, kdy byla druhá za Švýcarkou Martinou Hingisovou.
Petr Korda (2.) - po triumfu na Australian Open v roce 1998 se dostal na druhou příčku, v téže sezoně mu k postu jedničky dvakrát scházel jediný zápas.
Petra Kvitová (2.) - dvojnásobná wimbledonská šampionka postoupila v říjnu 2011 až na druhé místo, o pár měsíců později ji od postu světové jedničky dělily dvě výhry.
Hana Mandlíková (3.) - vítězka čtyř grandslamů byla v dubnu 1984 třetí za Martinou Navrátilovou a Chris Evertovou. O tři roky dříve ji o pozici jedničky připravila změna v systému bodování.
Karolína Plíšková (3.) - finalistka loňského US Open se od ledna drží na třetí příčce. Pokud v dnešním semifinále French Open porazí Rumunku Simonu Halepovou, stane se světovou jedničkou.
Helena Suková (4.) - deblová specialistka se prosazovala i ve dvouhře, v březnu 1985 jí na žebříčku patřilo čtvrté místo.
Tomáš Berdych (4.) - finalista Wimbledonu 2010 se o pět let později vyšplhal na čtvrté místo, což je jeho maximum.
ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

44
Přidat komentář
darek.vrana
Ještě tam chybí 4. Mečíř v té tabulce.
Reagovat
janek_da
Mečíř je aspoň Slovák, ale co Vaidišová?
Reagovat
Ondra979
ta byla "jen" sedma
Reagovat
janek_da
aha, jsem měl pocit, že 4.
Reagovat
EllNino
ta byla tuším 7.
Reagovat
VlS
Byla nejvýš 7. Lucy byla 5.
Reagovat
smazaný uživatel
Halepka si ide pre win. Ostatné semifinalistky sú pomerne kuriózne...
Reagovat
Lunej..
Dnes budu pro mnohé kráva, slepice, černá ovce a další živočišný druh, ale to přežiju, není to poprvé.:) Káje přeju kdykoliv jindy, jen dnes ne. Ona má mnohem větší potenciál na výhry než Simona, která má tady asi poslední šanci vyhrát GS. A protože se s ní trápím už pár let, tak dnes jinak nemůžu. Nebudu tu zápas komentovat, protože někteří to tu berou moc vážně a trefil by je šlak, že nefandím Káje, tak doufám, že uvidíme pěkný tenis a užívejme si to:)
Reagovat
sprchon
Mě šlak trefí tak jako tak. :D Za půl hodiny poletím domů a otevřu si rychle pívo než to začne.
Reagovat
lars
Halep taky bude mit dalsi sance na zisk GS. Je jen o nekolik mesicu starsi nez Karol.
Reagovat
sprchon
Simona těžko získá GS jinde než v Paříži. Za rok bude o dost silnější konkurence (Masha, Serena, Vika, ...). Takže je to velká šance jak pro Simonu, tak pro Káju.
Reagovat
janek_da
Bych řekl, žes vyjmenoval hráčky minulosti. Budou dobré ale nástup mladé generace bude.

Bertens, Vondroušová, Belis, Ostapenko. Mladenovič a Garcia asi budou chtít jít ještě výš, možná Benčič se zvetuje.
Reagovat
sprchon
Ty jsi zase vyjmenoval (snad) hráčky budoucnosti. :)

Bylo by super, kdyby všechny tyhle prorazily, přidal bych ještě třeba Anu Konjuh, JoKo, Madison, Dashu K., Dashu G. a doufám, že i ta Elina ještě dozraje. Ale myslím si, že trojice, kterou jsem vyjmenoval já, ještě pár GS udělá.
Reagovat
janek_da
tak jistě. Je jich hafo. Kosatka, Aja nebo jak se jmenuje. Věřím, že příští rok razantně nastoupí. Prostě té Vice, Sereně, Maše nevěřím. Naopak Petře trochu i jo.
Reagovat
lars
USO taky muze vyhrat
Serina a Marfusa do 3 let ukonci tenis. karieru
Reagovat
tommr
Karolínu dělí od postu světový jedničky už jen jeden jedinej vyhranej zápas a je tak k němu blíž než kdy byla Petra Kvitová. Vyhrát ten jeden zápas bude ovšem nesmírně těžký, protože Halepová je v současný formě na antuce pro Karolínu asi nejtěžší možná soupeřka. Škoda, že to Svitolina včera tak pokonila ...
Reagovat
Jan
Kdyby to bylo lehké, tak je světovou jedničkou každý. Proto je to těžké. Tak to má být.
Reagovat
Torn
Pokud to Kája vyhraje, myslím si, že by bylo fér, aby vyhrála i GS. Ta jednička za proažení rozjeté Halepky na antuce je dle mého snad nejvyšší cena. Horší by byla už jen snad Serena nebo Sharapka.
Reagovat
smazaný uživatel
vykon Kaji s postupem do dalsich kol roste, mozna uz chyta (jakoby) moresy sampionu, to nahody zari a zhasnou. Prijde mi, ze antukove zlomovy nebyly ani tak ta uvodni kola ani strilecka s Garciou, ale zapas s Cepede. Tam se dalo v Kaje cist jak ve ctecce.. :-) Nervozita, nejistota, vysoke naslapy, napjaty vyraz ve tvari, pri vetru az zoufaly, nevychazel nadhoz, servis, krok, dech, nic. Zapas porad tezky a na hrane, ale promeny reci tela evidentni a jak si Kaja "zafuni" do uderu (vydech je moc dulezity, nejak uz se nadechne vzdycky) tak je uz ten nalezeny vnitrni klid (nebo jeho nastup) uplne hmatatelny a odrazi se ve hre. Halep je tuzsi sousto nez Cepede, ale pretlacit, prestrilet, preliftovat, prehodit a vsechna ta "pre" by se jiste dala. Jednicka sice jeste neni GS, ale tak zas - mnohem lepsi nez dratem do oka. Pojd, Kajo! A ty taky, Jeleno! Jo a prehravat jen na balony.. :-))
Reagovat
tommr
já bych výhru nad Halepovou a s tím spojenej posun na první místo v žebříčku považoval za větší úspěch než případnou výhru ve finále a zisk GS ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
je ti to neberu a vzhledem k tvemu konicku chapu, z pocitani GS cely rok nevyzijes a vetsinou ti ke vsemu staci prsty na rukou.. ;-) Tohle je takova zvlastni situace, kdy by pripadna prohra ve finale byla zalepena naplasti nejskvostnejsi, ale porad to bude bolet, GS je nejvic. A Wimbledon nesmrtelnost.. :-)
Reagovat
tommr
bolí každá prohra, ale ta dnešní by z mýho pohledu byla prostě mnohem bolestivější než případná prohra ve finále. Ve finále by už Karolína měla mnohonásobně splněno a překročeno ... :)
Reagovat
sprchon
Splněno už dávno má i nemá a to samý by platilo ve finále.

Za úspěch považuju každou výhru Káji na antuce, ale GS je víc než No. 1. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
jsem si te nevsimla, pac koukam na Juru.. :-))
Reagovat
sprchon
To asi nebylo na mě...
Reagovat
janek_da
To bude nudlovka. Koho si sojka nevsimla.
Reagovat
smazaný uživatel
to ma uz ted.. :-)))
Reagovat
janek_da
S těmi vysokými nášlapy jsem si nevšim. To tam chodila jak mažoretka?
Reagovat
smazaný uživatel
bez choreografie.. :-))
Reagovat
janek_da
Jasne. Neni hudba, není choreo.
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak:)

https://www.youtube.com/watch?v=UJKythlXAIY

potom se hnedka ty naslapy delaji sakra lepe:)
Reagovat
janek_da
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dneska hlavne budou potrebovat fans Kaji hodne nadhledu za notasami pri streamu,
....no a Kaja nejen naslapy, ale kreativni Inside-Out forehandy tak, ze Simone nepomuze ani ten pohyb Left-Right...a musela by nasadit tzv. pohyb Upside-Down vcetne letecke snury...:)

https://www.youtube.com/watch?v=LWGJA9i18Co
Reagovat
janek_da
jóóó, a navíc tak nějak si představuju, že by ji Karolina měla ubombardovat míčky
Reagovat
Krisboy
Správně Kájo - zatlač! Jistě máš něco připraveno :D
Reagovat
Mayo
Timea 2-1 Jelena
Simona 2-0 Karolína
Reagovat
MartinPa
Zatím dle předvedených výkonů hraje nejlíp Polívková - promyšlená hra bez nějakých šílených výkyvů na podání.
Co říci k ostatním - Ostapenkové styl je hop-trop, Halepka se už ani nedá moc sledovat kvůli tomu rušivému hulákání (nevím kde se to učí, dřív tak neřvala) no a Plíšková to má tak nějak všechno v knedli.
Reagovat
janek_da
Teda Karolinu jsem v semíčku nečekal. Bude to předčasne finale. U Karoliny je každý zápas na antuce předčasné finále.
Reagovat
Labi
servis, na to má parametry, když bude jistá při vlastním podání potom bude mít na vrch. Jestli ale půjde přes druhé podání a bude muset hrát delší výměn tak si myslím že bude mít nemalé problémy
Reagovat
vrabejka
Nemyslím si že je Halep až taková favoritka. Ano má formu, ale Svitolina ji ničila necelé 2 sety a Simona jen chybovala.

Bude to chtít hrát tenis bez zbytečných chyb jako včera.
Herně je to 50 na 50
Reagovat
dadaft
jj, kurzy 4,0 na Karolínu a 2,65 na Ostapenko jsou dost divoké.
kdybych sázel, tak Ostapenko testnu.
Reagovat
Krisboy
Taky jsem na to koukal. Možná to za pajdu zkusím, dohromady to je slušný.
Reagovat
janek_da
celé dva sety? :-D
Reagovat
Paseka
Jedeeeeem !!!!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist