Pohádkový návrat Stephensové. Američance stačily dva měsíce k zisku premiérového grandslamového titulu

12. 9. 2017, 14:40
Aktuality 5
Sloane Stephensová v první polovině loňské sezony vyhrála tři tituly na okruhu WTA. Loni v létě ji však zastavilo zranění levého chodidla a musela na operaci. Téměř rok nehrála. Na kurty se čtyřiadvacetiletá Američanka vrátila letos ve Wimbledonu. A její návrat je jednou velkou pohádkou. Během pouhých dvou měsíců se dokázala z konce první tisícovky žebříčku vyhoupnout do Top 20 a navíc na US Open získala svůj premiérový grandslamový titul.
Profily hráčů
Sloane Stephensová

Sloane Stephensová na sebe poprvé výrazně upozornila před čtyřmi lety na Australian Open, když ve čtvrtfinále senzačně porazila Serenu Williamsovou a poprvé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále. V něm podlehla pozdější šampionce Azarenkové.

Čtyřiadvacetiletá Američanka v dalším průběhu sezony 2013 mimo grandslamy nevyhrála více jak dva zápasy v řadě. Na akcích velké čtyřky ovšem hrála skvěle. V Paříži zopakovala osmifinále z roku 2012, ve Wimbledonu došla poprvé do čtvrtfinále a na domácím US Open premiérově do osmifinále.

Stephensová byla označována za jeden z největších talentů. V sezoně 2014 se ale předpoklady nenaplnily. Rodačka z floridského města Plantation zakončila rok 2014 s bilancí 21-20 a jejími největšími úspěchy byly osmifinálové účasti na Australian Open a French Open a čtvrtfinále v Indian Wells.

O něco lepší byla sezona následující. Stephensová sice jen na jednom grandslamu došla do osmifinále, nicméně konečně se začala prosazovat i mimo grandslamy a na začátku srpna vybojovala na domácí půdě ve Washingtonu svůj premiérový titul na okruhu WTA.

Ještě nedávno mohla hodnotit začátek sezony 2016 jako nejúspěšnější část své kariéry. Loňskou sezonu totiž odstartovala triumfem v Aucklandu, další přidala na konci února v Acapulku a ovládla i antukovou akci v Charlestonu.

Jenže v létě přišly zdravotní potíže, které její vzestup zastavily. Stephensovou začalo trápit levé chodidlo a operace byla nevyhnutelná. Poslední soutěžní zápas před operací odehrála na olympijských hrách v Rio de Janeiru.

Stephensová vyhrála na začátku loňské sezony tři turnaje WTA

Po operaci nesměla Stephensová po dobu šestnácti týdnů jakkoli zatěžovat operovanou nohu. Nemohla to však vydržet, na kurtech seděla na židli a trénovala údery alespoň vsedě. V polovině února přišla s informací, že návrat plánuje ve Wimbledonu.

"Už uběhl nějaký čas, co jsem vás naposledy informovala. Určitě všichni moc dobře víte, že jsem loni v létě měla problémy s levým chodidlem. Bohužel jsem musela podstoupit operaci. Ale mám pro vás dobrou zprávu! Operace dopadla dobře a už rehabilituju! Těším se na návrat letos v létě! Nemůžu se dočkat! Vaše podpora pro mě znamená všechno," napsala na svém facebookovém účtu Stephensová.

A plán jí vyšel do puntíku přesně. Stephensová se opravdu na kurty po téměř roční pauze vrátila v All England Clubu, kde coby 957. hráčka světa startovala na chráněný žebříček. Ten příliš nevyužila. Nejslavnější tenisový turnaj světa pro ni skončil hned v prvním kole a stejně dopadla i ve Washingtonu.

Následoval však obrat o 180 stupňů. Stephensová jako kdyby si jen odzkoušela, zda zápasovou zátěž zvládne, a najednou přepla na vítěznou vlnu. V Torontu porazila Putincevovou, Kvitovou, Kerberovou a Šafářovou a došla do semifinále. Stejného výsledku dosáhla také v Cincinnati, kde formu znovuzrozené Američanky odskákaly opět Kvitová se Šafářovou a ještě rozjetá Makarovová a Němka Görgesová.

Na betonech dokázaly Stephensovou letos zastavit zatím jen dvě hráčky, a to členky elitní desítky Halepová (dvakrát) a Wozniacká. Na US Open se to nikomu dalšímu nepovedlo. Stephensová v New Yorku vyhrála všech sedm duelů. Ve svém teprve druhém grandslamovém semifinále kariéry po velkém boji vyřadila Venus Williamsovou, ve finále porazila svou velkou kamarádku Keysovou a senzačně, pouhé dva měsíce po návratu, vyhrála celé US Open.

Stephensová senzačně vyhrála letošní US Open

Již před turnajem se vědělo, že má Stephensová solidní formu a bude nepříjemnou soupeřkou, nicméně rozhodně se nepředpokládalo, že by mohla vybojovat trofej právě ona. Díky triumfu ve Flushing Meadows vyletěla na 17. příčku žebříčku WTA a v tuto chvíli zaostává jen šest pozic za svým kariérním maximem. Ve zbytku sezony navíc neobhajuje žádné body.

Za úspěchem své svěřenkyně vidí trenér Kamau Murray hlavně radost z toho, že opět může hrát tenis. "Po celou dobu rekonvalescence byla pozitivní. Když se po dlouhé pauze vrátíte na kurty, hned si tenisu více vážíte," řekl Murray.

Stephensová hrála ve finále US Open v klidu, nic na sobě nedávala znát a předvedla svůj stabilní výkon. Naopak Keysová působila nervózně i navenek a velké množství nevynucených chyb z její rakety finále hodně rychle rozhodlo. "Byl jsem překvapený, jak Sloane zvládla finále. Musela být nervózní, ale zvládla to skvěle," pochválil Stephensovou její kouč.

Nyní si bude muset čtyřiadvacetiletá Američanka zvykat na úplně novou roli. Po triumfu na US Open bude ještě více pod drobnohledem médií a očekávání okolí vzrostou. To už k úloze grandslamové šampionky prostě patří. Stephensová je ale silná povaha. Když byla teenager, musela se vyrovnat se ztrátou otce i nevlastního otce.

"V životě se toho událo hodně. Staly se dobré i špatné věci," řekla Stephensová. "Jsem si jistá, že teď když jsem vyhrála grandslam, to bude úplně jiné než tehdy, kdy jsem došla jen do semifinále," vzpomínala na Australian Open 2013. "Jsem připravená," dodala.

Počítá s tím, že vše nepůjde hladce. "V budoucnu určitě přijdou i horší výsledky. Nemůže se mi pořád takhle dařit. Vlastně se na to těším. Je to pro mě výzva. Užiju si to."

Letošní US Open patřilo Američankám, které kompletně obsadily pozice v semifinále. To se domácím hráčkám naposledy podařilo v roce 1981. Na ženských grandslamech již potřetí v řadě triumfovala hráčka mladší 25 let. French Open dobyla dvacetiletá Ostapenková a Wimbledon třiadvacetiletá Muguruzaová.

V první stovce žebříčku mají Američanky v tuto chvíli třináct zástupkyň, což je nejvíce ze všech zemí. A toto číslo by mohlo v budoucnu ještě stoupat, jelikož se na juniorských grandslamech začínají prosazovat i mladé talenty.

Juniorku letošního US Open vyhrála šestnáctiletá Amanda Anisimovová, jež ve finále porazila teprve třináctiletou krajanku Cori Gauffovou a je v žebříčku WTA již na 189. pozici. Američanky tak udržely juniorský titul na domácí půdě druhým rokem po sobě. Loni ve Flushing Meadows triumfovala Kayla Dayová.

Američanky navíc ovládly již třetí grandslam v řadě. Ryze americké finále se konalo také na French Open, kde zvítězila Whitney Osuigweová, a ve Wimbledonu, kde nenašla přemožitelku Claire Liuová.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
Paseka
Z toho ale vyplývá , že kdyby se USO hrálo o týden dříve, tak by musela hrát kvalifikaci. (A kdyby ještě o týden dříve, tak by se nedostala ani do kvalifikace.) Zvláštní.
Reagovat
gigin
Majú v tem paseku.
Reagovat
Haitik
Dodatečně gratulace! :-) Jí bych tedy netipoval před turnajem.. :D
Reagovat
Fandina
hezký příběh a Sloane se hezky chovala po výhře, jak k soupeřce tak celkově. Bylo to moc symaptické vystoupení.
Reagovat
janek_da
Jak Sněhurka ke Grand Slamu přišla.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist