Postřehy Berdychova trenéra Tomáše Krupy

21. 6. 2012, 12:16
Téma 53
Federer by se měl začít bát o svůj rekord – šestnáct grandslamových vavřínů. Nadal jich má jedenáct a může ho překonat. Pokud French Open vyhraje ještě třikrát nebo čtyřikrát, nikdo se nebude divit, vždyť je mu teprve šestadvacet let. A třikrát může klidně titul "urvat" i na dalších grandslamech.
Tomáš Krupa (© Martin Sidorják)

V Paříži nikdy nepředváděl lepší tenis než letos. Hráči jako Almagro a Ferrer na něj vůbec neměli protizbraň. Přitom když se s ním potkal Berďa v Římě, nebyl Rafa nijak zázračný. Hrál precizně, ale extra mu to nelétalo a byl i hodně pod tlakem. V Paříži byl nesrovnatelně lepší. Opět se ukázalo, že kdyby se mu v roce 2009 nerozváděli rodiče a on nebyl psychicky i zdravotně zdeptaný, Federer by titul z Roland Garros dodnes neměl, protože by Nadala v Paříži neporazil. Nedávný komplex jménem Djokovič už Nadal hodil za hlavu. Ve finále si prošel jedinou krizí v průběhu celého turnaje, ale to se na grandslamu stane každému. Skutečnost, že Nadal i Djokovič hráli o vstup do historie, jen podtrhuje fakt, že současná tenisová éra je asi nejlepší v dějinách.

Kdo je Tomáš Krupa:
Kouč Tomáše Berdycha, předtím spolupracoval s Radkem Štěpánkem. Jako hráč byl 278. tenistou žebříčku ATP.

Tomáš má za sebou nejlepší antukovou část sezony v kariéře. Šest týdnů hrál velmi dobře, měl skvělé výsledky a nabral i dost bodů. Jen porážka s Del Potrem na French Open nás mrzí, to byl horší zápas. Už předem můžu říct, že za rok nebudeme hrát Světový pohár v Düsseldorfu. Tomovi i Radkovi Štěpánkovi to vzalo příliš sil.

Perlička na závěr: moc se mi líbilo, co se dělo po osmifinále Federera s lucky loserem Goffinem. Obvykle kurt patří po utkání jen vítězi, ale ti dva se tam zastavili a mluvili před diváky francouzsky. Goffin vykládal, že je Rogerovým fanouškem a má doma jeho plakáty; moc hezký. Když jsem pak Belgičana potkal, koukal jsem jako blázen – ten kluk vypadá na patnáct a váží snad pětašedesát kilo i s klíči v kapse.

Ale lítalo mu to skvěle. Takový borec grandslam oživil.

V červnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 06/2012 French Open: zpravodajství, zajímavosti, exkluzivní fotografie
Autobiografie jsou oknem do duše hvězd
• Hráči vs. Tiriac aneb spory o modrou antuku v Madridu
• Tichý génius. Rozhovor s docentem Pavlem Kolářem

...a také kvíz a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 690,- za rok (dárek v hodnotě 500,-), nebo za 1.380,- na dva roky (dárek v hodnotě 1.000,-)!

pva, Tennis Arena, Tomáš Krupa

Komentáře

53
Přidat komentář
Roger_Federer
Myslel jsem že ty nesmysli nepodporuješ...
Rafa 2004,vyhral turnaj v Sopotech..,v roce 2005 jako 19 lety už vyhral 10 turnaju z toho 7 na antuce 3 na hardu..Roger vyhral v tom roce 11 turnaju..Tak že Nadal vletl do sezony 2005 jako střela z obrovskym potencionalem...Tak že je nesmysl neustale tvrdit, že Nadal se krčil nekde v Federerove stinu..proste od roku 2005 tady hraji 2 hrači,ve stejne dobe a čase...Nadal antukař, težko ho nekdo překona..Z uctou k ostatnim hračum, ale od roku 2005 nema na antuce ..vlastne žadne stabilni soupeře až do Djokoviče...Takže to Rafa nema konkurenci! a tim jednoduši je ziskavani titulu na antuce a Rg..Federer ma a mel za soupeře minimalne Nadala od roku 2005...Navic to že Švycar a antuka neni proste ono,nemusim ani dodavat..
Reagovat
Roger_Federer
kluci kluci...je to pořád do kola svámi chorými mozky..Nadal je nejlepší antukář všech dob..protože nemel za posledních 8 let konkurenci..na antuce, ANI FEDERER mu není za na antuce konkurencí.
Reagovat
smazaný uživatel
...."že Djokovic nehraje svojí vrcholovou hru"... si opravdu blbej jak dlabany necky - copak nejlepsi formu ma sportovec neustale !? Blbe
Reagovat
Pe3k
Tak semifinále o5 Federer - Djokovic. Ale Rafa chytl v 3 kole Kohlschreibera a ve čtvrtfinále má Tsongu :)
Reagovat
Vojtaakk
Jsem rád že Tsongu tam má právě Nadal! Snad ho Jo vymlaskne!
Reagovat
Pe3k
Snad už je Tsonga ready a bude mít formu :)
Reagovat
steve79
tak wimbledon rozlosován:D
Reagovat
Pe3k
Roger Federer získal 11 ze svých 16 grand slamů za pouhé 4 sezony mezi roky 2004-2007. Rafael Nadal získal svých 11 za 8 sezon mezi roky 2005-2012. Jinak řečeno stejný počet za dvojnásobně delší dobu. A to je jen jeden z dlouhé řady faktů díky kterým nechápu individua co si tu furt hodí ušláplé egíčko s H2H.
Reagovat
tito
Hele mne tyto diskuse vcelku nebaví ale argumentovat tímto je nesmysl. Možná že získal tento počet GS v tak krátké době právě proto, že jediný kdo byl schopen alespoň částečně mu konkurovat, byl mladičký antukář, který začal vítězit až v r 2005.... Kdyby dnes jedinou smyslplnou konkurencí Rafy byl např. Tomic, to by se tituly sbíraly. Ale jeho konkurencí je Djokovic, Federer a to je sakra rozdíl.
Reagovat
Pe3k
Naopak. Je to zcela relevantní fakt, který slouží k přesnému zhodnocení výkonnosti jednotlivých hráčů.

Nesmysl jsi napsal ty, když si přirovnal Nadala z roku 2005 kdy byl už grandslamový vítěz a světová dvojka k Tomicovi, který je jen mladý talent...
Reagovat
tito
Na tom se asi neshodneme a nic relevantního na tom nevidím. Relevantní by bylo, kdyby měl v daném období alespoň jednoho stejně kvalitního vrstevníka jako přímého konkurenta. Ty jsi uváděl sezony 2004 - 2007. V roce 2004 byl Nadal zajíc bez titulu/ tzn. jako dnes Tomic - věkem stejný jako Rafa tenkrát/ . Až v roce 2005 získal GS titul na RG. A na rozdíl od té skvělé konkurence, které Roger dominoval, byl schopen jako antukář získat další i na zbylých površích....Otázkou je, jestli se tak výborně adaptoval, nebo byla ta konkurence tak mizerná. Takže buď budeš muset přiznat, že Rafa je výtečný hráč na všech površích, nebo potvrdit teorii mizerné konkurence té doby. Tak si vyber. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nedal-federer 20:1O ty hnupe
Reagovat
dappe
Když už chceš argumentovat vzájemnou bilancí(což sice neni moc dobrý argument), tak si alespon zjisti, kolik ta vzájemná bilance je, 10:20 to určitě neni. Hlavně, že mu píšeš hnupe no......
Reagovat
smazaný uživatel
je 8:2 samozrejme pro Nadal
Reagovat
smazaný uživatel
tak Tomas ma v 1.kole pokud jsem dobre rozumnel Gulbise.
Reagovat
dappe
Jestli jednou Nadal Federera překoná, tak nebudu mít problem to přiznat a považovat ho za nejúspěšnějšího hráče všch dob. V klidu se s tim smířim, já Federerovi nefandim kvůli tolika úspěchům, ale kvůli jeho hře a všemu okolo.

Roger Federer, počet týdnů strávených na pozici světové jedničky - 285 týdnů (z toho 237 nepřetržitě, což je bezkonkurenční rekord). Při současném bodování by měl na konci roku 2006 přes 16 500 bodů(slušný číslo). Vyhrál za 5 let 11 GS, dohromady 16 GS.

Na základě těhle čísel se tě ptám, kdo je nejlepší hráč Federerovy doby? Kdyžtak mi dodej taky jeho čísla.
Reagovat
Pe3k
Souhlasím s tebou. Nečekej, že ti ten hydiot napíše něco smysluplného. Federer byl nejlepším hráčem světa 5 let v kuse, kdežto Nadal pouze 1 rok a to ještě jen na gs. Nadal nikdy nedominoval a není nejlepším hráčem své generece, je jen nejlepším antukářem a to díky mizerné konkurenci. Na hardu je a byla brutální konkurence, na antuce už téměř 10 let monopol.
Reagovat
smazaný uživatel
Krasne postrehy,pan trener ukazal,ze tenisu skutocne rozumie..Obzvlast sa mi pacila ta cast,kedy spomina na rok 2009 :)..+ Dufam,ze bude vo svojich predpovediach velmi presny..
Reagovat
Fandina
článek. Tom měl dobrou antukovou sezonu tak teď ještě tu travnatou až k OH a pak zase dál. Moc držím palce a fandím moc. Tome jeď ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem rád, že příští rok Tomáš ani Radek nebudou hrát ten světový pohár. Tak taky ale konečně doufám, že Tomáš ten týden před FO bude už jenom trénovat v Paríži a nepojede hrát turnaj do Nice, nebo kde se to hraje :D
Reagovat
Roger_Federer
Ty si fakt egoista,.Kroupa ti timto sozhovorem musel vlit krev i do rozkroku.:)...Tak každy soudny človek si už zpočital, že pokud Nadal vydrži hrat ješte 4-5 let v teto forme a Fedex nepřida už žadny granslam.titul je realne, že jej Nadal diky 8-10 titulum z French Open předbehne...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafael bude nejlepsim hracem vsech dob !
Reagovat
Pe3k
Nebude nejlepším hráčem všech dob i když překoná rekord Rogera. Musel by alespoň 3 roky dominovat tenisu a zatím ztrácí 2220 na Djokovice, který není ani v ideální formě...Rafa nikdy nebude nejlepším hráčem všech dob :)
Reagovat
Roger_Federer
Nebude nikdy nejlepšim hračem všech dob..při tomto scenaři určite bude hračem z nejvetšim počtem gran.titulu..Velmi pocitove a hodnotove sniženym...kvuli 90 procentech titulu na jednom jedinem granslam turnaji..kde za 10 let nemel konkurenci, protože mu mel nejslabši antukovou konkurenci....za poslednich 60 let ..:).
Reagovat
vojta91
Rafa uz je nejlepsi tenista vsech dob.. vyhral vsechno co muze tenista vyhrat(vsechny grandslamy, davis cup, olympiadu) navic je jeste relativne mlady. Na svete jsou jen dva souperi, kteri mu mohou aspon trosku konkurovat, 1. je Djokovic v TOP forme a 2. je jeho zdravi..:-)) Federer uz zadny grandslam neprida, pokud Rafu neporazi jeho 2. souper a pokud Djoker nebude mit taky nejake problemy...
Reagovat
smazaný uživatel
Jak vubec muzes tohle vyplodit...."ani v idealni forme ! Hral final na grandslamu a vaseho "nejlepsiho hrace vsech dob Rogera Federera vyprovodil 3:0 s 16 UE. Proboha chlapče - uz si to uvedom - hraje se na pocet mejďrů a ty vase teorie o površich si strčte za klobouk ( samozrejme v teto eře je lonsky rok v podani Novaka neopakovatelny
Reagovat
Roger_Federer
to je pouze a jenom tvuj neadekvatni nazor..napřed si ujasni,zda jsi fanoušek Nadala,nebo Djokoviče, pak ty tvoje vykřiky do tmy aspon zvážim..
Reagovat
smazaný uživatel
ale kdyt je to jasny - jsem uprimny f. Novaka a Rafael je zaloha...a zejmena argument proti svycar a fanatic ( Ale rád ho mam take ) zkratka mi vychazi vse. A nepsal sem ja - ale Krupa
Reagovat
Roger_Federer
Krupa o površích nemluví..
Reagovat
taffer
myslíš, že Roger nemá šanci porazit Rafu třeba na hardu?
Reagovat
smazaný uživatel
Jak může mít nejlepší hráč všech dob a časů Feda:) pasivní bilanci na zápasy s Nadalem 10:20 ? S kym ma Nadal pasivní bilanci...? nadal ma kladnou bilanci i s Djokerem...tak se jako zrychtujte někteří !!! Krupa moc dobře ví co říká...Nadal už je dávno nejlepší...vyhrál už VŠECHNO co se dá...a to nejsem jeho fanoušek...RESPEKT RAFA
Reagovat
spaniel
Odkdy je h2h ukazatelem nejlepsiho hrace? V tom pripade je nejlepsi Davydenko, protoze to ma s Rafou 6:5 :D A jelikoz Roger s nim ma aktivni bilanci, tak jak je to potom?
Reagovat
Matti
Samozřejmě, že h2h není ukazatelem lepšího hráče. Nicméně v případě plus minus stejných úspěchu by něco mohl napovědět. Ale zase je rozdíl, když máš s někým 5/6 což je jen jeden rozdílový zápas, tudíž malý rozdíl, než 10/20 tam je ten rozdíl podstatně vyšší.
Reagovat
vojta91
Roger vetsinu svych grandslamu vyhral v dobe, kdy tady byla nejaka mezera. Tim myslim, ze byl jen on vyjmecny hrac a pak nikdo dlouho jiny.. casem Nadal dorostl a zacal ho prehravat, jediny dalsi vyjmecny rok mel Fedex v roce 2009, kdyz mel Rafa zdravotni a osobni problemy, od te doby prakticky nic...od roku 2010 se na Nadaluv level dostal i Djoker a jsou to prave tito dva hraci, kteri momentalne vladnou a budou vladnout.. cas Federera je pryc.. neni to nejlepsi hrac vsech dob, pouze hrac, ktery hral ve spravnou dobu po obdobi Samprase a Agassiho a pred Nadalem a Djokovicem...
Reagovat
dappe
Tohle neni normální, jak vůbec někdo může něco takovýho napsat. Federer je naprosto výjimečnej tenista, po všech směrech. Prakticky všichni tenisoví odborníci se shodují, že je jedinečný, takový tenisový genius. Můžeš ho mít rád nebo ne, ale napsat něco takovýho hraničí s demencí. Ty z pravděpodobně nejtalentovanějšího a nejúspěšnějšího tenisty historie, uděláš hráče, kterej měl štěstí na dobu, neuvěřitelný. Jenom bych ti připomenul, že Nadal první GS mimo antuku vyhrál až v roce 2008, tedy v době, kdy už Federer měl spíše klesající výkonnost, navíc v tom roce měl dost vážný zdravotní problem, který jeho karieru určitě taky poznamenal. Co do toho vůbec pleteš Djokovice, to je zatim hráč, kterej měl jeden vynikající rok. Jako fanoušek Federera ti můžu říct, že mezi současným Federerem a tím z let 03 - 08 je po herní stránce obrovský rozdíl, dříve byl téměř bezchybný, 90% zápasů vyhrával už v šatně. Přesto všechno mu to stačí v současné "obrovské konkurenci" v pohodě na 3.místo žebříčku a ještě může útočit i výš. Ono to totiž s tou současnou konkurencí tak horký nebude.
Reagovat
Pe3k
Tak za prvé Nadal nikdy nevyhrál turnaj mistrů. Za druhé Nadal nikdy nedominoval tenisu, dokonce i teď když mu je 26 a měl by být na vrcholu tak Djokovic vede žebříček o 2220 bodů a Federer za zenitem na něh ztrácí jen 600. Nadal vyhrál více než 70% turnajů na antuce a i kdyby se rozkrájel hráč, který vše staví na jednom povrchu nikdy nebude historicky nejlepší...Oproti tomu Roger je famozní na všech površích...
Reagovat
smazaný uživatel
Uz se s tim smiřte. Uz ted ho Rafael v přímem střetu daleko překonava...a to svycarovi vstoupil do jeho kralovskych let.
Reagovat
Matti
To by mě fakt zajímalo, co jsem napsal dementního? Můžeš být konkrétní?
Reagovat
smazaný uživatel
vytrvalostni hrac. Ano, prozatim si zasluhuje oznaceni za nejuspesnejsiho hrace vsech dob. "nejuspesnejsi hrac historie - neni nejlepsim hracem své doby"
Reagovat
smazaný uživatel
a sem rad, ze si to na me přani přečitas stale a stale dokola...dekuji
Reagovat
Pe3k
Omluva. Psal sem to ve spěchu a omylem sem tě k nim přiřadil a tímto se ti omlouvám :)
Reagovat
Pe3k
ATP Halle 2012 Final - Haas vs Federer HD - Highlights
French Open Final 2012 - Highlights Part 1 [HD]

http://www.youtube.com/watch?v=wsGh29Bj1gA&feature=g-all-u
http://www.youtube.com/watch?v=-YWZWen15JQ&feature=plcp
Reagovat
smazaný uživatel
a doporucuji to zejmena Ing Pe3k to přečitat dokola...stale a stale. Mozna snad to, ze Novaka hodil za hlavu - se teprve uvidí.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý den, dovoluji si napsat zájemcům o předplatné. Až na výjimky (velké tenisové kluby, několik trafik...) je časopis posílán čtenářům domů v podobě předplatného. Informace najdete na http://www.tennis-arena.cz/predplatne Případně můžete volat na číslo 608608072, kde se vše vyřídí osobně. Výhodná akce na předplatné (za roční předplatné zaplatíte 690 Kč a vyberete si v našem tenisovém obchodě zboží v hodnotě 500 Kč, za dvouleté 1380 Kč = zboží v hodnotě 1000 Kč) končí už na konci června! Těší nás Váš zájem. Všem fanouškům tenisu fajn den :-) Viktor Nosek, magazín Tennis Arena
Reagovat
spaniel
"Nedávný komplex jménem Djokovič už Nadal hodil za hlavu."
Ano, Rafa hrál skvěle, ale myslím, že spíš Novak nepředváděl to, co v 2011.
Reagovat
Pe3k
Přesně tak! Je to jen o tom, že Djokovic nehraje svojí vrcholovou hru. Pokud by hrál ve formě z roku 2011 nebo lepší, tak by Rafa proti němu jen těžko někdy něco vyhrál :)
Reagovat
smazaný uživatel
To že ho Nadal porazil na antuke, neznamená že hodil za hlavu komplex, lebo nijaký komplex tam nebol.

Väčšina turnajov sa hrá na harde a tam je Djokovič jednoducho lepší. Na tráve sú momentálne vyrovnaní, no počkajme si, až Nadal porazí Djokoviča mimo antuky. Ak sa to vôbec stane.
Reagovat
tito
Novak je tam sice o chlup lepší ale pochopitelně porazitelný i na hardu, finále AO bylo v posledním setu o jednom neproměněném fiftýnu. To že nemá formu 2011 je dáno tím, že to nebyl jeho standart ale nezlomnou euforií hnaný nadstandart, který ne výsledkově ale výkonnostně bude těžko opakovat.. Koneckonců ani Rafa dosud podle mne nemá výkonnost 2010...Stejně se mluvilo v souvislosti s rivalitou R+R v 2007 - porazí ho jen na antuce, na trávě a hardu nemá šanci atd... atd......
Nechme se překvapit. :-)
Reagovat
Berny
Prosím Vás nevite kde lze koupit casopis Tenis Arena ? je i nekde v kamennem obchode ? diky
Reagovat
smazaný uživatel
taky už sem se o to zajímala a z toho co vím, tak se dá pouze objednat nebo koupit v jedno kamenném obchodě v Praze.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.tennis-arena.cz/predplatne
ja ho odebiram uz asi 2 roky, k predplatnemu je vetsinou jeste nejaky darecek, tak si myslim, ze se to vyplati. Hned, jak vyjde, mam ho ve schrance a kdyz mi konci predplatne, pripomenou mi to :-)
Reagovat
Fandina
Je to tak http://www.tennis-arena.cz a tady nahoře napravo nad expres zprávami je na časák banner s taky odkazem ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Já měl předplatné, letos jsem nějak pozapomněl, Mohli by mít více plakátů. A co vím, u nás v Havířově jsem viděl prodávat jej v jedné trafice.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist