Praha Turnaj mistryň nezískala, WTA zvolila čínský Shenzhen

18. 1. 2018, 08:12
Aktuality 31
Praha se nestane dějištěm tenisového Turnaje mistryň. Vedení ženské organizace WTA na svém webu oznámilo, že za příštího hostitele vrcholu sezony zvolilo Shenzhen. Turnaj pro osmičku nejlepších hráček roku se má v čínském velkoměstě uskutečnit v letech 2019 až 2028.

V Shenzhenu by měl mít Turnaj mistryň v roce 2019 rekordní dotací 14 milionů dolarů, dvojnásobnou než nyní. Ve městě vyroste nový stadion pro 12 tisíc fanoušků. "Je to největší dohoda, jakou kdy WTA ohledně finále sezony udělala. Slibuje to, že se akce posune na velkolepou úroveň," uvedl výkonný ředitel WTA Steve Simon.

"Trochu mě u srdce mrzí, že to nebude v Praze. Ale nabídka Číny, jak finanční, tak stadionem s vlastním jménem... Bude to obrovská akce," uvedla Lucie Šafářová, členka hráčské rady WTA, pro server Tenisový svět v Melbourne. "Zklamání, ale všechny jsme to čekaly. Jsou tam peníze," řekla Karolína Plíšková.

Letos naposledy se Turnaj mistryň odehraje v Singapuru, kde se konal od roku 2014. Vedle české metropole měli o akci zájem v Manchesteru či Petrohradu.

"Rozhodnutí WTA ukázalo, že rozhodly pouze a jen peníze," uvedl pro ČTK Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která nabídku na pořádání turnaje v Praze předkládala. "Mrzí nás proto, že jsme byli do výběrového řízení zváni jako zkušení organizátoři z prestižního místa s krásnou halou, kteří nabídnou alternativu s plnými tribunami a pravou tenisovou atmosférou. Tyto atributy nehrály žádnou roli, což se však ukázalo až v samém závěru výběrového řízení. Vítězná nabídka, tak jak byla prezentována, je mimo možnosti nejen České republiky, ale i dalších evropských míst," doplnil.

Turnaj mistryň se hraje od roku 1972 a Shenzhen bude jeho desátým dějištěm. První ročník měl v Boca Raton na Floridě dotaci sto tisíc dolarů. Z českých tenistek se z vítězství ve dvouhře radovaly Martina Navrátilová, Jana Novotná a naposledy v roce 2011 Petra Kvitová.

V Shenzhenu se hraje od roku 2013 turnaj WTA kategorie International. Loni se zde z titulu radovala Kateřina Siniaková a letos prohrála ve finále.

ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

31
Přidat komentář
bIbec
tak v Prahu sem moc nevěřil už od začátku. Pak už je mi i celkem jedno, kde se to hraje. Takže jako proč ne. Já s tím extra problém nemám, abych pravdu řek.
Reagovat
Kozoroh
Hlavu vzhůru! Když jsme nezískali ženský TM, tak vítanou alternativou by byl - no přeci mužský TM! Londýnu končí smlouva rokem 2020 a do té doby mohou Černošek aspol. lobbovat u ATP.
Reagovat
PetaM
Letos vidím TM asi naposled.
Reagovat
blixa
Pak si to hodíš bo co ?
Reagovat
smazaný uživatel
Shenzen je supermoderný, také Las Vegas Číny...Isto malo neporovnatelnú lobby v porovnaní s Prahou. Na druhu stranu, mozno to nebolo ani nutné, je to v podstate dobré rozhodnutie v kontexte ekon. potenciálu. Len si myslim, ze by sa kontinenty mali rotovat..Alebo teda svetadiely :)
Reagovat
janek_da
Na Antarktidu bych se těšil moc.
Reagovat
Fandina
To je škody, to je škody.

Taková krásná aréna, takový krásný Roger Cup a nic.
Reagovat
Fandina
Laver
Reagovat
blixa
Neumíme čínsky ... ;-)
Reagovat
janek_da
Zeman nás to naučí
Reagovat
Fandina
a já proč ho lidi tak volí
Reagovat
janek_da
jj, jenom lemplové na jazyky volí Drahoše

V podstatě je to souboj mezi přírodními a humanitními vědami
Reagovat
Fandina
Naštěstí prezident nemá velkou moc.
Reagovat
janek_da
jj, je to jenom o tom nebýt líný a učit se čínsky
Reagovat
blixa
No jo, no. Já už jsem starej, línej a seru na to ! ;-)
Reagovat
janek_da
to je pak těžký
Reagovat
Fandina
on jen žvaní, voli půjde
Reagovat
Fandina
volit :D
Reagovat
Fandina
a nic jiného s tím stejně neudělá
Reagovat
blixa
Jak, volit ? Řeč je snad o tom, zda se budeme učit čínsky, ne ??!!
Reagovat
Fandina
Já doufám, že nebudeme a český lid není hloupý. :-))
Reagovat
Fandina
:-))
pět let to snad přežiju, bylo hůř
Reagovat
janek_da
Za pět let budeš šikovná středně pokročilá. I důchodkyně si může přečíst Konfucia v orginále.
Reagovat
Fandina
:-))
některé politické záležitosti neberu vážně, pět let je hodně v životě člověka, ale málo v životě světa, státu, aby se tak radikálně otočil.
Reagovat
aligo
Hlavně že to chtěli v Evropě...:DDDDDDDDDD
Reagovat
blixa
Jsou věci kterejm nerozumím a je mi to hrozně líto ... ;-)
Reagovat
janek_da
"nemusí být všechno v Praze" si řeklo WTA
Reagovat
Frick
Asi Černošek málo přesvědčil třeba Českou poštu (tak by měly listonošky místo 20 000 mnimálku) nebo Olomoucký kraj (co, že by nebyly peníze na vybavení nemocnice) či přímo Město Olomouc.
Reagovat
Frick
Kolik toho ta Čína bere. Po US Open čtyři největší zbývající turnaje v řadě budou v Ćíně.

Nebo že by aspoň něco pustili?

Jaký to rozdíl oproti ATP, kde je to Čína - Francie - Anglie.

Je to též další prohra Evropy. Po ZOH 2022 v Pekingu.

Překvapuje mne, že Německo třeba nemělo zájem. Je to jediná velká západní země Evropy, kde se nekoná žádný velký turnaj. Všechny ostatní země, alespoň jeden velký turnaj (P5/Masters) pořádají a to pro obě pohlaví.
Reagovat
Hector21
bude tam pět a půl diváků jako na všech turnajích v Číně...

gratuluji WTA k dalšímu rozhodnutí hrát pro fanoušky
Reagovat
milik254
Neboj, oni tam nějaký ten kompars naženou :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist