Preview: ATP Masters Šanghaj

7. 10. 2017, 19:00
Previews 14
Již zítra startuje předposlední akce Masters letošní sezony. Nejlepší tenisté se sjíždí do Šanghaje, aby bojovali o cenné body a odměny, ale také o postup na letošní Turnaj mistrů, který mají zatím jistý stále jen tři z osmi účastníků. Nasazenou jedničkou je světová jednička Rafael Nadal. Na opačné straně pavouka je Roger Federer. Z českých tenistů se představí pouze Jiří Veselý.

Také turnaj s názvem Shanghai Rolex Masters poznamenala stejně jako předchozí podniky absence elitních hráčů. Letošní sezonu předčasně ukončili loňský šampion Andy Murray, Novak Djokovič, Stan Wawrinka, Kei Nišikori a naposledy Gilles Müller.

Do čínské metropole navíc letos kvůli zdravotním potížím nedorazí další hráči. Milose Raonice po operaci zápěstí trápí lýtko, Jo-Wilfried Tsonga si nedávno v Petrohradu zranil koleno a nejspíše kvůli bolestem zad se nepředstaví ani česká jednička a světová dvacítka Tomáš Berdych.

Nebudou naopak chybět světová jednička Rafael Nadal, dvojka Roger Federer, Alexander Zverev, Marin Čilič, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov, Pablo Carreño a první osmičku nasazených uzavírá jedenáctý hráč světa David Goffin. Všichni jmenovaní tenisté mají pro první kolo volný los.

Největšími favority jsou Nadal a Federer, kteří si letos rovným dílem rozdělili grandslamové podniky a po předčasném ukončení loňské sezony prožívají fantastický návrat. Ve skvělé formě se ale v Asii až na Thiema a Carreña prezentují i další nasazení.

Divoké karty letos obdrželi domácí Ze Zhang, Di Wu a Yibing Wu. Počínání zejména posledního jmenovaného bude velmi zajímavé sledovat, jelikož Yibing Wu vyhrál letošní juniorku na US Open, stal se tak vůbec prvním čínským juniorským vítězem grandslamu a je juniorskou světovou jedničkou. Hned v prvním kole vyzve loňského semifinalistu Gillese Simona. Poslední volnou vstupenku do hlavní soutěže dostal talentovaný Kanaďan Denis Shapovalov.

• SHANGHAI ROLEX MASTERS 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Murray (2-Brit.) - Bautista (15-Šp.) 7-6(1) 6-1
Nejvýše nasazení: Nadal (1. v ATP), Federer (2.), A. Zverev (4.), Čilič (5.), Thiem (7.), Dimitrov (8.), Carreño (10.), Goffin (11.)
Kategorie: ATP Masters 1000
Místo konání: Šanghaj, Čína
Povrch: tv. povrch
Dotace: 5,924.890 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Nadal (1-Šp.) - Dimitrov (6-Bulh.) | H2H 9-1
Čilič (4-Chorv.) - Carreño (7-Šp.) | H2H 1-0
Thiem (5-Rak.) - A. Zverev (3-Něm.) | H2H 4-1
Goffin (8-Belg.) - Federer (2-Švýc.) | H2H 0-5
• Česká účast •
Veselý (ČR) - Edmund (Brit.) | H2H 0-1
Kompletní los


Horní polovina
Světová jednička Rafael Nadal si možná bude muset dávat pozor už v osmifinále, v němž by se mohl znovu po týdnu střetnout s Lucasem Pouillem, který ho tento týden v Pekingu v prvním kole málem vyřadil, když disponoval dvěma mečboly. Ve čtvrtfinále by Španěl mohl, také znovu po týdnu, narazit na Grigora Dimitrova, jehož dnes porazil v semifinále v Pekingu.

Minimálně do osmifinále by měl projít Marin Čilič, který se v Asii zatím prezentuje velmi dobrou formou. Ve druhém kole by mohl chorvatskou jedničku vyzvat jediný český zástupce na turnaji Jiří Veselý. V osmifinále by se měl Čilič utkat s Nickem Kyrgiosem (h2h 1-1).

V další sekci pavouka nemá žádný z hráčů příliš oslnivou formu a soupeřem Čiliče či Kyrgiose může být ve čtvrtfinále takřka kdokoli: nasazená sedmička Pablo Carreño, jedenáctka Kevin Anderson nebo třeba Adrian Mannarino, s nímž Čilič dnes prohrál v semifinále v Tokiu.


Dolní polovina
Třetí čtvrtina má jasného favorita. Alexander Zverev se prezentuje v Asii nejlepší formou ze všech hráčů, které ve třetí čtvrtině najdeme. Naopak velmi špatně je na tom nasazená pětka Dominic Thiem, jenž se letos na betonech spíše trápí. Němec ale cestu mít jednoduchou rozhodně nebude, jelikož se bude muset nejspíše poprat s Juanem Martínem Del Potrem a Johnem Isnerem (h2h 3-0).

Do akce jde poprvé od US Open světová dvojka Roger Federer. Šestatřicetiletý Švýcar by neměl mít až do čtvrtfinále problém, jelikož čtrnáctý nasazený Jack Sock je absolutně z formy.

Ve čtvrtfinále už to může být těžší. David Goffin v Asii vyhrál osm zápasů v řadě a ještě neprohrál, nicméně Federera v předchozích pěti duelech ani jednou neporazil. Šanci na čtvrtfinále má určitě také loňský finalista Roberto Bautista. Španěl proti Federerovi neuspěl dokonce sedmkrát.


Tipy redakce
1. čtvrtfinále: Nadal porazí Dimitrova
2. čtvrtfinále: Čilič porazí Andersona
3. čtvrtfinále: A. Zverev porazí Isnera
4. čtvrtfinále: Federer porazí Goffina
1. semifinále: Nadal porazí Čiliče
2. semifinále: Federer porazí A. Zvereva
Finále: Federer porazí Nadala


Rafael Nadal se rozhodl loňskou sezonu kvůli problémům se zápěstím ukončit právě po skončení turnaje Masters v Šanghaji. Dobře udělal, jelikož do té letošní naskočil ve velkém stylu, když vyhrál prestižní exhibici v Abu Zabí, zahrál si čtvrtfinále v Brisbane a na Australian Open došel až do finále, v němž v pětisetové bitvě nestačil na Federera. Další finálové účasti přidal na akcích v Acapulku a Miami.

Jednatřicetiletý Španěl v průběhu antukového jara potvrdil, proč se mu přezdívá "antukový král". Nadal podesáté dobyl Masters v Monte Carlu a domácí podnik v Barceloně, popáté ovládl Madrid a podesáté kraloval na French Open. Jedinou porážku z celkového počtu 25 zápasů na antuce zaznamenal ve čtvrtfinále Masters v Římě proti Thiemovi.

Po jubilejním desátém triumfu na pařížské antuce se Nadalovi přestalo dařit. Ve Wimbledonu v nervy drásajícím osmifinálovém duelu podlehl 13-15 v rozhodující sadě Müllerovi a formu nemohl dlouho najít ani na amerických betonech. V osmifinále Masters v Montréalu prohrál s domácím Shapovalovem a v Cincinnati už ve čtvrtfinále s Kyrgiosem.

Přesto se po skončení Masters v Cincinnati po více než třech letech vrátil na tenisový trůn, na kterém se drží dodnes. Ve staronové roli si dokráčel pro 16. grandslamový vavřín, když nenašel přemožitele na závěrečném grandslamu sezony US Open. Na vítězné vlně pokračuje na právě probíhající akci ATP 500 v Pekingu, kde je již ve finále.

V Šanghaji dosáhl na nejlepší výsledek během své premiéry v roce 2009, kdy postoupil do finále. Další finálovou účast zatím nepřidal. Dvakrát vypadl v semifinále, osmifinále a ve druhém kole.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: US Open, French Open,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz);  Peking,  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále)
Letošní bilance: 60-9
Největší úspěchy na betonech: US Open (vítěz); Peking,  Miami,  Acapulko,  Australian Open (finále)
Letošní bilance na betonech: 33-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (osmifinále), US Open (vítěz)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 12-7
Nejlepší výsledek: finále (2009)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Peking (zítra hraje finále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Donaldson (H2H 0-0) / Cuevas (H2H 3-1)
OF: (15) Pouille (H2H 2-1)
ČF: (6) Dimitrov (H2H 9-1)
SF: (4) Čilič (H2H 4-1)
F: (2) Federer (H2H 23-14)


Loňskou sezonu ukončil předčasně také Roger Federer. Legendární Švýcar se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě Del Potra. Naposledy se představil na konci září v rámci premiérového ročníku Laver Cupu.

Federer má letos fantastickou bilanci 39 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Do Šanghaje se aktuálně druhý hráč světa určitě vrací rád. V roce 2014 totiž v čínské metropoli triumfoval. Finále si zahrál již o čtyři roky dříve, nicméně v něm neuspěl. Šanghaj bude jeho první a zároveň poslední podzimní asijskou zastávkou v letošním roce. Divákům se představí po dvouleté pauze.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále);
Letošní bilance: 39-4
Největší úspěchy na betonech: Miami, Indian Wells, Australian Open (vítěz); Montréal (finále)
Letošní bilance na betonech: 27-3
Výsledky na grandslamech: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 13-4
Nejlepší výsledek: vítěz (2014)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Schwartzman (H2H 3-0) / kvalifikant
OF: (14) Sock (H2H 3-0)
ČF: (8) Goffin (H2H 5-0)
SF: (3) A. Zverev (H2H 2-2)
F: (1) Nadal (H2H 14-23)


Alexander Zverev prožívá bez debat nejlepší sezonu své kariéry. Dvacetiletý Němec v únoru ovládl halovou akci ATP v Montpellier a získal svůj druhý titul na okruhu ATP. Poté se však dlouho nemohl dostat do formy a jeho nejlepším výsledkem bylo čtvrtfinále na Masters v Miami.

Zlom přišel na domácí antuce v Mnichově. Zverev vybojoval třetí trofej na okruhu ATP, na Masters v Madridu uhrál čtvrtfinále a o týden později v Římě slavil premiérový triumf na podniku Masters. I přes skvělou antukovou sezonu se nevyhnul zklamání, když na French Open vypadl překvapivě již v prvním kole.

Chuť si určitě alespoň částečně spravil na trávě. V Hertogenboschi došel do semifinále, na domácím pažitu v Halle do finále, v němž prohrál s Federerem, a ve Wimbledonu do osmifinále. V něm ho po pětisetové bitvě vyřadil Raonic.

Parádní sérii zaznamenal na amerických betonech, na kterých v srpnu vyhrál deset zápasů v řadě. Nejprve ovládl turnaj ve Washingtonu a v Montréalu přidal druhý kariérní titul z podniků Masters. V Cincinnati naopak skončil, zřejmě i vinou náročného programu posledních dní, hned po prvním zápase.

Na grandslamech se Zverevovi stále nedaří prorazit. Jeho maximem je osmifinále z letošního Wimbledonu. Nic se nezměnilo ani na US Open, kde patřil k největším favoritům. Německý tenista vypadl již ve druhém kole, když mu porážku uštědřil Čorič.

Přípravu na Šanghaj bere velmi vážně, a proto se rozhodl v Asii absolvovat hned dva turnaje. V Shenzhenu skončil ve čtvrtfinále a v Pekingu v semifinále. V Šanghaji bude startovat podruhé. Při loňské premiéře došel do osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Montréal,  Washington, Řím,  Mnichov, Montpellier (vítěz);  Halle (finále);  Peking,  Hertogenbosch (semifinále)
Letošní bilance: 51-17
Největší úspěchy na betonech: Montréal, Washington (vítěz); Peking (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 21-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 2-1
Nejlepší výsledek: osmifinále (2016)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Shenzhen (čtvrtfinále), Peking (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Bedene (H2H 1-0) / Lorenzi (H2H 1-0)
OF: (16) Del Potro (H2H 0-0)
ČF: (5) Thiem (H2H 1-4)
SF: (2) Federer (H2H 2-2)
F: (1) Nadal (H2H 0-3)


Marin Čilič se na začátku letošní sezony extrémně trápil. Na prvních třech turnajích včetně grandslamového Australian Open dokázal vyhrát jediný zápas. Po čtvrtfinále v hale v Rotterdamu a semifinále v Acapulku skončil na Masters v Indian Wells a Miami hned po prvním utkání.

Do formy se rozehrál překvapivě na svém nejhorším povrchu - antuce. V Monte Carlu došel do čtvrtfinále a v Istanbulu získal svůj dosud jediný letošní titul. Přišlo opět slabší výsledkové období. V Madridu se loučil po prvním utkání, když ho vyřadil Alexander Zverev, a v Římě ve čtvrtfinále, v němž mu porážku připravil Isner. Vše si vynahradil premiérovým postupem do čtvrtfinále French Open.

Na trávě hrál nyní devětadvacetiletý Chorvat famózně. V Hertogenboschi uhrál semifinále, v londýnském Queen's Clubu jen těsně prohrál souboj o trofej a ve Wimbledonu si zahrál své druhé grandslamové finále v kariéře. V tom prvním před třemi lety na US Open uspěl, ve Wimbledonu však neměl proti Federerovi šanci.

US Open, které musí mít Čilič ze všech grandslamů nejradši, bylo pro chorvatskou jedničku určitě zklamáním, jelikož vypadl už ve třetím kole s argentinským antukovým specialistou Schwartzmanem.

Poté, co pomohl Chorvatům v Davis Cupu, se zúčastnil premiérového ročníku Laver Cupu a přispěl k výhře Evropy. Pro první podzimní asijskou zastávku si zvolil akci ATP 500 v Tokiu. V Japonské metropoli došel do semifinále.

V Šanghaji se Čiličovi nikdy příliš nedařilo. Celkem pětkrát skončil hned po prvním zápase. Pouze dvakrát dokázal postoupit mezi nejlepší šestnáctku, z toho jednou došel do čtvrtfinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Istanbul (vítěz);  Wimbledon,  Queens (finále);  Tokio,  Hertogenbosch,  Acapulko (semifinále)
Letošní bilance: 36-16
Největší úspěchy na betonech: Tokio, Acapulko (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 8-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (2. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (finále), US Open (3. kolo)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 5-7
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2012)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Tokio (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Edmund (H2H 0-0) / Veselý (H2H 1-0)
OF: (13) Kyrgios (H2H 1-1)
ČF: (7) Carreño (H2H 1-0)
SF: (1) Nadal (H2H 1-4)
F: (2) Federer (H2H 1-7)


Dominic Thiem měl solidní vstup do letošní sezony, ale žádná velká sláva to nebyla. Rakušan uhrál čtvrtfinále v Brisbane a Sydney, na Australian Open skončil v osmifinále, na halové akci v Sofii nezvládl hned první duel a na dalším halovém podniku v Rotterdamu došel do čtvrtfinále.

Herně se zvedl až na svém nejoblíbenějším povrchu. Na antuku si odskočil již na konci února do Rio de Janeira a získal titul. Návrat na betony mu ale příliš nevyšel. V Acapulku a Indian Wells skončil shodně ve čtvrtfinále a v Miami po prvním zápase.

Po vyřazení v osmifinále Masters v Monte Carlu se na oranžové drti rozehrál do vynikající formy a byl jasně druhým nejlepším hráčem uplynulého antukového jara. V Barceloně a Madridu si zahrál finále, vždy ho v něm o trofej pro vítěze připravil "antukový král" Nadal. Legendární Španěl Thiemovi uštědřil porážku ještě v semifinále French Open. Další semifinále přidal Rakušan v Římě, kde jako jediný letos dokázal na antuce porazit Nadala.

Na travnatou část sezony by Thiem asi nejraději zapomněl. Z Halle odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky, v Antalyi prohrál s hráčem třetí stovky a ve Wimbledonu skončil v osmifinále na raketě Berdycha.

Ani na amerických betonech si letošní bilanci na tvrdém povrchu příliš nevylepšil. Během přípravy na US Open vyhrál i prohrál tři utkání. Ve Flushing Meadows hrál mnohem lépe, ovšem v osmifinále nevyužil dva mečboly proti Del Potrovi.

Velké trápení zatím prožívá v Asii a potvrzuje, že mimo antukové dvorce letos nevyniká. V Asii na podzim nevyhrál jediný zápas. V Chengdu po volném losu v prvním kole prohrál s argentinským antukovým specialistou Pellou a v Tokiu hned v prvním kole s Američanem Johnsonem.

Akce Masters v Šanghaji se v minulosti zúčastnil dvakrát a pokaždé vypadl ve druhém kole. Do čínské metropole se vrací po dvou letech.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rio de Janeiro (vítěz);  Madrid,  Barcelona (finále);  French Open,  Řím (semifinále)
Letošní bilance: 46-22
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati, Indian Wells, Acapulko, Sydney, Brisbane (čtvrtfinále)
Letošní bilance na betonech: 16-12
Výsledky na grandslamech: Australian Open (osmifinále), French Open (semifinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 2-2
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2014 - 2015)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Chengdu (2. kolo), Tokio (1. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Troicki (H2H 0-2) / Shapovalov (H2H 0-0)
OF: (12) Isner (H2H 1-1)
ČF: (3) A. Zverev (H2H 4-1)
SF: (2) Federer (H2H 2-1)
F: (1) Nadal (H2H 2-5)


Grigor Dimitrov měl naprosto famózní vstup do letošní sezony. Bulhar ovládl podnik ATP v Brisbane, došel do semifinále Australian Open, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Nadalem, a triumfoval na domácí halové akci v Sofii. Poté se mu však přestalo dařit. Po čtvrtfinále v Rotterdamu vyhrál jen pět ze třinácti zápasů. Na French Open skončil ve třetím kole. Dvě výhry v řadě už zaznamenal jen v Madridu.

Ani travnatá část sezony nezačala pro šestadvacetiletého Bulhara slibně. Ve Stuttgartu skončil hned po prvním utkání. Na dalších turnajích se ale přece jen rozehrál. V londýnském Queen's Clubu došel do semifinále a ve Wimbledonu splnil svou povinnost postupem do osmifinále.

Následoval ovšem další výsledkový propad. Z Washingtonu i Montréalu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. V Cincinnati se však Dimitrovovi vše sešlo a Bulhar premiérově dobyl podnik Masters, dokonce beze ztráty setu. Následovalo ale další zklamání v podobě vypadnutí ve druhém kole US Open.

Dimitrov si poté dal více než měsíční pauzu a na kurty se vrátil v Pekingu, kde uhrál semifinále.

V Šanghaji při pěti předchozích účastech nedokázal ani jednou přejít přes druhé kolo.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati, Sofie,  Brisbane (vítěz);  Peking,  Queens,  Australian Open (semifinále)
Letošní bilance: 38-16
Největší úspěchy na betonech: Brisbane (vítěz); Peking, Australian Open (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 22-7
Výsledky na grandslamech: Australian Open (semifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 4-5
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2011 - 2012, 2014, 2016)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Peking (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Ze Zhang (H2H 0-0) / R. Harrison (H2H 3-1)
OF: (10) Querrey (H2H 2-0)
ČF: (1) Nadal (H2H 1-9)
SF: (4) Čilič (H2H 1-3)
F: (2) Federer (H2H 0-6)


Pablo Carreño prožívá životní sezonu, která ale nezačala až tak dobře. V Sydney uhrál čtvrtfinále a v Melbourne vypadl ve třetím kole. Na únorových antukových turnajích v Jižní Americe už to bylo lepší. Španěl došel do semifinále v Buenos Aires, další přidal v Sao Paulu a mezitím si zahrál finále v Rio de Janeiru.

Velkého úspěchu se dočkal v Indian Wells, kde poprvé v kariéře postoupil do semifinále akce Masters, v Miami naopak skončil hned po prvním zápase. V průběhu antukového jara střídal lepší výsledky s horšími. V Monte Carlu v osmifinále podlehl Djokovičovi, v Estorilu vybojoval svůj dosud jediný letošní titul, v Madridu a Římě se mu nedařilo vůbec a na French Open si premiérově zahrál grandslamové čtvrtfinále.

V něm musel pro zranění břišního svalu vzdát pozdějšímu šampionovi Nadalovi a zdravotní komplikace, kvůli kterým musel vynechat travnatou část sezony včetně Wimbledonu, ho trápily ještě další dva měsíce. Ve svém prvním vystoupení po zranění musel Carreño hned první utkání na antuce v Bastadu skrečovat.

Do formy se dlouho nemohl dostat ani na amerických betonech. V Montréalu uhrál druhé kolo, v Cincinnati osmifinále a ve Winston-Salemu se loučil po prvním duelu. Na US Open však dokázal načasovat formu. Španěl dokonale využil výpadku favoritů a došel až do semifinále. Ve svém premiérovém grandslamovém semifinále podlehl Andersonovi.

Mimo grandslamy se Carreñovi v posledních týdnech nedaří. Přesto aktuálně uzavírá první desítku žebříčku a je nejvýše v kariéře. Na první asijské podzimní zastávce v Pekingu skončil hned v prvním kole. V Šanghaji se pokusí zaznamenat první vítězství. Loni v prvním kole uhrál jen tři gamy s Francouzem Simonem. V čínské metropoli bude startovat celkově podruhé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Estoril (vítěz);  Rio de Janeiro (finále);  US Open,  Indian Wells,  Sao Paulo,  Buenos Aires (semifinále)
Letošní bilance: 35-20
Největší úspěchy na betonech: US Open, Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance na betonech: 14-9
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (nehrál), US Open (semifinále)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2017)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Peking (1. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Ramos (H2H 2-0) / J. Sousa (H2H 1-1)
OF: (11) Anderson (H2H 0-3)
ČF: (4) Čilič (H2H 0-1)
SF: (1) Nadal (H2H 0-4)
F: (2) Federer (H2H 0-1)


Davidovi Goffinovi se v prvních měsících dařilo náramně. Po osmifinále v Dauhá došel až do čtvrtfinále Australian Open a na halových akcích v Sofii a Rotterdamu postoupil do finále. Poté přišel lehký útlum. V Acapulku, Indian Wells i Miami skončil shodně v osmifinále.

Na antuce hrál velmi dobře. Ve čtvrtfinále turnaje Masters v Monte Carlu překvapil vítězstvím nad Djokovičem a postoupil do svého prvního semifinále na antukovém Masters. Další úspěch přidal v podobě čtvrtfinálové účasti v Madridu. V Barceloně a Římě bylo nad jeho síly osmifinále.

Na letošní French Open nebude Belgičan vzpomínat v dobrém. V průběhu utkání třetího kola si totiž po ošklivém pádu zranil pravý kotník, zápas musel skrečovat a téměř dva měsíce se na kurty nedostal.

Vrátil se až na konci července na antuce v Umagu a z chorvatské metropole stejně jako ze Gstaadu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Nedařilo se mu ani na amerických betonech. V Montréalu vyhrál jediný duel a v Cincinnati v prvním kole jasně prohrál s Kyrgiosem. Mnohem lepší výkony podával na US Open, kde nakonec uhrál osmifinále.

V pořadí třetí finále v hale nepřidal. Po úspěšných taženích v Sofii a Rotterdamu skončil v Métách už ve čtvrtfinále na raketě domácího Paireho. S přechodem do Asie se ale Goffinovi začalo dařit náramně. V Shenzhenu získal svůj první letošní titul a k dalšímu má skvěle nakročeno teď v Tokiu, kde bude zítra hrát finále.

V Šanghaji bude startovat potřetí. Před dvěma lety skončil ve druhém kole, když prohrál s Isnerem. Loni došel až do čtvrtfinále, ve kterém ho zastavil pozdější vítěz Andy Murray.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Shenzhen (vítěz);  Tokio (minimálně finále),  Rotterdam,  Sofie (finále);  Monte Carlo (semifinále)
Letošní bilance: 48-18
Největší úspěchy na betonech: Shenzhen (vítěz);  Tokio (minimálně finále)
Letošní bilance na betonech: 22-8
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (nehrál), US Open (osmifinále)

Bilance na Shanghai Rolex Masters
Kariérní bilance: 4-2
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2016)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Shenzhen (vítěz), Tokio (zítra hraje finále)

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Yibing Wu (H2H 0-0) / Simon (H2H 1-1)
OF: (9) Bautista (H2H 1-3)
ČF: (2) Federer (H2H 0-5)
SF: (3) A. Zverev (H2H 1-1)
F: (1) Nadal (H2H 0-2)


Jiří Veselý
Jiří Veselý vstoupil do letošního roku nadějně. Ve druhém kole akce ATP v Dauhá potrápil v českém derby Berdycha a v Aucklandu došel do čtvrtfinále. Následovalo však nejhorší období letošní sezony. Český tenista na dalších turnajích zaznamenal tři porážky v řadě, v Indian Wells vypadl ve druhém kole a v Miami jen o stupínek výsledek z Kalifornie vylepšil.

Antuková sezona byla přece jen o něco lepší. Veselý ji zahájil postupem do semifinále v Marrákeši. Na dalších pěti antukových podnicích ovšem skončil vždy ve druhém kole. Chuť si spravil na French Open, kde poprvé v kariéře postoupil do třetího kola. Po skončení druhého grandslamu sezony zavítal do Prostějova. Na domácím challengeru potřetí triumfoval.

Travnatá část sezony se čtyřiadvacetiletému Čechovi vůbec nepovedla. V Eastbourne skončil v prvním kole a ve Wimbledonu ve druhém, přičemž neobhájil loňské osmifinále.

Po skončení nejkratší části sezony se ještě vrátil na antuku. V Umagu i Hamburku uhrál čtvrtfinále, v Kitzbühelu ve druhém kole prohrál s pozdějším šampionem Kohlschreiberem.

V posledních týdnech se podobně jako na začátku sezony trápí. V Cincinnati, Winston-Salemu i na US Open nevyhrál jediný duel. Další ránou byla daviscupová porážka českého týmu v barážovém utkání s Nizozemskem. Ani v Tokiu se žádného velkého výsledku nedočkal, když vypadl ve druhém kole.

V Šanghaji si letos odbyde svou premiéru. Tu zahájí proti Kyleovi Edmundovi. S Britem se utká podruhé. Loni v Miami s ním v dramatické třísetové bitvě prohrál v tie-breaku rozhodující sady. Ve druhém kole by v případě vítězství vyzval nasazenou čtyřku Čiliče.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
a.magerova
Reagovat
Ondřej.Jirásek
děkuji ;)
Reagovat
Kytka
Po letech tisícovka bez Tomáše, to bude smutné. Ale se zády se trápí už od jara, kdy vynechal Barcelonu. A nemá smysl, aby uhrál jakž takž první utkání, ve druhém slušně první set a pak ho zradí záda. Měl by se dát do pořádku do další sezóny.
Reagovat
EllNino
už byla v Montrealu
Reagovat
Kytka
Po letech tisícovka bez Tomáše, to bude smutné. Ale se zády se trápí už od jara, kdy vynechal Barcelonu. A nemá smysl, aby uhrál jakž takž první utkání, ve druhém slušně první set a pak ho zradí záda. Měl by se dát do pořádku do další sezóny.
Reagovat
Mayo
Roger najväčší favorit široko ďaleko.
Reagovat
kranyz
Má někdo tituly ze všech masters? Tak asi jde o Djokoviče, Nadala a Federera, jasný že nikdo jiný to být nejspíš nemůže, snad jen někdo už z nehrajících ale i tak to nepředpokládám. Popřípadě který turnaj těm TOP3 chybí na zkompletování sbírky? Díky...
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemá nikdo. Nejblíž je tuším Novak, tomu chybí jen Cincinnati.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak Rafovi chybí myslím právě Šanghaj a Paříž, Rogerovi MC a Řím?
Reagovat
Kozoroh
Rafovi chybí Miami a Paříž, Šanghaj sice taky, ale za ni se mu počítá Madrid z roku 2005, což byl hardový podzimní turnaj.

Rogerovi chybí MC a Řím, Andymu IW, MC.
Reagovat
Fandina
Osm z devíti současných má Nole, chybí Cincinnati
Osm celkem má Roger, sedm ze současných, nemá Monte Carlo a Řím, plus jeden zaniklý
Sedm z devíti současných má Andy nemá Indian Wels a Monte Carlo
Sedm celkem má Rafa, šest ze současných, nemá Miami, Paříž Berci a Šanghaj plus jeden zaniklý

Z nehrajících má nejvíc Masters Lendl z jedenácti turnajů

Celkem nejvíc titulů má Nole s Rafou celkem 30, Roger 26 a Lendl 22

Zdroj je wikipedie.

https://cs.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_Masters_1000
Reagovat
svetova.dvojka
Federer a titul, to si doufám redakce dělá srandu... ?
Reagovat
Fandina
Berďulka tam není, to je mi líto, doufala jsem, že si na závěr roku ještě něco uhraje. Co se dá dělat. Takže palce držím Veselkovi a pak mým oblíbencům, Rogerovi, Gríšovi a Bustičkovi. Pojď a třikrát go!!!
Reagovat
Fandina
A ještě tam mám Ríšu. V prvním kole Haase. Držím palce. Go!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist