Preview: ATP Masters Šanghaj

6. 10. 2018, 14:10
Previews 2
Již zítra startuje hlavní soutěž předposledního letošního podniku série Masters v Šanghaji. Titul bude obhajovat Roger Federer, dalšími největšími favority budou Novak Djokovič a Juan Martín Del Potro. Letošní ročník se bude muset obejít bez české účasti a světové jedničky a loňského finalisty Rafaela Nadala.

Již v neděli startuje hlavní soutěž předposledního podniku série Masters v Šanghaji. Mezi největší favority se řadí obhájce titulu Roger Federer, vítěz posledních dvou grandslamů Novak Djokovič a Juan Martín Del Potro.

Herní pole, v němž z elitní desítky chybí světová jednička a loňský finalista Rafael Nadal, Grigor Dimitrov a John Isner, vede loňský šampion Federer. Následují právě Djokovič s Del Potrem.

Letošní ročník se bude muset obejít bez české účasti. Divoké karty obdržely domácí hráči Ze Zhang, Yibing Wu, Zhe Li a švýcarský tenista Stan Wawrinka.

Aktuálně první hráč světa Nadal se v čele žebříčku udrží ještě minimálně týden bez ohledu na výsledky soupeřů. Nejblíže se může ke Španělovi přiblížit Djokovič. V případě triumfu by na Nadala ztrácel zhruba 215 bodů.

Bojovat se bude také o zbývající pozice na Turnaji mistrů v Londýně. Jistý start mají zatím čtyři tenisté - Nadal, Djokovič, Del Potro a Federer.

Celková dotace letošního ročníku Rolex Shanghai Masters činí necelých 7,1 milionu dolarů (přes 159 milionů korun). Vítěz dvouhry si připíše do žebříčku rovných 1 000 bodů a odveze si šek v hodnotě 1 360 560 dolarů (přes 30 milionů korun).

ROLEX SHANGHAI MASTERS 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Federer (2-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6-4 6-3
Nejvýše nasazení: Federer (2. v ATP), Djokovič (3.), Del Potro (4.), A. Zverev (5.), Čilič (6.), Thiem (7.), Anderson (9.), Nišikori (12.)
Kategorie: ATP World Tour Masters 1000
Místo konání: Šanghaj, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 7,086.700 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Federer (1-Švýc.) - Nišikori (8-Jap.) | H2H 5-2
Del Potro (3-Arg.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 4-0
Čilič (5-Chorv.) - A. Zverev (4-Něm.) | H2H 1-5
Anderson (7-JAR) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 1-6
• Možná osmifinále •
Federer (1-Švýc.) - Raonic (14-Kan.) | H2H 11-3
Schwartzman (9-Arg.) - Nišikori (8-Jap.) | H2H 0-3
Del Potro (3-Arg.) - Čorič (13-Chorv.) | H2H 1-0
Sock (12-USA) - Thiem (6-Rak.) | H2H 1-2
Čilič (5-Chorv.) - Edmund (11-Brit.) | H2H 2-0
Carreño (15-Šp.) - A. Zverev (4-Něm.) | H2H 0-1
Anderson (7-JAR) - Tsitsipas (10-Řec.) | H2H 0-2
Cecchinato (16-It.) - Djokovič (2-Srb.) | H2H 1-0
Kompletní los


Největší favorité

Roger Federer prožil vůbec nejlepší vstup do sezony. Švýcar obhájil triumf na Australian Open a připsal si rekordní 20. grandslamový vavřín. Dále triumfoval v Rotterdamu, na chvíli se vrátil na tenisový trůn a zahrál si finále v Indian Wells. Antukové jaro stejně jako loni kompletně vynechal a vrátil se až na trávě. Na nejrychlejším tenisovém povrchu vyhrál Stuttgart a zahrál si finále v Halle. Ve Wimbledonu ovšem neuspěl, když ve čtvrtfinále nevyužil mečbol proti Andersonovi. V Cincinnati prohrál finále s Djokovičem.

Nejlepší výsledky: Stuttgart, Rotterdam, Australian Open (vítěz);  Cincinnati,  Halle,  Indian Wells (finále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (vítěz); Cincinnati, Indian Wells (finále)
Bilance: 36-6
Bilance na betonech: 19-4
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (osmifinále)

Federer odehrál poslední turnaj na US Open. Závěrečný grandslam sezony, na kterém v minulosti pětkrát triumfoval, se mu vůbec nevydařil. Švýcar sice bez ztráty setu porazil Nišioku, Paireho i Kyrgiose, ale v osmifinále překvapivě podlehl Millmanovi.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: žádná

Při své premiéře v Šanghaji v roce 2010 došel až do finále. První titul si ovšem odvezl až o čtyři roky později, naposledy slavil po výhře nad Nadalem loni. V Šanghaji se představí posedmé.

Kariérní bilance: 18-4
Nejlepší výsledek: vítěz (2014, 2017)
Loňský výsledek: vítěz

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Medveděv (H2H 0-0), NEBO Ze Zhang (H2H 0-0)
OF: (14) Raonic (H2H 11-3)
ČF: (8) Nišikori (H2H 5-2)
SF: (3) Del Potro (H2H 18-7)
F: (2) Djokovič (H2H 22-24)


Novak Djokovič se po zranění pravého lokte na kurty vrátil na Australian Open a po prohře v osmifinále přiznal, že se bolestí nezbavil. Ty zmizely až po menším operačním zákroku, ale do herní pohody se Srb dlouho nemohl dostat. Povedlo se mu to až po návratu k trénerovi Vajdovi, pod nímž Djokovič znovu začal sbírat úspěchy. V Římě si zahrál semifinále, na French Open čtvrtfinále a výrazný herní posun zaznamenal na trávě. V Queensu sice prohrál finále, nicméně ve Wimbledonu si došel pro svůj 13. grandslamový vavřín. Na generálce v Cincinnati ve finále porazil Federera a jako první hráč v historii zkompletoval sbírku trofejí ze všech devíti podniků série Masters.

Nejlepší výsledky: US Open,  Cincinnati,  Wimbledon (vítěz);  Queens (finále);  Řím (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: US Open, Cincinnati (vítěz)
Bilance: 41-10
Bilance na betonech: 18-4
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (vítěz), US Open (vítěz)

Djokovič odehrál poslední soutěžní zápasy na US Open a na závěrečném grandslamu sezony dominoval. V úvodních kolech s Fucsovicsem a Sandgrenem sice musel do čtyř sad, nicméně poté už neztratil s Gasquetem, Sousou, Millmanem, Nišikorim ani Del Potrem jediný set. Získal tak již 14. grandslamový titul.

Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Generálka: žádná

V Šanghaji bude startovat poosmé a nikdy neskončil před branami semifinále. Třikrát navíc dokázal celý turnaj vyhrát (2012 - 2013, 2015).

Kariérní bilance: 27-4
Nejlepší výsledek: vítěz (2012 - 2013, 2015)
Loňský výsledek: nehrál

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: Marterer (H2H 0-0), NEBO Chardy (H2H 11-0)
OF: (16) Cecchinato (H2H 0-1)
ČF: (7) Anderson (H2H 6-1)
SF: (4) A. Zverev (H2H 0-1)
F: (1) Federer (H2H 24-22)


Juan Martín Del Potro prožívá velmi povedenou sezonu a momentálně je žebříčkově nejvýše v kariéře. Parádní jízdu předvedl na březnových turnajích, když si došel pro trofej pro vítěze v Acapulku a také v Indian Wells, kde ve finále utnul neporazitelnost Federera. Dále hrál finále zkraje roku v Aucklandu a nedávno v Los Cabos, finále na US Open, v němž podlehl Djokovičovi, semifinále v Miami a na French Open a čtvrtfinále ve Wimbledonu.

Nejlepší výsledky: Indian Wells,  Acapulko (vítěz);  Peking (zatím finále);  Los Cabos,  Auckland (finále); French Open,  Miami (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Indian Wells, Acapulko (vítěz); Peking (zatím finále); Los Cabos, Auckland (finále); Miami (semifinále)
Bilance: 46-11
Bilance na betonech: 35-7
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (semifinále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (finále)

Del Potro si před Masters v Šanghaji zvolil podnik v Pekingu, kde zatím postupuje naprosto suverénně. Set neztratil s Ramosem, Chačanovem ani Krajinovičem a k semifinálovému utkání nenastoupil Fognini. O titul bude zítra bojovat s Edmundem, nebo Basilašvilim.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Peking (zatím finále)

Šanghajského Masters se zúčastní popáté. Jeho maximem je finále z roku 2013, loni vypadl v semifinále.

Kariérní bilance: 7-4
Nejlepší výsledek: finále (2013)
Loňský výsledek: semifinále

Možná cesta turnajem
1K: volný los
2K: L. Mayer (H2H 4-0), NEBO Gasquet (H2H 6-1)
OF: (13) Čorič (H2H 1-0)
ČF: (6) Thiem (H2H 4-0)
SF: (1) Federer (H2H 7-18)
F: (2) Djokovič (H2H 4-15)


Tipujeme
Největším favoritem první čtvrtiny je Roger Federer. Švýcar se představí poprvé po šokujícím vyřazení v osmifinále US Open. Ve druhém kole se dvojnásobný šampion a obhájce titulu střetne s ve formě hrajícím Daniilem Medveděvem, jenž si zítra zahraje své největší finále v Tokiu, nebo domácí divokou kartou Ze Zhangem. V osmifinále pravděpodobně narazí na Milose Raonice, kterého letos už porazil na trávě ve Stuttgartu.

Ve čtvrtfinále si bude muset dávat pozor na rozjetého Keie Nišikoriho. Japonský tenista bude zítra hrát finále v domácí hale v Tokiu a Švýcara pořádně potrápil v cestě za jeho triumfem na Australian Open. Pokud ovšem Federer nepředvede podobný kolaps jako v osmifinále závěrečného grandslamu sezony, měl by do semifinále postoupit.

Zajímavý zápas 1. kola: Schwartzman - Querrey
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Federer - Medveděv (2K), Federer - Raonic (OF)
1. semifinalista: Roger Federer


Jeden z největších favoritů na titul Juan Martín Del Potro rozhodně nemá jednoduchý los. Argentinec sice hraje ve skvělé formě, ale už ve druhém kole může potkat nevyzpytatelného Richarda Gasqueta a v osmifinále by mohl argentinskou jedničku vyzvat Nick Kyrgios nebo Stan Wawrinka.

Druhým čtvrtfinalistou pravděpodobně bude Dominic Thiem. Rakouský tenista se konečně dokáže prezentovat svým nejlepším tenisem i mimo antuku. Ve druhém kole narazí na Matthewa Ebdena, nebo Francese Tiafoe a poté nejlepšího z kvarteta Jack Sock, Peter Gojowczyk, Damir Džumhur a Márton Fucsovics. V případném čtvrtfinále mezi Del Potrem a Thiemem by byl favoritem Argentinec, který vyhrál všechny čtyři předchozí souboje.

Zajímavý zápas 1. kola: Wawrinka - Čorič
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Del Potro - Gasquet (2K), Kyrgios - Wawrinka (2K), Del Potro - Kyrgios (OF), Del Potro - Wawrinka (OF)
2. semifinalista: Juan Martín Del Potro


Třetí čtvrtina je hodně otevřená a nemá jasného favorita. Uspět může kterýkoli z nasazených i nenasazených hráčů. Největšími aspiranty na semifinále jsou papírově samozřejmě nasazení aktéři Marin Čilič, Kyle Edmund, Pablo Carreño a Alexander Zverev.

Čilič v Tokiu zaváhal, když v prvním kole dvakrát nedopodával souboj se Struffem, Zverev zase v Pekingu ve druhém kole prohrál s Džazírím. Nedaří se teď ani Carreñovi.

Nejlépe ze všech na tom je s generálkou Edmund, kterého dnes čeká semifinále v Pekingu. Žádného výrazně kvalitního soupeře ovšem v hlavním městě neporazil (Gojowczyk, Berrettini a Lajovič). Pokud se podíváme na vzájemné bilance, je na tom nejlépe Zverev. Němec se ale ani pod Ivanem Lendlem nechytá.

Zajímavý zápas 1. kola: Shapovalov - Basilašvili
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Shapovalov - A. Zverev (2K), Čilič - Edmund (OF)
3. semifinalista: Marin Čilič


Favorit na zkompletování semifinálového obsazení letošního ročníku je takřka jasný. Novak Djokovič ve druhé polovině sezony dominuje. Jednatřicetiletý Srb vyhrál Wimbledon, v Cincinnati zkompletoval jako první hráč v historii sbírku trofejí ze všech podniků série Masters a dobyl také US Open.

Djokovič začne proti Maximilianovi Martererovi, nebo Jérémymu Chardymu. V osmifinále nejspíše narazí na nasazeného Marca Cecchinata, jemuž může oplatit porážku z letošního French Open, Gillese Simona nebo Hyeon Chunga.

Do čtvrtfinále by se měl probojovat Kevin Anderson. Jihoafričana v prvním zápase čeká kvalifikant, nebo Albert Ramos a poté nejlepší z kvarteta Steve Johnson, Karen Chačanov, Gaël Monfils a Stefanos Tsitsipas, kteří rozhodně také mají šanci uspět.

Djokovič na Andersona umí. Posledních šest soubojů s Jihoafričanem vyhrál a bude velkým favoritem. Nic na tom nemění ani fakt, že s ním před dvěma týdny prohrál v Laver Cupu.

Zajímavé zápasy 1. kola: Johnson - Chačanov, Monfils - Tsitsipas
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Anderson - Chačanov (OF), Anderson - Monfils (OF), Anderson - Tsitsipas (OF)
4. semifinalista: Novak Djokovič

Semifinále: Federer porazí Del Potra; Djokovič porazí Čiliče
Finále: Djokovič porazí Federera

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
steve79
Jak je na tom vubec Rafa? Uz dlouho zadne zpravy
Reagovat
steve79
Roger ma docela tezky los. Hned na uvod rozjety Medvedev.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist