Preview: Finále Davis Cupu Chorvatsko - Argentina

  • Napínavou bitvu slibuje finále Davisova poháru. Chorvatští tenisté chtějí podruhé zvednout nad hlavu salátovou mísu, ale v Záhřebu se jim pokusí trofej sebrat Argentinci a na pátý pokus konečně zvítězit.
    24. 11., aktualizováno | Previews |  81 komentářů
    Ilustrační fotografie 
     

Chorvaté slavili daviscupový triumf v roce 2005 a bylo to zároveň jejich jediné finále. Argentinci jako jediní v historii soutěže neproměnili ani jeden ze svých čtyř předešlých finálových duelů v letech 1981, 2006, 2008 a 2011 v titul.

"Pamatuji si, když před jedenácti lety Ivan (Ljubičič) a Mario (Ančič) zvítězili. Bylo by úžasné na to navázat a dotáhnout naši současnou jízdu na vrchol," uvedl před pátečním začátkem finále na webu daviscup.com šestý hráč světa Marin Čilič, největší hvězda Chorvatů a předloňský vítěz US Open.

Argentinskou jedničkou je po potížích s operovanými zápěstími 'znovuzrozený' Juan Martín del Potro, vítěz newyorského grandslamu z roku 2009. "Marin je vynikající hráč a zaslouží si být světovou šestkou. Známe se od dvanácti let, prožíváme podobné kariéry a jsme přáteli. Oba teď máme šanci získat trofej a doufám, že ho moc nezarmoutím, když si ji odvezeme domů my," řekl Del Potro. "Těšíme se, věříme si a jsme pozitivní," dodal stříbrný tenista z olympiády v Riu.

Spolu s Čiličem mají Chorvaté k dispozici Iva Karloviče, navrátilce do Davisova poháru, který bude v 37 letech nejstarším singlistou ve finále od roku 1920. "Cítím se skvěle," prohlásil 211 centimetrů vysoký mistr tvrdých servisů a es.

Po operaci kolena z konce září chybí v domácím výběru Borna Čorič, který v 1. kole proti Belgii i ve čtvrtfinále s USA získal rozhodující pátý bod. Dvacetiletý talent přitom v původní nominaci na finále byl, ale nedokázal se dostat do potřebné formy.

Kapitán Željko Krajan tak nakonec zařadil do týmu deblové specialisty Ivana Dodiga a Franka Škugora. Argentinskou sestavu doplňují Federico Delbonis, Guido Pella a Leonardo Mayer. "Rozhodnou drobnosti. Necháme tam srdce," řekl Krajan. "Je nám ctí reprezentovat a díky tomu máme obrovskou touhu uspět," prohlásil jeho protějšek Daniel Orsanic.

Finále v pátek zahájí Čilič a Delbonis, k druhé dvouhře po nich nastoupí Karlovič a Del Potro. Do sobotní čtyřhry jsou zatím nahlášeni zbylí členové týmů Dodig, Škugor, Pella a Mayer, neděle začne soubojem chorvatské a argentinské jedničky.

Vzájemnou bilanci vedou Argentinci 3:0. Chorvaty porazili vždy ve čtvrtfinále v letech 2002, 2006 i před čtyřmi lety. V roce 2012 už se v roli jedniček tak jako letos představili Čilič a Del Potro, jenž tehdy zápas rozhodl.

LOS FINÁLE DAVIS CUPU 2016
Záhřeb / Chorvatsko, tv. povrch / hala
(25. - 27. 11. 2016)
• Chorvatsko - Argentina •
Pátek 25. listopadu, 14:00
Čilič - Delbonis
Karlovič - Del Potro
Sobota 26. listopadu, 15:00
Dodig/Škugor - Mayer/Pella
Neděle 27. listopadu, 14:00
Čilič - Del Potro
Karlovič - Delbonis
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK
 
Ke komentování musíte být přihlášen(a). Prosím přihlašte se zde.
 
  • Komentáře (81)
25.11.2016 19:51Od: Lunej.. Juane
Co delas, vedl jsi 5:2 v TB. Jinak nezazivny zapas, jako skoro vsechny s Esovicem.
[ Reagovat ]
25.11.2016 19:55Od: Lunej..
A je to v haji..
[ Reagovat ]
25.11.2016 21:35Od: sprchon
Je to oukej. :)
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:58Od: kada.tom
Marin už si zatrojčil, ale Federika v sedle nenechal dlouho :-D
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:56Od: Lopuch vobčaz sem fritzek a vobčas né
to zaléži na tom jak se zrvna vivíjí zápasi ale tenis my docela de to zas jo víte
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:53Od: Lopuch chorvacko je v nevíhodě
kdyby za něj hrál lunej bylo by ve víhodě ale lejykož lunej umý akorád urážed lidi vokolo tak by se víhoda rázem zmněnila v nevíhodu atodle už martin čilyč sam vihrád nemůže víte
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:38Od: Frick OT - Rozhovor s Luckou
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/15167664_1793785727556460_516759377967501610_o.jpg

Tak snad jí sezona 2017 vyjde bez těch kiksů a případné úspěchy nebudou ojedinělé.
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:37Od: Frick Opravdu
Taký zoufalec nejsem, abych měl dva nicky. Přijde mi, že je to dost možná "Dobrý kafe po obědě".

Nakonec víte, že jsem se o Fr. M. vyjádřil dobře.
[ Reagovat ]
25.11.2016 17:26Od: FulnekUltras
dva nicky jsou tady pro některé zoufale málo ;)
[ Reagovat ]
25.11.2016 17:34Od: Fandina
Pro koho? To by mě zajímalo?
[ Reagovat ]
25.11.2016 17:47Od: FulnekUltras
nejsi tu dnes přeci prvně... ;)
[ Reagovat ]
25.11.2016 17:52Od: Fandina
nejsem, ale nevím, kdo má víc nicků.
[ Reagovat ]
25.11.2016 17:54Od: Fandina
kromě Kvitovky, ta si je měnila a iqeho, ten také, ale jinak nevím, koho myslíš
[ Reagovat ]
25.11.2016 19:30Od: FulnekUltras
A čo ja viem? Podľa toho, aké bude počasie... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=gTrykHI6Yac
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:46Od: kada.tom 6-3 Marin
Úvod by byl. Snad to Marinovi takhle dobře půjde i v dalších setech :-)
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:29Od: Stan_Borowitz Re: Federico
teď hrdinně bojuje a vzdoruje. Na zázrak to ale zatím nevidím...
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:31Od: kada.tom
už dovzdoroval ... teď záleží na Marinovi, jestli to ustojí a doservíruje, zatím mu jde servis nádherně :-)
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:34Od: Stan_Borowitz
Tak to je povinnej bod a vede 2:0, tady snad není co neustát...
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:36Od: kada.tom
pořád je to Marin a ne Novak, Andy nebo Federer :-D
ale jako souhlas, tenhle bod je pro Chorvaty naprostá povinnost
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:35Od: kada.tom Re: 6-3 7-5
ustál a doservíroval
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:24Od: 7zero
bude ten zapas v nejakej TV?
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:28Od: Stan_Borowitz
Veliko Hrvatski Narodni Televizijni Kanalni I
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:37Od: 7zero
hvala vam dobar clovece!
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:47Od: Stan_Borowitz
Ne za što. Ajde Hrvataski!
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:51Od: Nola
DigiSport2
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:39Od: Fandina
Italský SuperTennis na satelitu.
[ Reagovat ]
25.11.2016 09:51Od: Stan_Borowitz Diplomat JMDP
"...prožíváme podobné kariéry..."

Akorát že kariéru Del Potra zbrzdilo zranění, zatímco kariéru Čiliče dopingová aféra. Takže až tak podobné zase nejsou.

Už jen proto, jaký je JMDP dobrák a dokáže se na to povznést, nelze nedržet palce Argentině...
[ Reagovat ]
25.11.2016 10:49Od: VlS
Lze, je mi úplně jedno, kdo vyhraje.
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:50Od: Stan_Borowitz
Nebo tak.
[ Reagovat ]
25.11.2016 11:00Od: kada.tom
Lze, přeju pohár Chorvatům, zejména kvůli Čiličovi.
[ Reagovat ]
25.11.2016 11:04Od: Lunej..
Mně je to celkem jedno, hlavně, že uvidím zase oblíbené hráče. Ale víc fandím Juanovi.
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:06Od: Stan_Borowitz
Ale tak mně je to taky jedno, ale prostě Juan je sympaťák, kterému osud nepřál až tak jako Čiličovi, tak bych mu ten titul přál víc.

Navíc Argentinci jsou podle mých zkušeností obecně o dost sympatičtější lidi než Chorvati.
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:34Od: Lunej..
Tak samozřejmě, Juan je Juan, tomu nelze nepřát. Já to nějak nerozlišuju, co se týče národností, oba národy jsou dost emoční a všude se najde někdo nesympatický. :)
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:37Od: Stan_Borowitz
Tož to je jasné, jen v tom Chorvatsku na ně v průměru narazíš daleko častěji než v Argentině.
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:38Od: Lunej..
Já byla v Chorvatsku jen jednou a bylo to v pohodě. V Argentině bych se asi víc bála, nevím, nechci tu vytvářet nějaké domněnky.
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:46Od: Stan_Borowitz
Já v obou zemích několikrát a v Chorvatsku se mne pokaždé pokusili okrást - nabízením ?výhodné? směny falešných peněz na ulici, pronájmem klimatizovaného apartmánu s nefunkční klimatizací, servírováním ryby za desetinu ceny té, kterou jsem si objednal (turista to nepozná, že...) a tak dále a tak dále.

V Argentině jsem se ničím podobným nesetkal. I když okrást na ulici tě tam samozřejmě můžou taky, když máš smůlu nebo zabloudíš do špatné čtvrti, stejně jako v Paříži, Římě nebo v Praze.
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:59Od: VLK----1GSL Re: Stan_Borowitz
Hele Stane, jak to tady popisujes, nepletes si ty nahodou Chorvaty s Prazakama?;)
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:01Od: Lunej.. Re: Vlku
Važ slova !!!
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:25Od: Stan_Borowitz Re: No,
pravda, je to tam dost podobný jako v Pze před 20 roky.
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:27Od: Stan_Borowitz
I když vlastně moje poslední zkušenost je tak cca 8 let zpátky, takže třeba se to tam taky změnilo k lepšímu.
[ Reagovat ]
25.11.2016 18:28Od: VlS
Nezměnilo
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:48Od: Stan_Borowitz
Ty otazníky jsou místo uvozovek. Nějak si pořád nemůžu zvyknout používat značku pro palce místo uvozovek, jak se vyžaduje na tomto serveru...
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:57Od: Lunej..
Neni chyba v tobě? :D:D:D Já osobně tyhle nabídky a vůbec otravování turistů nemám ráda, nechodím na čumendu do krámků atd. Mně se nejvíc líbilo v Egyptě, protože jsem se věčně potápěla a měla jsem klid a pak v Thajsku, tam, ač jsem zabloudila do té "čtvrti", kam běžný turista nezajde, přesto mi tam pomohli. Ale jak píšeš, někdy se stane, že tě okradou kdekoliv a kdykoliv.
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:30Od: Stan_Borowitz
Možná jo... Asi je chyba, že chci bydlení v kvalitě, kterou jsem zaplatil, jídlo v kvalitě, kterou jsem zaplatil, že nepošlu do hajzIu hned každého místního, který se se mnou dá do řeči. Musím na sobě zapracovat.

Egypt bejval fajn, když se dalo jezdit mimo letoviska, ale to už je strašně dávno, dnes tam člověk trčí zavřenej v rezervaci pro turisty a přepravovat se můžeš jen s armádním doprovodem. Thajsko není špatné, lidi jsou tam fajn, ale trochu moc turistický průmysl. Z téhle oblasti jsem míval nejradši Borneo a Vietnam, ale dneska už je to na mne moc dlouhá cesta, už jsem na to starý...
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:46Od: blixa
Já nevím, já měl spíš zkušenosti pracovní,ještě před 89 a s Chorvaty jsem neměl problém, na rozdíl od otřesných zkušeností se Srby. Na dovolené jsem tam byl jen jednou a taky v naprosté pohodě. Ale je pravda že restaurace jsem si nechal doporučit kam chodí místní a ne turisti a podobně. Tak možná proto.
[ Reagovat ]
25.11.2016 15:18Od: Stan_Borowitz
No, o Srbech jsem se ani nechtěl zmiňovat...
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:46Od: Lunej..
Prý starý, tak to abych si taky začala pomalu chystat barvu rakve a pohřební song. :D

Tak jsem to nemyslela, jen, že někteří lidé svým vzhledem evokují druhé k různým činům víc, než ostatní. Což jsem touto větou asi moc nevylepšila co? :D
V Thajsku jsem byla před 20 lety, to ještě nebyla tak častá destinace, v Egyptě mě právě přitahovalo moře, takže zavření v zahradní kleci mi nevadilo, já na nějaké výlety v tom vedru stejně neměla náladu.
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:52Od: blixa
Ty ještě nemáš natrénovaný skok do hrobu ? No babi ... ??!!! ;-)
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:55Od: Lunej.. Re: blixa
Blázníš? Skočím blbě a ukončím to dřív, než bych chtěla... co by sis tady beze mě počal, dědku? :)
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:00Od: blixa
Musíš si to vystlat molitanem, boha .. základní věci ! ;-) :D
[ Reagovat ]
25.11.2016 14:04Od: Lunej..
Neraď, skákej si sám, ty už jsi určitě přeborník :D
[ Reagovat ]
25.11.2016 11:05Od: EllNino
u tebe už se nedivím ničemu takže mě to ani nepřekvapuje :D
[ Reagovat ]
25.11.2016 11:06Od: Lunej.. Re: Ellnino
to je na Káďu, že? :)
[ Reagovat ]
25.11.2016 11:14Od: EllNino
Kdyby to bylo na tebe, tak je to odsazený pod tebou, je to odsazený pod tebou ? není :D ...
[ Reagovat ]
25.11.2016 11:20Od: Lunej.. Re: Ellnino
jsem věděla, že mi to rád připomeneš, tak jsem ti dala možnost mě ZASE poučit :D starého vola novým kouskům nenaučíš :)
[ Reagovat ]
27.11.2016 00:51Od: Roger_Federer Re: Stan
Nic zatim prosim nehledej..ale mozna Delpo uplne nekeca...;)
Ono se totis lehce naznacovalo, ze ta prvni pauza..nebyla uplne dobrovolna.
[ Reagovat ]
25.11.2016 03:33Od: Lopuch fredy byl dobrej spěvák
ale strkál to furd dozádu a to nemněl prtože přšel vo hlasyvky a posléze vo živod víte
[ Reagovat ]
25.11.2016 09:18Od: rusedski
Hmmm...v půl čtvrtý v noci sem píše jen jeden člověk... ;))
[ Reagovat ]
25.11.2016 09:35Od: Krisboy
Noční přízrak Lopuch
[ Reagovat ]
25.11.2016 10:09Od: rusedski
Fropuch alias Lopick :)
[ Reagovat ]
25.11.2016 10:12Od: sprchon
Prostě 1d1ot. ;)
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:07Od: Stan_Borowitz
Neboj se toho slova: lDlOT...
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:09Od: Stan_Borowitz Re: Omlouvám se,
až teď mi to došlo, že podobně jako u J1rky jde o označení nejlepšího svého druhu.

Tady dokonce dvojnásobně...
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:25Od: blixa
Myslíš že Fropuch/Lopick je samostatný druh ? No, nakonec ledacos by to vysvětlovalo .. :D
[ Reagovat ]
25.11.2016 12:58Od: Lunej..
Lopuch je nějaký nick jiného nicka ne? :) ale na tom pětipísmenném slově to nic nemění.
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:41Od: blixa
Ano. Zřejmě se jedná o druh Australopithecus frickus, který se nějakým záhadným řízením osudu dochoval až do dnešních dnů ;-)
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:44Od: Krisboy
Možná přežil v obrovské hromadě tlejících lopuchů díky mikroklima, které se v takovém kompostu vytvoří.
[ Reagovat ]
25.11.2016 13:47Od: Lunej..
Zřejmě si vystačí, když píše stále ty blbosti i když na něj nikdo nereaguje. Prostě ohraný vtip není vtipem.
[ Reagovat ]
24.11.2016 21:06Od: sojka
doufam, ze se Chorvate tentokrat zveti, moc bych to prala Ivosovi.. :-)
[ Reagovat ]
24.11.2016 21:08Od: blixa
Proč musíš vždycky fandit těm "špatnejm" ?! :D
[ Reagovat ]
24.11.2016 21:09Od: sojka
mam dobry nos.. :-)))
[ Reagovat ]
24.11.2016 21:10Od: blixa
Koukám :D :D
[ Reagovat ]
24.11.2016 19:43Od: HOKEJ
Myslím, že pro Chorvaty jedině dobře, že nebude hrát Borna. Karlovič má zkušenosti a navíc Borna nepředváděl nic moc výkony v sezoně, chápu že je mladý a má toho ještě hodně před sebou, ale pro mě prostě Ivo lepší volba :)
[ Reagovat ]
24.11.2016 20:59Od: kada.tom
Borna letos rozhodl dva pátý zápasy, resp. získal dvakrát onen potřebný 3. bod
[ Reagovat ]
25.11.2016 03:34Od: Lopuch
cotu děláž hokejy vipal vocuď
[ Reagovat ]
25.11.2016 03:35Od: Lopuch
tady hrajem společně tennis sys spled veb ne tak di hrád hokey jinam kde sou puki ane tenisáki víte
[ Reagovat ]
24.11.2016 16:56Od: kada.tom
Hmm, tak Borna hrát nebude. Ale i bez něj by to Chorvaté dát mohli a byť teda Karlovice vůbec nemusím, tak doufám, že v DC předvede svůj standard (za který ho tak nemám rád) a Argentince porazí. Ale stát to bude tak jako tak na Marinovi ... teda asi :-D
[ Reagovat ]
24.11.2016 14:39Od: Krisboy
Finále rozhodne v pátým zápase Leo Mayer.
[ Reagovat ]
24.11.2016 12:10Od: hatatytla
Do případného 5. zápasu bych raději poslal Bornu Corice. Sice 2 měsíce nehrál byl na operaci, ale povahou to je vítěz. Rozhodující zápas o DC by bylo něco pro něj, i když je mladý, tak by si to užíval. Ivovi moc nevěřím, brát servis se mu bude těžko, ale tiebreaky jsou prostě loterie. A někdy Ivo bývá labilní.
[ Reagovat ]
24.11.2016 12:20Od: Nola
Coric hrat nebude.....
[ Reagovat ]
24.11.2016 11:22Od: kada.tom
Budu držet palce Chorvatům :-)
[ Reagovat ]
 
 
 
 
 
 
 
TOPlist