Preview: Turnaj mistrů

12. 11. 2016, 23:18
Previews 19
V Londýně se už osmým rokem koná Turnaj mistrů. Akce pro nejlepších osm tenistů a párů se hraje od neděle do neděle. Jednotliví tenisté a páry jsou rozlosováni do dvou skupin, z nichž vždy dva nejúspěšnější postoupí do semifinále. Poprvé od roku 2010 nebude mít Turnaj mistrů české zastoupení.

Největším favoritem na titul bude určitě nová světová jednička Andy Murray. Brit má za sebou perfektní sezonu a v Londýně vyhrál, co se dalo. Letos podruhé v kariéře ovládl Wimbledon, před čtyřmi lety získal na domácích olympijských hrách v Londýně zlatou medaili a určitě by rád do sbírky přidal i titul z Turnaje mistrů.

Na tom se ale Britovi příliš nedaří. Do semifinále postoupil ze sedmi pokusů jen třikrát. Brány semifinále zatím nepokořil. Pokud si udrží momentální neporazitelnost a prodlouží sérii 19 vítězství, může si kariérní maximum na Turnaji mistrů vylepšit.

"Mám za sebou skvělý rok, nejlepší v životě a chci ho dokončit co nejlépe," řekl Murray před Turnajem mistrů. Od Roland Garros prohrál jen tři zápasy, vyhrál Wimbledon, získal olympijské zlato a především se stal světovou jedničkou.

V Londýně bude hrát poprvé jako první hráč světa a turnaj, na kterém se nejdále dostal do semifinále, musí vyhrát, aby na nejvyšším postu zakončil rok.

"Nemyslím na to. Chci hrát výborně, protože to se mi v O2 aréně zatím ne vždy dařilo. Chci hrát nejlépe, jak můžu, a ukázat i tady své opravdové kvality," uvedl.
Tituly: Řím, Queens, Wimbledon, olympijské hry (zlato), Peking, Šanghaj, Vídeň, Paříž
Finále: Australian Open, Madrid, French Open, Cincinnati
Semifinále: Monte Carlo
Předchozí účast: semifinále (2012, 2010, 2008), skupina (2015, 2014, 2011, 2009)
Letošní bilance: 75-10


Nasazená jednička Murray je ve skupině Johna McEnroea se Švýcarem Stanem Wawrinkou. "Žebříček nelže. Andy toho letos vyhrál víc než kdokoli z nás a určitě by rád zvítězil i v Londýně," řekl Wawrinka.

Wawrinka je zatím konzistentní. Už tři roky se drží v Top 4 a od roku 2014 získal každoročně jeden grandslamový titul. Před dvěma lety triumfoval na Australian Open, loni vyhrál French Open a letos ovládl US Open. Nicméně po letošním titulu z US Open se Švýcarovi příliš nedaří.

V Petrohradu sice uhrál finále, na posledních třech turnajích vypadl ale hodně brzy a s hráči, které by měl porážet (Simon, M. Zverev a Struff).
Tituly: Čennaí, Dubaj, Ženeva, US Open
Finále: Petrohrad
Semifinále: French Open, Toronto
Předchozí účast: semifinále (2015, 2014, 2013)
Letošní bilance: 45-18


Nebezpečným soupeřem bude Kei Nišikori. Japonec je už třetím rokem hodně konzistentní a potřetí si zahraje mezi nejlepšími osmi. Nišikori na závěr sezony laboroval se zraněním zad. Už by měl být ale v pořádku a připravený bojovat, v Basileji si zahrál finále a v Paříži prohrál v tie-breaku třetí sady s domácím Tsongou.
Tituly: Memphis, olympijské hry (bronz)
Finále: Miami, Barcelona, Toronto, Basilej
Semifinále: Madrid, Řím, US Open
Předchozí účast: semifinále (2014), skupina (2015)
Letošní bilance: 58-18


Posledním členem skupiny je Marin Čilič. Chorvat se bude v Londýně snažit vylepšit své maximum. Při své premiéře před dvěma lety skončil už ve skupině. Čilič má na závěr letošní sezony v hale skvělou formu. Triumfoval v Basileji a na Masters v Paříži došel až do semifinále.
Tituly: Cincinnati, Basilej
Finále: Marseille, Ženeva
Semifinále: Queens, Tokio, Paříž
Předchozí účast: skupina (2014)
Letošní bilance: 48-22

SKUPINA JOHNA MCENROEA
vs Murray vs Wawrinka vs Nišikori vs Čilič
Murray (1-Brit.) - H2H 10-7 H2H 7-2 H2H 11-4
Wawrinka (3-Švýc.) H2H 7-10 - H2H 4-2 H2H 10-2
Nišikori (5-Jap.) H2H 2-7 H2H 2-4 - H2H 7-5
Čilič (7-Chorv.) H2H 4-11 H2H 2-10 H2H 5-7 -


Zpět na tenisový trůn se může po Turnaji mistrů posadit největší favorit druhé skupiny Novak Djokovič. Srb v Londýně útočí na pátý titul z Turnaje mistrů v řadě a celkově šestý, čímž by vyrovnal rekord Rogera Federera. "Chci dokončit rok na vysoké úrovni," vyhlásil Djokovič.

Právě Djokovič rozehraje Turnaj mistrů. Zítra nastoupí proti Dominikovi Thiemovi. Devětadvacetiletý Srb by neměl mít s postupem do semifinále teoreticky žádný problém. S žádným dalším členem skupiny Ivana Lendla nikdy neprohrál.
Tituly: Dauhá, Australian Open, Indian Wells, Miami, Madrid, French Open, Toronto
Finále: Řím, US Open
Semifinále: Šanghaj
Předchozí účast: vítěz (2012-2015, 2008), semifinále (2010), skupina (2011, 2009, 2007)
Letošní bilance: 61-9


Zkomplikovat cestu Djokoviče k titulu bude chtít Miloš Raonic, kterého ale trápí pravý stehenní sval. Jeho účast byla do poslední chvíle nejistá. Wimbledonský finalista přesto k prvnímu utkání nastoupí a poté se uvidí.

Od wimbledonského finále se dostal Kanaďan jen třikrát do semifinále, z toho dvakrát do semifinále nenastoupil vinou zranění.
Tituly: Brisbane
Finále: Indian Wells, Queens, Wimbledon
Semifinále: Australian Open, Cincinnati, Peking, Paříž
Předchozí účast: skupina (2014)
Letošní bilance: 52-16


Zranění limituje i Gaëla Monfilse. Francouz má problém se žebrem a sám přiznal, že na svou premiéru na Turnaji mistrů nebude stoprocentně připravený. Do zápasu s Raonicem každopádně nastoupí.

Třicetiletý Monfils se na Turnaj mistrů podívá vůbec poprvé v kariéře. Světová šestka triumfovala ve Washingtonu, na Masters v Monte Carlu se probojovala až do finále a na posledním grandslamovém turnaji sezony si zahrála semifinále.
Tituly: Washington
Finále: Rotterdam, Monte Carlo
Semifinále: Toronto, US Open, Tokio
Předchozí účast: premiéra
Letošní bilance: 44-15


Nejmladším účastníkem je poslední postupující Dominic Thiem. Pro třiadvacetiletého Rakušana je letošní účast velkou premiérou. Od postupu do finále v Métách však prohrál čtyři ze šesti zápasů.
Tituly: Buenos Aires, Acapulco, Nice, Stuttgart
Finále: Mnichov, Méty
Semifinále: Brisbane, Rio de Janeiro, French Open, Halle
Předchozí účast: premiéra
Letošní bilance: 57-22

SKUPINA IVANA LENDLA
vs Djokovič vs Raonic vs Monfils vs Thiem
Djokovič (2-Srb.) - H2H 7-0 H2H 16-0 H2H 3-0
Raonic (4-Kan.) H2H 0-7 - H2H 2-3 H2H 1-0
Monfils (6-Fr.) H2H 0-16 H2H 3-2 - H2H 0-1
Thiem (8-Rak.) H2H 0-3 H2H 0-1 H2H 1-0 -


Po šesti letech bude v Londýně poprvé chybět Tomáš Berdych. Český tenista měl původně plnit roli náhradníka, do hlavního města Velké Británie ale neodletěl kvůli zdravotním problémům. Prvním náhradníkem se tak stal David Goffin, druhým Roberto Bautista.

Akce se pořádá i pro nejlepších osm deblových párů letošní sezony. Ty jsou také rozděleny do skupin. Hráči a páry se ve skupinách utkají každý s každým a první dva postoupí do semifinále.

Skupina Fleminga/McEnroea: Herbert/Mahut, F. López/M. López, Kontinen/Peers, Klaasen/Ram
Skupina Edberga/Järryda: J. Murray/Soares, B. Bryan/M. Bryan, Dodig/Melo, Huey/Mirnyi

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

19
Přidat komentář
Mayo
Noje si ide pre titul bez straty setu, vo finále bude s Keiom.
Reagovat
HECIS
ikdyž fandim Andymu tak si taky myslím že to tak dopadne :)
Reagovat
Krisboy
Pokud na sebe nenarazí v semifinále.
Reagovat
a.magerova
http://tenisnews.band.uol.com.br/images/medias/belluccicasado.jpg
Reagovat
Kozoroh
Bude to zahřívací zápas, který ukáže, jak na tom Djoker je. Jestli se oproti Paříži zvedl nebo bude dál v té letargii posledních měsíců. Novakovi prostředí londýnské O2 arény sedí a byl by velký šok, kdyby skončil už v základní skupině. Stalo se to sice v roce 2011, ale tehdy byl vyšťavený.
Reagovat
Marduch
Tentokrat necekam od Djokera zadne tenisove galapredstaveni, natož titul. Ze skupiny by se nejak procrossovat z BL mohl, dal to vidim tommrovsky - BH krátké, FH nečisté trefovane, Djoker nam trosku Rafovatí;) Vysledkove budu rad, kdy na Murrayho nenabere nějaké vetsi bodove manko.
Reagovat
Pe3k
Skoda ze Nadal nehraje rad bych videl jeho novy uces v akci. Pro ty co nevi vo co go (temer vseci) Rafik si strihnul Agasiho a je dohola...takze nyni uz zaden cheatdull, je zrozen BaldDull :)
Reagovat
Vojtiik
zdroj, fotka?
Reagovat
Pe3k
Jakakoliv jeho nova fotka. Poznavaci znameni bez cepky se ani nehne...
Reagovat
Roger_Federer
Oni asi nekde vyhrabaly ty zapisky Fuentese a Rafovi hruzou vypadaly vlasy.;)
Reagovat
Pe3k
To ne, on plesarel uz delsi dobu, tak se radeji oholil. Zas bude behat jako vitr :D
Reagovat
Krisboy
Něco mi říká, že by se dneska mohl Domi zbláznit a zaskočit favorita. Co mě k tomu vede? 1. Petra prohrála ve Fed Cupu. 2. Tommr netommruje. 3. Fotbalová repre nejenže dala gól, ale dokonce vyhrála. Když se to dá všechno dohromady, je jasné, že tenhle víkend se může stát všechno!
Reagovat
Frick
Jak to nikoho nezajímá :-D
Reagovat
gigin
Ale zajímá blbečku, jen nemáme potřebu pořád nekde něco psát.
Reagovat
Krisboy
Už jsem měl napsané něco podobného, nakonec jsem to zase smazal. Řekl jsem si, že aspoň vynikne, že jestli někoho něco nezajímá, tak je to on :)
Reagovat
gigin
Tak promiň ;-)
Reagovat
Krisboy
V poho, aspoň se při neděli nebude cítít tak osaměle.
Reagovat
gigin
:-D
Reagovat
janek_da
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15078917_1083347865117208_1829601948360966491_n.jpg?oh=ebe5d11fa7c1ccb6449bf4a0ccc7f5a4&oe=589377E7
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist