Preview: Turnaj mistryň

21. 10. 2017, 01:00
Previews 14
Od 22. do 29. října se koná letošní ročník Turnaje mistryň, akce pro osm nejlepších tenistek sezony. Letošními aktérkami jsou světová jednička Simona Halepová, wimbledonská šampionka Garbiñe Muguruzaová, česká jednička Karolína Plíšková, Jelina Svitolinová, Venus Williamsová, Caroline Wozniacká, překvapivá vítězka French Open Jelena Ostapenková a Caroline Garciaová.

Již zítra startuje letošní ročník Turnaje mistryň. Singapur bude čtvrtým rokem po sobě hostit akci pro osm nejlepších tenistek sezony. Po včerejším losu je známo rozložení obou čtyřčlenných skupin.

Karolína Plíšková bude na Turnaji mistryň v Singapuru startovat podruhé v kariéře. Loni vyhrála jen jeden ze tří zápasů a skončila již ve skupině. Jedinou výhru zaznamenala proti Garbiñe Muguruzaové. Letos je jejím jasným cílem minimálně postup do semifinále.

Vítězka tří letošních turnajů WTA Plíšková, která v létě strávila osm týdnů na postu světové jedničky, se letos v rámci Bílé skupiny utká právě s Muguruzaovou, jež letos vyhrála Wimbledon a na tenisovém trůnu strávila polovinu času co Plíšková.

Českou jedničku dále čeká nejstarší účastnice Venus Williamsová, která se na akci pro osm nejlepších tenistek sezony vrací v roli šampionky z roku 2008 po dlouhých osmi letech. Sedmatřicetiletá Američanka se na Turnaji mistryň představí popáté a pokusí se do třetice postoupit ze skupiny. Při její premiéře v roce 1999 ani o tři roky později se ještě systém skupin nehrál.

Plíšková se potká i s nejmladší účastnicí letošního ročníku. Jako poslední byla do Bílé skupiny nalosována dvacetiletá Lotyška Jelena Ostapenková. Překvapivá vítězka letošního French Open si odbyde svou premiéru.

Rozlosování letošního Turnaje mistryň

Červenou skupinu povede světová jednička Simona Halepová, která bude o postup do semifinále soupeřit s Jelinou Svitolinovou, Caroline Wozniackou a Caroline Garciaovou.

Aktuální světová jednička Halepová nebude v Singapuru, kde se hraje od roku 2014, znovu chybět. Ze skupiny dokázala postoupit jen při své premiéře v roce 2014, kdy došla do finále.

Wozniacká bude na Turnaji mistryň startovat po třech letech a celkově popáté, podruhé v Singapuru. Dánka se v roce 2010 probojovala do finále a dvakrát skončila v semifinále.

Pro vítězku pěti letošních turnajů Svitolinovou a jedenáct zápasů neporaženou Garciaovou bude letošní ročník velkou premiérou. Náhradnicemi jsou Kristina Mladenovicová a Světlana Kuzněcovová.

Hráčky se nejprve utkají v rámci skupin systémem každá s každou a dvě nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězky skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále. Letošní dotace činí sedm milionů dolarů. Neporažená šampionka může získat přes dva miliony. Letošní Turnaj mistryň startuje již v neděli. O týden později je na programu finále.

Celkem pět hráček, které v Singapuru bojovaly loni, se letos do asijské metropole nekvalifikovalo. Světlana Kuzněcovová je sice náhradnicí, nicméně se s největší pravděpodobností do akce nedostane. Chybí také loňská šampionka Dominika Cibulková i finalistka Angelique Kerberová. Mezi osmičku nejlepších se nedostaly Agnieszka Radwaňská ani Madison Keysová.

• BNP PARIBAS WTA FINALS 2017 FAKTA •
• Shrnutí •
Loňské finále: Cibulková (7-SR) - Kerberová (1-Něm.) 6-3 6-4
Kategorie: WTA Finals
Místo konání: Singapur
Povrch: tv. povrch (hala)
Dotace: 7,000.000 dolarů
• Rozlosování skupin •
Červená skupina
Halepová (1-Rum.)
Svitolinová (4-Ukr.)
Wozniacká (6-Dán.)
Garciaová (8-Fr.)
Bilá skupina
Muguruzaová (2-Šp.)
Kar. Plíšková (3-ČR)
V. Williamsová (5-USA)
Ostapenková (7-Lot.)


Tipy redakce
1. semifinále: Svitolinová porazí V. Williamsovou
2. semifinále: Muguruzaová porazí Wozniackou
Finále: Muguruzaová porazí Svitolinovou

Simona Halepová vstoupila do letošní sezony trochu nešťastně. Rumunku očividně trápilo zranění kolene a na prvních čtyřech akcích letošního roku dokázala vyhrát jen tři zápasy. Do své obvyklé formy se dostala až na konci března v Miami, kde uhrála čtvrtfinále, v němž nestačila na pozdější vítězku Kontaovou.

Antukovou sezonu měla tradičně vynikající. Část sezony na nejpomalejším tenisovém povrchu zahájila semifinálovou účastí ve Stuttgartu, posléze v Madridu úspěšně obhájila loňský triumf, v Římě prohrála finále se Svitolinovou a na French Open sahala po premiérovém grandslamovém vavřínu, který jí však sebrala Ostapenková.

Také na trávě se šestadvacetileté rodačce z rumunské Constanty dařilo. V Eastbourne došla do čtvrtfinále a ve Wimbledonu rovněž postoupila mezi nejlepší osmičku. Znovu ji zastavila britská jednička Kontaová.

Na amerických betonech se Halepová týden od týdne zlepšovala. Ve Washingtonu uhrála čtvrtfinále, v Torontu semifinále a v Cincinnati finále. Na US Open měla smůlu na los. Do prvního kola schytala neoblíbenou Šarapovovou, s níž prohrála i sedmý vzájemný duel.

Po prvním zápase se loučila také ve Wuhanu, kde byla nad její síly Kasatkinová. V Pekingu se ale Rumunka opět rozjela. Poprvé dokázala porazit Šarapovovou, oplatila porážku Kasatkinové a Ostapenkové a skončila až ve finále na raketě Garciaové.

Halepová se letos už třikrát mohla stát světovou jedničkou. Od tenisového trůnu ji dělila jediná výhra na French Open, ve Wimbledonu a v Cincinnati. Uspěla však až na čtvrtý pokus, právě díky finálové účasti v Pekingu.

Turnaje mistryň se aktuální světová jednička zúčastní počtvrté v kariéře a čtvrtým rokem po sobě. Nejlépe dopadla hned při své premiéře v roce 2014, kdy prohrála až ve finále se Serenou Williamsovou. V dalších dvou letech skončila vždy ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid (vítězka);  Peking,  Cincinnati,  French Open,  Řím (finále); Toronto,  Stuttgart (semifinále)
Letošní bilance: 46-15
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (čtvrtfinále)
Letošní bilance v hale: 1-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (1. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 5-4 (kariérní 27-39)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 5-6
Nejlepší výsledek: finále (2014)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Wuhan (2. kolo), Peking (finále)

Soupeřky ve skupině
1. Svitolinová (H2H 3-2)
2. Wozniacká (H2H 2-3)
3. Garciaová (H2H 2-1)

Garbiñe Muguruzaová zahájila letošní sezonu v Brisbane postupem do semifinále, v němž po pěti gamech skrečovala Cornetové. Zdravotně se ale dala včas do pořádku a na Australian Open došla do čtvrtfinále, ve kterém ji vyřadila senzace letošního ročníku Vandewegheová.

Na Arabském poloostrově se Španělce absolutně nedařilo. V Dauhá vypadla ve druhém kole a hned první utkání v Dubaji po pěti odehraných hrách vzdala. Alespoň částečně si vše vynahradila ve Spojených státech, když uhrála čtvrtfinále v Indian Wells a osmifinále v Miami.

Ani na antuce nepředváděla svůj nejlepší tenis. Také ve Stuttgartu a v Madridu se loučila po prvním zápase, až v Římě se dočkala postupem do semifinále kvalitního výsledku. Znovu ale odehrála jen pět gamů a poté Svitolinové vzdala. Na French Open Muguruzaovou v osmifinále vyřadila rozjetá Mladenovicová a znemožnila jí obhájit loňský triumf.

Druhá polovina letošní sezony je s tou první nesrovnatelná. Muguruzaová do nejkratší části tenisového roku vstoupila semifinálovou účastí v Birminghamu, v Eastbourne naopak hned v prvním duelu utrpěla debakl od Strýcové. Na Wimbledon ovšem načasovala formu fantasticky. V sedmi zápasech ztratila jediný set a získala svůj druhý grandslamový vavřín, když ve finále dorazila kanárem pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou.

Ve skvělé formě pokračovala i na amerických betonech. Ve Stanfordu prohrála semifinále s pozdější vítězkou Keysovou, v Torontu čtvrtfinále s pozdější šampionkou Svitolinovou a v Cincinnati slavila zisk páté kariérní trofeje. Ve finále s Halepovou ztratila pouhý jeden game.

Na US Open v roli jedné z největších favoritek vypadla v osmifinále s Kvitovou. Přesto se po skončení závěrečného grandslamového turnaje sezony stala na čtyři týdny světovou jedničkou.

Následoval však pokles formy. V semifinále v Tokiu utrpěla debakl od obhájkyně titulu Wozniacké, ve wuhanském čtvrtfinále neudržela vedení proti Ostapenkové a utkání prvního kola v Pekingu kvůli viróze skrečovala.

Akce pro osm nejlepších tenistek se zúčastní potřetí a třetím rokem po sobě nebude mezi elitou chybět. Ze skupiny dokázala postoupit jen při své premiéře před dvěma lety, kdy skončila v semifinále. Loni se s asijskou metropolí loučila už ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati, Wimbledon (vítězka);  Tokio,  Stanford,  Birmingham, Řím,  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 46-19
Největší úspěchy v hale: letos bude hrát v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 0-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (vítězka), US Open (osmifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 7-5 (kariérní 26-26)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 4-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2015)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (semifinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (1. kolo)

Soupeřky ve skupině
1. Plíšková (H2H 2-6)
2. Williamsová (H2H 2-3)
3. Ostapenková (H2H 2-1)

Karolína Plíšková měla fantastický vstup do letošní sezony, kterou zahájila triumfem v Brisbane, poprvé si zahrála čtvrtfinále Australian Open a zisk dalšího titulu slavila v polovině února v Dauhá. I vinou náročného programu skončila na následující akci v Dubaji hned po prvním zápase.

Rodačce z Loun se povedly také americké turnaje v Indian Wells a Miami. Na obou prestižních podnicích série WTA Premier Mandatory došla do semifinále.

Na antuce se naopak pětadvacetileté Češce zpočátku vůbec nedařilo. Na prvních třech akcích vyhrála dohromady jen dva zápasy. Zlom přišel až v Římě, kde postoupila do čtvrtfinále, v němž nestačila na pozdější vítězku Svitolinovou. Ve výborné formě se předvedla na French Open. Na antukovém grandslamu skončila v semifinále, když prohrála třísetovou bitvu s Halepovou.

Generálka na Wimbledon byla doslova perfektní. Plíšková v Eastbourne po roce znovu postoupila do finále a tentokrát slavila titul. Ve Wimbledonu ale v roli jedné z největších aspirantek na triumf selhala a loučila se již ve druhém kole. Přesto se po skončení nejslavnějšího turnaje světa jako první Češka v historii stala světovou jedničkou.

Americké betony nebyly v podání Plíškové vůbec špatné. V Torontu prohrála čtvrtfinálovou bitvu s Wozniackou a v Cincinnati v semifinále nestačila na Muguruzaovou. Na US Open ji ve čtvrtfinále vyřadila domácí Vandewegheová. Plíšková tak neobhájila loňské finále a po osmi týdnech přišla o post světové jedničky.

Asijská pouť se Plíškové podobně jako loni nepovedla. V Tokiu i ve Wuhanu ztroskotala na čtvrtfinálových soupeřkách a na velké akci v Pekingu ji již v osmifinále překvapivě přehrála Cirsteaová.

Na Turnaji mistryň si česká jednička odbyla svou premiéru loni. Své první vystoupení v Singapuru zahájila vítězně, ovšem následující dva souboje prohrála a skončila ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Eastbourne,  Dauhá,  Brisbane (vítězka);  Cincinnati,  French Open,  Miami,  Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance: 51-16
Největší úspěchy v hale: letos bude hrát v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 0-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)
Letošní bilance vs Top 10: 6-4 (kariérní 18-27)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (čtvrtfinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (osmifinále)

Soupeřky ve skupině
1. Muguruzaová (H2H 6-2)
2. Williamsová (H2H 1-1)
3. Ostapenková (H2H 2-0)

Jelina Svitolinová si jako první zastávku letošní sezony zvolila Brisbane a uhrála semifinále. Na Australian Open prohrála ve třetím kole a životní etapu své kariéry odstartovala triumfem na halové akci WTA v Tchaj-peji. Další cennou trofej si odvážela z Dubaje.

Poté se třiadvacetileté Ukrajince na chvíli přestalo dařit. V Kuala Lumpuru po výhře v prvním kole nenastoupila k dalšímu utkání, v Indian Wells skončila v osmifinále a v Miami hned po prvním zápase.

Antukovou sezonu může světová čtyřka hodnotit rozhodně pozitivně. Antukové jaro zahájila ziskem titulu v Istanbulu, další přidala v Římě a na French Open jí jen těsně uniklo premiérové grandslamové semifinále, když neudržela obrovské vedení proti Halepové. Jediné velké zaváhání na oranžové drti zaznamenala porážkou v prvním kole v Madridu.

Na svém nejhorším povrchu trávě to nebylo od Ukrajinky až tak špatné. Do dějiště Wimbledonu přijela s bilancí jedné výhry a jedné porážky a v All England Clubu nakonec překvapivě došla až do osmifinále, v němž potrápila Ostapenkovou.

Že Svitolinové více sedí tvrdý povrch, potvrdila hned na prvním podniku po Wimbledonu v Torontu, kde slavila již pátý letošní titul a třetí z akcí WTA Premier 5. V Cincinnati ale prohrála už v osmifinále a stejného výsledku se dočkala také na US Open po prohře s pozdější finalistkou Keysovou.

Kvůli náročnému programu si vzala měsíční volno a na kurty se vrátila na začátku října v Pekingu. V hlavním městě prohrála třísetovou maratonskou bitvu s pozdější šampionkou Garciaovou, přičemž proti rozjeté Francouzce měla mečbol.

Kvůli zranění se před utkáním druhého kola v Hongkongu raději z turnaje odhlásila, aby byla stoprocentně připravená na svou premiéru na Turnaji mistryň.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Toronto,  Řím,  Istanbul,  Dubaj, Tchaj-pej (vítězka);  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 52-12
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (vítězka)
Letošní bilance v hale: 5-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (osmifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 10-3 (kariérní 19-28)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Peking (čtvrtfinále), Hongkong (2. kolo)

Soupeřky ve skupině
1. Halepová (H2H 2-3)
2. Wozniacká (H2H 3-0)
3. Garciaová (H2H 1-1)

Venus Williamsová se jako první vydala do Aucklandu, ale kvůli zdravotním potížím nemohla navázat na výhru z prvního kola. Na Australian Open se ale předvedla ve fantastické formě a v Melbourne po dlouhých čtrnácti letech postoupila do finále, které prohrála se sestrou Serenou.

Náročný přesun do Petrohradu absolutně nezvládla a v prvním kole uhrála jen čtyři gamy s pozdější šampionkou Mladenovicovou. Na velkých domácích turnajích ovšem opět zazářila, když v Indian Wells uhrála čtvrtfinále, v němž byla nad její síly pozdější překvapivá vítězka Vesninová, a v Miami semifinále, ve kterém ji rovněž vyřadila pozdější šampionka - Kontaová.

Na větších antukových akcích se legendární Američanka i nadále prezentovala solidní formou. V Charlestonu sice vypadla hned po prvním zápase, nicméně v Římě došla do čtvrtfinále a na pařížském grandslamu do osmifinále.

Generálku na Wimbledon se rozhodla neabslolvovat. Přesto v All England Clubu přidala další grandslamové finále, v němž nestačila na ve vynikající formě hrající Muguruzaovou, a šestou wimbledonskou trofej tak nezískala.

Před domácím US Open se představila v Torontu a Cincinnati. V kanadské metropoli v osmifinále utrpěla debakl od pozdější vítězky Svitolinové, v Cincinnati byla ve druhém kole nad její síly Bartyová. Na US Open však sedmatřicetiletá Američanka protáhla letošní skvělou grandslamovou šňůru postupem do semifinále a po více než šesti letech se vrátila do Top 5.

Williamsová se v Asii dostavila na jediný turnaj. Velké podniky ve Wuhanu a Pekingu vynechala a zahrála si jen menší akci v Hongkongu, kde vypadla ve druhém kole s Naomi Ósakaovou.

Na Turnaji mistryň bude startovat po dlouhých osmi letech. Svou premiéru si odbyla před neuvěřitelnými osmnácti lety. Ani při jedné ze svých čtyř účastí na závěrečné akci sezony neskončila ve skupině. Do semifinále se probojovala v letech 1999 a 2002 (ještě se nehrál systém skupin), v roce 2008 získala trofej pro vítězku a o rok později hrála finále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Australian Open (finále);  US Open,  Miami (semifinále)
Letošní bilance: 35-12
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 0-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 4-3 (kariérní 128-94)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 11-5
Nejlepší výsledek: vítězka (2008)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Hongkong (2. kolo)

Soupeřky ve skupině
1. Muguruzaová (H2H 3-2)
2. Plíšková (H2H 1-1)
3. Ostapenková (H2H 1-0)

Caroline Wozniacká neměla špatný start. V Austrálii vyhrála na všech třech turnajích dva zápasy, což znamenalo čtvrtfinálovou účast v Aucklandu a Sydney a postup do třetího kola Australian Open.

Mnohem lepších výsledků ale dosáhla na Arabském poloostrově. V Dauhá prohrála až ve finále s Karolínou Plíškovou a v Dubaji rovněž ve finále, tentokrát se Svitolinovou. V Indian Wells vypadla ve čtvrtfinále a v Miami přidala další finálovou účast, tehdy byla nad její síly Kontaová.

Na antuce se naopak bývalé světové jedničce příliš nedařilo. Na přípravných turnajích dosáhla nejlepšího výsledku postupem do čtvrtfinále v Charlestonu. Z Prahy a Madridu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky a ve Štrasburku skrečovala utkání prvního kola. Na French Open však uspěla, když po sedmi letech postoupila až do čtvrtfinále.

Generálka na Wimbledon Dánce vyšla náramně. V Eastbourne se probojovala do finále. Znovu ovšem neuspěla a opět ji připravila porážku česká jednička Karolína Plíšková. V All England Clubu prohrála v osmifinále s Vandewegheovou.

Po skončení nejkratší etapy sezony se ještě vrátila na antuku. V Bastadu hrála celkově již páté letošní finále a už potřetí nezvládla souboj o titul s Češkou, tentokrát se Siniakovou.

Nenechala se však rozhodit a sezonu amerických betonů zahájila postupem do finále v Torontu. Ani šestý pokus ale v zisk trofeje neproměnila, letos podruhé ji ve finále porazila Svitolinová. Ve čtvrtfinále v Cincinnati si připsala další prohru s Plíškovou a na US Open ve druhém kole nestačila na rozjetou Makarovovou.

Kýženého titulu se přece jen dočkala, a to na oblíbené akci v Tokiu, kde triumfovala také v roce 2010 a loni. Ve Wuhanu se překvapivě loučila hned po duelu s Řekyní Sakkariovou. V osmifinále pekingského turnaje jí vystavila stopku Kvitová. V Hongkongu začala v roli obhájkyně titulu drtivým vítězstvím nad Bouchardovou, ale poté z turnaje kvůli problémům s rukou odstoupila.

Do Singapuru se Wozniacká vrací poprvé od roku 2014, kdy se Turnaj mistryň v asijské metropoli konal poprvé. Celkově se akce pro osm nejlepších tenistek sezony zúčastní popáté. Před sedmi lety hrála finále, dvakrát vypadla v semifinále a v roce 2011 skončila již ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio Premier (vítězka);  Toronto,  Bastad,  Eastbourne,  Miami,  Dubaj,  Dauhá (finále)
Letošní bilance: 56-20
Největší úspěchy v hale: letos bude hrát v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 0-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 10-5 (kariérní 53-65)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 9-7
Nejlepší výsledek: finále (2010)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Tokio Premier (vítězka), Wuhan (2. kolo), Peking (osmifinále), Hongkong (2. kolo)

Soupeřky ve skupině
1. Halepová (H2H 3-2)
2. Svitolinová (H2H 0-3)
3. Garciaová (H2H 2-0)

Jelena Ostapenková zahájila letošní sezonu v Aucklandu, kde skrečovala semifinále. Už na Australian Open o sobě dala pořádně vědět, když prohrála bitvu třetího kola s Karolínou Plíškovou až poměrem 8-10 v rozhodující sadě.

Na dalších turnajích se ale talentované Lotyšce vůbec nedařilo. V Petrohradu, Dubaji a Miami nezvládla úvodní zápas, v Indian Wells si připsala jedinou výhru a nejlepšího výsledku dosáhla v Acapulku postupem do čtvrtfinále.

Na antuce však přišel kariérní zlom. Už v Charlestonu si Ostapenková zahrála finále, ve Stuttgartu zvládla kvalifikaci, ale v prvním kole těsně podlehla Vandewegheové, v Praze přidala další semifinále, v Římě ve druhém kole potrápila Muguruzaovou a poté naprosto senzačně a jako první nenasazená hráčka v open éře ovládla French Open, kde dva dny po svých dvacátých narozeninách slavila premiérový grandslamový titul.

Ve výborné formě pokračovala na trávě. V Eastbourne sice vypadla v osmifinále po velké bitvě s Kontaovou, nicméně ve Wimbledonu došla až do čtvrtfinále, ve kterém sehrála vyrovnanou partii se zkušenou Venus Williamsovou.

Americké betony se jí naopak moc nepovedly. V Torontu i Cincinnati se loučila po prvním kole a na US Open skončila v kole třetím. Přesto se po skončení závěrečného grandslamu sezony poprvé objevila v Top 10 žebříčku WTA.

Jako kdyby Ostapenkovou další kariérní milník povzbudil. V Soulu vybojovala svůj druhý kariérní triumf na okruhu WTA, na nějž navázala semifinálovou účastí ve Wuhanu i Pekingu.

Na Turnaji mistryň bude dvacetiletá Lotyška startovat poprvé v kariéře.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Soul,  French Open (vítězka);  Charleston (finále);  Peking,  Wuhan,  Praha,  Auckland (semifinále)
Letošní bilance: 49-19
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (1. kolo)
Letošní bilance v hale: 0-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (vítězka), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-5 (kariérní 5-7)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Soul (vítězka), Wuhan (semifinále), Peking (semifinále)

Soupeřky ve skupině
1. Muguruzaová (H2H 1-2)
2. Plíšková (H2H 0-2)
3. Williamsová (H2H 0-1)


Caroline Garciaová teprve podruhé v kariéře odstartovala tenisový rok až na Australian Open. V Melbourne letos skončila ve třetím kole na raketě Strýcové a dlouho se nemohla dostat do formy. Na dalších čtyřech turnajích vyhrála jen tři zápasy.

Dvou výher v řadě se dočkala až v Indian Wells. V Miami ale nepotvrdila nasazení a loučila se po prvním duelu. První výraznější výsledek letošní sezony přišel až v Monterrey. Francouzka v mexické metropoli letos poprvé postoupila do semifinále.

Na antuce se však vrátila ke scénáři předchozích výkonů. V Madridu prohrála v prvním kole a v Římě výsledek ze Španělska jen o stupínek vylepšila. Na domácí antuce už to bylo o něčem jiném. Na poslední přípravné akci před startem domácího grandslamu ve Štrasburku došla do semifinále a na pařížské antuce postoupila do svého premiérového grandslamového čtvrtfinále, v němž ji zastavila česká jednička Karolína Plíšková.

Právě výsledek na domácím grandslamu Garciaovou pořádně povzbudil. Další semifinále přidala na trávě na Mallorce a v solidní formě se ukázala také ve Wimbledonu, kde skončila v osmifinále.

Po Wimbledonu ji na antuce zastavily dvě české hráčky. Ve druhém kole v Gstaadu senzačně Martincová a v bastadském semifinále pozdější vítězka Siniaková.

Na amerických betonech se Francouzce nejvíce zadařilo hned na úvod, když v Torontu postoupila do čtvrtfinále. V Cincinnati naopak prohrála v prvním kole a její pouť na US Open ve třetím kole ukončila Kvitová.

V Asii zažila Garciaová kariérní zlom a jednoznačně nejlepší okamžiky své kariéry. V Tokiu sice uhrála "jen" čtvrtfinále, nicméně poté získala svůj nejcennější titul ve Wuhanu, o týden později ještě cennější v Pekingu a poprvé v kariéře pronikla do Top 10.

Svou premiéru na Turnaji mistryň si zajistila na poslední chvíli, když díky triumfům v Asii z posledního osmého postupového místa sesadila Britku Kontaovou. Další aktérky se pokusí ukončit její sérii 11 vyhraných zápasů v řadě.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Peking,  Wuhan (vítězka);  Bastad,  Mallorca,  Štrasburk,  Monterrey (semifinále)
Letošní bilance: 46-20
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 1-1
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-6 (kariérní 11-27)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: premiéra
Nejlepší výsledek: -
Loňský výsledek: -
Generálka: Tokio Premier (čtvrtfinále), Wuhan (vítězka), Peking (vítězka)

Soupeřky ve skupině
1. Halepová (H2H 1-2)
2. Svitolinová (H2H 1-1)
3. Wozniacká (H2H 0-2)

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Každá z účastnic má letos svůj příběh.
Osobně bych byl rád za finále Simona x Karolína/Garbi, aby si vítězka zajistila no.1 titulem.
Těším se na herecké etudy Penko, ale hlavně ať jí píšou čáry.
Věřím, že Venus si turnaj užije jako dáma.
Caro W. se nesmí bát, pak není nic nemožné.
Vyhrát tři turnaje v řadě, to by byla pohádka pro Caroline G.
Elina posbírala letos nejvíc titulů.
Těším se!
Reagovat
sprchon
Trošku předbíháš, ne? :)

Kája titul neobhájí.
Jinak je tam Garbine, Simona, Belinda, Elina, Elena, Nasťa, Madison. Nejvíc věřím Belindě a Nastě, mohly by obstarat finále. :)
Reagovat
blixa
Ty si oprášil svojí křišťálovou kouli ? :D Ale možná má triatlet pravdu, jednou se tu zmiňoval o nějaké větší investici v Delfách ;-) :D
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Prostě pán v důchodovém věku (podle nicku Franky) :-D
Reagovat
tommr
na letošním TM se bude bojovat nejen o titul, ale i o post světový jedničky. Šanci zakončit sezónu jako světová jednička mají s výjimkou Garciaový všechny zúčastněné tenistky ...
Největší šanci má Halepová, která si k udržení postu jedničky může za určitých okolností dovolit prohrát všechny 3 zápasy ve skupině ...
Velkou šanci má i Muguruzaová, který by za určitých okolností mohla k postu jedničky stačit i jedna výhra ve skupině ...
Karolína Plíšková by se jedničkou mohla stát jen v případě, že dojde minimálně do finále a ve skupině vyhraje aspoň dva zápasy ...
Svitolina je na tom podobně jako Karolína jen s tím rozdílem, že by ve skupině musela vyhrát všechny 3 zápasy ...
Venus Williamsová a Wozniacká by se mohly stát jedničkou jen pokud TM vyhrají bez porážky a ani to jim nemusí stačit ...
Šance Ostapenkový je jen čistě teoretická. Musela by TM vyhrát bez porážky a zároven by Halepová a Muguruzaová musely z turnaje předčasně odstoupit ...
Garcia nemá ani teoretickou šanci ...
Reagovat
EllNino
Skupiny v podstatě netipovatelné ... Karolína má dobrou skupinu, 3 úteočně laděné hráčky, žádné obranně laděné holky, ty jsou v té druhé skupině ... bude to řežba :) ...

Kája vyhraje skupinu ...
Reagovat
tommr
kdyby se Karolíně povedlo postoupit ze skupiny tak by to byl velkej úspěch. Moc jí ale nevěřím ...
Reagovat
Fandina
Výborně a super, je vidět, podle ankety, že Káje se tu věří. Pojď!!!
Reagovat
slacker
zato redakce ji v tipech ignoruje a nevim proc si vybrala Muguruzu
Reagovat
sprchon
Tip každýho člověka je totiž subjektivní. Co člověk (a je jedno, jestli z redakce), to názor. Nejde o ničí ignoraci. Já to vidím naprosto otevřeně, žádnej tip dávat nebudu. Ale Kája má dle statistik přijatelný soupeřky ve skupině.
Reagovat
Fandina
Mugu je i podle sázkovek největší favoritkou, takže redakce není sama, kdo ji favorizuje.
Reagovat
Padme
tedy v Basileji nastoupí... https://twitter.com/rogerfederer/status/921429931753639936
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkná práce.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist