Preview: Turnaj mistryň

19. 10. 2018, 22:10
Previews 17
Již v neděli startuje letošní ročník Turnaje mistryň, akce pro osm nejlepších hráček letošní sezony. České barvy budou na závěrečném vrcholu sezony hájit Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou. Dalšími účastnicemi jsou loňská šampionka Caroline Wozniacká, Angelique Kerberová, Naomi Ósakaová, Sloane Stephensová, Jelina Svitolinová a Kiki Bertensová.

Již v neděli startuje letošní ročník Turnaje mistryň. V Singapuru bude o prestižní trofej bojovat osm nejlepších hráček letošní sezony. Český tenis bude mít zastoupení v Petře Kvitové a Karolíně Plíškové, titul bude obhajovat Caroline Wozniacká a dále se představí Angelique Kerberová, Naomi Ósakaová, Sloane Stephensová, Elina Svitolinová a díky odhlášení světové jedničky Simony Halepové ještě Kiki Bertensová.

Obě české zástupkyně  Kvitová a Plíšková byly nalosovány do Bílé skupiny letošního Turnaje mistryň. Kromě vzájemného souboje se české tenistky o semifinále utkají s obhájkyní titulu a vítězkou letošního Australian Open Wozniackou a Svitolinovou.

V Červené skupině budou o semifinále bojovat letošní wimbledonská královna  Kerberová, překvapivá vítězka US Open Ósakaová, Stephensová a Bertensová.

Jasnou favoritku bychom hledali jen těžko. Ani jedna z aktérek totiž velkou stabilní formou momentálně neoplývá. Nejúspěšnější byla v posledních týdnech Wozniacká, která triumfovala v Pekingu.

V Singapuru letos budou kromě Halepové chybět loňská finalistka Venus Williamsová, semifinalistka Caroline Garciaová, Garbiñe Muguruzaová a Jelena Ostapenková.

Hráčky se nejprve utkají v rámci skupin systémem každá s každou a dvě nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězky skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále, které je na programu v neděli 28. října.

Celková dotace činí 7 milionů dolarů (téměř 160 milionů korun). Neporažená finalistka si přijde na necelých 2,4 milionu dolarů (přes 54 milionů korun) a 1 500 bodů do žebříčku WTA.

Los deblového turnaje, v němž se představí celkem pět českých tenistek, proběhne v úterý 23. října ve 12:00 našeho času.

BNP PARIBAS WTA FINALS SINGAPORE 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Wozniacká (Dán.) - V. Williamsová (USA) 6-4 6-4
Účastnice: Kerberová (2. v race), Wozniacká (3.), Ósakaová (4.), Kvitová (5.), Stephensová (6.), Svitolinová (7.), Kar. Plíšková (8.), Bertensová (9.)
Kategorie: WTA Finals
Místo konání: Singapur
Povrch: tvrdý / hala
Dotace: 7,000.000 dolarů
• Rozlosování do skupin •
Červená skupina
Kerberová (1-Něm.)
Ósakaová (3-Jap.)
Stephensová (5-USA)
Bertensová (8-Niz.)
Bílá skupina
Wozniacká (2-Dán.)
Kvitová (4-ČR)
Svitolinová (6-Ukr.)
Kar. Plíšková (7-ČR)


Vizitky

Angelique Kerberová po loňské mizerné sezoně prožívá znovuzrození. Hned zkraje roku v Sydney ukončila více než roční čekání na titul a na Australian Open došla do semifinále. Také na dalších turnajích nechyběla v závěrečných kolech. Před Wimbledonem měla výbornou generálku v Eastbourne, kde prohrála až v semifinále s Wozniackou. Na nejslavnějším turnaji světa ztratila v sedmi zápasech jediný set a získala třetí, premiérovou wimbledonskou, grandslamovou trofej.

Nejlepší výsledky: Wimbledon, Sydney (vítězka);  Eastbourne,  Dubaj,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 45-17
Bilance v hale: 0-0
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (vítězka), US Open (3. kolo)
Bilance proti hráčkám Top 10: 5-8 (kariérní 36-57)

Od triumfu ve Wimbledonu se Kerberové vůbec nedaří. Na betonech startovala na pěti turnajích a jen dvakrát dokázala vyhrát dva zápasy v řadě. Jejím maximem z posledních dvou měsíců je třetí kolo US Open a osmifinále v Pekingu, kde ji "kanárem" dorazila domácí Shuai Zhang.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Wuhan (osmifinále), Peking (osmifinále)

Na Turnaji mistryň bude startovat popáté. Skupinovou fází dokázala projít jen při své poslední účasti v roce 2016, kdy prohrála ve finále se Slovenkou Cibulkovou.

Kariérní bilance: 6-8
Nejlepší výsledek: finále (2016)
Loňský výsledek: nehrála

Soupeřky ve skupině
1. Ósakaová (H2H 3-1)
2. Stephensová (H2H 1-4)
3. Bertensová (H2H 2-1)

 

Caroline Wozniacká na začátku letošní sezony zářila. V Aucklandu si zahrála finále a na Australian Open vybojovala svůj premiérový grandslamový vavřín. Na další finálovou účast ale čekala až do června. Na trávě v Eastbourne ve finále zdolala Bělorusku Sabalenkovou a získala druhý letošní titul. Poté se však Dánce opět přestalo dařit.

Nejlepší výsledky: Peking, Eastbourne,  Australian Open (vítězka);  Auckland (finále);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (čtvrtfinále)
Bilance: 40-15
Bilance v hale: 1-2
Grandslamy: Australian Open (vítězka), French Open (osmifinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (2. kolo)
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-0 (kariérní 59-66)

Wozniacká od červnového triumfu v Eastbourne vyhrála na dalších šesti turnajích pouhé tři zápasy a ani na jedné akci nedokázala spojit dvě výhry dohromady. Nepovedenou sérii zlomila až v Pekingu, kde v šesti zápasech neztratila jediný set a čínský prestižní podnik podruhé v kariéře ovládla.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: Tokio (2. kolo), Wuhan (osmifinále), Peking (vítězka)

Wozniacká se závěrečného vrcholu sezony zúčastní pošesté a pouze jednou skončila ve skupině (2011). Finále si poprvé zahrála v roce 2010, ale uspěla v něm až loni, kdy porazila Venus Williamsovou.

Kariérní bilance: 13-8
Nejlepší výsledek: vítězka (2017)
Loňský výsledek: vítězka

Soupeřky ve skupině
1. Kvitová (H2H 5-8)
2. Svitolinová (H2H 1-3)
3. Kar. Plíšková (H2H 6-3)

 

Naomi Ósakaová se do výborné formy rozehrála na Australian Open, kde se poprvé dostala do osmifinále grandslamu. Zlom pro jednadvacetiletou Japonku přišel v Indian Wells. V Kalifornii ztratila v sedmi zápasech jediný set a získala svůj premiérový titul. Do závěrečných kol se poté probojovala až o tři měsíce později v Nottinghamu, když v semifinále podlehla Bartyové.

Nejlepší výsledky: US Open,  Indian Wells (vítězka);  Tokio (finále);  Peking,  Nottingham (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Tokio (finále)
Bilance: 43-18
Bilance v hale: 3-1
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (vítězka)
Bilance proti hráčkám Top 10: 3-6 (kariérní 5-15)

Ósakaové se vůbec nepovedla generálka na US Open, ale ve Flushing Meadows předvedla parádní jízdu. V sedmi zápasech ztratila stejně jako v Indian Wells jediný set, ve finále zdolala Serenu Williamsovou a oslavila zisk svého premiérového grandslamového vavřínu. Ve skvělé formě pokračovala, když v domácí hale v Tokiu prohrála až ve finále a v Pekingu došla do semifinále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Tokio (finále), Peking (semifinále)

Na Turnaj mistryň se kvalifikovala poprvé v kariéře.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2018)
Loňský výsledek: nehrála

Soupeřky ve skupině
1. Kerberová (H2H 1-3)
2. Stephensová (H2H 0-1)
3. Bertensová (H2H 1-0)

 

Petra Kvitová letos ovládla nejvíce turnajů ze všech hráček. Přemožitelku nenašla v Petrohradu, Dauhá, Praze, Madridu a Birminghamu. Na grandslamech však vyhrála dohromady jen čtyři zápasy, když došla do třetího kola na French Open a US Open. Za zmínku stojí ještě semifinálová účast v Cincinnati, jediný turnaj, který Kvitová po postupu mezi nejlepší kvarteto nevyhrála.

Nejlepší výsledky: Birmingham,  Madrid,  Praha,  Dauhá,  Petrohrad (vítězka)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (vítězka)
Bilance: 47-14
Bilance v hale: 5-0
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (3. kolo)
Bilance proti hráčkám Top 10: 7-1 (kariérní 52-47)

V posledních týdnech neměla Kvitová vůbec formu. Ve Wuhanu po výhře nad Kruničovou podlehla Pavljučenkovové a v Pekingu schytala hned v úvodním zápase výprask od Gavrilovové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Generálka: Wuhan (osmifinále), Peking (1. kolo)

Turnaj mistryň hned při své premiéře v roce 2011 (v Istanbulu) ovládla. Ze skupiny dokázala postoupit ještě v roce 2013 (semifinále) a při své poslední účasti v roce 2015, kdy v Singapuru ve finále nestačila na Radwaňskou. Závěrečného vrcholu sezony se zúčastní pošesté.

Kariérní bilance: 10-8
Nejlepší výsledek: vítězka (2011)
Loňský výsledek: nehrála

Soupeřky ve skupině
1. Wozniacká (H2H 8-5)
2. Svitolinová (H2H 7-1)
3. Kar. Plíšková (H2H 3-0)

 

Sloane Stephensová po loňském senzačním triumfu na US Open prohrála osmkrát v řadě a černou sérii přerušila až v březnu v Acapulku. Od té chvíle začala znovu patřit mezi nejlepší tenistky světa, což potvrdila triumfem v Miami. Finále si zahrála také na French Open a v Montréalu, pokaždé byla nad její síly Halepová. Na US Open skončila ve čtvrtfinále a loňský titul neobhájila.

Nejlepší výsledky: Miami (vítězka);  Montréal,  French Open (finále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (2. kolo)
Bilance: 33-18
Bilance v hale: 0-2
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (1. kolo), US Open (čtvrtfinále)
Bilance proti hráčkám Top 10: 4-4 (kariérní 13-32)

Stephensová měla na posledních turnajích smůlu na soupeřky. V Tokiu v prvním kole podlehla rozjeté Vekičové, ve Wuhanu pozdější finalistce Kontaveitové a v Pekingu v osmifinále Cibulkové. V Moskvě se překvapivě loučila hned na úvod. O její vyřazení se postarala Jabeurová, jež v ruském městě prožívá životní turnaj.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Generálka: Tokio (1. kolo), Wuhan (1. kolo), Peking (osmifinále), Moskva (2. kolo)

Na Turnaj mistryň se pětadvacetiletá Američanka kvalifikovala poprvé.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2018)
Loňský výsledek: nehrála

Soupeřky ve skupině
1. Kerberová (H2H 4-1)
2. Ósakaová (H2H 1-0)
3. Bertensová (H2H 1-0)

 

Elina Svitolinová hned zkraje roku triumfovala v Brisbane, poprvé si zahrála čtvrtfinále Australian Open a úspěšně obhájila titul v Dubaji. Loňský triumf dokázala čtyřiadvacetiletá Ukrajinka obhájit také na antuce v Římě, ovšem na další finálovou účast stále čeká. Nejblíže k ní měla v srpnu v Montréalu, kde v pozici obhájkyně titulu došla do semifinále.

Nejlepší výsledky: Řím,  Dubaj,  Brisbane (vítězka);  Montréal (semifinále)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 39-15
Bilance v hale: 0-0
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)
Bilance proti hráčkám Top 10: 4-3 (kariérní 24-33)

Na posledních akcích se Svitolinové příliš nedařilo a dvakrát měla smůlu na soupeřku. Ve Wuhanu prohrála ve třech setech s pozdější šampionkou Sabalenkovou, v Pekingu v úvodním kole neudržela jednoznačné vedení proti Kruničové a v Hongkongu ve čtvrtfinále nenašla recept na rozjetou Qiang Wang.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Generálka: Wuhan (2. kolo), Peking (1. kolo), Hongkong (čtvrtfinále)

Premiéru na Turnaji mistryň si odbyla loni, kdy schytala výprask od Wozniacké, prohrála bitvu s Garciaovou a ani vítězství nad Halepovou jí na postup ze skupiny nestačilo.

Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2017 - 2018)
Loňský výsledek: skupina

Soupeřky ve skupině
1. Wozniacká (H2H 3-1)
2. Kvitová (H2H 1-7)
3. Kar. Plíšková (H2H 2-5)

 

Karolína Plíšková v úvodu letošního roku pravidelně postupovala do závěrečných kol, ale premiérového letošního titulu se dočkala až na konci dubna na halové antukové akci ve Stuttgartu. Ve výborné formě pokračovala v Madridu, kde prohrála až v semifinále s krajankou Kvitovou. Poté se Plíškové dařilo spíše jen na grandslamech. Ve Wimbledonu uhrála osmifinále a na US Open čtvrtfinále.

Nejlepší výsledky: Tokio,  Stuttgart (vítězka);  Tianjin (finále);  Madrid,  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Tokio (vítězka)
Bilance: 47-21
Bilance v hale: 4-1
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (čtvrtfinále)
Bilance proti hráčkám Top 10: 4-4 (kariérní 24-33)

Po čtvrtfinálové účasti na US Open se Plíšková vydala do tokijské haly, ve finále zastavila neporazitelnost Ósakaové a získala druhý letošní titul. Ve Wuhanu naopak vypadla hned po úvodním zápase a v Pekingu v osmifinále, pokaždé byla nad její síly Qiang Wang. Chuť si částečně spravila postupem do finále v Tianjinu, v němž prohrála s Garciaovou. V Moskvě překvapivě uhrála jen tři gamy s domácí kvalifikantkou Zvonarevovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Tokio (vítězka), Wuhan (2. kolo), Peking (osmifinále), Tianjin (finále), Moskva (2. kolo)

Turnaje mistryň se zúčastní třetím rokem po sobě. Při své premiéře před dvěma lety skončila už ve skupině, loni padla v semifinále s pozdější šampionkou Wozniackou.

Kariérní bilance: 3-4
Nejlepší výsledek: semifinále (2017)
Loňský výsledek: semifinále

Soupeřky ve skupině
1. Wozniacká (H2H 3-6)
2. Kvitová (H2H 0-3)
3. Svitolinová (H2H 5-2)

 

Kiki Bertensová neměla dobrý vstup do letošní sezony, ale s příchodem oblíbené antuky se rozjela. Hned na první akci v Charlestonu přebírala trofej pro vítězku a v Madridu ve finále prohrála bitvu s Kvitovou. Nizozemce se poté začalo konečně dařit i na dalších površích. Na trávě ve Wimbledonu a betonech v Montréalu postoupila do čtvrtfinále a ve finále v Cincinnati odvrátila mečbol Halepové a získala svůj nejcennější titul.

Nejlepší výsledky: Soul,  Cincinnati, Charleston (vítězka);  Madrid (finále)
Největší úspěchy v hale: Moskva,  Linec (2. kolo)
Bilance: 44-21
Bilance v hale: 1-3
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (3. kolo)
Bilance proti hráčkám Top 10: 10-5 (kariérní 13-18)

Po vypadnutí ve třetím kole US Open nenašla Bertensová přemožitelku v Soulu a slavila třetí letošní triumf. Na dalších turnajích ovšem formu ztratila. Ve Wuhanu skončila ve druhém kole, v Pekingu v osmifinále, v Linci už ve druhém kole, a v Moskvě dokonce prohrála úvodní zápas se Sasnovičovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Soul (vítězka), Wuhan (2. kolo), Peking (osmifinále), Linec (2. kolo), Moskva (2. kolo)

Bertensová se ve dvouhře na Turnaj mistryň premiérově dostala díky odhlášení světové jedničky Halepové.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2018)
Loňský výsledek: nehrála

Soupeřky ve skupině
1. Kerberová (H2H 1-2)
2. Ósakaová (H2H 0-1)
3. Stephensová (H2H 0-1)


Tipy redakce
1. semifinále: Ósakaová porazí Kvitovou
2. semifinále: Wozniacká porazí Kerberovou
Finále: Ósakaová porazí Wozniackou

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Naomi a Sloane nie su v bielej skupine??..

A toto neni rasizmus?
Reagovat
Fransoas
Jak je prosim uvedeno v článku - TM nemá jasnou favoritku.Vyhrát by mohla kterákoliv z nich.Na jednu stranu půjde o prestiž.Na druhou stranu bude hodně záležet na momentální formě.Já preferuji Petru.karolína mi trochu zklamala svými ne úplně přesvědčivými výkony.Horkými kandidátkami jsou také Dánka,Němka a Japonka.Je zase opět škoda,že naše dvě hráčky hrajou ve stejné skupině.
Reagovat
blixa
Výhoda, nenarazí na sebe v semifinále ;-)
Reagovat
Jan
Také si to myslím.
Reagovat
tommr
kdyby se dalo vycházet jen ze statistik tak by Petra musela letošní TM jasně vyhrát ...
Realita ale bude asi trochu jiná a už sám postup ze skupiny by byl pro Petru velkej úspěch ...

Od Karolíny naopak nikdo nic nečeká a tak může jen překvapit ...
Reagovat
dadaft
Můj tip - Naomi Osaka.
Reagovat
peggy
Dnes musime mit,voyo,O2,DIGI,SKAYLINK a Nova sport pak mozna uvidime hodne tenisu,ale plat politiku nemam.
Reagovat
vibbi
Ahoj, prosim, platim si eurosport, na wimbledon voyo, a tak proste O2 nemam, nejsem onassis, ze. Kazdopadne, poradite, existuje nejaky sedmidenni balicek na tento tyden? Nejakou petikacku jsem schopna investivovat. Diky
Reagovat
Fandina
199 Kc na 30 dní O2 TV Sport Pack více na webu
Reagovat
gigin
Kurník Stockholm, Moskva, atd. články nic?
Reagovat
skott
o Stockholmu tu snad ještě nebyla ani zmínka, Antverpy existovali jen dokud tam byl Veselý, Lucemburk dvě krásná semifinále včera a nic, Moskva je Premier turnaj má článek jen občas, ale hlavně že si můžeme každý den přečíst, kdejakém českém amatérovi na futuru nebo zapadlém ITF:/
Reagovat
poutnik
Jestli to nebude tím, že je to Tenisportál.CZ .
Reagovat
dunphy
Je to ovšem taky TENISportal.cz
Reagovat
gigin
Přesně.
Reagovat
Fandina
Nahoře vidím bile vyznačené tenis a cz. A především tu čtu články o českém tenisu, tenistce. A je to logické.
Reagovat
Fandina
tenistech
Reagovat
marsden
Ok kdyz tipy tak zacinam: ( nepreju si to, ale jsem realista )
1. semi - Wozna porazi Bertnens
2. semi - Sloan porazi Svitolinu
Finale: Wozna porazi Sloan
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist