Preview: Zítra startuje čtvrtfinále Davisova poháru

6. 4. 2017, 15:05
Previews 11
Čtvrtfinálová klání Davis Cupu jsou za dveřmi. Osm zemí bude od zítra do neděle bojovat o postup do semifinále. Domácí Belgičané přivítají v Charleroi italské tenisty. Australané si pozvali Američany do Brisbane. Francouzi se v duelu s Velkou Británií spoléhají na domácí halu v Rouenu a v bělehradské hale změří síly Srbové a Španělé.
Davis Cup

Od 7. do 9. dubna jsou na programu všechna čtyři čtvrtfinálová utkání Davisova poháru. Celkem osm výběrů tak bude usilovat o postup do semifinále, jež se uskuteční od 15. do 17. září. Vítěze letošního ročníku Davis Cupu poznáme v průběhu posledního listopadového víkendu.

Belgie - Itálie
Favorizovaní Belgičané si pozvali své italské soupeře do haly v Charleroi. Hrát se bude na tvrdém povrchu, který rozhodně vyhovuje hlavnímu tahounovi domácího výběru Davidovi Goffinovi.

Šestadvacetiletému Belgičanovi patří v žebříčku 14. pozice. Belgická jednička prohrála v Davisově poháru z 18 zápasů pouze tři, ten poslední před dvěma lety ve finále proti Andymu Murraymu.

Goffinovi se letos v hale daří i na turnajích ATP. V Sofii i Rotterdamu se probojoval do finále. Ostatní akce se rodákovi z Rocourtu, vyjma Australian Open, kde si zahrál čtvrtfinále, až tak nepovedly.

V prvním kole letošního ročníku Belgii k postupu nepomohl. O překvapivý postup do čtvrtfinále se postaralo kvarteto Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Arthur De Greef a Joris De Loore, když přehrálo Němce v sestavě: bratři Zverevové, Philipp Kohlschreiber a Jan-Lennard Struff.

Tři ze zmíněné čtveřice budou o postup do semifinále bojovat po boku Goffina. Nehrající kapitán Johan Van Herck do Charleroi povolal Steva Darcise, Rubena Bemelmanse a Jorise De Looreho.

Darcis byl hlavním strůjcem únorového úspěchu. Momentálně 53. muž světového pořadí ve čtyřech setech porazil Alexandera Zvereva a v pětisetové bitvě udolal Philippa Kohlschreibera. V Davis Cupu má ve dvouhře chvályhodnou bilanci 20-8.

Ruben Bemelmans a Joris De Loore mají šanci nastoupit zřejmě pouze ve čtyřhře.

Italové do Charleroi dorazí bez své největší hvězdy - Fabia Fogniniho, jenž v prvním kole rozhodl třetím získaným bodem o vyřazení obhájců titulu z Argentiny. V současnosti italskou jedničku trápí zraněná noha a zápěstí. Role týmové jedničky tak připadla Paolovi Lorenzimu.

Pětatřicetiletý Ital je spíše antukovým specialistou. Úspěchy sbírá hlavně na oranžovém podkladu, na tvrdém povrchu má ve své kariéře bilanci 146/114, a v hale dokonce negativní 49/51. V Davisově poháru se mu nicméně daří. V hale čtyřikrát vyhrál a jen jednou kurt opustil jako poražený.

Roli druhého singlisty bude plnit Andreas Seppi. Bývalý 18. hráč světa si může letos podruhé zahrát se Stevem Darcisem, v hale v Sofii s ním po výhře nad Damirem Džumhurem prohrál. Na domácím halovém podniku v Bergamu se dokonce poroučel už v prvním kole.

V týmové soutěži neoplývá nijak oslnivou bilancí (18-16 ve dvouhře), přičemž v hale má také jen lehce pozivitní bilanci 7-6. Itálii v prvním kole proti Argentině pomohl k postupu vítězstvím nad Carlosem Berlocqem.

Do sobotní čtyřhry jsou zatím nahlášeni debutant Alessandro Giannessi a Simone Bolelli.

Belgie a Itálie se potkávají podeváté v historii týmové soutěže. Pětkrát byla úspěšná Itálie, třikrát slavila vítězství Belgie. Poslední vzájemné měření sil však proběhlo před sedmnácti lety v Benátkách, kde Belgie zvítězila 4-1.

FAKTA: BELGIE - ITÁLIE
Charleroi (Belgie), tv. povrch / hala
• Nominace •
Belgie
1. David Goffin (14.) / (-)
2. Steve Darcis (53.) / (864.)
3. Ruben Bemelmans (137.) / (278.)
4. Joris De Loore (199.) / (321.)
Itálie
1. Paolo Lorenzi (38.) / (201.)
2. Andreas Seppi (76.) / (478.)
3. Alessandro Giannessi (122.) / (289.)
4. Simone Bolelli (525.) / (345.)
* žebříčkové postavení v singlu / deblu
• Rozpis zápasů •
pátek 7. 4. - začátek ve 14:00 našeho času
1. Darcis (53.) - Lorenzi (38.) | H2H 0-2
2. Goffin (14.) - Seppi (76.) | H2H 2-0
sobota 8. 4. - začátek v 15:00 našeho času
1. Bemelmans (278.) / De Loore (321.) - Bolelli (345.) / Giannessi (289.)
neděle 9. 4. - začátek ve 14:30 našeho času
1. Goffin (14.) - Lorenzi (38.) | H2H 1-0
2. Darcis (53.) - Seppi (76.) | H2H 1-2


Austrálie - USA

Dvě nejúspěšnější země historie Davisova poháru změří síly ve čtvrtfinále. 28násobní šampioni Australané přivítají v Pat Rafter areně v Brisbane 32násobné držitele "salátové mísy" Američany.

Nehrající kapitán Lleyton Hewitt nepovolal australskou dvojku Bernarda Tomice. Důvodem jsou zřejmě neshody Hewitta s Tomicem kvůli jeho neúčasti v prvním kole proti České republice.

Domácí tým se bude spoléhat hlavně na největší domácí hvězdu Nicka Kyrgiose. Jednadvacetiletý Australan se dostal v posledních týdnech do fantastické formy. Vše odstartovala semifinálová účast na halovém turnaji v Marseille, další semifinále přidal v Acapulku, kde vyřadil i Novaka Djokoviče.

To samé se mu povedlo v Indian Wells. V kalifornské poušti ale poté kvůli nemoci nenastoupil ke čtvrtfinálovému duelu s Rogerem Federerem. V semifinále následující akce Masters v Miami už na souboj Australana se Švýcarem došlo a rodákovi z Canberry jen těsně unikl druhý skalp legendárního Švýcara.

"Nevadí mi, že hraju až druhý. Moc se těším na podporu domácího publika. Mám pocit, že letos je všechno možné," uvedl po rozlosování natěšený Kyrgios.

Sobotní program zahájí 79. hráč světa Jordan Thompson. O rok starší krajan Kyrgiose si odbyl svou premiéru v únoru, když porazil Jiřího Veselého i Jana Šátrala a pomohl tak Austrálii k jednoznačnému vítězství. Po slibném úvodu letošní sezony se však Thompsonovi přestalo dařit. Z osmi zápasů vyhrál jen dva.

Hewitt nebude zřejmě nominaci vůbec měnit. Do čtyřhry počítá s vynikajími deblisty Samem Grothem a Johnem Peersem.

Američané do Brisbane dorazili v nejsilnější možné sestavě resp. se čtyřmi nejlepšími singlisty. Australany nečeká nic jednoduchého. Dva body se totiž očekávají stejně jako od Kyrgiose i od Jacka Socka.

Rovněž Sock má letos životní formu. Na kontě má již dva tituly. Ovládl Auckland a poté i Delray Beach. V Indian Wells došel do semifinále a v Miami skončil jen o kolo dříve.

Jako druhému dal do dvouhry nehrající kapitán Jim Courier důvěru Johnovi Isnerovi. Americký obr umí favority potrápit, letos ale na šesti akcích ani jednou nevyhrál dvakrát v řadě.

Courier má ovšem z čeho vybírat. Do nedělních dvouher klidně může povolat do čtyřhry prozatím nahlášené Sama Querreyho a Steva Johnsona. Querrey letos triumfoval v Acapulku. Johnson v Indian Wells potrápil Federera a letos byl již třikrát ve čtvrtfinále a jednou mezi nejlepšími čtyřmi.

Pokud Američané v celkově již 47. vzájemném duelu (26krát byli úspěšní) s Austrálii zvítězí, zahrají si poprvé od roku 2012 semifinále. V něm by narazili na Belgii, nebo Itálii.

FAKTA: AUSTRÁLIE - USA
Brisbane (Austrálie), tv. povrch
• Nominace •
Austrálie
1. Nick Kyrgios (16.) / (132.)
2. Jordan Thompson (79.) / (118.)
3. Sam Groth (198.) / (51.)
4. John Peers (-) / (2.)
USA
1. Jack Sock (15.) / (18.)
2. John Isner (23.) / (54.)
3. Sam Querrey (25.) / (60.)
4. Steve Johnson (29.) / (75.)
* žebříčkové postavení v singlu / deblu
• Rozpis zápasů •
pátek 7. 4. - začátek ve 4:00 našeho času
1. Thompson (79.) - Sock (15.) | H2H 0-0
2. Kyrgios (16.) - Isner (23.) | H2H 1-2
sobota 8. 4. - začátek v 5:00 našeho času
1. Groth (51.) / Peers (2.) - Johnson (75.) / Querrey (60.)
neděle 9. 4. - začátek ve 4:00 našeho času
1. Kyrgios (16.) - Sock (15.) | H2H 1-0
2. Thompson (79.) - Isner (23.) | H2H 0-0


Francie - Velká Británie

Domácí Francouzi si pro konání čtvrtfinálého souboje s Velkou Británii vybrali antuku v rouenské hale. Francouzský výběr se bude muset obejít bez Jo-Wilfrieda Tsongy, jemuž se nedávno narodil syn, zraněného Gaëla Monfilse a Pierra-Huguese Herberta. Po operaci slepého střeva navíc odpočívá Richard Gasquet. Chybí i Gilles Simon.

Funkci týmové jedničky tak zastane světová sedmnáctka Lucas Pouille. Ten se pokusí přerušit sérii tří porážek, dvě z nich mu v Indian Wells a Miami připravil Donald Young.

Na domácím halovém podniku v Marseille došel až do finále, v němž podlehl krajanovi Tsongovi. V hale tedy hrát umí. V Davisově poháru zatím odehrál jen tři zápasy. Dvakrát získal bod, jednou prohrál.

Důvěru dostal jako druhý singlista Jeremy Chardy, jenž má letos vyrovnané výsledky a na posledním turnaji v Miami získal skalp trápícího se Marina Čiliče, přičemž v dalším kole značně potrápil pozdějšího semifinalistu Fabia Fogniniho.

Třicetiletý Francouz nastoupil v minulosti za Francii jen dvakrát. Do týmu se vrací po šesti letech. Všechna tři vystoupení, shodou okolností zrovna na antuce v hale, zvládl.

Do čtyřhry nehrající kapitán Yannick Noah dle očekávání pošle pátého deblistu světa Nicolase Mahuta a žebříčkově o dvacet míst níže postaveného Juliena Benneteaua.

Rovněž jejich soupeři z Velké Británie se nemohou opřít o svou největší oporu - Andyho Murrayho. Světová jednička má problémy s loktem, kvůli němuž nestartovala ani na poslední akci Masters v Miami. Na kurty by se měl Brit vrátit v Monte Carlu.

Daniel Evans a Kyle Edmund tak byli do dvouhry jasnou volbou a rozhodně nejsou bez šance, přestože Evans své poslední utkání na antuce odehrál v roce 2014. Mnohem lépe je na tom Edmund, jenž má na antuce vůbec nejlepší bilanci ze všech povrchů (114/37). Zítra si na nejpomalejším tenisovém povrchu oba odbudou svou letošní premiéru.

Oběma hráčům se letos nicméně příliš nedaří (Evans 10-9, Edmund 7-8). Zatímco Edmund je na turnajích víceméně konzistentní, Evans zazářil hlavně v Austrálii, když se v Sydney probojoval do svého premiérového finále v kariéře a na Australian Open mezi šestnáctku nejlepších.

Vítězové ročníku 2015 Britové svedli s Francouzi 21 soubojů, dvanáct z nich vyhráli. Mimo jiné útočí na třetí semifinálovou účast v řadě. Francouzi budou chtít Britům vrátit porážku z před dvou let.

FAKTA: FRANCIE - VELKÁ BRITÁNIE
Rouen (Francie), antuka / hala
• Nominace •
Francie
1. Lucas Pouille (17.) / (347.)
2. Nicolas Mahut (46.) / (5.)
3. Jeremy Chardy (68.) / (98.)
4. Julien Benneteau (113.) / (25.)
Velká Británie
1. Daniel Evans (44.) / (192.)
2. Kyle Edmund (47.) / (843.)
3. Jamie Murray (-) / (8.)
4. Dominic Inglot (-) / (44.)
* žebříčkové postavení v singlu / deblu
• Rozpis zápasů •
pátek 7. 4. - začátek ve 14:00 našeho času
1. Pouille (17.) - Edmund (47.) | H2H 0-1
2. Chardy (68.) - Evans (192.) | H2H 0-0
sobota 8. 4. - začátek ve 14:00 našeho času
1. Benneteau (25.) / Mahut (5.) - Inglot (44.) / J. Murray (8.)
neděle 9. 4. - začátek ve 13:30 našeho času
1. Pouille (17.) - Evans (192.) | H2H 0-0
2. Chardy (68.) - Edmund (47.) | H2H 0-0


Srbsko - Španělsko

V posledním střetnutí budou domácí Srbové v bělehradské hale hostit Španělsko. Zatímco v současnosti nejlepší srbský tenista Novak Djokovič domácímu výběru k postupu do semifinále pomůže, nehrající kapitánka Conchita Martínezová se musí v boji o první semifinále od roku 2012 obejít bez španělské jedničky Rafaela Nadala.

"Nemůžu v Srbsku hrát. Pak bych se rychle musel přesunout na antuku a takové drastické změny nesvědčí mému zdraví, hlavně kolenům. Ve 31 letech musím změny činit pomaleji, být opatrnější, abych předešel zraněním. Kdybychom například hráli doma na antuce, tak je to úplně jiná situace. Doufám, že se kluci dostanou do semifinále, ale nebudou to mít lehké, pokud nastoupí Djokovič," vysvětlil Španěl svou absenci v Davis Cupu.

Djokovič, který má v Davisově poháru úctyhodnou bilanci 30 vítězství a 7 porážek, po letošním triumfu v Dauhá formu z úvodu loňské sezony stále hledá. Na Australian Open vypadl jako obhájce titulu už ve druhém kole, poté pomohl jedním bodem Srbům k vítězství nad Ruskem, v Acapulku skončil ve čtvrtfinále na raketě Nicka Kyrgiose a v osmifinále v Indian Wells ho Australan znovu porazil.

"V poslední době jsem toho moc neodehrál. Úvod sezony nebyl ideální. V Indian Wells jsem vypadl brzy a v Miami jsem kvůli zranění nestartoval," řekl Djokovič, jehož loket už je v pořádku. "Davis Cup mě však dokáže vybudit k těm nejlepším výkonům," dodal.

"I když Španělé nepřijeli v nejsilnější sestavě, rozhodně je nebudeme podceňovat," prohlásil před úvodním duelem s Albertem Ramosem.

Celkem devatenáctkrát za Srbsko nastoupil 39. hráč světa Viktor Troicki. Chybět nebude v roli týmové dvojky ani v Bělehradu a navíc si pravděpodobně střihne debla s hrajícím kapitánem Nenadem Zimonjičem. Kvarteto doplňuje Dušan Lajovič.

Nahlášení singlistů ze strany Martínezové není překvapivé. Bývalá španělská tenistka neměla na výběr. Do dvouher musí poslat Pabla Carreña a Alberta Ramose, jelikož v týmu už má pouze 245. muže světového pořadí Jaumeho Munara a deblového specialistu Marca Lópeze.

FAKTA: SRBSKO - ŠPANĚLSKO
Bělehrad (Srbsko), tv. povrch / hala
Nominace •
Srbsko
1. Novak Djokovič (2.) / (344.)
2. Viktor Troicki (39.) / (63.)
3. Dušan Lajovič (84.) / (215.)
4. Nenad Zimonjič (-) / (57.)
Španělsko
1. Pablo Carreño (19.) / (19.)
2. Albert Ramos (24.) / (850.)
3. Jaume Munar (245.) / (409.)
4. Marc López (-) / (16.)
* žebříčkové postavení v singlu / deblu
• Rozpis zápasů •
pátek 7. 4. - začátek v 15:00 našeho času
1. Djokovič (2.) - Ramos (24.) | H2H 2-0
2. Troicki (39.) - Carreño (19.) | H2H 0-0
sobota 8. 4. - začátek v 16:00 našeho času
1. Troicki (63.) / Zimonjič (57.) - M. López (16.) / Munar (409.)
neděle 9. 4. - začátek ve 14:00 našeho času
1. Djokovič (2.) - Carreño (19.) | H2H 1-0
2. Troicki (39.) - Ramos (24.) | H2H 1-2


Bojovat se bude i v nižších zónách Davisova poháru. Jednotliví vítězové budou 11. dubna rozlosováni do zářijové baráže o světovou skupinu. Svého soupeře se tak dozví i český daviscupový tým.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

11
Přidat komentář
Marduch
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/872081-djokovic-se-ztratil-v-lese-veri-smesnym-teoriim-pisi-spanele-vsechno-prekroutili-zuri-kouc.html#hp-sez
Reagovat
Frick
http://www.vysledky.cz/tabulka/jTRyAn3Q/prieqLJe/#table
Reagovat
Frick
Zajímavé, tak už v té III. skupině (ještě je IV.) se dokáže prosazovat hráč, co si nikdy nezahrál ani kvaldu Futures turnaje...

http://www.itftennis.com/procircuit/players/player/profile.aspx?PlayerID=100080908
Reagovat
George_Renel
Raději Španělé než Španělove....
Reagovat
Herbert_Hoover
You got 9 of 10 right A true Federer fan. Supreme knowledge of the Great One. True, you weren't quite peRFect, but you were pretty good.

http://tennismash.com/2017/04/06/quiz-much-know-roger-federer/#sthash.vKaovj9V.dpuf

:))
Reagovat
misa
You got 9 of 10 right

A true Federer fan. Supreme knowledge of the Great One. True, you weren't quite peRFect, but you were pretty good.

Tu top 10 jsem netrefil :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Já ztroskotal na Moyovi :)
Reagovat
misa
Dal jsem Samprase a byl to Moya.
Reagovat
Krisboy
You got 10 of 10 right

PeRFection. What else is there to say? You know your man, you know your tennis, Roger would be proud.

A přiznám se, že mě napověděl HH s tím Moyou, spíš jsem chtěl dát Hewitta...i když teď mi dochází, že by to byla blbost. Když Roger začínal, Hewitt měl do špičky taky ještě daleko...
Reagovat
Herbert_Hoover
Já toho Hewitta dal :D Šlo hlavně o to, že Hewitt Fedexe ze začátku porážel no.
Reagovat
Herbert_Hoover
Ale na fandu Rafy asi slušný. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist