Příprava v ráji: Pavel Janda o možnostech kondičního tréninku v IMG Academy

29. 5. 2012, 10:53
Téma 0
Jako kondiční a tenisový trenér mohu porovnat zázemí řady zahraničních akademií či klubových fitness center. Viděl jsem chudší a "zaostalejší" (ale velmi intenzivně využívané) vybavení v Jižní Americe i mnohem luxusnější (a výrazně méně využívané) prostředí evropských akademií a klubů ve Španělsku, Německu a Rakousku. Největším zážitkem však byl pobyt v Bollettieriho IMG akademii na Floridě. Letos v březnu jsem tam strávil čtrnáct dnů a kondičně připravoval mladého Brita Alexe Sendegeyu, svěřence Martina Damma.
Pavel Janda

Amerika je typická svou rozlehlostí. Totéž platí i v IMG akademii, která už dávno není jen "továrnou" na tenis. Obrovské prostory s desítkami dvorců a množstvím sportovišť pro lakros, fotbal, americký fotbal, golf..., vše vzájemně propojené ekovláčkem, to je první, co člověka zaujme. Nejvíc mě pochopitelně zajímalo zázemí pro tenis a kondiční přípravu. O podmínkách tenisové přípravy u Bollettieriho už jste jistě četli spoustu zajímavého, o možnostech kondiční přípravy ale asi ne. Na úvod řeknu jediné: je to fantazie, doslova ráj pro fyzickou přípravu.

Bollettieriho IMG akademieFitness centrum spolu s fyzioterapií a laboratoří pro zátěžové testy zabírá zhruba plochu házenkářského hřiště. V několika řadách v něm stojí stroje špičkové kvality a funkčnosti naprosto odpovídající požadavkům sportovní fyziologie i moderního silového tréninku. Samostatnou část má kardio-zóna s rotopedy, spinningovými koly, běhátky a trenažéry s "chodícími schody". Naprosto unikátní a dokonalá je funkční variabilita jednotlivých strojů, umožňující ideální nastavení pro jakkoli vysokého či zdatného jedince, a to s minimálním úsilím či nároky na manuální zručnost. Jde to zkrátka jednoduše a rychle. Neuvěřitelné množství nakládacích kotoučů, jednoručných i obouručných činek a činek dumbell a kettlebell v jemném váhovém odstupňování umožňuje individuální trénink i při maximálním počtu cvičících. Pro lepší představu: ve fitku je patnáct stojanů pro benčpres, každý s dvaceti páry kotoučů různé hmotnosti a s monitorovacím elektronickým zařízením! Dokonalou představu si ale zřejmě uděláte i podle fotografie gigantického sálu...

Podobnou vybaveností se sice mohou pochlubit i některá evropská centra, nikoli však dalším Bollettieriho komfortem. Posilovna nabízí stovky různých balančních, rehabilitačních a fyzioterapeutických (nadto volně přístupných!) pomůcek –válců, čoček, masážních míčků, pěnových podložek všech tvarů, gymballů atd., které společně s gumovými expandéry různých tvarů a délek evokují nesmírnou tvůrčí fantazii a kreativitu při hledání nových cviků. Snad i proto tam lze cvičit po boku hvězd tenisového, atletického či fotbalového nebe; za mého působení se u Bollettieriho připravovali z tenistů například Radek Štěpánek, Japonec Nišikori, Srbka Jankovič, Míša Krajicek a také řada juniorů, ale i atleti-olympionici z Velké Británie. Vidět je ve stejném sále, na sousedním stroji, to velmi výrazně posiluje motivaci a zvyšuje atraktivitu prostředí.

"Skromné" vybavení zátěžové laboratoře, stejně tak jako fyzioterapie, připomíná v některých ohledech sci-fi. Pokud projdete posilovnou, dostanete se na venkovní hřiště s umělým travnatým povrchem a se srovnatelným materiálovým vybavením jako uvnitř: medicinbaly nejrůznější hmotnosti, gumové expandéry, činky, atletické překážky, step bedýnky, zátěžové běžecké vesty, horizontální žebříky, TRX, 3D pomůcky, zátěžové atletické sáně, fotobuňky, kamery, pomůcky pro videoanalýzu – to vše v hojném počtu!

V květnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 05/2012 Bingo, nebo továrny na peníze? 16 stran o tenisových akademiích
Rozhovor se sestrami Plíškovými. Která bude dřív ve stovce?
Tančící královna. Profil světové jedničky Viktorie Azarenkové
• Tipy Martina Nekoly, jak trénovat podání
Fiftýny Andrey Hlaváčkové s Yaninou Wickmayerovou

...a také kvíz a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 690,- za rok (dárek v hodnotě 500,-), nebo za 1.380,- na dva roky (dárek v hodnotě 1.000,-)!

 

 


Vše doplňují dostatečně rozsáhlé prostory pro fartlek (přímo v areálu) a zhruba padesát metrů dlouhý běžecký "pahorek" s praktickým pásem umělé trávy. K tomu moderní regenerace v místním spa-wellness a dvacetimetrový bazén. Jediné, co mě překvapilo negativně, je značně objemový a spíše neselektivní způsob kondiční přípravy. Při skupinových kondičních hodinách tenistů totiž převládají cviky na strojích a s činkami (navíc zbytečně velkých hmotností), anebo cviky vhodné, avšak bez jakékoli korekce a respektu k fyziognomii a silovému potenciálu hráče. Což v porovnání s vybaveností a možnostmi akademie, umožňujícími velmi individuální přístup, působí poněkud paradoxně.

Neexistuje ani žádná zpětná vazba v oblasti fyzioterapie – tedy audit, evidující různé svalové dysbalance, četnost a druh zranění hráčů a jejich následná doléčení. Poměrně často vidíte "zaledované" hráče, zejména juniorského věku, v oblasti loktů, kolen a ramen, což svědčí o "farmářském velkovýrobním" pojetí s minimálním ohledem na principy fyziologie a individuální somatické předpoklady jedinců v tomto jinak dokonalém floridském ráji. A to je škoda.

Autor je kondičním trenérem a spolupracuje mj. s Lucií Hradeckou,
Lukášem Rosolem  a sestrami Plíškovými

pva, Tennis Arena, Pavel Janda

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist