Querrey v Acapulku ukončil neporazitelnost Nadala a má druhý titul z akce ATP 500

5. 3. 2017, 07:44
Aktuality 54
ATP ACAPULCO - Neporazitelnost Rafaela Nadala v Acapulku ukončil Sam Querrey. Američan si ve finále připsal Španělův premiérový skalp, vyhrál čtvrtý zápas s hráčem Top 20 v řadě a zcela po zásluze vybojoval svůj nejcennější titul.
Profily hráčů
Sam Querrey

Sam Querrey má za sebou životní turnaj. V mexickém Acapulku startovalo sedm hráčů Top 20 včetně hvězdných jmen Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala, čtyři z nich však devětadvacetiletý Američan dokázal porazit a získal svůj druhý titul z podniku ATP 500.

Querrey v Mexiku vyřadil světovou jedenáctku Belgičana Davida Goffina, světovou devítku, obhájce titulu a čerstvého šampiona z Ria Rakušana Dominica Thiema, Djokovičova přemožitele Australana Nicka Kyrgiose a v dnešním finále našel recept i na šestého hráče světa Rafaela Nadala

Přitom před zápasem o titul hrála čísla proti Querreymu. V takhle velkém finále ještě nikdy nehrál, s o rok starším Španělem prohrál všechny čtyři vzájemné duely a šampion antukových ročníků 2005 a 2013 Nadal měl v Acapulku parádní bilanci 14-0 na zápasy a 28-0 na sety.

Bývalá světová sedmnáctka Querrey se ale všem statistikám vzepřel. Potvrdil svou formu a nabyté sebevědomí proměnil ve vítězství 6-3 7-6. Klíčový byl pro Američana game za stavu 3-4 ve druhém setu, kdy odvrátil pět brejkbolů a nakonec tak za celý zápas o žádný servis nepřišel.

"Tohle je rozhodně turnaj, který si budu pamatovat do konce svého života. Byl to jeden z těch týdnů, kdy se dostanete do laufu a všechno vám funguje. Doufám, že takových bude ještě víc," řekl Querrey, který až dosud nevyhrál proti hráčům elitní dvacítky víc jak dva zápasy po sobě. Dva tenisty Top 10 během jednoho turnaje porazil rovněž poprvé v kariéře.





Rodák ze San Francisca ve svém celkově šestnáctém finále získal devátý a dosud nejcennější titul. Na podniku ATP 500 sice triumfoval už před sedmi lety v Memphisu, soutěž ale neměla tak kvalitní obsazení, jako tento týden v Acapulku.

Ve 24leté historii turnaje v Acapulku byl čtyřicátý hráč světa Querrey prvním americkým finalistou a nakonec i prvním šampionem. Sám triumfoval mimo domácí půdu teprve potřetí.


"Už po zápase proti Goffinovi jsem věděl, že tu můžu dojít daleko, když si udržím úroveň své hry. Hrál jsem skvěle z forhendu i bekhendu a servis mě vytáhl z problémů vždy, když jsem to potřeboval. Navíc jsem tu cítil jsem velkou podporu fanoušků. Byl mi potěšením tady hrát," dodal Querrey, jenž se ve světovém žebříčku posune na 26. místo, což bude jeho nejlepší umístění od srpna 2013.

Nadal tak i nadále čeká na první titul od loňského dubna, i když má skvělou letošní zápasovou bilanci 15-3. Sam Querrey a Rafael NadalV Brisbane prohrál třísetové čtvrtfinále s Milosem Raonicem, na Australian Open podlehl v pětisetovém finále Rogeru Federerovi a až dnes ve finále v Acapulku, v 18. zápase sezony, poprvé neuhrál ani set.


"Sam hrál dnes velmi dobře, dosáhl téměř dokonalosti. Já hrál skoro celou dobu pod tlakem, protože skvěle podával a měl výbornou hru od základní čáry. Nedal mi moc šancí, a když nějaká byla, zahrála skvělý úder. Musím mu pogratulovat. Ale i já jsem se s celým týdnem a svou hrou tady spokojený," řekl Nadal.

Čtrnáctinásobný grandslamový šampion Nadal marně usiloval o jubilejní 70. titul. Více jich mají jen Jimmy Connors (109), Ivan Lendl (94), Roger Federer (89) a  John McEnroe (77). Na trofej z tvrdého povrchu čeká od ledna 2014, kdy zvítězil v Dauhá.

Oba finalisté se nyní přesunou do Spojených států na turnaje Masters 1000 v Indian Wells a Miami.

• ATP 500 ACAPULCO •
Mexiko, tv. povrch, 1.469.745 dolarů
sobotní výsledky (04. 03. 2017)
• Dvouhra - finále •
Querrey (USA) - Nadal (2-Šp.) 6-3 7-6(3)
• Čtyřhra - finále •
J. Murray/Soares (1-Brit./Braz.) - Isner/F. López (USA/Šp.) 6-3 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
panzer.dragon
rafani, dlouho jsem přemejšlel co pozitivního byste si z toho mohli vzít a na něco sem přišel, buďte rádi že rafa nedostal queryho hned v prvním nebo druhym kole, ale až ve finále :-)
Reagovat
fialka
Neviem ako iní, ale ja som.
Znovu som skukla záznamy duelu a z jeho strany to nebolo až také zlé. V prvých chvíľach po prehre som bola na Rafu nahnevaná pre to množstvo chýb, ale už ma to prešlo. Rovnako mohol vyhrať aj on. Mal tam neskutočné údery. Za stavu 4:3 nevyužil 5 BB, mohol mať 5:3 a dopodávať. No a v 3 sete by sa šlo od začiatku. Nuž, ale na keby, by, sa nehrá.
Reagovat
peggy
Rafo,Rafo co jsi delal,bylo to snadne jen nepodcenovat soupere.Makej!!!
Reagovat
gigin
https://youtu.be/ZiHaAVJQEEc
Reagovat
Roger_Federer
Tohle jsem mel za formalitu.
Jsem udiven vic nez vypadnutim Rogera.
Reagovat
Davor1
Tak to si asi nevidel hrať Querryho na tom turnaji v minulých zápasoch. S Goffinom doslova pozametal kurt, robil si s ním čo chcel, strieľal to tam a padalo mu všetko k lajnam. Nikdy som ho tak hrať nevidel, na jeho pomery minimum chýb a neskutočne nátlakový, agresívny tenis. Prečo by nemal mať na Nadala, ktorého brejkoval v obidvoch setoch aj mrňavý Nishioka? Je pravdepodobné, že Querry bude hrať po zvyšok roka ten jeho klasický hnoj, ale v Acapulcu mu sadlo všetko ako riť na šerbeľ...
Reagovat
Krisboy
Co je to šerbeľ?
Reagovat
gigin
Nočník.
Reagovat
Roger_Federer
nevidel jsem vubec nic, usuzuju ze scorebordu ;)
Reagovat
Nola
poziarnik Sam/trepac kobercov - vyrazy od Maya - prekvapil, zapas som nevidela, zaznam si pozriem, bola som presvedcena, ze Rafa to dotiahne, mam pocit, ze velkych sampionov zacina dohanat minulost, kedy dokazali vyhrat zapas, v ktorom bol super jednoznacne lepsi
Reagovat
janek_da
sam byl lepší
Reagovat
Nola
ved prave...v minulosti by sa asi poskladal, dnes si uz na nich hraci veria, vyzera to, ze kazdy hrac vo forme, moze porazit clena B4, jediny Kohli sa tomu tento tyzden vzoprel....
Reagovat
janek_da
tak to neberu, že je dohání minulost. to je obyčejná "spravedlnost" :)
Reagovat
Nola
zapas som uz videla, Rafa mohol ten 2.set vyhrat, ale v dolezitych momentoch sa vyhadzal, popr. Sam tam supol eso, 19 es je celkom naloz...
Reagovat
fialka
Trofej nič moc, ale klobúk parádny.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidel som match, bral som ho ako formalitu...Zrejme som podcenil Kvéryho formu. Rafa sa ešte má čo zlepšovať..
Reagovat
fialka
Radšej ani nepozeraj, Kvéry pálil jedna radosť, Rafa nemal šancu a ak ju aj dostal, tak ju nevyužil.
Reagovat
Marduch
Rafa odebral výborný turnaj, k jeho 'smule' se ale turnaje zúčastnil i hrac, který byl vyjimecne tento týden nehratelný: "Byl to jeden z těch týdnů, kdy se dostanete do laufu a všechno vám funguje".
Reagovat
smazaný uživatel
No niekedy by som to aj ja brala ako formalitu. Ale kdeze teraz! Pravdu povediac uz ani prve kolo. Rafa mal super los,Djok.mu odpratal Kyrgios a nakoniec ani tak nema titul. Toto by sa v minulosti nemohlo stat. No co uz , tazko sa na to zvyka,ale ine neostava.
Reagovat
janek_da
tak celkem zatopil Samovi, bud rada, že došel do finále
Reagovat
Tuttovka
Querrey vyhrál zaslouženě. Cestou do finále porazil velmi kvalitní hráče. Goffin, Thiem, Kyrgios a Nadal nejsou rozhodně žádná ořezávátka. Dnes měl i trochu štěstí. V druhém setu Nadal začal přidávat na obrátkách a měl několik breakových příležitostí, na kterých Sam nehrál zrovna jako šampión, ale Rafa toho nedokázal využít. Jinak je to hráč s dost nebezpečným stylem, který hodně hráčům nesedí a dokáže se vzepřít papírovým předpokladům víc než jen jednou za čal. Tenhle turnaj je toho jasným důkazem. Rafy je mi líto po finále AO jsem mu přál titul, ale nějak to neklaplo. Tak snad příště :).
Reagovat
Krisboy
Jj, los rozhodně neměl lehkej, nadřal se. Titul má po pravu.
Reagovat
dadaft
tomu říkám čistá práce Same. ))
Reagovat
Mayo
Tak toto Býk pohnojil ach. Tu 70-tku neda snáď nikdy.
Reagovat
Herbert_Hoover
v Barceloně :))
Reagovat
Kozoroh
70 dá, neboj. Ale dnešní prohra ho bude mrzet, neuspěl s papírově jednoduchým soupeřem.
Reagovat
turista
70 dá Rafa a Novak taky Kozorohu. Querreyho jsem viděl v televizi i na videu hrát mnohokrát. Tenis umí hrát výborně. Takže budiž mu to přáno.
Reagovat
Pe3k
Tenista umi hrat tenis jo? Inu th si odbornik na slovo vzaty...fanda Noleho hadam :D
Reagovat
Marduch
Zastav se na TP zase pred Wimblasem, to snad uz budeš mit co rict;-p
Reagovat
Pe3k
Wtf?
Reagovat
Marduch
Wimblas. Tráva. Roger. Pe3k. Uz? :D
Reagovat
Pe3k
Hrusky, jabka, Marduch je mimo...
Reagovat
kada.tom
takové luxusní obsazení turneje a na konci vzejde jako vítěz Querrey ..
Reagovat
gigin
https://www.facebook.com/TrollTennis/videos/1217068608411799/
Reagovat
Herbert_Hoover
:))) Tam vypadá trošku jako vyšší americký brácha Ríšy Gaskéta :) No asi bych taky takhle pařil, kdybych na jednom turnaji vymlaskl takové hráče.
Reagovat
gigin
:)) Já ho mám hrozně rád. Je sympatický.

https://www.youtube.com/watch?v=W4ICHm96chw

:DDDDD
Reagovat
Herbert_Hoover
Akorát mě někdy štve tím, že hraje houbeles, ale přesto se pořád usmívá, kdežto já u streamu krvácím. :D
Reagovat
gigin
:DDD vždycky je něco za něco.
Reagovat
turista
Querrey umí taky využívat svou výšku. Je o 3/4 hlavy vyšší než Nadal. To mu umožňuje větší razanci úderů, a když k tomu přidá přesnost tak dokáže porazit kohokoliv.
Reagovat
gigin
Co pohyb?
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2017_BNP_Paribas_Open_%E2%80%93_Men%27s_Singles#Seeds

Můra 1., Djoker 2., Býk 6., Fedex 10.
Reagovat
fialka
Tomuto športu sa hovorí tenis? Myslela som, že hráči si majú vymieňať loptičky cez sieť. Vraj tam majú byť výmeny. ha ha

škoda, Rafa, taká šanca na titul a vyhorí, no čo. Nech už začnú tie antukové turnaje.
Reagovat
VlS
To si pleteš se zábavou pro slečny sekretářky na dovolené
Reagovat
fialka
Sekretárky majú na dovolenke prioritnejšie aktivity. A ak už tenis, tak ako doplnková činnosť, ak nič iné do cesty nepríde. :)
Reagovat
Kozoroh
" I když má Nadal skvělou letošní zápasovou bilanci 15-3, na první titul od loňského dubna stále čeká."

Jak napsal Agassi ve své biografii Open, můžete vyhrát tolik zápasů, kolik chcete, ale pokud nevyhrajete ten poslední, tak jste vlastně prohráli...
Velmi mě překvapilo, že Nadal Acapulco nedotáhl. Nejen proto, že do finále postoupil bez ztáty setu, ale že ve finále na něj čekal hratelný soupeř. Sam postoupil z půlky Djokera, Gyrose a Doma, ani zdaleka nevzbuzoval dojem, že by mohl Rafu dát. Dnes se však vzepřel papírovým předpokladům a Rafana zdolal. Pro Rafu to je hořký konec tohoto týdne.
Reagovat
Pe3k
Gratz Qverymu. Ze Rafa neuhraje set sem teda necekal, asi se setri na antuku. Pro Sama zivotni uspech. Uvidime jestli se big4 zformuje na prvnich 4 mistech, nejdriv na tak na podzim. Sezona zacina slibne, ted kombo IW a M coz byva Noleho panstvi, ale letos bude rad alespon za 1 titul z ameriky. Rafa mel idealni los a selhal. Po 30 se ti tituly uz zbiraji obtizne...
Reagovat
turista
Pro Rafu je těch 70 začarovaných, stejně jako před časem pro Serenu a pro Rogera těch 90. Nakonec to všichni dají. Djoker zase 12 let bojoval o titul z FO než to dokázal.
Reagovat
Krisboy
:D
Reagovat
Herbert_Hoover
Těžce hledat na této prohře nějaká pozitiva, to Rafovi nepomůže. Druhý největší favorit prokaučoval turnaj po vyřazení toho největšího. Výhrami nad Cilicem, Nishiokou nebo Lorenzim se utěšovat nelze.
Reagovat
janek_da
pekne Same. Konecne zase titul. Snad ho to nakopne. ale rafa finále taky dobrý. navíc podruhé za sebou na hardu.
Reagovat
Krisboy
Slušivej klobouček. Smekám ten svůj, Sam je borec.
Reagovat
panzer.dragon
Rafa ma mindrak z finalovejch zapasu, to neni dobry
Reagovat
Tuttovka
To asi trošku přeháníš. Tvoje tvrzení je trošku jako palcový titulek. Nechápu, proč by jej měl mít z finále se Samem, kterého vždy porazil. To můžeš mít z někoho, kdo tě drtí, nebo s ním máš vyrovnanou bilanci.
Reagovat
fialka
no, ja viem o niekom, ktorý ten mindrák má a preto nezískal ani jeden GS. Nie sú žiadne možnosti na tip.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist