Rosol odvrátil mečboly a je ve čtvrtfinále. Hájek skončil v 1. kole

6. 11. 2013, 15:08
Aktuality 3
CHALLENGER BRATISLAVA - Zatímco včera Lukáš Rosol porazil odevzdaného soupeře za 31 minut, dnes v Bratislavě musel o postup do čtvrtfinále bojovat dvě a půl hodiny, než Chorvata Ante Paviče po odvrácení dvou mečbolů zdolal 5-7 6-4 7-6. Naopak druhý daviscupový reprezentant Jan Hájek vypadl už v 1. kole.
Lukáš Rosol (© erstebank-open.com)

Lukáš Rosol se po US Open dostal do dobré formy. Na pěti ze šesti turnajů ATP byl minimálně ve 2. kole, ve Vídni dokonce v semifinále potrápil Tommyho Haase a před týdnem v Paříži sebral set světové trojce Davidu Ferrerovi. 

Dobré rozpoložení se osmadvacetiletý rodák z Brna snaží prodat i nyní na challengeru v Bratislavě, kde z pozice nasazené jedničky obhajuje svůj loňský triumf. Postoupit už dokázal do čtvrtfinále, ale zatímco včera odevzdaného Geralda Melzera smetl za 31 minut hry, dnes se na vítězství proti až 337. hráči světa Ante Pavičovi pořádně nadřel. 

Osmadvacetiletý Čech s o čtyři roky mladším Chorvatem prohrál vinou jediného ztraceného servisu v celém utkání první set. Souboj se mu povedlo otočit, neměl to však jednoduché. V tie-breaku rozhodujícího dějství musel odvrátit dva mečboly, než sám svou až čtvrtou možnost zápas ukončit proměnil a po 2 hodinách a 28 minutách vyhrál 5-7 6-4 7-6. 

Rosol si tak udržel naději zopakování loňského triumfu. Také loni se 43. hráč světa v Bratislavě připravoval na finále Davisova poháru, které české tenisty čeká příští víkend v Bělehradu.

V pátečním čtvrtfinále se Rosol utká buď s pátým nasazeným Polákem Lukaszem Kubotem, nebo Rumunem Adrianem Ungurem. Ten dnes postoupil teprve do 2. kola přes domácího Martina Kližana, který utkání vzdal. 

Slovenský svěřenec Martina Damma si totiž v prvním steu za stavu 3-2 podvrtnul kotník, a i když po ošetření zkusil hrát, za stavu 3-5 se rozhodl v zápase nepokračovat. 

"Udělal jsem špatný pohy, kotník se zřejmě vymknul. Doufám, že to nebude nic vážného. Snad nebudou vazy natržené, ale myslím, že to bude jen natažené," řekl Kližan, pro kterého tak sezona zřejmě skončila, byť měl původně v plánu hrát příští týden ještě na challengeru v Helsinkách. 

"Dnes se pokračovať sa nedalo, nejméně týden budu mít mapuzu. Ve čtvrtek ráno půjdu na magnetickou rezonanci, po výsledcích budu moudřejší," řekl Kližan slovenským novinářům. "Zranění patří ke sportu, musím se s nim vypořádat," dodal slovenský tenista, kterého letos trápily také problémy se zápěstím.

Poslední zápas sezony možná odehrál i Jan Hájek. Český tenista dnes ve slovenské metropoli překvapivě nestačil na domácího Adriana Sikoru, kterému podlehl 4-6 6-7. Hájka letos čeká už 'jen' příští víkend finále Davisova poháru v Srbsku, kde se však jeho start v zápasech očekávat nedá. 

Pětadvacetiletý Sikora se díky dnešní nečekané výhře dostane poprvé do třetí stovky žebříčku ATP.

"Měl jsem štěstí při důležitých míčcích, ale během celého zápasu jsem cítil, že by jsem mohl vyhrát.  V této sezoně jsem se chtěl dostat do Top 300 a tímto zápasem se mi to povedlo. Ale ještě mě čekáněkolik turnajů a rád bych se pokusil dostat do kvalifikace US Open," řekl pro web slovakopen2013.sk Sikora. Ten teprve před dvěma měsíci angažoval trenéra Jana Bedáně.

Třetího českého zástupce v soutěži Jiřího Veselého čeká zápas 2. kola zítra, kdy se utká s Damirem Dzumhurem.

Zápas 1. kola dnes nezvládl druhý nasazený Bernard Tomic, jenž prohrál 4-6 2-6 s Ukrajincem Iljou Marčenkem.

"Můj soupeř hrál velmi dobře. Tady jsem hrál poprvé a hala se mi líbila, slyšel jsem o ní od Kližana. Do Bratislavy jsem přiletěl testovat raketu, po Pařížijsem potřeboval nějaký zápas na její vyzkoušení. Ještě to pár týdnů potrvá, než si na ni zvyknu. Na zápas jsem byl připravený, ale soupeř byl lepší," komentoval jednadvacetiletý Australan svůj start na Slovensku.

- CHALLENGER BRATISLAVA -(Slovensko, tv. povrch / hala, 64.000 eur)středeční výsledky (06. 11. 2013)
Dvouhra - 1. kolo:
Sikora - Hájek (ČR) 6-4 7-6(9)
Marčenko (Ukr.) - Tomic (2-Austr.) 6-4 6-2
Sijsling (3-Niz.) - Thiem (Rak.) 6-3 6-4
De Schepper (7-Fr.) - Horanský (SR) 6-7(4) 6-2 7-5
Ungur (Rum.) - Kližan (SR) 5-3 skreč K.
Struff (Něm.) - Ilhan (Tur.) 6-2 7-5
Dvouhra - 2. kolo:
Rosol (1-ČR) - Pavič (Chorv.) 5-7 6-4 7-6(9)
Stachovskij (8-Ukr.) - Copil (Rum.) 6-4 6-4

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
safi1313
Jsem moc rád, že si Lukášek konečně zahrál, když ten 1. zápas mu vůbec nic nedal a soupeř radši neměl nastoupit... Styď se ty frajere namachrovanej...Kecy má největší a s hráčem 4 stovky, kterýmu ještě ani nebylo snad 17 roků vyhrál náhodně
Reagovat
tommr
Lukáš sice s odřenejma ušima postoupil, ale žádnej důvod k oslavě to rozhodně není. Výhra nad kvalifikantem Pavicem, 337.hráčem světa,kterej nikdy nevyhrál žádnej zápas na okruhu byla povinností a lopotnej způsob jakým jí Lukáš dosáh nedává moc nadějí na obhajobu lonskýho titulu v letošní silný konkurenci ... :(
Reagovat
Fandina
Byla to přetahovačka a jsem ráda, že Lukáš nakonec vyhrál. Držím palce do dalšího kola. Kubot, Kližan nebo Ungur, nic lehkého to nebude. Luky pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist