Rosol otočil duel s Andújarem a je popáté v řadě ve čtvrtfinále

21. 8. 2014, 00:37
Aktuality 36
ATP WINSTON-SALEM - Lukáš Rosol znovu dokázal prodloužit sérii turnajů, na nichž postoupil minimálně do čtvrtfinále. Mezi osmičku nejlepších se český tenista dostal i na tvrdém povrchu ve Winston-Salemu, když otočil zápas se Španělem Pablem Andújarem. O postup do semifinále se utká s nasazenou jedničkou s Johnem Isnerem.
Lukáš Rosol

Lukáš Rosol hrál po Wimbledonu pouze na antukových turnajích. V červenci si zahrál finále ve Stuttgartu a třikrát čtvrtfinále v Hamburgu, Umagu a Kitzbühelu. Na podnicích Masters 1000 v Torontu a Cincinnatiu se neobjevil a jelikož tam loni skončil vždy v 1. kole, letos se mu ve světovém žebříčku body naopak přičítaly a posunul se tak na místo zaručíjící nasazení na US Open.

Jediný přípravný turnaj před posledním grandslamem sezony tak absolvuje až tento týden ve Winston-Salemu, kde postoupil už na pátém turnaji v řadě do čtvrtfinále. Den poté, co mu v prvním zápase vzdal za stavu 3-6 a 2-1 zraněný Ryan Harrison, si poradil s desátým nasazeným Španělem Pablem Andújarem.

Rosol přitom opět nezvládl první set. Ztratil tři servisy po sobě, šest her v řadě a po pouhých 23 minutách se schylovalo k debaklu. Od stavu 1-6 a 0-1 ale už na servisu nečelil jedinému brejkbolu, sám využil čtyři ze šesti příležitostí na brejk a nakonec zvítězil 1-6 6-2 6-2.

Český tenista tak vzájemnou bilanci proti Andújarovi vyrovnal na 2-2, když si obě výhry připsal na tvrdém povrchu. První dva duely na antuce ovládl Španěl.

O postup do semifinále se devětadvacetiletý rodák z Brna utká poprvé s domácí nasazenou jedničkou Johnem Isnerem, který v celkově 12 zápasech ve Winston-Salemu ještě neprohrál. Šampion prvních dvou ročníků 2011 a 2012, jenž loni kvůli zranění nehrál, letos postupuje bez ztráty podání. Po krajanu Klahnovi si poradil i s Kazachem Michajlem Kukuškinem, kterému nenabídl jediný brejkbol a zvítězil 6-1 7-6.

"Dnes jsem se na kurtu cítil pohodlně. Skvěle jsem začal, odhodil jsem ze sebe tlak a dělal jsem správná rozhodnutí," komentoval Isner.

Goffin vyhrál 25. zápas v řadě

Už na 25 zápasů prodloužil svou neporazitelnost David Goffin. Třiadvacetiletého Belgičana nezastavil ani zkušený Fin Jarkko Nieniminen, kterého Goffin zdolal 6-4 4-6 6-4 a postoupil do čtvrtfinále.

"Dnes to byl hodně těžký zápas. Byl to velký boj a jsem opravdu moc rád za to, že jsem nakonec našel cestu, jak postoupit dál," komentoval Goffin, který během tří týdnů krátce po Wimbledonu vyhrál tři antukové challengery v nizozemském Scheveningenu, polské Poznani a finském Tampere a přitom ve všech 15 vítězných zápasech neztratil jediný set. Na vítězné vlně se Goffin vezl i na následném antukovém turnaji v rakouském Kitzbühelu, kde si porpvé zahrál finále na okruhu ATP a nakonec vyválčil i premiérový titul.

"Samozřejmě, že 25 výher mi dodává sebevědomí. Nemyslím na to, kdy přijde porážka. Ale každý zápas hraju, jako by byl první na turnaji, jako by byl první v sezoně, a dávám do něj všechno. A díky sebědůvěře vyhrávám dál, tak jsem moc šťastný."

Ve čtvrtfinále se Goffin se střetne s Polákem Jerzym Janowiczem, jenž mezi osmičku nejlepších na turnaji ATP postoupil poprvé od únorového turnaje v Rotterdamu. Polský tenista ve třetím kole otočil vývoj duelu proti Francouzi Edouardu Rogeru-Vasselinovi, jehož nakonec udolal 4-6 6-3 6-4 a poprvé od loňského semifinále ve Wimbledonu vyhrál tři zápasy v řadě.

O vyřazení nasazené dvojky Kevina Andersona se postaral domácí Sam Querrey. Loňský semifinalista zvítězil 7-6 6-4, vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 8-4 a postoupil do čtvrtfinále.

"Hrál jsem skvěle, byl to můj nejlepší výkon za celé léto. Hrál jsem agresivně, dobře jsem returnoval. Myslím, že mi dnes všechno fungovalo," pochvaloval si 56. hráč světa Querrey.

V něm se utká se Španělem Guillermem Garcíou-Lópezem.

- ATP 250 WINSTON-SALEM -
(USA / Severní Karolína, tv. povrch, 683.705 dolarů)
středeční výsledky (20. 08. 2014)
• Dvouhra - 3. kolo •
Rosol (7-ČR) - Andújar (10-Šp.) 1-6 6-2 6-2
Isner (1-USA) - Kukuškin (13-Kaz.) 6-1 7-6(3)
Querrey (USA) - Anderson (2-JAR) 7-6(4) 6-4
García-López (5-Šp.) - Young (11-USA) 6-7(4) 6-3 7-6(6)
Lu Yen-Hsun (9-Tchaj-wan) - Granollers (8-Šp.) 6-1 6-2
Janowicz (Pol.) - Roger-Vasselin (12-Fr.) 4-6 6-3 6-4
Seppi (14-It.) - Mahut (Fr.) 6-4 7-6(7)
Goffin (Belg.) - Nieminen (15-Fin.) 6-4 4-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dalším spolufavoritem USO, koukám, je asi Goffin :))
Reagovat
smazaný uživatel
Ten to ještě vyhraje ze setrvačnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
most epic GS title ever :)
Reagovat
smazaný uživatel
první set hrůza..:D druhý a třetí super! :)
Reagovat
darek.vrana
Jaktože má Goffin 25 zápasů? Tři challengery plus Kitzbühel dělá 20 a tady zatím dva?
Reagovat
smazaný uživatel
Ve Winston Salemu vyhrál 2 zápasy v kvalifikaci a potom 3 v hlavní soutěži :)
Reagovat
darek.vrana
Aha, díky
Reagovat
Fandin
je legenda.
Reagovat
Cico93
Ten ma k legende tak ďaleko jak ja do kláštora:)
Reagovat
tommr
kterej nastartoval kuriózní moment na začátku druhýho setu. Andujar při něm v jasný pozici na síti zbytečně nastřelil Lukáše, kterýho to pořádně naštvalo a od tý chvíle začal hrát jako vyměněnej ... :)
Oba hráči si něco živě vysvětlovali na síti i po skončení zápasu a zapojil se i rozhodčí. V tom nejlepším bohužel skončil stream takže ani nevím jak to dopadlo a jestli nedošlo i na ruční výměnu názorů ... :)
Reagovat
zpilat
děkujeme za pěkný doplňující komentář, právě jsem přemýšlel, co se rosolovi stalo, že začal hrát jako vyměněný :-D
Reagovat
zpilat
mě to přestalo bavit během prvního setu a šel jsem spát
Reagovat
Fandina
Tak to je zajímavé, jak Lukáš dovede hrát když se naštve. Tak to by se měl naštvávat pořád. Dva sety hrál super!
Reagovat
Alois_Mlok
To už není náhoda, ale španělsko česká válka. Berdych už měl kontroverzi s Nadalem (respektive s publikem v Madridu), pak s Almagrem a teď Rosol...
Reagovat
PetaM
Kdo by měl rád Španělsko, když za něho hrajou takoví hráči :D :D :D

A taky když připravují tak skvělé podmínky ve FC. Za to bychom je měli uctívat :D :D
Reagovat
darek.vrana
Přesně, taky jsem si hned říkal, že to tím otočí, jak se naštval. Ale první set byla tragédie, naprosto nekoukatelný tenis. Jeden úder a konec, většinou dva metry do autu return nebo něco podobného. Nechápu, proč v těchhle chvílích trochu nezvolní. Když mu to pak začne padat, je to paráda, ale takhle prostě nemůže hrát pořád. Zajímavé, že hraje líp na antuce s jeho předpoklady, ale mám pocit, že tady už je to pak tak rychlé, že sám nestačí na ty svoje rány reagovat a chytá se do pasti.
Reagovat
Faddova
Řekla bych, že jeho styl hry není nepodobný hře Petry - buším hlava nehlava, ať to tam padá nebo ne ;-) ...asi prostějovská škola :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda že hráči nemají mikrofony aby jim šlo všechno hezky rozumět, ale to by to asi museli vypípat, Rosol hnedka po nastřelení rozhodil rukama jako že to nechápe, ještě že tam nebyl Berdych, nebylo by dobrý aby na něj na US open pak diváci bučeli, že zase nepodal ruku :)
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně nemám žádný problém naprat soupeře na síti, i kámoše. Už jsem prohrál dost míčů, kdy jsem byl gentlemanem.
Za prvé nemá tam být a za druhé kdybych ho prohazoval a on mi to vzal, tak vypadám za blba, že jsem nevyhrál jasný míč. Taky záleží jestli je to bojovník a žádný míč pro něj není ztracený. Nebo jestli je jasně vidět, že už nechce hrát (otočí se, uhne úplně mimo).

Jestli ho napálím, tak se omluvím. Ale ne "sorry, já nechtěl", ale "sorry, ale chci vyhrát a ty bys mi to mohl při prohozu vrátit".
Reagovat
smazaný uživatel
ALe je tu taky psychologie. Jestliže vedu a protihráče zápas "nudí", tak je nebezpečné ho "probudit". Což se Andujarovi povedlo.
Reagovat
PetaM
Tak ono, když se ten člověk otočí, tak spíše mi přijde, že chrání své choulostivé partie (hlavu, rozkrok a tak :D ) a ne tak, že nechce hrát :D I když, jak kdo asi no :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
To už je jedno. pro mě "nechce hrát" a v klidu prohazuji. Jestli stojí čelem klidně pálím na něj.

To by už byla fakt prasárna, trefit soupeře, co evidentně nechce hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak asi taky hodne zalezi jak blizko ten mic u site mas, takze kdyz dost blizko tak bych to palil pod nohy pokud uz na nej. Pokud to ale hrajes do hrace, tak i tam ti to muze vratit takze bych ty strany zase nevidel jako nevyhodu. Proste jsou tri mista pro me... levo od hrace, hrac a prava strana od hrace. Hrac ti to muze vratit ze vsech, pokud ma dobry reflex a predvidavost. Kazdopadne bych to nestrilel do soupere plnou silou (jako byvaly fotbalovy brankar mam docela zkusenostimi s brejky hrace na brankare, kde nekolik hracu radsi to do tebe z metru napali bodlem vsi silou, nez aby se pokudili mic nekam umistit).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ne že bych nedával rány, ale zas na DelPotrův forehand nemám :D

Pro mě je 5 míst - vlevo, vpravo, na tělo (ale trošku do forehandu, to se hůř výbírá), pod nohy, lobíka.

Nejradši dávám lobíka, to umím řekl bych perfektně. Ale nemůžu ho dávat pořád, že ... Ale klidně 2x za sebou soupeře napálím. Nejde ani tak o tyto 2 vyhrané míče, ale soupeř potom hraje s větším respektem a třeba přestane chodit na síť nebo začne víc riskovat. Prostě ho vykolejím a nehraje svoji hru.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, loba jsem ani nezminil a pod nohy jsem bral jako soupere. S tim trefenim je pravda, ze je to takova psychicka hra na nervy toho trefeneho ale ja na to treba nemam moc zaludek :-D Treba nesnasim, kdyz hrajeme turnajik ve ctyrhre (rekreacne) a na druhe strane je jedna zenska, ja ji proste musim setrit, takova automatika. A to mam ve vsech sportech :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Na druhou stranu ale nemam problem hrace (chlapa :-) ) u site napalit od zakladni cary (kdyz mi uder sedne tak mam peknou ranu)
Reagovat
smazaný uživatel
Od základní čáry netrefuju :)

Tam je třeba velké přesnosti a pár cm vedle a soupeř hraje pohodový volej. To už radši prohoz, lob. Nebo je-li trošku dál od sítě, tak pomalejší míč pod nohy. To mi vrátí slabým halfvolejem a je pak z toho varianta na síti a tam to už palím na něj :)

Podotknu, že na síti úplně vší silou nehraju. Důležitější je umístění.
Reagovat
spaniel
Tak ono abys mohl soupeře napálit, musíš mít čas se k úderu postavit. Já jdu třeba na síť, když vím, že už to vrátí jen z posledních sil. Tam není v pozici, aby kamkoliv mířil. Každopádně, pokud máš dostatek času na napálění, máš ho dostatek i na prohoz, takže je to jen tvoje volba.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, souhlas. Je to jen moje volba.
A tím, že soupeř ví, že ho můžu nastřelit, tak se spíš chrání a ostatní varianty jsou pak jednodušší. Kdo se mnou hraje častěji, to o mě ví, a klidí se mi z cesty :) Takže v reálu moc úderů na tělo nehraju. Naopak já klidně schytnu ránu, ale snažím se do konce. Mám celkem dobrou reakci na síti, to mám asi z pinčesu. Omluvu, když mě někdo napálí přijmu slovy "můžu si za to sám, že jsem ti dovolil mě napálit".

Jak píšeš, útočník na síti většinou dává vítězné nebo skoro vítězné balony. Takže zas tak často nehraju u sítě v relativním klidu, snad 2x až 5x za zápas. Jak kdy.
Ale když se mi soupeře podaří napálit, ví, že příště musí hrát precizněji. A tak příště svoje voleje, dropshoty hraje víc pod tlakem a častěji chybuje.
Reagovat
PetaM
Koho by to nenaštvalo? :) Neřeknu, když je to omylem, ale pokud je to schválnost, tak to naštve každého.

Lukine super :D Naštvi se tak pokaždé a bude sranda :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Viz moje odpověď z 21.08.2014 11:04.,
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že mě by to nenaštvalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Já nevím, prostě Lukáš Rosol je jediný náš tenista, kterého prostě nemusím a nefandím mu...
Reagovat
Fandina
Ty dva poslední sety byly s přehledem. Tak držím palce dál a gratulka Lukimu. Pojď pojď pojď!
Reagovat
slacker
zmiz zmiz zmiz
Reagovat
blixa
Ale no tak, soudruhu ! Kde je tvá soudružská galantnost ?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist