Šafářová s Mattekovou ve finále Turnaje mistryň neuspěly. Titul slaví Makarovová s Vesninovou

30. 10. 2016, 09:15
Aktuality 50
TURNAJ MISTRYŇ - Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová v desátém společném finále teprve podruhé prohrály. Na Turnaji mistryň poprvé ve třetím vzájemném duelu nestačily na Rusky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou a Američanka se tak nestane novou světovou jedničkou ve čtyřhře.
J. Makarovová a J. Vesninová

Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová odehrály druhou společnou sezonu a znovu ji zakončily startem na Turnaji mistryň. Na něm dokráčely až do finále, ale v něm dnes skončila jejich šňůra 18 výher v řadě. 

Zastavily až Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová. Ruské tenistky zvítězily 7-6 6-3 a ve třetím vzájemném duelu se dočkaly premiérového vítězství.

Deblové finále začalo kvůli potížím s osvětlením s půlhodinovým zpožděním. Česko-americký pár začal lépe a v úvodu utkání vedl 2-0, ale přesnější a razantnější Rusky pak získaly čtyři hry v řadě. Za stavu 5-4 podávala Vesninová na zisk prvního setu, ale o servis přišla. Ve zkrácené hře Šafářová s Mattekovou-Sandsovou srovnaly z 0-3 na 3-3 a vedly 5-4, ale další tři výměny prohrály a tím i úvodní dějství.

Druhou sadu rozhodla ztráta podání americké tenistky v osmé hře. Při podání Makarovové ještě dokázaly Šafářová s Mattekovou-Sandsovou odvrátit tři mečboly, ale tak jako ve čtvrtfinále zápas neotočily. Při čtvrté šanci ukončit zápas Makarovová dala výborný servis, který Matteková-Sandsová nevrátila přes síť.



"Bylo skvělé hrát finále proti tak výborným soupeřkám. Bylo to velmi vyrovnané a do poslední chvíle nebylo rozhodnuto," komentovala Vesninová. "Bylo velmi důležité vyhrát ten tie-break v prvním setu. Soustředily jsme se na každý míček a jsme rády, že jsme to ukončily ve druhém setu, protože super tie-break bývá taková malá ruleta," dodala Makarovová.

"Chtěly jsme si odvézt pohár, ale Makarovová s Vesninovou hrály opravdu výborně. První set byl o jednom dvou míčích, pak to bylo o jeden brejk. Mohlo to dopadnout na obě strany, ale nevyšlo to. Nechaly jsem tam všechno," uvedla Šafářová.

Makarovová s Vesninovou hrály ve finále Turnaje mistryň už před třemi lety, ale tehdy v něm neuspěly. Na druhý pokus už zvítězily a jako první v historii vyhrály olympijský turnaj a Turnaj mistryň během jedné sezony. 

"Naším cílem na začátku roku bylo vyhrát olympiádu a dostat se do Singapuru. Jsme rády, že se nám sen splnil. Byl to pro nás úžasný a bláznivý rok," řekla třicetiletá Vesninová.

"Je to pro nás opravdu neuvěřitelná sezona. Těžko porovnávat, co je pro nás víc, jestli olympijské zlato, nebo výhra tady v Singapuru. Oba tituly jsou pro nás velmi výjimečné," uvedla osmadvacetiletá Makarovová.

Ruské tenistky odehrály pátou společnou sezonu a počtvrté ji zakončily účastí na Turnaji mistryň. Získaly celkem sedm titulů včetně grandslamových trofejí z Roland Garros 2013 a US Open 2014. Dalších deset finálových zápasů včetně tří na grandslamech prohrály.

Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-SandsováDevětadvacetiletá Šafářová s o dva roky starší Mattekovou na tvrdém povrchu (včetně haly) prohrály poprvé v sezoně, předtím na něm vyhrály 23 zápasů po sobě. Letos odehrály i vinou zdravotních problémů obou tenistek jen devět turnajů. Třikrát vypadly v prvním kole, zbylých šest startů proměnily ve finále a čtyři z nich zakončily triumfem, když dobyly Miami, Peking, Wuhan a na US Open získaly třetí grandslamový titul.

Celkově dvě neustále pozitivně naladěné kamarádky odehrály 18 turnajů a všechno byly akce kategorie minimálně WTA Premier. Desetkrát spolu byly ve finále a osmkrát v něm slavily titul. V příštím roce plánují ve spolupráci pokračovat.

"Díky, Beth, za skvělý celý rok. Jsem si jistá, že příště tady budeme mít šanci být ještě lepší," řekla svěřenkyně Františka Čermáka Šafářová při předávání cen.

Brněnská rodačka, jež na letošní olympiádě získala bronzovou medaili s Barborou Strýcovou, má po dnešku bilanci v deblových finále 12-3. Matteková, která v Riu vyhrála smíšenou čtyřhru s Jackem Sockem a z mixu má ve sbírce také dva grandslamové tituly, má v deblových finále bilanci 22-12.

Matteková si dnes mohla poprvé v kariéře zajistit posun na post nejlepší deblistky světa, vinou porážky však Indku Saniu Mirzaovou nesesadí. Šanci však bude mít v úvodu nové sezony.

"Škoda, že to nevyšlo, ale věřím, že se Beth stane jedničkou hned zkraje příští sezony," prohlásila Šafářová. "Trochu jsem to měla v hlavě, ale na kurtu jsem se snažila hrát co nejlépe jako v každém jiném utkání," uvedla Američanka.

Poslední českou vítězkou čtyřhry na Turnaji mistryň zůstává Jana Novotná, která v roce 1997 zvítězila s Američankou Lindsay Davenportovou. Šafářová prohrála v boji o Trofej Martiny Navrátilové ve finále stejně jako před ní třikrát Květa Peschkeová (2008, 2010 a 2011) a před čtyřmi lety také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

• TURNAJ MISTRYŇ 2016 •
Singapur, tv. povrch / hala, 7.000.000 dolarů
nedělní výsledky (30. 10. 2016)
• Čtyřhra - finále •
Makarovová/Vesninová (4-Rus.) - Matteková/Šafářová (3-USA/ČR) 7-6(5) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
brixner
TVLE...a to někoho baví se na todle koukat??
Za celý zápas se neobjevily všechny hráčky najednou na síti, tomu fakt někdo říká čtyřhra??
Mám Lucku rád a přeji jí úspěchy, ta potrhlá Američanka je taky OK...
Ale ženská čtyřhra na jakékoli úrovni je jedním slovem:
TRAGÉDIE
T
R
A
G
É
D
I
E
Reagovat
misa
https://pbs.twimg.com/media/CwAqS6YUsAAmHtO.jpg
Reagovat
d@ve
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Betka silha uprimne a nepokryte.. :-))
Reagovat
sprchon
Shrnul bych to tak, že Rusky prostě dneska byly lepší. Hlavně Káťa hrála dobře, jako jediná si neprohrála servis. Lucka s Beth měly dost minel...

Snad singlový finále nabídne hezčí tenis.
Reagovat
Lina
Gratuluji Lucce a Bethanii k finále. Tyhle holky nejde nemilovat, skoro pořád üsměv na rtu. Doufám, že spolu ještě nějakou dobu vydrží. Viděla jsem bohužel až matchbolly Rusek. Škoda, že Bucii brání k titulům z OH i TM.
Reagovat
tommr
na OH hrála Lucka s Bárou, ale jinak souhlas - Rusky letos obraly Lucku o dva nejcennější tituly ... :(
Reagovat
misa
Všechno jednou končí, a tak i vítězná série týmu Bucie se zastavila na čísle 18. Lucku připravily Rusky o cennější medaili v Riu a teď i o výhru na TM. Růžové vlasy taky nebudou, škoda, k něžné Lucii by se hodily :) Teď dva měsíce přestávka, Šafinka mi bude chybět.
Reagovat
VlS
Míšo, já ji je přeju a věřím, že se vrátí Lucka válečnice v lepší formě a s chutí zas něco pěknýho vybojovat i v singlu.
Reagovat
misa
Ať si volno užije a příští sezonu ji čeká žebříčkový vzestup i ve dvouhře!
Reagovat
d@ve
Budeme doufat a hlavně aby taky vydržela zdravá.. :)
Reagovat
misa
To je nejdůležitější.
Reagovat
tommr
v konečném pořadí deblistek za tuto sezónu máme 3 hráčky v top-10 a 5 hráček v top-20:

...
7. Lucka Šafářová
...
9. Andrea Hlaváčková
10. Lucka Hradecká
11. Karolína Plíšková
...
17. Bára Strýcová
...

Kromě toho máme ještě dalších 6 hráček v top-100 ...
Reagovat
PetaM
Jak ta Hradecká může být v top 10, když všechno jenom kazí ...
Reagovat
Krisboy
Umí si vybrat spoluhráčku :)
Reagovat
PetaM
Chudáček Andrejka je na obě protihráčky vždy sama ... Snad se s Luckou brzy rozejdou, aby mohla opět dokázat, na co má bez ní ...
Reagovat
tommr
letos odehrála Andrea tři turnaje bez Lucky Hradecký a byly z toho dva tituly - jeden s Gasparyanovou v Praze a druhej s Pengovou v Nottinghamu ... :)
Reagovat
Fandina
Ale když hrála proti Hrádě, tak prohrála. A celkově má Lucka víc titulů v deblu než Andrejka.
Reagovat
PetaM
Měla by se dát dohromady s Peng.
Reagovat
janek_da
každopádně je ale Bet hrající, inspirující
Reagovat
marsden
A zrovna Rusky:(( koho ten narod ( nejen ve sportu) nestve.
"Aja Aja" Vesnina je uplna tragedie.
Reagovat
misa
V souboji Aja vs. Vuf byla úspěšnější Ruska :)
Reagovat
smazaný uživatel
souhlas, kdyby to byl někdo jiný, tak OK, ale zrovna Marfuška a Marfuška?to Aja jsme nikdy nepochopil co to znamená
Reagovat
tommr
ve druhým setu už byly Rusky bohužel lepší ... :(
Pro BMS to dneska moh bejt velkej den, ale boj o post světový jedničky naprosto nezvládla a byla jasně nejhorší hráčka na kurtu. Měla tam sice pár světlejch okamžiků na síti, ale na každej připadlo několik lacinejch chyb a odzadu byla přímo tragická. Světovou jedničkou tak i nadále zůstává Mirza a BMS si na další šanci bude muset počkat až na AO ...
Reagovat
janek_da
viděl jsem až 2.set a Beth bohužel zase špatenka. Těch zkažených úderů, případně winerových pozic a přesto se hrálo dál :-/

Od druhé půlky setu, co prohrály body na svém servisu, tak to bylo kvůli Bet.
Reagovat
smazaný uživatel
Ona už s Francouzkama byla na kurtu nejlepší Lucie, ale prostě se to tak někdy sejde, jindy Beth září, dnes ji to nešlo
Reagovat
VlS
moc nechybělo. Kdyby se Bětka držela tu a tam trochu zpátky, tak to mohlo dopadnout líp, ale kdyby ji to o trochu víc vycházelo, budeme jí tady nosit na rukou. Bez odvahy riskovat se asi vyhrávat nedá.
Pěknej výkon od obou. Stejně mě pořád trochu mrzí, že Lucka nehraje stabilně s Barčou. Ta je na saku stejnej cvok jak Beth, ale od BL a na servisu je lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
A je to konec :(
Reagovat
Mayo
Štvorhra je nuda :(
Reagovat
misa
Tak jistě, lepší je vyměňovat 30x přes síť.
Reagovat
Kozoroh
Bohužel od stavu 2:0 v prvním setu jsou Rusky lepším párem. Makarovová si hodně věří na prohoz, když BMS přebíhá na síti :-(
Reagovat
tommr
BMS byla dneska přemotivovaná a nehrála dobře. Makarova ty její zbrklý přeběhy trestala ...
Reagovat
janek_da
no, jak jsem ji viděl proti Babos/Svedka tak hrala tu samou tužku
Reagovat
tommr
jj ale proti slabším soupeřkám ty její chyby stačila Lucka napravovat. Na silný Rusky už to ale stačit nemohlo ...
Reagovat
smazaný uživatel
obávám se že tohle neotočí :/
Reagovat
tommr
divokej první set bohužel získávají Rusky. BMS je nějaká přemotivovaná a hraje strašně zbrkle. Chtělo by to se trošku uklidnit ...
Reagovat
d@ve
V TB byl asi taky zásadní ten špatný začátek, kdy Lucka hned v prvním podání měla DF..
Reagovat
misa
a byla to první dvojchyba týmu Bucie v zápase
Reagovat
tommr
to byla snad jediná chyba Lucky na podání za celej zápas - jinak podávala výborně. I tak to ale ještě dokázaly otočit a vedly 5:4. TB rozhodly tři zbytečný chyby v závěru ...
Reagovat
d@ve
A právě ten jeden ztracený bod z úvodu mohl pak chybět. Ale to jsou samozřejmě jen spekulace.. :)
Reagovat
misa
se vzdalují.
Reagovat
bIbec
Bětce jde vlastně o pozici jedničky dneska, že? Tak už vidím, jak to dneska holky budou hnojit, to je jasný :-)
Reagovat
misa
asi máš pravdu
Reagovat
tommr
no zatím BMS jako potencionální jednička rozhodně nehraje ... :(
Reagovat
bIbec
tak první set těsný. Žádná katastrofa se nekonala. Teď to otočit a je to v cajku :-)
Reagovat
tommr
celou letošní sezónu WTA provázela nepřízen počasí a déšť ohrozil dokonce i finále TM, kterej se pořádá v hale, protože do haly zatékalo ...
Reagovat
smazaný uživatel
Sakra proč to pořád posunují??Doufám že do večera začnou...
Reagovat
bIbec
myslel sem, že se začíná v devět? A furt nic?
Reagovat
A.R.R.
teď psali na čtsport, že v 9:30
Reagovat
bIbec
aha, "nově je hlášen začátek zápasu od 9:40"

tak to pak jo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist