Šafářová se Strýcovou si o zlato nezahrají. Vybojuje finále duo H+H?

12. 8. 2016, 18:02
Aktuality 83
Ryze české finále ve čtyřhře žen se na olympiádě v Riu de Janeiro konat nebude. Lucie Šafářová a Barbora Strýcová v semifinále turnaje pod pěti kruhy neuspěly ve více než dvouhodinovém boji proti dvojnásobným grandslamovým vítězkám Ruskám Jekatěrině Makarovové a Jeleně Vesninové a zítra si tak zahrají alespoň o bronzovou medaili. Šanci na zlato mají ještě Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, které boj o finále teprve čeká.
Lucie Šafářová a Barbora Strýcová

Lucie Šafářová a Barbora Strýcová spolu nikdy nevyhrály zápas a pro olympiádu spolu vytvořily pár až po odhlášení Karolíny Plíškové. V Riu de Janeiro však hned v prvním kole yřadily trojnásobné olympijské vítězky sestry Williamsovy, otočily duely s Kanaďankami Bouchardovou a Dabrowskou i bývalými světovými jedničkami Erraniovou s Vinciovou a dostaly se do závěrečných bojů o medaile. 

Po dnešku je však jisté, že o tu nejcennější si už nezahrají. České tenistky v semifinále podlehly po více než dvouhodinové bitvě 6-7 4-6 dvojnásobným grandslamovým vítězkám Ruskám Jekatěrině Makarovové a Jeleně Vesninové.

Úvod zápasu se nesl ve znamení bojů o vlastní servisy, neboť v prvních osmi gamech byl k vidění vždy alespoň jeden brejkbol. V prvních pěti hrách si podání dokázala udržet jediná Šafářová, navíc hned dvakrát, byť čelila celkem šesti brejkbolům. České hráčky tak po 38 minutách boje vedly 4-1 a při podání Vesninové měly za stavu 40-15 dva brejkboly.

Jenže je nevyužily, "Tam možná byla šance, ale ona čtyřikrát výborně zaservírovala," řekla o Vesninové Strýcová, která pak i podruhé přišla o servis a Rusky vyrovnaly na 4-4. A za ztracený náskok byly Češky nakonec potrestány. Strýcová si sice za stavu 5-5 na třetí pokus udržela servis a Češky si v tie-breaku vypracovaly dva setboly, ale nevyužily je a po hodině a čtvrt úvodní dějství prohrály 6-7.

V úvodu druhého dějství Strýcová ztratila potřetí podání, ale českým hráčkám se okamžitě povedl rebrejk. Pak byl vývoj dlouho vyrovnaný, než se za stavu 4-5 dostala do problémů Šafářová. Ta při svém podání prohrávala 0-40 a soupeřkám nabídla tři mečboly. Při druhém Vesninové zahrála vítězný forhend po lajně a zápas ukončila. 

"Nemyslím si, že rozhodl první set. I druhý byl dost vypjatý, vyrovnaný a bylo to o pár míčích," komentovala Strýcová. "Byly o kousek lepší, trošku nám možná chybělo i štěstí. Jsou to takové ruské mašiny. Tlačily zezadu, výborně se pohybovaly na síti i servírovaly," dodala Šafářová, která už snad definitivně překonala střevní potíže ze začátku týdne.

Nyní musí zahnat zklamání z porážky a připravit se na duel o bronz. "Vyhecujeme se, co nejvíc to půjde. Dostaly jsme ještě jednu šanci a medaili chceme, takže se namotivujeme a uděláme pro to všechno," prohlásily svorně.

Na soupeřky si musí ještě počkat. Večer budou o finále usilovat ještě Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Češky, které na předchozí olympiádě v  Londýně 2012 získaly stříbrné medaile, se utkají se Švýcarkami Timeou Bacsinszkou a Martinou Hingisovou. Vítězky budou hrát v sobotu o zlato proti Makarovové s Vesninovou, poražené budou usilovat o bronz proti Šafářové se Strýcovou.

"Doufám, že holky vyhrajou a nebude to české derby," přeje si Šafářová.

• XXXI. LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY, RIO DE JANEIRO 2016 •
Brazílie, tv. povrch
páteční výsledky žen (12. 08. 2016)
• Dvouhra - semifinále •
Makarovová/Vesninová (7-Rus.) - Šafářová/Strýcová (ČR) 7-6(7) 6-4
Hlaváčková/Hradecká (6-ČR) - Bacsinszká/Hingisová (5-Švýc.) od 23:00
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

83
Přidat komentář
baggik
Až se bude v tenise davat trestny fiftyn za trefeni soupere, teprve pak to bude gentlemansky sport. At jde ta vyslouzila Svycarska coura vite kam.
Reagovat
Jan
Přesně tak. Kdyby ji ještě trefila jinam, ale přímo do oka.
Reagovat
rusedski
H+Š udělali ve druhém setu rychlý brejk a v následujících 4 gamech na returnu nevyužili postupně:
40-15 (celkem 3BP)
30-0
40-15 (2MP)

Pak jde na servis Radek, který do té doby neměl proti sobě ani jeden P a nedopodává...naštěstí se hned povedl brejk z 15-40* a Lucka kupodivu doservírovala... :))
Reagovat
rusedski
Jednou mi tam vypadlo 30-0, zřejmě se automaticky mažou duplicitní řádky ://
Reagovat
Frick
Sportovní disciplína dokončená v 1:15 tamního času.

Myslim, že to asi bude nějaký rekord.

Snad nejhůř ten bronz urvou :o)
Reagovat
Frick
Takovýto by byl zítřejších aktérek boje o bronz v Tokyu. Není tedy moc pravděpodobné, že by si tam některá zahrála. Možná Andrejka jako vyložená debl speciatlistka? Nebo Lucka Š. by překvapila a chtěla by hrát ještě v 33,5 letech...?

Spíš asi ne.

Bude to tedy zřejmě poslední zápas na LOH pro všechny (možná mimo mixu u Lucky H.). H+H už ty placky mají, tak asi spíš pro Lucku s Bárou.
Reagovat
Frick
*věk
Reagovat
FulnekUltras
pokud se Andy nezlepší oko (???), může to být klidně i bez boje
Reagovat
Frick
Andy bude zítra děvče jak malované :o)
Reagovat
smazaný uživatel
To aby Český olympijský tým začal shánět brambory...
http://www.mediar.cz/s/2012/07/emmons.png
Reagovat
misa
Nechceš se vzdát českého občanství a zmizet někam do Portorika nebo Ruska?
Reagovat
rusedski
Jako že fandíš svý Monče budiž, ale nevím proč tu trolluješ i skrz debl, to jako schválně přeješ Čechům prohry abys tu pak mohl prudit?

Ještě že Bacsinszky je průměr a Hingis stará a tím pádem žádnou z nich nemáš v tom svém ansámblu...to už bysme tu s tebou nevydrželi vůbec.. :))
Reagovat
Frick
Ale no tak. Je v nejlepších letech.
Reagovat
rusedski
No ale před 20 lety, když byla trochu jinačí móda, by jí určitě fandil:
http://3.bp.blogspot.com/-fcS6UauFyWM/UTyH8UWkk2I/AAAAAAAACLQ/AMnlzJ8Hw_U/s1600/Sexy-Martina-Hingis.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem tady párkrát psal, že kdybych tenis sledoval v 90. letech, tak bych z té špičky fandil určitě Martině. Podle mě toho měla ve dvouhře dokázat mnohem víc a určitě bych ji teď na místě ultra legendy viděl radši než Serenu...
Reagovat
smazaný uživatel
No co, jsem si jenom vzpomněl na Kateřinu Emmons. Třeba tu bramborovou medaili tenistkám taky udělají...
Reagovat
smazaný uživatel
Au...
Reagovat
kada.tom
Olé!
Ty loby "Švýcarek" jsou tuze otravný a Hingis na síti o nic míň ... snad do toho holky budou dál chodit a půjde jim to, soupeřky jsou hratelný :-)
Reagovat
misa
Timea začala hrát "měsíční" míče.
Reagovat
FulnekUltras
chce to držet tah na bránu - stříbrná z Londýna je sice hezká, ale...Háčka do toho !!!!!
Reagovat
historik
aneb jak zazdít vedení 5:3
Reagovat
misa
V kvalifikaci takové hráčky jako Gavrilova, Bouchard, Babos nebo Doi. No jo, je to hodně našlapaný turnaj.
Reagovat
Frick
1.
Reagovat
Frick
Svačina začíná rodačkovatět.
Reagovat
Frick
Ale jo, to půjde.

Pokud H+H to daj, tak Šafi s Bárou vyhrajou. Budou mít větší motivaci.
Reagovat
misa
https://www.instagram.com/p/BJBa1SjDRuJ/
Reagovat
misa
http://oh.idnes.cz/safarova-a-strycova-po-prohranem-olympijskem-semifinale-peb-/oh-tenis.aspx?c=A160812_214514_oh-tenis_tof
Reagovat
Frick
Bez Češek. Jak se dalo čekat.
Reagovat
Frick
Skoro si myslim, že pro Lucku by bylo lepší tam vůbec nejet a vzít si WCMD do NH. Věřim, že jako lonská finalistka by jí mohla dostat.
Reagovat
misa
Taky jsem o tom přemýšlel. Pokud je brána pořád jako hráčka top 10, měla by kartu do NH dostat. Ovšem hráčka, která loni skončila v top 10 a objede čtyři z pěti turnajů P5, má nárok na 100 000 USD. To pro ni nejsou malé peníze a účastí v Cinci by už splnila podmínku pro výplatu této odměny.
Reagovat
Frick
Věřim, že do Wuhanu se podívá.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím, kdy (respektive po kom) mají Háčka hrát? Našla jsem jen program na ofiko stránkách OH a tam tomu nějak vůbec nerozumím :(
Reagovat
sprchon
Až po mixu Heather/Andy vs Mirza/Bopanna, což začne po skončení zápasu DelPa s RBA. Takže tipuju že nejdřív těsně před půlnocí...
Reagovat
tommr
jestli půjde zápas JMDP vs. RBA do třetího setu tak se začátek zápasu Háček může posunout až na dobu hodně po půlnoci. Zatím to tak bohužel vypadá ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Díky oběma :) tak to jdu asi spát a na půlnoc dávám budíka :D
Reagovat
sprchon
Musíme doufat, že to DelPo zvládne ve druhym.
Reagovat
Frick
Trochu kontroverzně - růžový brýle dolů - hrál ten pár skutečně až tak dobře? Nebylo to s W+W tak, že by jen ten den porazilo min. dalších deset párů, co bylo v Riu? S Kanaďankama jsem tedy čekal skutečně jednoduchou práci a místo toho to bylo drámo (nakolik to ovlivnil stav Lucka, to je samozřejmě otázka). S Taloškama je to otázník, vidět to nikde nebylo, ale řekl bych, že si je nemusely nechávat tak hrozně utéct.
Reagovat
EllNino
Zase zbytečně polemizuješ, uplně zbytečně ....pořád může bejt bronz ...na to, že neměly puvodně ani startovat na OH a jaký měly vražedný los, to malé finále je skoro zázrak
Reagovat
Frick
Jasně. Ale zkrátka nehrály proti překážce typu "Williamsky v TOP formě". Jejich kvality asi mohly stačit na kohokoliv.

Tak je škoda, že je ze sebe nebyly schopny dostat. Zrovna ve chvíli, kdy je debl asi nejvíce sledovaný sportovní veřejností. :-(
Reagovat
EllNino
co nebyly schopny dostat ? ..porazily Williamsky, je jedno v jaký byly formě, nikdy předtím je v deblu nikdo na OH neporazil a holky hrály fakt fantasticky, pak porazily po tom obrovským tlaku očekávání a Lucčině nemoci Kanaďanky se skvěle hrající Bouchard ...pak porazily bývalý světový jedničky, kdy otočily skoro prohranej zápas a dneska holt nestačily na GS vítězky ...jsi na ně až moc přísnej
Reagovat
Frick
To víš, mluví ze mne zklamání - člověk už tak v koutku duše doufal, že třeba vyhrajou i to zlato.
Reagovat
EllNino
ty máš vždycky nejvyšší mety a jseš nenažranej, to už jsme si zvykli s biatlonem :D ...a pořád mohou vyhrát bronz, a ony se o to určitě poperou
Reagovat
tommr
EllNino má tentokrát pravdu - úplně zbytečně to zase zeširoka rozebíráš a přitom se ten pár dal dohromady až na poslední chvíli a nějaký dalekosáhlý rozbory jsou proto po pár zápasech k ničemu. Dneska to prostě Báře nevyšlo a proto těsně prohrály s zřejmě budoucíma olympijskejma vítězkama. V předchozích zápasech hrály velice dobře ...
Reagovat
EllNino
díky, že mám tentokrát pravdu :D :) prostě potlačíme Háčka do finále ne ? :))
Reagovat
tommr
nic jinýho nám už bohužel nezbejvá. Prohry Lucky s Bárou a hlavně Petry jsou velký zklamání. Snad to Háčka zase zachrání podobně jako v Londýně ... :)
Reagovat
EllNino
je to sice zklamání, ale jak Puig, tak Makarova/Vesnina hrály velice dobře ...a holky stále ještě mohou získat bronz :)
Reagovat
misa
Holky měly vedení 4-1, řadu nevyužitých brejkbolů, nadějné vedení v tb, dokonce setboly a stejně set nevyhrály. Pak by třeba mohly Rusky přestat věřit. Taky ovšem mnohem lépe returnovaly a Bára dělala příliš chyb.

Taky mě zaujala jedna věc: Komentátor se po nevydařené výměně od základní čáry mezi Šafářovou a Vesninou podivoval nad tím, že Lucka to nezvládla a že by v tom měla být nejlepší na kurtu... Pane Svačino, už dlouho ne. Lucka šla letos silově oproti minulým sezonám dolů. Jasně, byla v Riu nemocná, ale to není problém tohoto turnaje. Je to tak celý letošní rok, prostě od základní čáry lepší hráčku nepřetlačí. Prodělaná nemoc (artritida) jí vzala hodně sil, snad příští rok, pokud vydrží zdravá...

Držím palce k boji o bronz. Snad B & L zbyly ještě síly, odjíždět s bramborama by bylo na h...
Reagovat
Lunej..
Vesnina a Káťa jsou favoritkami po sestrách WW, takže se naše holky držely dobře, navíc Káťa je taky levačka a to při podání využívala. Ukázaly, že mají formu a jsou nebezpečné. Samozřejmě, naše holky kazily, ale to druhá strana taky. Už tak BaLu předvedly na OH skvělou práci, kdo čekal, že se dostanou tak daleko? Trocha uznání by teda neškodila, ale po některých to nelze vůbec chtít.
Reagovat
Frick
No ale Lunej, holky měly hned několik šancí jak vyhrát/nesmírně se příblížit prvnímu set.

To Rusky ne. Využily hned první příležitost.

Znova opakuju - určitě by první set neznamenal výhru zápasu, ale...
Reagovat
sprchon
Tyhle "kdyby" řešíš zbytečně. Skoro v každym zápase jsou šance, resp. v málokterym je to bez šance. Je jedno, kolik je šancí bylo, podstatný je, že je naše holky nevyužily, je to škoda, ale nic s tím dělat nejde. Výsledek je danej, toť vše.
Reagovat
misa
Uznání přijde až po skončení turnaje, teď probíhá zklamání :)
Reagovat
Lunej..
Každý to máme jinak, pro mě tento zápas už je skončený a těším se na další. Já se nerada vracím k tomu, co bylo, proč to bylo a řešit to. Dřív jsem to taky dělávala, ale už mě to nebaví. Tenis miluju, ale není středobodem mého života, jen jeho zpříjemněním. I když ne vždy jak bych chtěla. :)
Reagovat
EllNino
tím, že budeš Lucčiny nemoci neustále omílat a brečet nad nima, Lucku nevyléčíš ....vzchop se a mysli pozitivně, s tím hle připosraným pesimistickým přístupem by to už Lucka dávno zabalila ...ani 4. místo na OH není neuspěch (říkám to v dobrý víře, to snad víš, sympatizuju s tebou :) )
Reagovat
misa
Je jedno, jestli nad událostmi, které nemůžu ovlivnit, přemýšlím pozitivně nebo negativně...

Můžu napsat, že Lucka bojuje, snaží se a nevzdává, to se mi moc líbí. Ale herně to moc dobré není.
Reagovat
EllNino
Ale uvědom si, že je pořád tak v polovině cesty na vrchol, možná spíš ve třetině ...
Reagovat
misa
Snad jo, před US Open zřejmě spadne do páté desítky jako v roce 2013, a pak může zase začít stoupat :)
Reagovat
tommr
to není jen o nemoci Lucky na kterou bych se už tak moc nevymlouval. Je třeba si taky uvědomit že Vesnina šla letos v singlu strašně nahoru a je na tom momentálně v žebříčku líp než Lucka i Makarova ...
Reagovat
Frick
A měli ve FC naše top kvarteto s tim, že ani jedna neni nějak extra unavená, nominovali byste koho? Káju s Bárou, Báru s Luckou nebo Káju s Luckou?
Reagovat
kada.tom
Karol s Bárou
Reagovat
Frick
Asi jo, no. Osvědčily se. To je jako fakt.

Na druhou stranu - Kája hraje (a dobře hraje) s Julčou a té se typologicky více podobá Lucka. Minimálně co do výšky.
Reagovat
Frick
Nevěřim, že by to finále vyhrály. Dnes hrajou asi jen o stříbro.
Reagovat
kada.tom
i stříbro je lepší jak bronz a jeden smutnej pár
Reagovat
tommr
nechápu proč hrajou Háčka až čtvrtej zápas na dvojce když má Lucka ještě dneska hrát i čtvrtfinále mixu? To mohlo napadnout jen úplnýho dementa. Nebo v tom je nějakej špinavej záměr pořadatelů? :(
Reagovat
Jan
Vypadá to tak.
Reagovat
misa
Taky mě to napadlo. Prostě magoři.
Reagovat
tommr
dneska promarnily velkou šanci na postup do finále. Rozhod neštastně prohranej první set ve kterým měly holky za stavu 4:1 40:15 Rusky už na lopatě, ale o nadějnej náskok ještě přišly. Rozhodnout mohly i v TB ale ani jeden ze dvou setbolů neproměnily. Vinu za to nese jednoznačně Bára, která dneska v klíčovejch momentech zcela selhala ... :(
Ve druhým setu už byly Rusky, kterým koncovka prvního setu dodala sebevědomí lepší ... :(
Bára s Luckou budou mít ještě šanci na reparát v boji o bronz. Doufám, že si o něj zahrajou se Švýcarkama ... :)
Reagovat
Chrenda
I semifinále je úspěch. Tak třeba dají aspoň bronz a Háčka postoupí do finále.
Reagovat
Jabadu
Háčka to budou mít ještě těžší. Singlově jsou mimo a psychika Hrádi je pověstná.
Ale když Pán Bůh dovolí, i motyka spustí ...
:-)
Reagovat
tommr
Háčka mají podstatně slabší soupeřky než měly Lucka s Bárou takže doufám, že zabojujou a aspoň jedno finále pro ČR vybojujou ... :)
Reagovat
Jabadu
Jako Hráďa má kondici neskutečnou. Umí podávat kolem 200 km/h. Ale k čemu to je, když má procenta jako Berdych.
Uvidíme, no.
:-)
Reagovat
tommr
rozhodující bude jak to půjde Andree. Když se Andree bude dařit tak se zvedne i Lucka a naopak ...
Reagovat
Frick
Bohužel, holky měly double break na *5:1, pak v TB vedení 5:3, 6:5 na servisu... a nic z toho.

Ale i kdyby ten první set měly, tak by asi přišla otočka. Přecijen - nezačala jim docházet trochu šťáva...?

Jak by to vypadalo, kdyby Lucka hrála s Kájou, tak to můžem jen spekulovat. Asi by to bylo hodně BUM BUM... Takový duel s italskejma pinkalkama by byl asi jako duel Krpálek - Konečný :-D
Reagovat
EllNino
Italky by mátožnou Karolínu přehrály jako nic ...
Reagovat
Jan
Přišlo mi, že koncem druhého setu už naše holky nemůžou, že jim dochází síly. Škoda prvního setu. Mohl vyjít.
Reagovat
tommr
první set bohužel zazdila Bára a pak už se Rusky chytly a byly lepší ... :(
Reagovat
Frick
Výhra nad W+W (který ovšem byly zcela mimo obě) možná trochu zakryla uvžování o tom, že třeba Bára asi taky už i měla lepší formu...
Reagovat
tommr
proti Williamskám hrála Bára dobře, ale dneska mě hodně zklamala ... :(
Reagovat
Jan
Není každý den posvícení a nejsou roboti. Jsou lidi.
Reagovat
Jan
Můžeš to vzít i tak, že ve čtvrtfinále měly holky štěstí a teď si to vzalo zpět.
Reagovat
Frick
No, taky si projela 3 servisy ze 6....

To možná taky hrálo roli - Lucka si v R32 + R16 neprojela ani jeden servis, včera a dnes je ale už začala celkem ztrácet... :-/
Reagovat
misa
Můžou za to dobře returnující hráčky (Italky a Rusky) a Lucčin servis už není tím, čím byl loni.
Reagovat
tommr
to právě souvisí se špatným výkonem Báry, která dělala hrubý chyby na síti i po dobrejch servisech Lucky ... :(
Reagovat
Frick
Jo, vyhrát první set 6:1 nebo 6:3, to by nebylo na škodu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist