Šafránek, Šátral a Martincová na US Open postoupili do závěrečného kola kvalifikace, Hradecká vypadla

24. 8. 2017, 18:28
Aktuality 21
US OPEN - Václav Šafránek na US Open postoupil poprvé do třetího kola kvalifikace grandslamu, když udolal Němce Yannicka Hanfmanna. Postupuje také Jan Šátral, který porazil domácího Mackenzieho McDonalda. Uspěla i Tereza Martincová, nasazená patnáctka si poradila s Věrou Lapkovou z Běloruska. Naopak Lucie Hradecká v New Yorku neprojde kvalifikací ani na šestý pokus.
Václav Šafránek

Václav Šafránek hrál ještě minulý pátek na antukovém challengeru v německém Meerbuschi a dnes se na tvrdém povrchu v New Yorku přiblížil svému životnímu úspěchu. Třiadvacetiletý Čech startuje podruhé v kariéře v kvalifikaci grandslamu a dva dny po premiérové výhře přidal i druhou.

Šafránek v boji o US Open zvládl dvě třísetové bitvy proti německým soupeřům, když po Danielu Masurovi udolal i Yannicka Hanfmanna. Finalistu nedávného turnaje ATP ve Gstaadu porazil 2-6 6-4 7-5, byť ve druhém setu musel celkem třikrát dotahovat manko brejku a ve stejné situaci se ocitl ještě jendou i v úvodu sady rozhodující.

Jediná výhra tak 206. hráče světa Šafránka dělí od premiérového postupu do hlavní soutěže. V pátek si o start na US Open zahraje se čtvrtým nasazeným Ukrajincem Sergejem Stachovským.

Postup do závěrečného kola kvalifikace vybojoval také Jan Šátral. Český tenista v prvním kole vyřadil nasazeného Pedra Sousu z Portugalska a dnes si stejně jako loni právě na US Open poradil s domácím Mackenziem McDonaldem, jehož přehrál 6-4 6-3.

Loni si Šátral na US Open připsal premiérový start na grandslamovém turnaji, když prošel tříkolovou kvalifikací, a navíc přidal postup do druhého kola v hlavní soutěži. Letos má za sebou zatím dva ze čtyř kroků k tomu, aby rok starý úspěch alespoň zopakoval.

Aktuálně 196. hráč světa nezačal stejně jako včera dobře a jako první si prohrál servis. Od stavu 2-4 ovšem soupeři povolil pouhé čtyři fiftýny a vývoj úvodní sady suverénně otočil. Šňůru vyhraných gamů nakonec protáhl na číslo osm, když se ve druhém setu dostal do vedení 4-0. Vzápětí sice zaváhal na podání, nicméně druhý brejk si již pohlídal a po hodině a 14 minutách slavil postup.

Šátrala v zítřejším závěrečném kole kvalifikace čeká možná vůbec nejtěžší možný protivník. Bude jím rozjetý Denis Shapovalov. Osmnáctiletý talent přehrál poměrem 6-3 7-5 Gastaa Eliase a v kvalifikaci US Open zatím pokračuje beze ztráty setu.

Kanaďan nedávno vyhrál domácí challenger v Gatineau a před dvěma týdny na domácím Masters v Montréalu postoupil až do semifinále, když mimo jiné vyřadil Juana Martína Del Potra a Rafaela Nadala.


Martincová postupuje. Hradecká v newyorské kvalifikaci neuspěla ani na 6. pokus
Tereza Martincová se poprvé v kariéře podívá do závěrečného kola kvalifikace grandslamového turnaje. Česká naděje včera v prvním kole přehrála Řekyni Grammatikopoulouovou a dnes ve druhém kole porazila 6-3 6-4 nebezpečnou Bělorusku Věru Lapkovou, jež loni vyhrála juniorku na Australian Open.

Dvaadvacetiletá Češka si na grandslamovém turnaji hlavní soutěž ještě nezahrála, nyní zkouší poosmé v kariéře štěstí v kvalifikaci. V té byla nejdál ve druhém kole a své maximum dnes na US Open vylepšila.

Martincová měla v úvodním dějství jasně navrch, když si během několika minut vypracovala rychlé vedení 5-1. První šanci jít do vedení na 1-0 na sety sice nevyužila, nicméně podruhé již nezaváhala. Druhá sada byla podstatně vyrovnanější. Od stavu 2-2 se hrály dlouhé gamy, o servis musela bojovat hlavně Češka. Všechny čtyři brejkboly ale dokázala odvrátit, v deváté hře využila hned první brejkbol a následně utkání zakončila čistou hrou na podání.

O svou premiérovou hlavní soutěž na turnaji velké čtyřky si zítra zahraje s Georgií Bresciaovou. S Italkou, které dnes vzdala po prohrané první sadě vracející se Švýcarka Vögeleová, se nikdy předtím neutkala.

US Open nepatří mezi oblíbené grandslamy Lucie Hradecké. Před pěti lety sice vyhrála čtyřhru s Andreou Hlaváčkovou, ale ve dvouhře žádného úspěchu nedosáhla. V hlavní soutěži se představila šestkrát a pouze jednou se dostala do druhého kola. Šestkrát také zkoušela štěstí v kvalifikaci, ale nikdy z ní nepostoupila.

Letos v ní skončila ve druhém kole. Poté, co si na úvod poradila s Němkou Hobgarskou a přerušila sérii čtyř porážek, nestačila na Su-Wei Hsieh. Proti nejvýše nasazené Tchajwance sice začala brejkem, ale nepotvrdila ho, ztratila jedenáct gamů v řadě a v závěru už jen odvrátila kanára. Nakonec padla za pouhých 47 minut hry 1-6 2-6.

Hradecká si na letošním US Open zahraje alespoň čtyřhru s Kateřinou Sinakovou, s níž bojuje o start na Turnaji mistryň.

• US OPEN 2017 •
USA / New York, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
čtvrteční výsledky (24. 08. 2017)
MUŽI
• Kvalifikace - 2. kolo •
Šafránek (ČR) - Hanfmann (24-Něm.) 2-6 6-4 7-5
Šátral (ČR) - McDonald (USA) 6-4 6-3
ŽENY
• Kvalifikace - 2. kolo •
Su-Wei Hsieh (1-Tchaj-wan) - Hradecká (ČR) 6-1 6-2
Martincová (15-ČR) - Lapková (Běl.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

21
Přidat komentář
sprchon
Chlapi super, už tohle jsem nečekal. Finále budou v obou případech těžký. Kéž by aspoň jeden, ale moc to nevidím... :)

Z bab mi Terka Martincová, Vika Kužmová a AKS dělají radost. Terka a Kajka to mají hratelný, Vika má Abandu, to nebude jen tak, ale klidně ji může klepnout. A samozřejmě Sofya Zhuk, ta by se taky mohla probojovat. ;)
Jinak podle mě celkem zajímavej zápas MDM vs Buzarnescu, obě celkem ve formě, škoda, že hrajou proti sobě, oběma bych přál postup.
Reagovat
EllNino
a postoupila Kaia Kanepi, celkem bych jí přál postup do hlavní, ale proti Lojzičce to bude asi dost těžké :) ...

tejně tak mě těší Naomi Broady a její krajanka Boulter
Reagovat
sprchon
Su-Wei Hsieh je Lojzička? :D
Reagovat
EllNino
pardon, ona už Lojzičku porazila :) ...tak se snad nevyhází proti Taiwance jako včera Lucka
Reagovat
George_Renel
http://www.digizone.cz/clanky/o2-pokracuje-ve-spolupraci-s-eurosportem-chysta-se-na-us-open-2017/
Reagovat
tommr
díky za odkaz - zrovna jsem se chtěl zeptat kdo bude USO vysílat ... :)
Kombinace Eurosport + O2TVTenis je přímo ideální. Ted už nezbývá než doufat, že se našim holkám bude dařit a dojdou co nejdál, aby taky bylo co vysílat ... :)
Reagovat
EllNino
jono :D ... bohužel se nedá vyloučit, že so po 3. kole na Češky nebude možno dívat
Reagovat
tommr
to při současný formě našich hráček bohužel hrozí už po prvním kole - viz třeba výsledky v New Havenu ... :(
Reagovat
EllNino
turnaje před GS neber moc vážně ... koukni jakou formu měly holky před Wimbledonem a jak pak pohořely ... třeba to teď bude naopak :)
Reagovat
fialka
hurá, konečne po polroku v semi. A ako vždy potrápila svojich fans. neva, bojovala ako levica. Čo by som jej vytkla je, že v 2.sete si nechala ujsť náskok 5:0, keď Nasťa uhrala 4 sety v rade. Ešteže súperka pomohla a v závere stratila servis. Domi tak využila až piaty MB.

Domi, POME!
Reagovat
fialka
*4 gemy v rade, to som tomu dala :)
Reagovat
EllNino
Reagovat
tommr
její dnešní výhra je příjemný překvapení. Poměrně slušnou šanci má i v posledním kole kvaldy ... :)
Reagovat
Dobry-den
Terýsek postupuje, ačkoliv to byl větší boj, než ukazuje skóre. Teď ji čeká nějaká Breša, tu vůbec neznám, tak snad ji nepodcení a konečně postoupí do hlavní soutěže ;-)
Reagovat
EllNino
Výborně :) ... Bylo to děsně vyrovnaný, spousta shod, hlavně ve 2. setu, 2:3 BP, 3:4 BP ...nakonec to otočila, využila první nabídnutou šanci za stavu 4:4 a pak dopodávala čistou hrou :) ...

Ve 3. kole čeká Italka Brescia, které dneska vzdala Štefka Voegele, v 1. kole přehrála Patricii Tig ... myslím, že by mohla mít slušnou šanci na hlavní soutěž, moc bych jí to přál ... má určitě větší šanci než kluci
Reagovat
Frick
A teď už to MUSÍŠ dodělat. Bresča nebyla nikdy ani v TOP 200!!!
Reagovat
EllNino
Super :) Vašek byl set a půl v háji, ale pak se zvedl, super ! :D Myslím, že by mohl mít šanci i proti Sergeiovi ve finále, moc bych mu to přál ...
Stejně tak Šátry, má tu formu, jen velká škoda, že ho čeká Denis ...:/ Přál bych postup oběma, Honza už letos 2x prohrál ve finále kvaldy, a to je sakra rozdíl, potoupit do hlavní, nebo prohrát ve finále ... bohužel se obávám, že to nevyjde ani napotřetí letos ...

I tak na tu bídu v 1. kole je tohle příjené překvápko, hlavně Vašek má fazonu :) ... konečně se taky o mužském českém tenise mluví v pozitivech
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Je to paráda :) Snad to dotáhne i Terka :)
Reagovat
Frick
1) Karolína Plíšková
(WTA 900 Cinci SF, 350 b.)

Káje se vedlo v Cinci o něco lépe než v Torontu, nicméně na víc než konec v SF po poměrně jasné prohře od Mugu to nestačilo. Post #1 se jí ale nakonec udržet povedlo a tak bude mít tenisový svět světovou jedničku s jedním z nejhorších zápisů z posledních 52-týdnů. Bez jedinné velké trofeje.

ZNÁMKA: 2- (6/10)

2) Petra Kvitová
(WTA 900 Cinci R32, 60 b.)

Petra neprolomila smolnou serii s Američankami ani zde v Cinci, když byla ráda i za samotný postup do druhého kola.

ZNÁMKA: 3- (4/10)

3) Lucie Šafářová
(WTA 900 Cinci R64, 1 b.)

Lucka bohužel nenašla recept na Sloane ani na druhý pokus, tentokrát byla porážka ještě navíc více jednoznačná. Nasazení na US Open nevyšlo a bude při losu nutné spoléhat na štěstí. Jestli nemohla pro lepší umístění udělat více, ví nejlíp jen ona sama. Ale pouhé dva turnaje byly ve srovnání s ostatními hráčkami skutečně velice nízké číslo.

ZNÁMKA: 3- (4/10)

4) Barbora Strýcová
(WTA 900 Cinci R64, 1 b.)

Bára podala v Cinci mátožný výkon a na Ekaterinu vůbec neměla.

ZNÁMKA: 4 (3/10)

5) Kateřina Siniaková
(WTA 900 Cinci R64, 1 b.)

Ani Katka neměla v Cinci svůj den a Camila jí nedala šanci...

ZNÁMKA: 4 (3/10)

6) Tereza Martincová
(ITF 140 Vancouver R32, 1 b.)

I slečna Omalovánka byla na kanadském ITF podniku od úspěchu velice daleko....

ZNÁMKA: 4 (3/10)

7) Barbora Krejčíková
(ITF 140 Vancouver R32, 1 b.)

Bára Kr. pak dokonce nezvládla zápas s hráčkou 4. stovky...

ZNÁMKA: 4- (2/10)
Reagovat
historik
Tak tohle je pro Šafránka hodně dobrá výhra!
Reagovat
letityfanousek
Hanfmann je pěkný skalp
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist