Šarapovová musí podle Kafelnikova nést následky. Navrátilová se Rusky zastává

7. 3. 2016, 23:54
Aktuality 169
Velký humbuk udělalo dnešní prohlášení ruské tenistky Marie Šarapovové o pozitivním testu na doping ve světě tenisu. Ruska ho rozdělila na několik táborů. Jedni se hříšnice zastávají, druzí ji nekompromisně odsuzují a jiní s rozpaky váhají, zda je pro její hrubou nepozornost omluva.
Jevgenij Kafelnikov

Šéf ruské tenisové federace Šamil Tarpiščev je přesvědčen, že dopingový nález kariéru Marie Šarapovové neukončí. Doufá, že cesta na letošní olympijské hry do Ria de Janeiro pro slavnou tenistku není uzavřená. V rozhovoru pro server Sport-Express konstatoval, že aféra ruský tenis nepoškodí.

Stejný názor má i Tarpiščevův zástupce a bývalý slavný tenista Jevgenij Kafelnikov. Pro Šarapovovou ale nenašel slova omluvy.

"Není to rána pro ruský tenis, je to rána pro Šarapovovou. S takovou nálepkou bych žít nechtěl, nikdy jsem v takové situaci nebyl a jsem na to hrdý. Pokud něco takového připustila, musí nést sama následky," řekl Kafelnikov.

Osmadvacetiletá Šarapovová, vítězka pěti grandslamů a bývalá světová jednička, dnes oznámila, že měla na lednovém Australian Open pozitivní test na meldonium. Tuto látku užívala delší dobu, od letošního roku je však zakázaná.

Ruské tenisové jedničky se naopak zastala Martina Navrátilová, držitelka osmnácti grandslamových titulů. "Neznám všechna fakta, ale doufám, že všechno dobře skončí. Připadá mi to jako nezaviněná chyba," napsala Navrátilová na twitteru.

Bývalí američtí tenisté James Blake a Michael Russell ocenili, jakým způsobem se Šarapovová k chybě přiznala. Ale zároveň dodávají, že profesionální sportovci si musí být vědomi toho, co užívají.

Hodně se na svém twitteru o současném tenisovém tématu číslo jedna rozepsala bývalá světová jednička a trojnásobná grandslamová vítězka Jennifer Capriatiová. Ta svou kariéru ukončila v pouhých 28 letech jako desátá hráčka světa kvůli vleklým potížím se zády.

"Jsem extrémně naštvaná a zklamaná. Přišla jsem o kariéru a nikdy jsem se kvůli tomu nerozhodla dopovat. Musela jsem hodit ručník do ringu a trpět," napsala Capriatiová, jež reagovala na fakt, že Šarapovová užívala látku meldonium deset let, ale až nyní byla přidána na černou listinu.

"Nikdy jsem kolem sebe neměla tak dobře placený tým doktorů, abych našla způsob, jak obejít systém a pak čekala, než mě věda dostihne," pokračovala Capriatiová. "Proč nebyla látka na seznamu zakázaných už dříve?" ptá se svých fanoušků Američanka. která měla během své kariéry problémy se závislostí na alkoholu a drogách.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

169
Přidat komentář
peggy
Moc se mne libi nazor Matiny Naratilove,ktera se Marie zastava,a verim,ze v Riu nastoupi.Copak pani Strycova takto verejne vystoupila?Je to Mariino zavahani,ale ona dokaze za sve penize pomahat ve sve rodnene vesnicce na Sibiri.Setkala jsem se se dvema zenami,ktere tam ziji a Maria tam rocne investuje mnoho milionu,osobne tam dojizdi.Trest si zaslouzi ,ale malinky,neb Ty co ji preji velky trest,tak se ji na kurtu boji?
Reagovat
George_Renel
Její rodná ves je v blízkosti Černobylu a ne na Sibiři.
Reagovat
themimone
Maria se zachovala tak, jak musela, jinak by jí media kompletně semlela. Představa že by tu tiskovku neudělala je i pro ní nepředstavitelná, po tom by totiž následovalo ráno, kdys by se před jejím domem objevil počet dav novinářů a její obraz ve společnosti by byl dost pokroucený.

To jestli Bára měla vůbec tu možnost, uspořádat tiskovku v předstihu, nikdo nevíme. To jestli utrácí ve své rodné vesnici miliony a následný pohled veřejnosti nesmí jakkoliv ovlivnit trest, ten musí být na základě skutku který (ne)udělala
Reagovat
FulnekUltras
4 měsíce pauza + vagón špíny a fertich
Reagovat
slacker
a neni dopink i pouzivani raket a vytunenych bot? Jak k tomu prijde ten co si spickovou raketu nemuze dovolit?
Reagovat
Tornes
To máš zas technologický doping, to je ještě jiná záležitost. Ta se třeba často řeší v F1.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechapu, proc se Marie vsichni tolik zastavaji. Ma kolem sebe dostatecne velky tym, v dnesni dobe plno prostredku, ze je hodne velkou chybou, ze se to nedozvedela driv. Mela by nest nasledky a trest. Proste je to neomluvitelne. A je mi jedno, jestli to priznala verejne. Je to jen o tom, ze ji to vynese v lepsim svetle. Proste distanc, jako kazdy jiny.
Hezka poznamka Jennifer :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Seš nějakej divnej, ne? A Jennifer je přece lidský odpad, 3,14ča, že si dovolila se ozvat jinak, než měla...
Reagovat
Tornes
No jako Jennifer bych sem raděj netahal. Ta je mimo úplně - odebrat jí tituly, které získala v době, kdy vše co dělal bylo schválené? To se příště zakáže lék/účinná složka, který v současnosti bere Rafa/Nole/Roger a zpětně jim odeberem jejich tituly? Zákaz retroaktivity v právu (a tohle je právní systém) není náhodou.

Nehledě na to, že samu Jennifer jen velmi těžko lze brát jako důvěryhodného hodnotitele dané situace.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemá právo na názor? Z jakého titulu?
Reagovat
Tornes
Právo na názor má. Ovšem nemá právo na to, aby její názor byl brán vážně.

Nehledě na to, že já jsem její názor dokonce vzal vážně, zhodnotil ho a usoudil, že je to totální kravina.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemám rád šermování právy, ani tím, ani oním směrem.
Reagovat
Tornes
Nevím co myslíš "šermováním právy tím či oním směrem", ale jestli tím myslíš moji narážku na zákaz retroaktivity - to jako fakt?

A jestli tím myslíš, že má právo na názor, ale nikoli na to, ať ji bereme vážně - vždyť to je základ všeho. Každý ať řekne co chce, ale nikdo nikoho nemůže nutit, aby to bral vážně. To je svoboda slova v první části a svoboda svědomí ve druhé. A to druhé je ve všech právních řádech dokonce silnější než to první.
Reagovat
Stan_Borowitz
nene, narážím na to "...nemá právo na to, aby její názor byl brán vážně".

To jako chceš všem zakázat, aby její názor brali vážně, nebo jak toho chceš docílit?
Reagovat
Tornes
Mít na něco právo znamená mít možnost donutit ostatní, aby se chovali tak, jak na to mám právo, v současném světě obvykle pomocí státu. Nemít na něco právo znamená nemít možnost tohoto donucení.

Neznamená to, že to nemůže udělat. Pouze to nemůže vyžadovat/donucovat u ostatních.

Příklad - mám právo, abych nebyl okraden, tj. positivně aby moje vlastnické právo nebylo narušeno. Jsem-li okraden a toto právo porušeno, mohu se dožadovat nápravy (většinově od státu) a tato mi musí být poskytnuta - byť ne vždy efektivně, ale to je jiná věc.

Naopak nemám právo v šalině sedět. To neznamená, že si nemohu sednout, pouze nemohu po ostatních vyžadovat/nutit je, ať mi to umožní (třeba vstanou, když přijdu).

Stejně tak Capriati nemá právo na to, aby její názor byl brán vážně - může říkat svoje názory, může někým být brána vážně, ale nemůže po nikom vyžadovat/vynucovat, aby brána vážně byla. To je podstata toho "nemít právo".
Reagovat
Stan_Borowitz
A ona si to právo někde nárokuje? Chce snad po Obamovi, aby poslal US Army to její právo po světě vymáhat? Nebo z čeho tedy v tomto pojetí vycházela tvá poznámka o tom, že "...nemá právo, aby její názor byl brán vážně." To snad nemá nikdo, tak proč to vypichuješ právě u ní?
Reagovat
Tornes
Psal jsi: "Nemá právo na názor? Z jakého titulu?"

Z čehož jsem pochopil, že jsi nepochopil můj předchozí příspěvek. V něm jsem psal, že její názor neberu vážně. Ty jsi mě v zápětí osočil, že přece má právo na názor. A já odpovídám ano, ten sice má, ale já mám právo její názor nebrat vážně, případně (jako teď) říct, že to je úplná kravina.
Reagovat
Stan_Borowitz
No vidíš, stačilo to napsat takhle bez toho zobecňování a neměl bych nejmenší výhrady...

Já jsem tvůj příspěvek pochopil. Nepsal jsi v něm ale, že ji nebereš ty vážně, ale že ji "lze jen velmi těžko brát vážně", a tam cítím poměrně zásadní významový rozdíl ve smyslu shora uvedeného...
Reagovat
Tornes
No nepsal jsem "lze jen velmi těžko brát vážně", ale "jen velmi těžko lze brát jako důvěryhodného hodnotitele dané situace". Když už jsme teda u toho slovíčkaření. A vzhledem k její minulosti si za tím stojím.

Ale povšimni si, že "jen velmi těžko lze" v konečném důsledku není kategorické prohlášení.
Reagovat
Donda22
Bože vy jste blbečci :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Že jo... ale nás to baví...

Ovšem na druhou stranu, ty zase nemáš právo na to, aby tvůj názor byl brán vážně.
Reagovat
VlS
Halelůja :-))
Reagovat
smazaný uživatel
proč lidi řvou, že by měla nést následky, když to sama oznámila hned v úvodu celé aféry. Ale je hezké, že se za ten den vyrojilo tolik neomylných lidí.
Reagovat
smazaný uživatel
Nono, drtivá většina sportovců by ani nedostala šanci sehrát podobně srdceryvné divadýlko jako ona včera. Nedělejte z ní hrdinku..
Reagovat
Fandina
Tiskovku si může svolat každý, spíš je zvláštní, že ještě není jasný postih. že jí svolala, aniž je rozhodnuto.
Reagovat
Stan_Borowitz
PR, ovlivňování veřejnosti ve svůj prospěch, nátlak na WTA/ITF/WADA... dá se to nazvat různě.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ta logika mi nějak uniká. Když třeba spáchám úvěrový podvod a pak uspořádám tiskovku, kde se přiznám, tak je to vyřešeno?
Reagovat
smazaný uživatel
uspořádáš tiskovku, přiznáš se a řekneš, že poneseš následky a přijmeš trest. Do toho lidi začnou řvát, že bys měl přijmout následky a dostat trest. Mně zase uniká tahle logika.
Reagovat
George_Renel
Když víš, že to za pár hodin stejně vyleze ven, tak se snažíš uhasit a zachránit co se dá.....
Reagovat
Stan_Borowitz
Mně tedy připadá, že lidi hlavně diskutujou o míře jejího zavinění a výši trestu, ale možná se pletu.
Reagovat
smazaný uživatel
reaguji na příspěvek výše, podobně se vyjádřil např. Kafelnikov.
Reagovat
slacker
nasledky by meli nest i ti co latku zaradili na ban list. nasledky by meli nest sponzori rychle se odvracejici od banalne obvineneho spostovce. Nasledky by mel nest i sponzor co zacal cpat nekretanske penize do nejake celebrity.
Reagovat
Stan_Borowitz
Následky by měli nést hlavně "obyčejní lidi", fanoušci, kteří svým nesmyslným fanděním a čučením na pobíhající magory mávající plácačkama udělali ze sportu showbusiness.
Reagovat
smazaný uživatel
A to je jako špatně, že lidí fandí sportu a baví je to? Je snad logický, že chtějí vidět profesionály, co patří k nejlepším na světě a ne amatéry, co to hrajou "pro žízeň"...
Reagovat
Stan_Borowitz
Není to v principu špatně, ale tohle jsou prostě důsledky. Na jednu stranu sportovní showbusiness nutíme do stále lepších výkonů, které jsou často za hranicí (chemicky nepodpořených) lidských možností, na druhou stranu se pak pokrytecky rozčilujeme nad tím, že aktéři představení po nějakém tom chemickém posílení sáhnou.
Reagovat
Stan_Borowitz
domyslel a zde je můj návrh řešení problému dopingu:

Zrušit seznam zakázaných látek, povolit vše. Ať si každý dopuje, jak chce. Po soutěži všichni odevzdají vzorky, ty se analyzují a spolu s vyhlášením pořadí se u každého uvede, co všechno k dosažený výsledku použil. Tituly a pořadí ale zůstanou, žádné tresty, nic. A diváci i sponzoři si pak budou moci podívat třeba na to, kdo byl třeba první bez steroidů, kdo byl první úplně "čistý". A budou se moci udělovat zvláštní ceny pro ty, kdo soutěžili poctivě nebo lépe řečeno postaru.

To nezní tak špatně, ne?
Reagovat
misa
...dokud si neuvědomíme, že jsou děti, které mají v těchto sportovcích vzory a které se taky touží dostat na jejich úroveň. Takhle by všichni včetně jejich rodičů věděli, že jen za cenu zničení a pravděpodobné smrti v mladém věku.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale takhle to funguje už dnes, akorát není šance odměnit toho prvního poctivého, protože netušíš, na kterém místě se vlastně umístil.

Takhle by všichni odkryli karty a určitě by se našla spousta sponzorů i pro ty, co závodili bez podpůrných látek, i když se umístili na 150. místě.

Ti, kdo jsou od dětství poctiví (a hlavně jejich rodiče) i dnes, by si brali vzor z toho 150., protože to by byl mistr světa mezi nenadopovanými.
Reagovat
rusedski
Anebo udělat přepočtové tabulky jako jsou třeba ve skocích za vítr...čím víc svinstva v těle, tím větší bodový odpočet :)
Reagovat
Stan_Borowitz
To je dobrý nápad.
Reagovat
smazaný uživatel
ale nebezpecny,nikto netusi,ktorym smerom by sa to zvrhlo,na zaciatku by z toho bol urcite boom,dlhodobo by asi stratil kazdy
Reagovat
smazaný uživatel
No...je to pěkná představa, ovšem teď jen, kdo by byl čistej...nebo-li doufat, že se aspoň jeden najde..
...(odpustím si i to, kdo by tvořil seznamy a kontroloval by to, neboť vyhlášení výsledků by se mohlo prodloužit i na půl roku, neli déle:)))

Ale jak už jsi vyšel tímhle směrem, tak tomu tzv. čistému sportovci dát meloun za vítězství samého nad sebou.:D)
Aby tam byla nějaká motivace...ikdyž by na to čekal asi několik měsíců...:)

Takže ta atraktivita by šla do háje, a tohle sponzoři atd. asi nedopustí...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak ono by se to klidně mohlo doplnit dodatečně, to je přece jedno, když by se na pořadí nic neměnilo. Prostě by se pak dodatečně udělily další ceny...

Takže showbusiness by zůstal, jen by tam dodatečně přibylo něco ze skutečného sportu.
Reagovat
smazaný uživatel
Představa je to zajímavá, ale spíš si myslím, žeby vznikla taková farma mutantních zvířat...a asi ti, co by brali doping normálně... by se na to vykašlali úplmě...ale neříkám, že to je zichr...:)

Pravdu budeš mít asi v tom, že ten šoubyznys by pobral cokoliv...i tu farmičku...nakonec lidem jde jen o jedno...:)
Reagovat
gigin
Hlavně pak ten titul musí další rok obhajovat s těma samýma fetama jak před rokem. Jinak mu bude odebráno všechno. Tituly i fet.
Reagovat
SwissMaestro
Capriati je lidský odpad. Závist je svině, ale co je moc to je moc. A vůbec se mi "líbí" jak zase všichni lidé jsou strašně poctiví, nedělají chyby a druhého hned hnusně odsuzují. Jsem ještě mladý a asi blbý, ale na tohle si stejně asi nikdy nezvyknu. Jako kdybychom mi všichni byli čistí. U Marie to je sice zaviněná chyba, ale okolnosti jsou takové, že bych velký trest opravdu nedával. Brát něco deset let...asi taky bych nekontroloval dlouhej list zakázaných látek pro novou sezónu, protože by mi nepřišlo příliš pravděpodobné, že něco tak obvyklého a používaného se najednou zakáže.
Reagovat
Stan_Borowitz
No vidíš, a hned někoho hnusně odsuzuješ...
Reagovat
smazaný uživatel
Capriati se u mě zařadila do kategorie 3,14ča...
Reagovat
Stan_Borowitz
A Maria v tvých očích ještě stoupla, viď. Ta odvážná konference, pokora a tak...
Reagovat
smazaný uživatel
Zalez, rusofobe.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vypadl ti tam smajlík, protože předpokládám, že nikdo při smyslech nemůže takovou reakci myslet vážně.
Reagovat
smazaný uživatel
Žádný smajlík mi tam nevypadl a myslím to 100% vážně s ohledem na dlouhodobé sledování tvých komentářů...
Reagovat
Stan_Borowitz
Komu říkáš hňupe, ty hňupe. Šak nejsu žádný rasista, pro mňa cigáň jako černoch mi je to jedno...

Nech si vyměnit brýle za silnější. Já jsem tady byl například jeden z mála, kdo se bojoval jako lev za Tarpiščeva v té pseudokauze, namátkou.
Reagovat
smazaný uživatel
No, ty "bojuješ" vždycky za špatnou stranu... :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Zato ty myslíš akorát ptákem, ty pako.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, teď jsi mi to nandal... :D
Reagovat
Stan_Borowitz
Na hrubý pytel, hrubá záplata. Začal sis, tak teď nebreč.
Reagovat
smazaný uživatel
Já nebrečím, já se směju. Chtěl jsi smajlíka, ne? :D
Reagovat
Stan_Borowitz
No vidíš, já to říkal hned, že jsi ho tam zapomněl...
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale jinak ta hra na oběť Márii u některých lidí vychází na 101,5 %...
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych se tady taky zastal Máši, ale ta reakce, že u někoho ještě stoupla v očích, je fakt směšná. :D Dneska je PR de facto nosnou silou a to je na jednu stranu dosti smutné. Není důležité, co kdo udělá, ale jak to prezentuje. Hnus.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, co udělá podstatná část sportovců, když se na něco takového přijde? Řeknou, že je to spiknutí, že za nic nemůžou atd. Masha to vzala jenom na sebe a uznala svou chybu, což je právě ten důvod, proč to lidi ocenili.
Reagovat
Stan_Borowitz
Chuděra jedna, nemocná, rodina plná nemocných, srdce, diabetes... jak dělala, co dělala, oni dělali, tož co měla dělat?
Reagovat
smazaný uživatel
A v tom je právě to geniální PR. Nebo si snad nemyslíš, že to vyšlo z její iniciativy. Okolnosti jí hrály do karet a ona je dobře dokázala využít. Každý se schopným PR týmem a za daných okolností (pokud je to pravda s tím EKG a cukrovkou) by to takto využili. Pokud je cukrovka a EKG lež, pak má geniální PR tým.
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.aktualne.cz/latka-ktera-zdiskreditovala-sarapovovou-je-z-lotysska-v-usa/r~27eb21dae50b11e5807d0025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_term=position-2

Jinak těžko říct, kde leží pravda. Po přečtení tohoto článku vyvstává řada otázek
Reagovat
smazaný uživatel
tady máš pěkný medajlonek o tom machrovi...který to vymyslel.:)

https://www.youtube.com/watch?v=t7RSBdfm-mQ
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě půjde hlavně o to, jestli má Masha nějaké lékařské doklady, proč to brala. Jestli jo a navíc bude spolupracovat s ITF, tak věřím tomu, že by ten trest nemusel být moc vysoký. Navíc o tom spolurozhoduje i WADA (jak jsem vyčetl z twitterové konverzace Jaroch-Kvěš :D), která ji za ten její přístup taky může navrhnout nižší trest... Ale to je jenom můj názor a taky trochu přání. Nevidím do hlav těch lidí, co o tom budou rozhodovat...
Reagovat
janek_da
Hele, a jestli Maša dostane nízký trest díky jejímu přístupu a příště chytnou další sportovce. Budeš taky pro nízký trest pro ně nebo to už ne? Stane se z trestů fraška?
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud budou stejné okolnosti, tak budu taky pro nízký trest u kohokoliv, ale asi k tomu nenapíšu milion komentářů jako teď... :D
Reagovat
janek_da
Okolnosti nebudou v 99.9% stejné. Už vidím jak chytnou PK a iqe bude psát, že tentokrát je to ú p l n ě n ě c o j i n é h o.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, a o tom to je. Ať klidně chytají, ale ne naše oblíbence...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tebe přece zajímal můj názor, ne iqeho... :D
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak ono v podstatě stačí jen vyměnit jména aktérek, položit ty dva názory na sebe a přiložit k oknu...
Reagovat
smazaný uživatel
Najdi na TP jediný můj komentář, kdy jsem za doping odsuzoval třeba Strýcovou. A to je hráčka, kterou na rozdíl od Petry nemusím...
Reagovat
Stan_Borowitz
Ok, já to zas tak nesleduju, co kdy kde kdo píše, ale znám tvou bojovnou obhajobu třeba toho jiného nesportovního chování Márie - rušení soupeřek divokým řevem. Takže mne tvůj postoj nepřekvapuje.

Jinak já třeba proti Márii nic osobního nemám, hezká holka je to, všecko...
Reagovat
Stan_Borowitz
Kdežto když to pustíš naplno, udělá se prostě závod, pak se všem vyhodnotí vzorky, vyhlásí se výsledky a do závorky uvedou zjištěné podpůrné látky. Žádné tituly by se neodebíraly, nic.

Diváci i sponzoři by viděli, s jakou podporou se kdo umístil a na jakém místě, viděli by i umístění prvního "čistého" a sami by si zhodnotili, co má pro ně jakou cenu.
Reagovat
Stan_Borowitz
... jen mi prostě připadá, že pro vítězství je taky schopna udělat doslova všecko.
Reagovat
janek_da
No protože tě vidím jako fanouška trestané hvězdy. A zajíma mě, jak se budeš chovat, až bude trestaná jiná hvězda. Jak se v tom případě chová iqe vidíme.

A jak píšu, okolnosti bude vždycky jiné. Já stojím za Mášou z principu.
Reagovat
smazaný uživatel
God bless Google! :)
http://abload.de/img/hingisbjss0.jpg
Reagovat
janek_da
No, tam nic o dopingu nepíšeš, ale výše jsi mi to vysvětlil.
Reagovat
smazaný uživatel
"A taky jí věřím, že žádnou drogu nikdy nevzala a ten kokain se do jejího těla dostal úplně cizím zapříčiněním (někdo nasypal do pití apod.)..."
Reagovat
janek_da
To je tak, když píšeš dlouhé komentáře :)) Ne, ok. Přehlíd jsem.
Reagovat
smazaný uživatel
Příště ti to radši ještě podtrhnu... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Přestaň do toho tahat Petru. Díky.
Reagovat
janek_da
Tady nejde o Petru, ale o tvůj "spravedlivý" přístup. Tak mě zajímalo, jestli to má monty podobně. Nemá.
Reagovat
Fandina
A jsi schopen to posoudit, jaký má kdo spravedlivý přístup? Kde bereš tu jistotu, že tvůj přístup je spravedlivý?
Reagovat
janek_da
Třeba na základě minulých kauz.
Ale mýlit se můžu i já a ostatně v čem? Já jenom tvrdím, že dopuje minimálně top100. V cyklistice, vzpírání se dopovalo i přes všechna prohlášení o potírání dopingu. A nemám důvod si myslet, že se zase nedopuje.

V tenise jsou daleko větší peníze, větší sláva. Tak že by byl tenis vyjímka a je čistý?

Být fanouškem jiné hráčky, tak přinejmenším mlčím. A být hráčem, i bývalým, tak taky nebo se za Mášu postavím. A zrovna Kafelnikov a Capriatti mě celkem nadzvedli. Capriati a její falešný USO titul :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak u cyklistiky nebo vzpírání má doping daleko větší efekt než v tenise.
Reagovat
janek_da
Tos neřekl jaksi nic extra objevného. Ale i tenisti potřebují mít čistou hlavu, dobré svalstvo, kvalitní regeneraci, dobře dýchat, rychle se uzdravovat, brát léky na nemoci.
Reagovat
smazaný uživatel
To nerozporuju.
Reagovat
smazaný uživatel
Monty předvedl, že co se Marie a jeho "kobyl" celkově týká, je daleko větší fanatik než já, tenhle případ to názorně ukázal.
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD
Reagovat
janek_da
Vypadlo mi tam, že k tomu přistoupí stejně jako Máša
Reagovat
smazaný uživatel
Fór je v tom, že většina ostatních by ani nedostala šanci k tomu přistoupit jako Máša. Už tohle je špatně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozhodují samozřejmě hormony...
Reagovat
Tornes
To "nesmí se prodávat" ve skutečnosti znamená pouze "není oficiálně schváleným lékem", což je mimochodem pro východoevropské léky vzhledem k USA problém vždy. Takových léků které se v jedné zemi prodávat můžou a v jiné nikoli jsou miliony a rozhodně tohle nemá žádný význam z hlediska tohoto případu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle samo o sobě ne.
Reagovat
Tornes
Ne samo o sobě - to nemůže sloužit ani jako podpůrný argument.

Jako podpůrný argument by to mohlo sloužit leda v případě, že bys věděl, že se na USA trh pokusil proniknout, a nebylo mu to povoleno z nějakého lékařského důvodu, ideálně ještě vědět jakého a rozumět tomu. Pak bys to jako podpůrný argument mohl použít. Jinak ne.
Předpokládám správně, že žádné informace v tomhle směru nemáš?
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám.
Reagovat
Stan_Borowitz
se špičkovým PR týmem. Vše, co dělá, dělá s přesně daným cílem a účelem. Řvaní při úderech, braní toho "léku", bonbóny atd. No a ta tiskovka je majstrštyk, kdyby se (už) udělovala Nobelova cena za Public Relations, měl by ji dostat ten, koho to napadlo...
Reagovat
George_Renel
V tom případě ale ona Oskara za hlavní roli. .-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, to bezpochyby.

Při odhalení nějaké levárny má pachatel v zásadě dvě možné strategie. Zatloukat, zatloukat, zatloukat, nebo se přiznat a udělat ze sebe vlastně oběť. Ta druhá strategie, kterou zvolil PR tým Márie, má nespornou výhodu v tom, že tím spoustu lidí zmate nebo dokonce přímo uvede v omyl. Pokud dokáží dobře trefit, že tato část veřejnosti bude dostatečně velká a hlasitá, tak je vyhráno. Na to vsadil PR Márie, už teď vyvíjejí na příslušné orgány obrovský tlak, aby byl trest pokud možno symbolický nebo alespoň hodně nízký...
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímalo by mně, jak chce Maria hrát dál, když je vážně nemocná a přitom nebude moci brát ani léky s podobnou účinnou látkou?
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak ona je jako skála, zatne zuby, bude dřít a ono se to nějak poddá.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude muset omezit sladkosti(diabetes), lupat např viagru (arytmie)a zapíjet magnézkou (hořčík)
Reagovat
smazaný uživatel
Dle Navrátilové to, že Šarapova se vykašlala na kontrolu seznamu zakázaných látek, i když ho měla od prosince v ruce, je nezaviněná chyba? Nezaviněná chyba je když vám dají v restauraci flák masa z prasete, které bylo živeno steroidy. Dle mého názoru tady musí přijít alespoň roční distanc. Pokud dostane 4 měsíce s tím, že to bylo neúmyslné, tak to bude fraška.
Reagovat
aligo
Souhlas tohle byla zavinena chyba jelikož si nezkontrolovala seznam který měli už nějakou dobu k dispozici
Reagovat
Lina
Jasně je to velká chyba, že si to nezkontrolovala nebo její tým a trest musí, přijít. Kde, je pravda, nevíme? Jen si kladu so otázky, jako člověk který bere dlouhobobě léky, pravda nejsu profesionální sportovec, abych si něco konrolovala, ale přesto, když člověk bere něco 10 let a nevadí to, koho napadne, že je to od 1. ledna špatně.

Pokud to brala dlouhodobě a každý den, neměla by to v krvi stejně ještě na AO?
Reagovat
George_Renel
Já bych ty věty Martiny tedy přeložil trošku jinak. Takhle si to autor upravil k obrazu svému.
Reagovat
Paseka
Přesně tak !
Reagovat
Krisboy
Myslím, že v článku je citován jiný Martinin tweet, o jednu hodinu starší.
Reagovat
Fandina
Vzhledem k tomu, že Mária byla a pořád je ikonou tenisu, tak samozřejmě taková zpráva musí otřást kde kým. V každém případě je potřeba si počkat na to, jak se situace vyvine. Zatím není jasný postih. To je celkem zvláštní v takovémto případu.
Reagovat
FulnekUltras
Podle všeho se mi zatím zdá, že kauzou Šarapovová chce zas někdo z "velkého" tenisu sofistikovaně odvést pozornost od případů mnohem větších, viditelnějších a dlouhodobě vystavovaných tlaku přinejmenším velmi závažných podezření...
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak to už řekla sama, že ponese následky. Z mýho lidskýho pohledu prostě nedopovala, škoda že mnozí občané ji teď budou vidět jako Armstronga a pokud nakonec dostane nižší trest, bude to jako že hvězdy mají protekci.
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
smazaný uživatel
No z toho seznamu vedle vyplývá, že za vědomé užití, což je Mariin případ, se obvykle dává nejmíň rok. Cokoliv menšího by tedy protekcí zavánělo hodně silně.
Reagovat
smazaný uživatel
samozřejmě ,že to méně nebude
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale dyť přece Armstrong byl taky nevinnej...
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem ke komentářům spousty lidí Masha s žádnou "nálepkou" žít nebude. Naopak, u mnohých po té tiskovce ještě stoupla a kdo ji nesnášel doteď, ten ji nebude snášet pořád...

S Navrátilovou souhlasím, což se taky nestává moc často... :D
Reagovat
janek_da
no zrovna Kafelnikov ehm.

Mělo by se s tím dopingem něco udělat. Dopuje celá stovka a jde jenom o to, kdo jechytřejší, má větší haluz.
Reagovat
smazaný uživatel
Můžeš mi rozvést toho Kafelnikova? Je fakt, že asi každý něco bere a záleží na tom, co se objeví na těch jejich seznamech... Teď je jasný, že se po Mashe budou někteří vozit, ale já bych si fakt vyprosil, aby byla nazývaná nějakou podvodnicí.
Reagovat
darek.vrana
Kafelnikov byl hlavně prodavač bych řekl, na něm si spousty bezejmenných hráčů nahonila skalpy top 10.
Reagovat
janek_da
Kafelnikova považuju za jednoho z nejméně důvěryhodných tenistů kvůli podezřelým výsledkům v jeho zápasech. Asi nejvýživnější byla léta 2001-2002. Jako hráč top10 nebo snad i top5 měl jenom vyrovnanou bilanci s kvalifikanty.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha. Teď jsem našel jeden článek z roku 2009...
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/72560/nejhorsi-svetove-jednicky-historie.html

"Ruský tenisový bohém je odborníky často označován za tenistu, který mohl během své kariéry dosáhnout na mnohem více úspěchů, než se mu to ve skutečnosti podařilo. Kafelnikov má ve své sbírce zlatou olympijskou medaili, dvakrát se radoval z vítězství na grandslamových turnajích, u diváků však sympatie rozhodně nevzbuzoval.
Stejně tak, jako dokázal vyhrávat velké zápasy, další oproti tomu "odchodil" a značně tak naštval nejen pořadatele, kteří za jeho účast vyložili nemalé finanční prostředky, ale především fanoušky."

Vím o tom, že rodiny Mashy a Kafelnikova jsou spřáteleny (Masha od jeho táty dostala svou první raketu), takže mě docela překvapuje, že se jí nezastal...
Reagovat
janek_da
jj, díky za článek.

Obecně jsem k takovým prohrám shovívavý a tenisty nepodezírám. Tenis není jednoduchá hra. Ale někdy to už přeleze meze.

Třeba PK by do takového ranku spadala. Ale její výraz a styl hry je takový, že v tomhle proti ní nic nemám. A nemá ráda určitý druh povrchu a soupeřek, i když jsou třeba 100+.
Reagovat
smazaný uživatel
BTW: Nevíš, kdo je DrGalen na Twitteru? :D
Reagovat
janek_da
netuším, já ne :D
Reagovat
Roger_Federer
+1, pamatuji to "zive".jednim slovem "hanebny panchart";)
Reagovat
smazaný uživatel
Tu stovku bych se nebál rozšířit i na 1000...:)
Podle mě je doping neřešitelný. Teď je to spíš ve stavu Prohibice v Chicagu... prostě nesmysl je vždy něco zakazovat. To je cesta přesně tam. kde se to nachází. Ano alkohol je metla lidstva, ale zákaz jen zhoršil celou situaci...

Aby se to změnilo, musela by se změnit politika dopingu, tedy konečně přiznat, že to je něco pozitivního a přirozeného od doby, kdy tzv. sport existuje a že každý ho vyhledává.
Musel by se změnit celý přístup - a přístup by podle mě měl být lékařský a na úrovni. Každý organismus reaguje individuálně...a každý různě ty léky - látky příjmá. Co pro jednoho je dobré, pro druhěho prostě dobré není, nebo nemusí mít ten účinek. V tom je ta chyba...celého systému, plus to, že se zakazuje a zakazuje.

Podle mě by se mělo doporučovat. Takže netvořit seznam zakázaných látek, ale spiš tvořit tzv. poučení a kontrolovat obsah látek a výši v organismech, kterou to nesmí prostě přelézt...aby nebyl ohrožován život a zdraví hráče...teprve, když se najde, že něco se přežene, tak sportovci neumožnit další činnost a vzít ho na léčení, tedy klasický detox.
To je podle mě normální přístup...
...to co je teď, je dost mimo a ničemu to nepomůže, jen to podporuje některé podivné tzv. farmaceutické mafie. Podle mě tenhle systém jen přispívá k tomu, aby se víc dopovalo a ještě s větším rizikem následků, které se mohou klidně projevit i za 15 let po skončení kariéry. Co víc, tenhle systém jen podporuje samé nešvary, nejen u sportovců...
...stačí se podívat, kolik blbů má radost z toho, že někdo někoho tzv. chytl, kolik tzv. spravedlivých moralistů atd. Čapek by měl famózní námět....:D)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ale vždyť navrhuješ to, co funguje dnes, jen místo 0 nějaké limity, nad které by nesměli jít.

Podle mne jediné řešení je úplně to pustit, ať si každý dopuje, jak chce a klidně si na to i umře. Jeho volba. Vedle toho by se paralelně měly rozvíjet soutěže "čistých", čili něco jako dřív byly amatérské a profesionální soutěže. Ať si sportovci, sponzoři a diváci sami vyberou, co je jim bližší.
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím, ale jak chceš zaručit, aby v těch soutěžích čistých někdo nedopoval.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, to je zatím jediná trhlina v jinak dokonalém plánu...

Asi zakázat velké sponzory, prostě ať to ti lidi dělaj ve svém volném čase jako zábavu, ne jako potenciálně skvěle placené povolání. I když ani tak by to nebylo stopro.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale vždyť navrhuješ to, co funguje dnes, jen místo 0 nějaké limity, nad které by nesměli jít.
*****

Stando ta NULA, tebou "opovrhovaná", je dost zásadní kurde.:D))))
S NULOU to nebude fungovat nikdy prostě...
...a ta nejdůležitější věc je. že sportovec má být brán jako pacient, a neeee jako apriori pachatel...jak je to teď.
Reagovat
smazaný uživatel
jo a na čistý sport nevěřím...ani na amatérské úrovni...neboť je to jako věřit, že země je placatá...:)
Reagovat
janek_da
jj, je to proti lidské přirozenosti
Reagovat
Stan_Borowitz
Já si opravdu myslím, že poctiví lidi, kteří třeba neukradnou někomu peněženku, když mu třeba vypadne z kapsy a on jde za ním, pořád existují a je jich dost...
Reagovat
Fandina
Určitě.
Reagovat
janek_da
Jasně, že existují. I mi se to stalo (na obou stranách). Ale existují i jiní lidé, kteří tato pravidla porušují.
Reagovat
Stan_Borowitz
No a právě to navrhuji - ať spolu soutěží ti jedni a klidně se třeba pozabíjejí, a jinde ti druzí, kterým jde o to, vyhrát poctivě. Ale uznávám, že by se ti první snažili infiltrovat i do soutěží těch druhých, to je samozřejmě problém.
Reagovat
janek_da
:)
a to je ten malý problémek
Reagovat
Stan_Borowitz
Jakože chcete říct, že když hrajeme u nás na kurtech turnaj amatérů z našeho městečka a okolí, kde je "odměnou" diplom a medaile za třicet kaček, že se tam dopuje?

Kluci, to snad nemyslíte vážně...
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
janek_da
No, to by ses divil. Jsou takoví šílenci. Zatím tedy hlavně v silových disciplinách a kulturistice. S úplným uvolněním dopingu by ta vlna šplouchla zase kousek dál.

Proto si nejsem jistý, jak vlastně s dopingem. Trochu mi připadá, že nejlepším stavem je ten současný. I když se mi nelíbí. Selektování na východní hvězdy, pálení čarodějnic spravedlivými mezi národy.

A třeba se mi nelíbí ani tenhle můj komentář, protože nějak ovlivňuje, zpochybňuje.
Reagovat
smazaný uživatel
myslíme :D)
Neboť jak bych třebas chtěl hrát s giginem, tak bych si musel dát štamprlu slivovice před tím zápasem...i bez cíle získání nějakého připrdlého diplomu, na který kašlu.
...takže doping kámo...
Reagovat
janek_da
No, a to je další věc. Co je to ten doping. Kefír z tibetské houby, která vytváří určité chemikálie? Štamprle určitě doping je. Pobyt ve vysokohorské výšce?
Reagovat
smazaný uživatel
A o to jde...
...neboť někdo si dá štamprlu a sa vyvrátí, a někdo ne...a ještě mu to pomůže, a tak je to se vším.
Proto zákazy jsou prostě podle mě nesmyslné...nakonec ten sportovec nikoho nevraždí..:) Takže bych ho bral jako pacoše.
Reagovat
Stan_Borowitz
Aha, promiň, já jsem myslel, že se bavíme trochu vážně...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale já to myslím vážně...nejprv si prostuduj, co je samou podstatou dopingu....a potom se vysmívej...
...ty se bavíš o morálce vzhledem k dohodě o zákazu...já se bavím o dopingu...:)
Reagovat
Stan_Borowitz
Já říkám, zrušme tu komedii, žádné limity na cokoli, jsou to dospělí lidi, jestli se chtějí zabít, nebraňme jim.

Ty chceš nějakou chov.nou stanici. K čemu?
Reagovat
smazaný uživatel
Proč ch*vnou stanici...
...ch*vná je to teď...a když to pustíš na full bez žádné kontroly, tak to teprve bude famózní ch*vný dobytek.
Reagovat
Stan_Borowitz
A jak zajistíš, aby se ty kontroly neobcházely a nešvindlovalo se stejně jako teď? Kdo bude určovat limity? Když se následně zpřísní, bude to to samý, jako když se dnes nějaká látka přidá na seznam zakázaných. Atd.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kdežto když to pustíš naplno, udělá se prostě závod, pak se všem vyhodnotí vzorky, vyhlásí se výsledky a do závorky uvedou zjištěné podpůrné látky. Žádné tituly by se neodebíraly, nic.

Diváci i sponzoři by viděli, s jakou podporou se kdo umístil a na jakém místě, viděli by i umístění prvního "čistého" a sami by si zhodnotili, co má pro ně jakou cenu.
Reagovat
smazaný uživatel
A podle čeho určíš, že je někdo čistý...?
zase podle seznamu...a kdo uřčí ten seznam a jak se bude měnit, korigovat, když ten jeden Lotyš Ivars Kalvins má jen 900 patentů...? A takových machrů nebude málo na Světě.
Já říkám, žeby hráč měl být hlavně pacient (individualní přístup)...to je tak jediné, co mě napadá z hlediska technologie a vědy, kde se nacházíme, a z hlediska podstaty samého dopingu. žádné obecné pravidla podle mě nepomůžou...
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemusím nic určovat, prostě se vypíše, co se ve vzorcích našlo, a je to. A A´t se každý divák či sponzor rozhodne, zda podpoří Šarapovovou, protože neměla třeba steroidy, ale jen meldonium a tisíc jiných látek, nebo nějakou stopadesátou hráčku, které najdou štamprli slivovice, nebo Browna s THC.
Reagovat
mendrit
Doping=léky+drogy a v tak velké skupině těch co něco užívají bude hromada. U těch sportovců se taky nezkoumá jak velké zásluhy na výkon má která látka, ale jsou vini tak jako tak.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já ale neopovrhuji tou nulou, to jsi nějak špatně pochopil. Těch, co mají nulu, si naopak velice vážím.
Reagovat
smazaný uživatel
A ta hodnota nuly je určena kým, jak a na které látky?

Takže abys nemusel za 20 let prožívat delirium tremens, a těch co si teď vážíš, tě nepotopili jen z toho důvodu, že brali něco, co na seznamu teď není....takže teď na nule, a klidně za 20 let to může mít jinou hodnotu.
Reagovat
Stan_Borowitz
On někdo zpětně testuje dvacet let zpátky? A kdo?

Ale ty mi pořád vyvracích něco, co já vůbec neříkám. Já říkám, pusťme to úplně, udělejme z tzv. sportu zase gladiátorské zápasy, taková Mária by možná neměla problém soupeřku třeba knokoutovat, když už jí teď není blbý ji narušovat soustředění nesportovním řevem.
Reagovat
janek_da
Tak 5-6 zpětně se už kontroluje. A to už není tak vzdálené těm 20-ti letům
Reagovat
smazaný uživatel
Lhůta je 10 let. Pak je to promlčeno, resp. vzorky se likvidují.
Reagovat
janek_da
Aajímavé, ale určitě se to může posunout. A v budoucnu už třeba ani nebudou ty vzorky fyzicky, ale nějaký analyzátor zjistí všechny látky ve vzorku a složení se přesune do počítače. No, to bude tóčo.
Reagovat
smazaný uživatel
Bez fyzických vzorků to nepůjde.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by museli testovat???....nechápu...

za 20 let, to co dnes není povoleno může být vklidu zakázáno.
nebylo to ani poprvé, a nebude to ani naposled.

Pustit na full...nevím...s tím problém mám...povolit a dbát o ně jako o pacienty...to se mi líbí asi nejvíc a vnímám to i tak nějak přirozeně...a né tolik represivně.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jaký to má smysl vytvářet nějaké cho.vné stanice na "sportovce"? Oni snad nejsou svéprávní?
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, asi máš jen divný den...

žádnou ch*vnou stanici nechci stvářet...
...už je dávno stvořena, a tím že to pustíš na full to jen povýšíš na ch*vný dobytek.
Reagovat
Roger_Federer
Vzdyt rusove, Cinani a dalsi tohle zkousely radu let..Chovne stanice.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je přesně to, co navrhuje Vlk, nechápu, co si od toho slibuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli jde o ch*vný dobytek... tak si tu historii pěkně doplň o Českoskovensko, NDR, NSR, Rumunsko, Bulharsko, Španělsko, USA...atd. Spec kategorii bys měl určitě věnovat Skandinávii...
Reagovat
mendrit
Tak taky záleží co kdo bere a jaký to má pozitivní dopad na jeho výkon.
Když si Enge zakouřil, tak ho taky většina lidí za to neodsoudila a trest ho neminul tak jako tak.
Pravidla jsou hodně přísná a možností jak je lehce porušit taky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist