Šátral pro TenisPortál.cz o úspěchu v Marburgu i o premiérovém startu na turnaji ATP

11. 7. 2016, 20:45
Rozhovory 27
Jan Šátral zažívá v posledních dnech zatím nejúspěšnější období své kariéry. Pouhý týden po premiérovém triumfu na challengeru v Marburgu prošel v Hamburku dvoukolovou kvalifikací a zajistil si tak premiérový start v hlavní soutěži turnaje ATP. Titul z Marburgu mě hodně nakopnul. Jsem šťastný, že začínám lidem kolem sebe splácet jejich podporu dobrými výkony, přiznal pětadvacetiletý Čech v rozhovoru pro TenisPortál.cz
Profily hráčů
Jan Šátral (© Geman Open)

Mohl byste našim čtenářům prozradit něco o vašem týmu?
Připravuju se s trenérem Danielem Lustigem a kondičním trenérem Filipem Raptopulosem na pražské Štvanici.

Až do letošního roku jste se prosazoval zejména na turnajích kategorie Futures, letošní léto by se tedy možná dalo označit jako velký pokrok a zlom, nemyslíte? Co to pro vás znamená?
Tak já jsem se na challengerech prosadil víceméně už minulý rok, kdy jsem měl přesně v této části sezony taky poměrně slušné období, kdy se mi dařilo. Nicméně začátek letošní sezony nebyl takový, jaký bych si představoval, proto jsem musel v Česku odehrát nějaké turnaje Futures, abych hrál zápasy. Každopádně letos je ten pokrok určitě větší a znatelnější.

Vyhrál jste challenger na antuce v Marburgu, kde jste si připsal několik velmi cenných skalpů. Jaký zápas byl pro vás nejnáročnější a proč?
V Marburgu jsem prolomil čtvrtfinálové prokletí a pak jsem dokázal turnaj vyhrát, což mě strašně nakoplo. Jsem za to moc rád nejen kvůli sobě, ale také kvůli všem lidem kolem sebe, protože mě maximálně podporují. Jsem šťastný, že jim to začínám splácet dobrými výkony. Všechny zápasy v Německu byly strašně složitý, nic nebylo zadarmo. Celkově bych řekl, že na challengerech už není žádný zápas snadný. Na okruhu ATP je to samozřejmě ještě o trošku jinde. Zápasy jsou tam pro mě náročný spíš na hlavu než fyzicky, ale poslední dobou se s ním poměrně dobře vyrovnávám a díky tomu taky hraju dobře.

Na webu ITF jsem se dočetl, že nejradši hrajete na tvrdém povrchu, nebude to teď antuka?
Je možné, že poslední dva roky hraju lépe spíše na antuce. Je to především proto, že antukové kurty jsou všude stejné, zatímco betony jsou na každém turnaji jiné, každý je jinak rychlý a má jinou strukturu.

Z Marburgu jste si pohodu přenesl i na turnaj ATP do Hamburku. Jak jste se cítil v kvalifikaci? Bylo náročné zvyknout si na změnu podmínek?
V kvalifikaci v Hamburku jsem se cítil dobře. První zápas se Sonegem byl super, hráli jsme oba výborný tenis a já si to moc užíval. Včera se Stebem to byl takový zvláštní tenis, necítil jsem se úplně nejlíp, on ale naštěstí hodně kazil a já vyhrál.

V Hamburku jste na šestý pokus prošel kvalifikací a poprvé v kariéře jste postoupil do hlavní soutěže podniku ATP. Los k vám ale nebyl shovívavý, co říkáte?
Je pravda, že los v hlavní soutěži nebyl úplně nejlepší, ale zápas s Almagrem byl super, užil jsem si ho. Strašně mě mrzí, že jsem nevyhrál, protože jsem nějaké šance měl. Nedá se nic dělat, v tomhle případě mě i prohra může posunout o něco dál.

Jak se vám hrálo v prostředí poměrně uznávaného turnaje ATP 500 v Hamburku, který v minulosti vyhráli Nadal či Federer? Co vás na turnaji překvapilo, případně zaskočilo?
Turnaj v Hamburku byl super. Musím říct, že to byl vedle grandslamů nejlepší turnaj, jaký jsem kdy hrál. Organizace, jídlo, hotel, transport... všechno bylo naprosto fantastický.

Co vás čeká dále? Jaké turnaje budete hrát?
V nejbližší době mě čekají challengery na Štvanici a v Liberci.

Komentáře

27
Přidat komentář
Frick
Každopádně se jí musí vyslovit velké uznání za to, že se pořád nevzdává a chce hrát pořád dál. Kdyby to zapíchla, tak by nikdo nemohl říct ani popel.

Byť je třeba otázka, zda by třeba tu rodinu taky ráda nezaložila, jen akorát není s kým.

Možná, že by třeba i Iveta skončila třeba o něco později, kdyby byla single. K čemuž stejně došlo záhy....

...škoda, že se raději nerozešel úplně jiný česko-rakouský sportovní pár.
Reagovat
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=h2HXJYiAFaE
https://www.youtube.com/watch?v=VeS7joLtFgw

Jeden delší na kameru zblízka a na vykačku. Jeden kratší z dálky na zrcadlovku a na tykačku.

No ale zajímavé. Petra je asi skutečně ten typ, pro kterou by skončit asi fakt nebylo lehké. V opačnym případě by se tam nyní možná akorát přijela juknout s kočárkem.
Reagovat
Frick
No, tim bulvárem je nyní slušně vláčena (odkazama vás zahlcovat nebudu, jen komentuju). Ale naběhla si sama na vidle. Nicméně si myslim, že zrovna ona neni typ, která by si z toho nějak moc dělala. Jo, když měla toho rakousko-jugoslávskýho plavce, tak měla po týto stránce klid.

P.S.: Prý mu teda dala šanci. To bych řekl, že je ta horší varianta.
Reagovat
Frick
a má symptaické děvče. :o)

I třeba Kellovský působí celkem sympatickym dojmem (z těch rozhovorů pro Tenisový svět).

Naopak Kolář působí takovym úťapnutym dojmem... nevim, jako někdo, kdo nemá moc smysl humor.
Reagovat
bIbec
Ještě jeden set, Petro. Už je ten pravej čas tak nějak začít tu letošní sezónu :-)
Reagovat
bIbec
no a je to. Asi to ještě nebude ideální (13 dvojchyb), ale první výhra je na světě :-)
Reagovat
tommr
Petra sice vyhrála, ale soupeřka byla z těch slabších takže bych z toho ještě nějaký závěry nedělal. Uvidíme co bude dál ... :)
Reagovat
Frick
No, sláva. Další kolo s Garbrielou Pantůčkovou, to je taky zdolatelná souopeřka.
Reagovat
bIbec
tak já z toho závěry nedělám =) Pro Petru je teď každá výhra důležitá, pokud to ještě nechce zabalit. Proti Pantůčkové jí budu fandit.
Reagovat
tommr
proti Gábině Pantůčkový jí asi budu taky fandit, ale v případným zápase proti Karolíně Muchový už budu spíš na straně její soupeřky, která se mi jeví jako perspektivnější. Škoda, že jsou díky blbýmu losu všechny naše největší naděje v Olomouci v tý dolní polovině pavouka ... :)
Reagovat
Frick
To já ne. Karolína bude mít ještě mraky šancí v budoucnu.

Losování je šílený. Z "relevanntních" hráček tam nakonec zbyla jen Petra, Terka a Kája (Markéta je asi bohužel indisponovaná - naposledy hrála 20.5.) a ty se dostaly do dolní poloviny pavouka. Pokud Žovincová nebo Mendesová nezahrajou jak nikdy, tak je jasný, že (v tom nejlepším případě) si 48 bodů odveze cizačka.

Je to škoda, když si člověk veme, kolik hráček v tý druhý stovce. Krejčíková nebo Malečková si ty INTy mohly odpustit. Pokud se nestane zázrak, tak stejně na nich uhrajou pendrek.
Reagovat
tommr
no hlavně se divím Krejčíkový, která měla v Olomouci obhajovat titul. Pokud v Bukurešti rupne s Halepovou což je skoro jistý tak se propadne až někam na 250.místo a nejspíš si letos nezahraje kvaldu na USO ...
Reagovat
Frick
No, nebudem dělat účet bez hostinského :-D
Reagovat
bIbec
Jak to dneska vypadá ve Švýcarsku? Bude Katka nebo nebude?
Reagovat
bIbec
tak prej nebude. Co se dá dělat.
Reagovat
tommr
tenis v Evropě letos provází nepřízen počasí i nadále ... :(
Reagovat
paulmara
na Štvanici je nový povrch ... tráva
Reagovat
kada.tom
ano, bude se tam točit film a Štvanice bude simulovat Wimbledon ...
Reagovat
slacker
Jaky uspech? vzdyt pisou ze Satral Almagra neprekvapil
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic také často nepřekvapí a jak je díky tomu úspěšný.
Reagovat
letityfanousek
Jak známo, Češi zrajou pomaleji, takže věřím, že bude v první stovce. Držím palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Zo svetovej 1 na na world number 5, behom jediného turnaja...

Asi najstrmší pád z jednotky v dejinách. Vždy si pamätám pády na 2,3 miesto. 5 je unikát.
Reagovat
Davor1
Prvá osmička v debli tam bola natlačená v rozmedzí 1200 bodov. To je celkom unikát, odkedy Bryani stratili tú dlhoročnú dominanciu, tak je štvorhra neskutočne vyrovnaná...
Reagovat
kada.tom
tak tak, ona celá TOP 10 je neskutečně vyrovnaná, prakticky žádný pár nedominuje - každý uzme něco :-)
Reagovat
svetova.dvojka
kde leží Marburg ?
Reagovat
hatatytla
Trochu mi stylem hry připomíná Ramose Vinnolase, který je sice levák, ale typově
hrají podobně. Taková pomalejší hra s důrazem na forehand, který nemá vůbec špatný. Možná když zlepší hru na síti, na které se dá s úspěchem pracovat i v pokročilejším věku, tak by to do top 100 mohl dotáhnout.
Reagovat
horska.kraslice
Tak držím palce, ať se daří.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist