Sbohem, Crandon Parku. Miami Open se definitivně stěhuje. Od příštího roku se bude konat v areálu fotbalového stadionu

4. 4. 2018, 13:06
Aktuality 0
Jeden z nejprestižnějších tenisových turnajů Miami Open, v minulosti přezdívaný jako pátý grandslam, se dlouhých 32 let konal v Crandon Parku. Letos však naposledy. Podnik WTA Premier Mandatory a ATP World Tour Masters 1000 se totiž od příštího roku nebude hrát v Key Biscayne, ale ve zhruba 30 kilometrů vzdálených Miami Gardens, konkrétně v areálu fotbalového stadionu Hard Rock Stadium.

O změně dějiště Miami Open se v posledních letech již několikrát spekulovalo a rozhodnutí je teď definitivní. Pořadatelé si mohou oddechnout, že prestižní turnaj alespoň zůstane na Jižní Floridě a nebude přesunut do jiného amerického státu či dokonce do zahraničí, jelikož i tyto varianty nebyly vyloučeny.

Změna dějiště byla již kvůli narůstajícímu zájmu diváků nevyhnutelná. Změna se samozřejmě týká hlavně hráčů. Pořadatelé chtějí, aby měly tenisové hvězdy co největší komfort.

"Miami Open je výjimečným turnajem hlavně kvůli místním fanouškům," řekl Marin Čilič. "Je to směsice latinskoamerických fanoušků a místních ze Spojených států. Fantastická atmosféra na vás dýchne už při trénincích na vedlejších kurtech. Zdejší publikum miluje tenis a dává to dost najevo. Tohle si asi budeme pamatovat nejvíce. Atmosféra je tu opravdu jedinečná," potvrdil Alexander Zverev.

Turnaj, který každoročně přiláká více než 300 tisíc tenisových fanoušků, se bude od příštího roku konat zhruba o 30 kilometrů směrem na sever v Miami Gardens, konkrétně v areálu Hard Rock Stadium, kde zápolí fotbalový tým Miami Dolphins.

Miami Open v Crandon Parku

Změna dějiště bude dle bývalé světové jedničky a šestinásobného šampiona Novaka Djokoviče přínosem pro hráče i fanoušky. "Rozvoj beru obecně jako pozitivní věc. Pro náš sport je to dobrá změna, přestože na Key Biscayne mám krásné vzpomínky."

"Rád a často tu vídám fanoušky z Argentiny. Zázemí pro hráče je skvělé, takže nám tu nic nechybí, je to skvělý turnaj. Bude mi chybět, ale myslím si, že by to na novém místě mohlo být ještě lepší," nechal se slyšet Juan Martín Del Potro.

"Bude to pro nás rozhodně jiný turnaj. Určitě to ovšem bude stejně vzrušující jako v Key Biscayne," uvedl Grigor Dimitrov, finalista akce Orange Bowl z roku 2007, jež se právě v Crandon Parku mezi lety 1999 až 2010 konala.

"Dosáhl jsem tu na první velká vítězství ve své kariéře. Toto místo má bohatou historii. Několikrát jsem tu trávil čas i mimo sezonu a připravoval se na tu další. Znám to tu velmi dobře. Cítím se tu jako doma," doplnil.

Miami Open od příštího roku v areálu Hard Rock Stadium

Místo fotbalového stadionu vyroste vždy ve druhé polovině března tenisový stadion. Na centrální dvorec se vměstná okolo 14 tisíc tenisových nadšenců, fotbalový stadion má však kapacitu dokonce 65 tisíc sedadel.

Zatímco centrální kurt bude připraven vždy až před startem turnaje, vedlejší dvorce, které pořadatelé vybudují na místech, kde fanoušci dosud parkovali, budou v areálu Hard Rock Stadium stát permanentně.

"Myslím si, že se rozhodli dobře. Turnaj potřebuje více místa. Právě s nedostatkem místa pořadatelé v posledních letech bojovali. Doufám, že se rozhodnutí ukáže jako dobré pro hráče i fanoušky," řekl Čilič.

"Na Crandon Park mám spoustu vzpomínek. Zahrál jsem si tu díky divoké kartě první velký turnaj, tehdy ještě jako junior. Zúčastnil jsem se tu Orange Bowlu. Turnaj stále roste a potřebuje změnu místa. Jako velký fanoušek NFL (nejvyšší profesionální liga amerického fotbalu ve Spojených státech amerických a na světě) se těším, až si prožiju den jako hráč NFL, podívám se do jejich šaten a budu moci využívat jejich zázemí," radoval se Jack Sock.

Nový areál nabídne 30 kurtů oproti 18, které najdeme v Key Biscayne a více prostoru a možností pro hráče i fanoušky. Jak se nové prostory osvědčí a zda bude Miami Open stále jedním z nejoblíběnějších a nejprestižnějších tenisových turnajů světa, se dozvíme za necelý rok.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist