Singapur si v Číně nezajistila. Plíšková ve finále podlehla Garciaové

14. 10. 2018, 08:10
Aktuality 45
WTA TIANJIN - Karolína Plíšková dnes jistotu startu na Turnaji mistryň nezíská. Česká tenistka nesplnila první podmínku, kterou měla ve vlastních rukách, neboť neuspěla ve finále podniku v čínském Tianjinu. V boji o třetí letošní a celkově 12. titul podlehla 0-2 na sety Francouzce Caroline Garciaové, když v tie-breaku první sady ztratila vedení 5-1 a nevyužila setbol.
Caroline Garciaová

Karolína Plíšková mohla mít dnes odpoledne jistotu postupu na Turnaj mistryň, pokud by se Ukrajinka Elina Svitolinová po obědě neobjevila v pavouku turnaje v Moskvě. Ještě předtím ale česká tenistka potřebovala získat titul v Tianjinu, což se jí nepodařilo. 

Plíšková ve finále podlehla 6-7 3-6 Francouzce Caroline Garciaové, která vyrovnala vzájemnou bilanci na 3-3 a po dvou neúspěšných obhajobách titulů na velkých turnajích ve Wuhanu a Pekingu si tak alespoň částečně spravila náladu.

První set nenabídl žádný brejk. Plíšková dokonce neměla jediný brejkbol, sama řešila problémy na servisu jen v pátém gamu, kdy se dostala ze stavu 0-40. Rozhodoval tak ti-break, v němž česká hráčka vedla už 5-1. Jenže náskok neudržela, za stavu 6-5 nevyužila vinou chyby z bekhendu setbol a po více než hodině hry sadu ztratila. 

A to jinak psychicky odolnou Plíškovou nalomilo. Ve druhém dějství prohrála prvních pět gamů a takové manko se těžko dohání. Byť dokázala snížit z 0-5 na 3-5, na obrat už síly neměla.

"Obě jsme výborně servírovaly, byla to hodně intenzivní první sada. Byla jsem o něco agresivnější a to myslím rozhodlo v prvním setu," komentovala Garciaová. "Navíc jsem v Číně získala už tři tituly, to mi taky přineslo štěstí," dodala.

Plíšková hrála finále potřetí v sezoně, na triumfy ze Stuttgartu a Tokia ale navázat nedokázala. Tři turnaje během jedné sezony tak dosud vyhrála jen v roce 2017. Celkově má nyní ve finálových zápasech bilanci 11 výher a 11 porážek.

WTA Race To Singapore
k 14. 10. 2018

1. Simona Halepová 6921
2. Angelique Kerberová 5375
3. Caroline Wozniacká 5086
4. Naomi Ósakaová 4740
5. Petra Kvitová 4255
6. Sloane Stephensová 3943
7. Elina Svitolinová 3850
8. Karolína Plíšková 3840
------------------------ -----
9. Kiki Bertensová 3710

V boji o Turnaj mistryň, který startuje už za 7 dní, má nyní na poslední osmé postupové příčce náskok 130 bodů na Nizozemku Kiki Bertensovou. Obě budou příští týden startovat na halovém turnaji WTA Premier v Moskvě, kde je ve hře 470 bodů pro šampionku. 

Garciaová, jež v úterý oslaví 25. narozeniny, hrála ve finále poosmé v kariéře a poprvé po více než dvanácti měsících. Ve finále vyhrála popáté v řadě a celkově získala šestý titul. Sezonu zakončí na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai - turnaji pro dvanáct hráček, které se nekvalifikovaly na Turnaj mistryň.

Soutěž deblistek v Tianjinu vyhrály česká veteránka Květa Peschkeová společně s Američankou Nicole Melicharovou.

 

• WTA INTERNATIONAL TIANJIN •
Čína, tv. povrch, 250.000 dolarů
nedělní výsledky (14. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Garciaová (2-Fr.) - Kar. Plíšková (1-ČR) 7-6(7) 6-3
• Čtyřhra - finále •
Melicharová/Peschkeová (3-USA/ČR) - Adamczaková/Mooreová (Austr.) 6-2 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
Nola
konecne fotecka, Caroline gratulka, titul po zasluhe, dnes mimoriadne vysielal finale Digisport

tam dole sa ukludnite, Kiki to nezvladne v hlave, neverim, ze da semi, z Moskvy si prave spominam na skvelu jazdu Svetlany, ktora sa titulom tusim kvalifikovala na TM a ani tam nebola do poctu
Reagovat
tommr
dopad pro Karolínu asi nejhůř jak moh a s její šancí na postup na TM to vypadá velice zle. Ve svý čtvrtince má v poslední době ve formě hrající Sevastovou a přes tu se do semifinále nedostane. Zachránit by jí mohlo jedině předčasný vypadnutí Bertensový, ale ta má ve svý čtvrtince samý lehký soupeřky a po čtvrtý za sebou určitě neselže ...
Reagovat
Kozoroh
Pokud místo Bertensový předčasně vypadne Svitolinová, kolik bodů bude muset Kája získat?
Reagovat
Kozoroh
Resp. do jakého kola min. postoupit?
Reagovat
tommr
Svitolina v Moskvě vůbec nebude hrát a musí jen čekat jak tam dopadnou Karolína a Bertensová. Pokud obě postoupí aspoň do semifinále bude mít smůlu ...
Reagovat
Torn
Ale Karolíně na Elinu stačí jen jedna výhra ne?
Reagovat
milik254
ne
Reagovat
d@ve
Od SF dále..
Reagovat
Blondie
Boha jeho. O co se vsadíš, že Plíšková na TM pojede?
Reagovat
Blondie
Teď se dívám na ten los - děláš si legraci, že to má Karolína těžší než Kiki?
Reagovat
Torn
No, já bych řekl, že si holky nemají co závidět. Karolínu sice čeká kvalifikantka, ale tam jí hrozí i taková zvonice a další nepříjemné hráčky. Papírově jsou rozhodně do SF favoritky Kiki i Kája, ale v praxi to vůbec hrát roli nemusí.
Reagovat
tommr
pro Karolínu je Sevastova velice nepříjemná soupeřka i za normálních okolností natož ted kdy je Karolína fyzicky i psychicky vyčerpaná. A kdyby jí náhodou vyřadila Rybáriková tak by to Karolínu bylo ještě horší, protože na tu už hrát vůbec neumí ...
Bertensová tam má naopak jen hráčky, který jsou bud zraněný nebo po zranění (Buzarnescu, Mertens) nebo jsou úplně z formy (Sasnovich, Gavrilova, Konta). Žádná z nich nepředstavuje pro Bertensovou nepřekonatelnou překážku. Bertensová by s nima mohla prohrát jen pokud by se pod tlakem zase úplně sesypala, ale já nevěřím tomu, že se jí to stane počtvrtý za sebou ...
Reagovat
tommr
oprava:
... kdyby Sevastovou náhodou vyřadila Rybáriková tak by to pro Karolínu bylo ještě horší ...
Reagovat
Dobry-den
Tak hlavně, že Bertensová má formu jako hrom -_-
Reagovat
tommr
Bertensová herní formu má, ale je to psychicky hodně labilní hráčka a ta vidina postupu na TM jí strašně svazuje. Tím že to ale Karolína opakovaně nedokázala využít jí dala další šanci a tentokrát si myslím, že už to Bertensová v hlavě zvládne ...
Reagovat
smazaný uživatel
Kéž by...
Reagovat
Blondie
Připadá mi to jako logika hazardního hráče - předevčírem jsem prohrál kalhoty, včera taky, dneska taky... to znamená, že zítra už konečně prorazím a vyhraju ;D
Reagovat
EllNino
ještě to tu napiš párkrát a fakt se to stane :D ... a ty tu pak budeš říkat, jak jsi to věděl :D
Reagovat
bIbec
Hráčky jako Karolína Muchová nebo Vondroušová nikdy pořádně neprorazí, pokud si budou jenom radostně pinkat a na to ostatní, nezáživné kolem, zvesela srát. Je to děs. Fyzička nula nula nic. Nic nevydrží.
Reagovat
tommr
je to děs běs ... :(
Reagovat
George_Renel
Tou zdrbanou koncovkou TB mě tak naštvala, že jsem se raději sebral a šel to vyšlapat n kolo. A vidím, že jsem udělal dobře. Nevím, co chtěla více.
Reagovat
EllNino
Mazec :D !!! Neuvěřitelný týden
Reagovat
Herbert_Hoover
Kiki, vidíš to? To je tvoje šance, hobluj! :) Dívat se na znuděnýho Avatara ještě i na konci sezony nepotřebuji.
Reagovat
tommr
bohužel finále nezvládla hlavně psychicky. V prvním setu to bylo herně vyrovnaný, ale Karolína nepochopitelně selhala v TB, kterej měla už skoro vyhranej. To jí zlomilo a ve druhým setu už byla nabuzená Garcia lepší ...

Dnešní prohra znamená pro Karolínu velkou komplikaci v boji o TM. Místo jistýho postupu se ted o něj bude muset ještě porvat v Moskvě. Tam bude muset dojít minimálně do semifinále nebo Bertensová bude muset vypadnout před semifinále. Ani jedno ani druhý není moc pravděpodobný ...
Reagovat
turista
Škoda.
Reagovat
Blondie
Poslyš, já jsem taky šílený pesimista a taky většinou dopředu kňučím, že Petra vypadne v 1. kole (taky se tak často děje XD), ale co předvádíš ty, je už fakt moc.

Že není pravděpodobné ANI to, že Plíšková dojde do semi, ANI to, že tam nedojde Bertens? Jako ta Bertens, kterou teď minimálně 2x po sobě vyřadila žebříčkově slabší soupeřka, naposledy holka z druhé stovky? Ta že velmi pravděpodobně dojde do semifinále? Vždyť to nedá, nehledě na to, že mi nepřijde psychicky silná. Karolína to má v kapse!
Reagovat
tommr
u Karolíny prostě nevěřím tomu že by v současný vypjatý situaci mohla přejít přes Sevastovou se kterou má problémy i normálně. Ted je Sevastova na rozdíl od Karolíny odpočatá, je ve výborný formě a hlavně není pod tlakem jako Karolína, protože už nemá co ztratit. Očekávám proto podobnej průběh jako s Garciou, možná že Sevastova vyhraje ještě výrazněji ...
Co se týče Bertensový tak nepopírám, že je to plašan a pod tlakem se hroutí. Předvedla to ted ostatně třikrát za sebou. A právě proto si myslím, že po čtvrtý za sebou už takovou chybu neudělá a tentokrát si postup pohlídá ...
Reagovat
Fransoas
V prvním setu to došlo do TB.Škoda,že nevyužila vedení 5 : 1.V tomto okamžiku se lámal zápas.Svojí možnost promarnila.Ve druhém setu už neměla sílu utkání zvrátit.Její informace,že každý zaápas je finálem k TM se nepotvrdila.Nepotvrdila výkon z předešlého utkání.
Reagovat
Fandina
Škoda Kájo, mám sice radost, že vyhrála moje Garcia, ale ne teď, teď to tak potřebovala Kájina. Jinak jsem viděla jen druhý set, Caro hrála s rozvahou, ale stejně si myslím, že Kája ji zbytečně nechala zahrát pět game v řadě, pak už se to těžko otáčelo.

Jinak jsem po týdnu viděla mač na SuperTennisu a celkem jsem kvitovala, jak často tam dávali herní statistiky v pauzách přes celou obravku. Předpokládám, že to byla čínská režie, ale nevím, jinou televizi jsem neviděla, ani stream. Jen škoda, že tam u Káji a Caro zobrazovali tak hodně UE. Bylo jich opravdu dost u obou. Proto se mi asi ten zápas bez ohledu na výsledek moc nelíbil.
Reagovat
Torn
Rozhodl první set, kdy nakonec měla trochu víc štěstí Garcia, která asi našla loňskou formu, zápas to byl rozhodně pohledný. Kája se dost snažila a prohru brala sportovně.Příjde mi, že takhle neběhala nikde hodně dlouho a je škoda, že to nedotáhla do vítězného konce. :)
Reagovat
milik254
Elina musí teď šílet radostí
Reagovat
tommr
njn nakonec tu Moskvu ani nebude potřebovat ...
Reagovat
tommr
a je vymalováno. Karolína je psychicky úplně na dně a není schopná proměnit ani tu nejvyloženější šanci ... :(
Reagovat
EllNino
myslím, že psychicky na dně je tu někdo jinej a Karolína to není :D
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
com
to je zacatek velkyho obratu z 0:5 na 7:5 :D
Reagovat
Torn
No, to bych byl hodně mile překvapenej, kdyby to nakonec vyhrála. :D
Reagovat
jirkaS
vyvapá to bledě :-(
Reagovat
jirkaS
vypadá*
Reagovat
tommr
první set byl hodně vyrovnanej. Karolína bohužel naprosto nezvládla závěr TB ve kterým už vedla 5:1 a za stavu 6:5 měla setbol ... :(
Reagovat
Torn
Garcia zase jednou hraje za hranicí svých možností a musí si to vybírat zrovna tady. :D
Reagovat
jirkaS
2 parádní crossy na síti po sobě 8-o
Reagovat
peggy
Karolino,zvitezit.
Reagovat
com
Dobre si Karolina zachranila servisem 3 brejky :)
Reagovat
com
a jak dneska uspesne dobiha kratasy, se snazi holka :) ..uz jen brejknout Garciu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist