Söderling: Švédské noviny raději moc nečtu

18. 11. 2010, 15:31
Aktuality 2
Až v neděli zahájí Turnaj mistrů, bude se o něm v Británii spíš než jako o černém koni závěrečného podniku sezony psát jako o prvním soupeři domácího Andyho Murrayho. To by Robinu Söderlingovi nemuselo tolik vadit. Doma se snažím nečíst noviny, říká čtvrtý hráč světa, do kterého švédská média a fanoušci vkládají velké naděje.
Robin Söderling

Zatímco švédští tenisoví příznivci budou v nadcházejících dnech pečlivě sledovat Söderlingovu cestu turnajem, v Londýně se větší pozornosti určitě dočkají světová jednička Rafael Nadal, čtyřnásobný vítěz Turnaje mistrů Roger Federer a domácí želízko v ohni Andy Murray.

Právě s Britem se šestadvacetiletý Söderling utká ve svém prvním zápase. Jeden sází spíš na obrannou hru, druhý se snaží hrát agresivně, ale v lecčems jsou na tom také podobně. Jsou sousedy ve světovém žebříčku, v němž si tento týden prohodili pozice, a oba jsou momentálně zdaleka nejlepšími hráči své země. A proto se od nich očekává hodně. Někdy až příliš.

"Snažím se moc nečíst noviny, protože jsem u nich buď příští světová jednička, nebo jsem k ničemu," řekl Söderling britskému deníku London Evening Standard. "Není nic mezi tím. Ale rozumím tomu. Švédsko mělo své tenisové šampiony. Vzpomínám si, že když jsem vyrůstal, Magnus patřil mezi špičku a byl jedním z těch, ke kterým jsem vzhlížel. Teď bych to rád byl já, ke komu budou děti moct vzhlížet," dodal.

Magnus Norman přitom ve Švédsku není největší legendou bílého sportu. Severské zemi dělali v minulosti čest třeba fenomenální Björn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg... K Normanovi má ale momentálně čtvrtý hráč světa zdaleka nejblíž - bývalý tenista, který ukončil kariéru v roce 2003, je totiž v současnosti jeho trenérem.

"Magnus na mé hře změnil všechno," popisuje Söderling vliv svého kouče. "Dřív jsem vyhrával jen ty zápasy, ve kterých jsem se cítil dobře. Když jsem se cítil dobře, hrál jsem dobře. Ale on mě naučil vyhrávat, i když na tom nejsem nejlíp, což je během tak dlouhé sezony důležité. Dá se říct, že na mně změnil všechno, fyzicky i psychicky."

O tom, jak dobře v současnosti Švéd hraje, se mohli přesvědčit i účastníci letošního Turnaje mistrů. Už loni dokázal jako jediný člověk na světě porazit Rafaela Nadala na kurtech Rolanda Garrose, letos na tom samém turnaji vyřadil Rogera Federera, a mít skalp dvou nejlepších hráčů světa z grandslamových turnajů, to se cení. Těsně před Turnajem mistrů si navíc připsal zatím nejcennější titul v kariéře, když v Paříži překonal všechny soupeře a ztratil při tom jen set.

"Tenhle rok jsem se hodně zlepšil, jsem mnohem konzistentnější," říká vítěz šesti turnajů na okruhu ATP. "Ale pořád mám pocit, že můžu zlepšit pohyb na kurtu a zvýšit agresivitu tím, že budu chodit na síť," připouští.

A jestli to bude stačit na zisk premiérového grandslamového titulu? "Dobrá otázka. Je to těžké, když je tu Roger, jeden z největších hráčů všech dob, když je tu Rafa, který jím taky bude. A nejsou tu jen oni, grandslam může vyhrát dalších 10 nebo 15 hráčů, a já jsem jen jedním z nich. Je to můj cíl pro příští rok," odpověděl deníku loňský semifinalista Turnaje mistrů Söderling, který se před tím letošním jako outsider necítí.

"Kvalifikoval jsem se podruhé v řadě, takže si věřím. Cítím, že můžu porazit kohokoliv z první osmičky. Proč ne? Už jsem je porazil všechny."

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Treba to myslel tak,ze kdyz se podivas na prvnich 10-15 mist,tak ma kazdy potencial vyhrat GS...ne,ze na kazdym GS se zrovna nachazi 15 lidi,kteri budou urcite bojovat o titul...
Reagovat
smazaný uživatel
To neviem ci je zly preklad alebo to fakt povedal :D lebo ked to fakt povedal tak no neviem neviem ale asi nikdy nebol GS kde by bolo viac ako 5-6 hracov co sa pocitalo na titul - dokocna posledne roky to boli 2 az 4 maximalne..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist